Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#1681 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 31 październik 2016 - 23:38

Który trenażer kupić?

https://www.cyklotur...acx,199121.html

https://www.cyklotur...lite,40306.html

Będzie to mój pierwszy trenażer, więc chcę kupić coś najtańszego, ale firmowego. ;) Żeby korzystać z aplikacji umilających kręcenie, co musiałbym jeszcze dokupić?

Aby korzystać z aplikacji umilającej kręcenie najlepiej kupić trenażer interaktywny, ze stajni Elite Qubo Digital Smart B+ lub Elite Rampa (mam Rampę i chwalę), z tacx zdaje się żę Vortex, Satori i kilka innych w rozsądnych pieniądzach jest interaktywnych.

Druga przydatna rzecz to mata treningowa, podczas treningu leje się z ciebie, ciuchy rowerowe po zdjęciu potrafią ważyć 2-3 razy tyle co przed treningiem, tak więc mata to must-have.

Dodatkowo przydaje się jakaś frotka na nadgarstek/opaska na głowę, rękawiczki.

Ciuchy trzeba prać dużo częściej niż przy jeździe w terenie, gdzie pot pod wpływem temperatury zewnętrznej, powiewu powietrza jest lepiej odprowadzany i odparowywuje, na trenażerze wszystko zostaje w ciuchach.

#1682 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 listopad 2016 - 14:49

Z prostymi trenażerami są dwa problemy. Pierwszy to mała bezwładność (inercja) powodująca niezbyt naturalne przepychanie korby w pozycji góra/dół. Drugi (i ten ogranicza korzystanie z aplikacji umilających kręcenie) to jedynie wykorzystywanie krzywych mocy do określenia mocy hamowania trenażera. W przypadku trenażerów ze zmienną regulacją (skokową) teoretycznie krzywa musi być wyznaczona dla każdego poziomu oporu. No i trzeba pamiętać, że osiągnięcie powtarzalności oporu wymaga tak zegarmistrzowskiego dociśnięcia oporu (jeśli jest docisk stały tak jak w tacx to problemu tu nie będzie), jak i dbania o stałe ciśnienie w oponie. No ale można oszukiwać aplikacje wybierając niższy poziom oporu na manetce, niż wybrana krzywa oporu (o ile aplikacja taką krzywą obsługuje). 

Trenażer "smart" niweluje tą niedogodność poprzez oszacowanie mocy hamowania i transmisji danych (moc, a często również prędkość, kadencję). Trenażery "interaktywne" mają dodatkowo możliwość regulacji mocy hamowania, obecnie raczej należałoby zastanawiać się nad zakupem właśnie tego typu trenażerów, nawet trenażer tacx'a flow (choć wygląda mi to na blue z regulacją elektomagnesami zamiast magnesów stałych - niewielka, ale trochę droga zmiana)  dostępny w XXL, Halfords UK i Decathlon (w UK jest wyceniany na £199, biorąc pod uwagę korzystny kurs funta warto poszukać w UK, pod warunkiem, że przesyłka nie będzie wysoka) posiada pełną regulację w standardzie ant fe-c, co pozwala na korzystanie z dowolnej aplikacji używającej tego standardu. Wydasz mniej w tym roku, w następnym wydasz więcej, sprzedając starego ze stratą. Nie lepiej wydać raz nieco więcej? Najlepiej jednak mieć możliwość przetestowania pod nogą wybranego trenażera, lub kilku i wyboru najlepszego, a przynajmniej najbardziej optymalnego, również biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość treningu.

Dobry, mocny wentylator (np. z 50cm średnicy, choć i mniejsze/słabsze pomagają) niweluje to "zostawanie wilgoci" w ciuchach, jak i lanie się potu na podłogę. No może nieco gorzej ze spodenkami, choć tu godzinę z większym hakiem da się wytrzymać, jak ktoś uparty i kręci w miarę mocno powyżej 2h, to pewno przyda mu się zmiana spodenek w trakcie treningu ;). Bez bandany na głowie (z ewentualną zmianą na suchą po przepoceniu) i wentylatora pot lałby mi się po twarzy, czego osobiście nie cierpię ;/

Z drugiej strony użycie wentylatora dość skutecznie rozprowadza wilgoć po pomieszczeniu w którym się trenuje, więc warto zadbać o dobrą wentylację. No chyba, że się ma kłopoty z przesuszonym powietrzem, choć nawilżanie potem chyba do najlepszych pomysłów nie należy ;).

U mnie mata ewentualnie tylko do zabezpieczenia podłogi przed smarem łańcucha.

• Greek lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1683 Troy

Troy
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 01 listopad 2016 - 17:52

Dzięki za dokładne wyjaśnienie. Na coś droższego nie mogę sobie teraz za bardzo pozwolić, bo na wiosnę muszę kupić lepsze auto i lepszy rower. ;) Pogoda jest jaka jest i brakuje mi jazdy, dlatego postanowiłem kupić trenażer. Po przeczytaniu Waszych wyjaśnień, nie wiem czy nie kupię najtańszego trenażera na rynku z Decathlona, a za rok kupi się coś lepszego.

http://www.decathlon...id_8315759.html

#1684 szuwar8

szuwar8
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 01 listopad 2016 - 23:55

Witam,

Planuję zakup trenażera, już od miesiąca pytam, przeglądam, czytam fora nasze i zagraniczne, trochę szkoda, że dopiero teraz trafiłem na to. Już miałem niejako skrystalizowany plan, po przeczytaniu kilkudziesięciu stron niniejszego forum znowu zrobiło mi się trochę mroczniej. Aby to nie był post nr153 (na przykład) typu: "Chcę kupić trenażer. Jaki??..." postaram się przynajmniej trochę inaczej sformułować pytanie, aby nie wywoływać kolejny raz torsji u czytających...

Po pierwsze czego szukam? Trenażer, smart, chcę uniknąć tępego kręcenia z zaciśniętymi zębami na zasadzie "modlitwy do ściany", sądzę też, że świadomość aktualnej kadencji, pulsu, obciążenia czy też strefy jest z gatunku "must", jeżeli nie jest to tylko sztuka dla sztuki.Głośność nie ma znaczenia, oponę dedykowaną i matę na pewno kupię. Miałem trochę przerwy (rekonstrukcja więzadła w kolanie) doszedłem już do siebie (a raczej moje kolano) i chciałbym zimę przepracować trochę solidniej niż przed kontuzją. W tym czasie technika, elektronika poszły "trochę" do przodu, stąd moje zagubienie.

Co chciałbym wiedzieć i co mnie gnębi? Byłem już niemal zdecydowany na Tacxa Vortexa (lub Bushido) ale jakoś umknął mi Rampa, szczerze mówiąc jakoś go przegapiłem i teraz próbuję podjąć decyzję. Ponieważ - jak pisałem - już ponad miesiąc ślęczę nad kompem i powoli mam dość postanowiłem poprosić o radę. Lojalnie przyznaję, że myślałem o zakupie używanego trenażera, szczególnie w Anglii, na Gum Tree np. ale już się wyleczyłem - wielokrotnie molestowałem synów Albionu do wysyłki przedmiotu; bezskutecznie, zawsze to samo - "Sorry, collection only...". Dodatkowo po lekturze na tym forum dotyczącej starszych typów (niemożliwość upgradu w Tacxie, błędy konstrukcyjne itp.) stwierdziłem, że nie ma sensu. Pomijam już kwestie zużycia oraz gwarancji.  Wracając do pytania - najmniej pewnie czuję sie w całym tym technicznym bełkocie, oprogramowaniu, do Tacxa zniechęca też dokupywanie softu za ok. 800PLN. Po wpisie ARKED

"...Nie będzie potrzebował. Do tego wystarczą darmowe aplikacje (Golden Cheetah na PC, Tacx Cycling App i Tacx Training App na urządzenia mobilne) lub jeden z nowszych Garminów. Dostępne jest także wiele tańszych aplikacji na zasadzie miesięcznych subskrypcji, które umożliwią taki trening..."

wygląda to troszkę lepiej, tylko... No właśnie. Nie jestem już niestety nastolatkiem i czasami trzeba mi trochę więcej czasu na nadążenie za zdobyczami techniki. Jeżeli nie proszę o zbyt wiele to czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, tak łopatologicznie:

1. Jeden z nowszych Garminów - przynajmniej jaki?

2. Czy tylko Garmin, a jeżeli tak, to dlaczego?

3. Czy owe darmowe aplikacje są ogólnie dostępne w necie?

4. Odpłatne aplikacje miesięczne - które?

5. Nie ukrywam, że mimo wszystko bliżej mi do Tacxa. Więc Vortex czy jednak Rampa? Trochę jeszcze mało tych opinii o Elite...

6. Piszę o tych dwóch modelach bo taki jest mój budżet. Czy warto dołożyć te kilka stów do Bushido? Wg. mnie nie, aczkolwiek jest to maksimum mojego maksimum, co ewentualnie mogę wydać.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, jestem też otwarty na uwagi krytyczne, byle konstrukcyjne

#1685 szuwar8

szuwar8
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 02 listopad 2016 - 00:00

Sorry, miało być "konstruktywne". Trochę pora niezbyt:-)

#1686 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 02 listopad 2016 - 00:22

Sporo zależy od tego czy masz zamiar robić treningi pod jakiś konkretny plan, czy po prostu przezimować i nie nabawić się wstrętu do jazdy.

Chcesz smart i tanio, to Tacx Vortex albo Flow (różnica w mocy i symulowanych %). Jak nie lubisz jeździć patrząc w ścianę, to uzupełniasz to o Zwift ($10/mc) i masz ubaw po pachy (warto dokupić ANT+ dongle, do komunikacji komp-trenażer). Jeśli chcesz bez abonamentu, to darmowe appki Tacx na telefon/tablet (podałeś je w poście).

Sam mam Tacx Smart Flow + Zwift i nie wyobrażam sobie przesiadki na zwykły (nie smart) trenażer.

#1687 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 listopad 2016 - 10:15

DCRainmaker zamieścił swoje rekomendacje oprogramowania trenażerowego na sezon 2016/2017: Trainer apps guide - całkiem dobre opisy, zestawienia funkcji w tabelkach - na ogół poprawnie, choć np. widzę w tabletowej wersji TTS Tacx'a, że przy pozycji "wsparcie pomiaru mocy ant+ (np. w korbie) jest "no", a aktualna wersja jak najbardziej wspiera pomiar mocy z zewnętrznego miernika (choć nie reguluje oporu trenażera wg tego pomiaru tylko standardowo wysyła komendy ustawienia oporu przez ant+ fe-c, a w tabelce  tego też brak - a wyraźnie jest to "tablet app", co innego gdyby było "smartphone app"). Tak więc raczej zalecam traktować podane informacje nie jako wyrocznię, a raczej jako wskazówki ;).

Trochę nowości się pojawiło - polecam się zapoznać ;).

#1688 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 02 listopad 2016 - 12:45

1. Jeden z nowszych Garminów - przynajmniej jaki?

2. Czy tylko Garmin, a jeżeli tak, to dlaczego?

3. Czy owe darmowe aplikacje są ogólnie dostępne w necie?

4. Odpłatne aplikacje miesięczne - które?

5. Nie ukrywam, że mimo wszystko bliżej mi do Tacxa. Więc Vortex czy jednak Rampa? Trochę jeszcze mało tych opinii o Elite...

6. Piszę o tych dwóch modelach bo taki jest mój budżet. Czy warto dołożyć te kilka stów do Bushido? Wg. mnie nie, aczkolwiek jest to maksimum mojego maksimum, co ewentualnie mogę wydać.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, jestem też otwarty na uwagi krytyczne, byle konstrukcyjne

1. Edge 520, 820, 1000.

2. Pełna obsługa protokułu ant+ f ec póki co chyba tylko na Garminach. Są jeszcze Mio Cyclo 505 i Wahoo ELMNT ale one działają tylko z niektórymi trenażerami. W przyszłości to może się oczywiście zmienić.

3. Tak.

4. Np. Zwift, Bkool, CycleOps Virtual Training, Trainerroad.

5. Vortex jest ok. Można go dobrze skalibrować pod dany trening. Elite Rampa jest na razie w wieku dziecięcym. Nie ma też jeszcze z tego co wiem odpowiedniej procedury kalibracyjnej (praca nad odpowiednim oprogramowaniem to chyba nowość dla Elite).

6. Nie wiem. Jedni czują różnicę między Bushido i Vortexem, inni nie. To jest chyba coś o czym każdy przekonuje się na własnej skórze. Ja korzystam z Vortexa i nie mam mu nic do zarzucenia.

#1689 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 listopad 2016 - 13:55

Miałem Vortexa, sprzedałem, kupiłem Bushido, jest lepiej, ale do ideału wyznaczonego dla mnie przez trenażer hydrauliczny i tak jeszcze brakuje. Może właśnie to, że hydraulik tak mnie rozpieścił wrażeniem jazdy po szosie pod lekkie nachylenie, że niewielka inercja Vortexa była dla mnie nie do zaakceptowania - dla mnie utrzymanie stałego poziomu hamowania przez cały obrót korbą jest wyjątkowo niefizjologiczne, zwłaszcza w pionowym ułożeniu ramion korby i przy większych mocach hamowania, powyżej FTP.

Bezwładność Bushido producent określa na 60 kg, we wszystkich wyższych modelach z napędem bezwładność jest dwukrotnie wyższa 125kg (no 2x + 5kg ;)) i chyba dopiero to by mnie zadowoliło... Vortex ma marne 11,8kg, podobnie jak Flow (cena znacznie niższa, a prawie to samo co Vortex, obudowa inna, dostępność np. w Decathlonie) to już Satori ma ciut większą 16,9kg (choć nie sądzę, żeby różnica była odczuwalna), najtańsze mają po 8kg. Co ciekawe patrząc na parametry nowego Fluxa i jego bezwładności na poziomie 22,8kg odrzucam możliwość wymiany obecnego trenażera na Fluxa. Zresztą nie ma co się dziwić, symulowanie naturalnej bezwładności napędu w przypadku trenażerów elektromagnetycznych nie jest takie proste, najłatwiej to uzyskać w przypadku trenażerów z napędem, w martwym punkcie można programowo dość znacznie zredukować opór. Przy alternatorze Bushido jest nieco gorzej, no a manipulacja polem elektromagnetycznym w przypadku standardowych trenażerów cudów nie zrobi... 

Dodatkowo różnica w poziomie hałasu jest więcej niż odczuwalna, Vortex może konkurować z odkurzaczem, Bushido jest po prostu cichy i to na poziomie prędkości w okolicy 30 - 35 km/h (zapewniając przy tym dobrą inercję, czym wolniej tym gorzej). Vortex ma dość małą średnicę rolki, co wymusza raczej stosowanie opon trenażerowych, bo zdecydowanie łatwiej o uślizg zwykłej opony.

Oprócz zasilania to chyba wszystko: za mała bezwładność, za duży hałas, za mała średnica rolki (choć to da się zniwelować oponą trenażerową). Jak dla mnie niższa cena nie bardzo te wady rekompensuje. 

#1690 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 02 listopad 2016 - 15:42

No właśnie. A mi stosunkowo mała inercja wcale nie przeszkadza. To kwestia indywidualnych preferencji i balansu poszczególnych mięśni konkretnego zawodnika. Na pewno bezpieczniej jest wybrać trenażer z większą inercją. Ktoś ze słabszymi mięśniami odpowiadającymi za ruch korby w martwych punktach może mieć problem z wygenerowaniem mocy podobnej do tej na zewnątrz i niepotrzebnie cierpieć podczas treningu na trenażerze.

Co do porównania Vortexa do Satori to na Vorteksie lepiej się jedzie (mimo niby mniejszego koła zamachowego). Ciężko więc wyciągać wnioski na podstawie liczb podanych przez producenta. Idealnie byłoby samemu to gdzieś sprawdzić.

#1691 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 03 listopad 2016 - 09:29

Inercja na razie mi nie przeszkadza, jednak w Rampie jedyna wada to czas zmiany obciążenia, na interwałach mam wrażenie że trochę za wolno zmienia się, tak samo w czasie mocnych zmian nachylenia w Zwift

#1692 crux

crux
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 listopad 2016 - 10:17

Inercja na razie mi nie przeszkadza, jednak w Rampie jedyna wada to czas zmiany obciążenia, na interwałach mam wrażenie że trochę za wolno zmienia się, tak samo w czasie mocnych zmian nachylenia w Zwift

A mi się właśnie wydaje, że zmiana jest calkowicie wystarczająca żeby nie powiedzieć "naturalna". Obciążenie rośnie stopniowo tj w ciągu kilku sekund tak jak na drodze. Przecież nie masz zbyt wiele miejsc z podjazdem, który z plaskiego na 30m leci na 10%.

#1693 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 listopad 2016 - 10:46

Ktoś ze słabszymi mięśniami odpowiadającymi za ruch korby w martwych punktach może mieć problem z wygenerowaniem mocy podobnej do tej na zewnątrz i niepotrzebnie cierpieć podczas treningu na trenażerze.

No właśnie, to też często jest przyczyną (obok przegrzewania się organizmu i ogólne zmiany biomechaniki jazdy na skutek usztywnienia mechanizmu napędzanego) tego, że na ogół na trenażerze treningi są bardziej męczące, trzeba włożyć więcej siły i energii tam, gdzie tego normalnie się nie robi. No cóż, można traktować trenażer jako urządzenie do treningu słabszych mięśni, ćwiczeń technicznych, czy poprawy niektórych braków. Czyli "zło konieczne" ;).

Kwestia zwłoki trenażerów Elite (chyba we wszystkich lub w większości trenażerów Elite taki mechanizm regulacji jest użyty) - o ile przy dłuższych interwałach taka regulacja nie powinna być problemem (kilkanaście sekund wejścia na żądane obciążenie i podobnie zejście z obciążenia), to szybkich interwałach kilku - kilkunsto sekundowych raczej może wymagać innego sposobu wykonywania ich, żeby w ogóle były możliwe do realizacji, czyli np. sprinty na określonej mocy nie na żądaną moc docelową, a przy ustawieniu jakiegoś wirtualnego nachylenia i wykorzystywanie przełożeń roweru. Na wszystko jest sposób, tylko trzeba pomyśleć ;).

Z drugiej strony możliwość niemalże natychmiastowego zmniejszenia oporu trenażera po ciężkim interwale jest dla mnie czasami wybawieniem ;)

#1694 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 listopad 2016 - 16:34

Real Muin, jest zwloka przy wchodzeniu na wyzszy opor. Czasami, przy wiekszych skokach rzedu 150W zajmuje to do 1min.

Tzn dosc szybko idzie w gore ale pozostale ok 20W wlasnie meczy do ok minuty. Wielkosc na tyle mala, zeby sie tym przejmowac.

W dol idzie szybko, kwestia kilku-kilkunastu sekund.

Gdyby takie zmiany odbywaly sie skokowo, mozna by sobie zrobic krzywde :)

#1695 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 listopad 2016 - 17:16

Czy ja wiem czy krzywdę? Przy sprintach albo przyspieszaniu moc w korbę wkładasz od razu, nie rozpędzasz jej stopniowo przez kilkanaście sekund. Tacx ma krótką zwłokę, rzędu 2-3s z czego część to komunikacja, bardziej płynnie jest w trenażerach z silnikiem/alternatorem (większa bezwładność), gwałtowniej w modelach elektromagnetycznych, tam wystarczy, że prądy wirowe zaczną krążyć w tarczy aluminiowej i opór od razu się pojawia (też minus małej inercji).

#1696 szuwar8

szuwar8
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 03 listopad 2016 - 19:39

Dziękuję wszystkim za błyskawiczne i rzeczowe odpowiedzi, powiem szczerze, że porównując do innych forów lub portali tego typu (nie chcę podawać nazw) jesteście the best, czasami pytania pozostają bez odpowiedzi, co trochę stawia pod znakiem zapytania sens ich istnienia. Ale może to tylko moja opinia...

Wracając do rzeczy - pozostanę jednak przy Vortexie, z kilku zresztą względów. To mój pierwszy trenażer, więc chcę najpierw się przekonać, czy się z takim urządzeniem zaprzyjaźnię. Trochę bez sensu byłoby wydać 2-3k i po trzech miesiącach myśleć, jak się tego pozbyć, Jeżeli będzie ok, to po roku mogę sobie kupić coś lepszego (jak Prozor np.)i odpowiedniejszego będąc bogatszym o pewien bagaż doświadczeń. Po drugie Elite jak to ktoś stwierdził, to na razie jeszcze "baby", szczególnie biorąc pod uwagę oprogramowanie, a patrząc chociażby na przykład Tacxów (kombinowanie z kołem zamachowym, z softami) widać, że czas ma znaczenie;-) Jedynie kolor Elite byłby dla mnie odpowiedniejszy...Zamawiam chyba w przyszłym tygodniu.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

#1697 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 listopad 2016 - 17:47

Jako ciekawostka, na Muinie na którym jeździłem.. to raportował moc zgodnie z aktualnym ustawieniem, co dawało w interwałach straszliwe lagi.. Moc dość "słabo" przekładała się na obciążenie w czasie zmiany tego.

Na jednym video miałem "skoki" nachylenia.. i moc maksymalna wychodziła mi czasami po parę kW :D

Co gorsza obciążenie głupiało i nie dążyło do aktualnego, tylko potrafiło się "zgubić" (i pod 10% jechało się 30km/h :) ). W wypożyczalni dowiedziałem się, że "ten model tak ma" (nie wiem, czy chodziło o model, czy o konkretny egzemplarz, w sumie mógłby być ciut uszkodzony).

#1698 behemot1978

behemot1978
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 11 listopad 2016 - 23:23

Cześć

Panowie jakie rolki polecacie? Priorytet jak najmniejszy hałas, zastanawiam się nad dwoma modelami:

1. Arion AL13 ELITE
https://m.cyklotur.c...ite,214269.html

2. Quick-Motion 3 ELITE
https://m.centrumrow...ite,634930.html

Może macie inne typy warte rozważenia

Pozdrawiam

#1699 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 15 listopad 2016 - 14:16

Kolego, z rolkami tutaj to raczej kiepsko - też ostatnio próbowałem uzyskać jakieś opinie, ale najwyraźniej ten tryb trenażera nie jest za popularny.

Moim typem jest model Arion Smart Digital B+. Z materiałów producenta wynika, że łączy zalety rolki oraz klasycznego trenażera i można kupić w rozsądnych pieniądzach - około 1800 zł, jak ostatnio sprawdzałem. Natomiast nie mam pojęcia jak opór w rolkach sprawdza się w praktyce, czy można robić interwały na tych urządzeniach - teoretycznie są w stanie symulować dosyć spore nachylenia 5-8%, ale jak to jest w rzeczywistości - sam nie wiem.

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#1700 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 listopad 2016 - 16:05

elite rampa , można już kalibrować wyszło nowe oprogramowanie , i działa :)

• Arked lubi to

Dodaj odpowiedź