Jump to content

Photo

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 replies to this topic

#1701 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 18 November 2016 - 16:34

elite rampa , można już kalibrować wyszło nowe oprogramowanie , i działa :)

Miałem o tym pisać, ale nie wytrwałem do końca testu więc odpuściłem. Grzanie tego tyle czasu a jeszcze sama kalibracja. To tak w każdym (nie rampa/elite) tak wygląda?

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1702 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 18 November 2016 - 16:41

Jestem ciekaw jak ten proces w Rampie wygląda. Jeśli komuś się chce to niech napisze więcej.

Kalibracja trenażerów wheel-on w większości wypadków wygląda tak że jedziesz ok 10-15 minut i potem przeprowadzasz spindown. Proces ten jest równoczesny z normalną rozgrzewką przed treningową.

#1703 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 18 November 2016 - 16:47

Może kiedyś dodam do aplikacji. W sumie powinno być łatwo bo całą procedurę obsługuje trenażer przez polecenia wysyłane po ANT+
Nie wszyscy mają mierniki.
  • Arked likes this

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1704 Troy

Troy
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 18 November 2016 - 18:18

Kupiłem sobie trenażer IN'RIDE 300. Jest to mój pierwszy trenażer, a instrukcja nie wyjaśnia wszystkiego dokładnie, więc mam pytanie.

Jak mocno rolka ma przylegać do opony? Delikatnie, żeby tylko powodowała ruch rolki, czy mocniej?

Na jakich przełożeniach najlepiej jeździć na danych oporach rolki?

#1705 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 19 November 2016 - 09:54

Rolka na pewno ma przylegać mocniej niż delikatnie. Zasada jest taka, że opona nie powinna się ślizgać podczas treningu na większych oporach. Jak w instrukcji nie ma szczegółów to sam musisz wypraktykować.

Jeździsz na takich przełożeniach i oporach jakie ci pasują.

#1706 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 03 December 2016 - 19:53

Budżet ok. 750 zł.
Treningi raczej bez specjalnego planu.
W cenie ok. 750 zł można kupić Qubo Power Mag Elite (docisk rolki wagą użytkownika).
Co ewentualnie polecacie w tej cenie ?
Czy może najtańszy trenażer z decatlonu za ok. 350 zł - bo może nie będzie dużej różnicy ? :P

Lub też z deca in ride 320 connest 550W z czujnikiem prędkości i kadencji Bluetooth Smart.

I drugie pytanie - co trzeba jeszcze dokupić, żeby na Stravie uczestniczyć w Zwift ?

#1707 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 05 December 2016 - 19:15

Qubo całkiem fajne jest, obciążenie do 5% (jak większość "Elitowych" hamulców). Rama SuperCrono jest spoko, może jedynie na "wysokich" obciążeniach opona lubi się ślizgać. Dość dobrze sprawują się w okolicach 200-300W.

Tego taniego z Deca.. to lepiej nie. Prędkości koła będą musiały być kosmiczne (35-40, high power przy 50..), przez co hałas okrutny.

Dokupić musisz dongla ANT do kompa i (przynajmniej) sensor prędkości

• System likes this

#1708 Mateusz20030

Mateusz20030
  • Użytkownik
  • 115 posts

Posted 06 December 2016 - 10:24

Witam Wszystkich

Już wiele razy mi pomogliście i znów proszę was o pomoc dotyczącą kupna trenażera.

Wybrałem sobie trzy w różnych cenach: 

http://www.decathlon...id_8345626.html

http://www.decathlon...id_8369393.html

http://www.decathlon...id_8369373.html

Który polecacie, a może ktoś z was miał któregoś z nich?

Zastanawiam się najbardziej nad trenażerem numer 3.

Chcę aby służył mi na lata i chciałbym mieć wyświetlane informacje o treningu.

Dużo jest trenażerów smart czy jakiś tam innych, najgorsze jest to że ja nie znam się kompletnie na elektronice i nie wiem czy mój samsung galaxy core może się połączyć przez te różne bajery.

Proszę was o pomoc.

Pozdrawiam Wszystkich

#1709 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 December 2016 - 12:26

Podałeś link do szufladki do umieszczenia szajsunga w googlach VR.

31QkA65iU7L._SS160_.jpg

a że toto jest dedykowane do Galaxy S5 to można domniemywać, że będzie on współpracował z każdym trenażerem (BTLE i ANT+), choć chyba żaden z w/w trenażerów nie wykorzysta S5 do czegokolwiek. Trzeci powinien być w wersji Qubo Power Smart B+ Pack (w linku stara wersja) ok. 1 tys zł, a i tak w aktualnym rozmumieniu nie będzie to nawet trenażer "smart",(czyli bez możliwości sterowania sartfonem/tabletem/komputerem...), lub jest Qubo Digital Smart B+ który jest trenażerem interaktywnym za który trzeba dać ok. 1,4 - 1,5 tys. zł. 

Ewentualnie jeśli musi być to Decathlon, to warto rozważyć Tacx Flow Smart T2240 za 1,3 tysiaka...

Albo kupić coś lepszego, nawet z drugiej ręki...

Sprecyzuj co chcesz mieć w ciągu tych lat posiadania trenażera, bo coś podejrzewam, że pod pojęcie "wyświetlania informacji o treningu" jest dość mało precyzyjne. W końcu nawet najprostszy trenażer z rowerem w którym jest czujnik prędkości na tylnym kole wyświetli "prędkość"...

A przy okazji opisu decathlonowskiego trenażera nr 3 to się trochę uśmiałem:

TRYB BEZ DŹWIĘKU: Cicha rolka z elastożelu.

Ochrona:

Podczas treningów wewnątrz kolarz często się poci, a pot opada na rower lub podłogę. Polecamy, więc, następujące wyposażenie:

1- Siatka zabezpieczająca, zapobiegająca przed spadaniem potu (kwas) na rower i uszkodzeniem go.

(ref. 8056757).

No super - można włączyć tryb bezdźwiękowy (jak się nie kręci chyba ;)), no i siatka zabezpieczy przed spadaniem kwasu z czoła. No to ksenomorf z "Alien" też może kręcić kilometry na trenażerze po zabezpieczeniu tą cudowną siatką :) - lejący się z niego kwas nic nie zniszczy, bo siatka zabezpieczy :)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1710 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 06 December 2016 - 17:09

Wracając do mnie. :)

A może zamiast Qubo Power Mag Elite, jak wyżej pisałem kupić Elite Novo Force Pack za ok. 630 zł i do tego, jak pisał kolega wyżej czujniki Garmina zamiast czujnika MISURO B+ za ok. 250 zł ?

#1711 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 06 December 2016 - 23:10

Odradzam takie połączenie. Misuro B+ z Novo Force praktycznie nic nie daje. Nie liczy dla tego trenażera mocy i nie będzie prawidłowo współpracować z niektórymi programami innych producentów niż Elite (np. Zwift). Jeśli chcesz koniecznie Novo Force to lepiej dokup do niego normalny czujnik prędkości/kadencji pod ant+ do rowera. Będzie to miało znacznie większy sens i taniej wyjdzie. Szkoda pieniędzy na Misuro.

• System likes this

#1712 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 December 2016 - 18:58

@arked To jaki trenażer do 800 zł polecasz ? :)

#1713 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 07 December 2016 - 19:21

Novo Force może być. Tylko po prostu nie opłaca się do niego kupować Misuro B+. Wystarczy normalny czujnik prędkośći i kadencji pod ant+ do rowera, który po pierwsze będzie działać prawidłowo z większą liczbą aplikacji (np. Zwift), będzie tańszy oraz będziesz mógł z niego korzystać podczas normalnych jazd na zewnątrz.

#1714 Mateusz20030

Mateusz20030
  • Użytkownik
  • 115 posts

Posted 07 December 2016 - 20:28

Arked czy możesz polecić jakiś  normalny czujnik prędkośći i kadencji pod ant+?

#1715 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 December 2016 - 21:31

Może nie ma wyglądu, renomy ani marketingu.. Ale polecam obaczyć speed/cadence z Decathlonu. Ceny jak na razie nic nie pobiło (ja kupiłem Geonaute za 69 bo jakaś promocja była). Teraz jest jakieś cudo za 89.

#1716 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 07 December 2016 - 23:34

Tylko że czujnik z deca jest na bluetooth. Trzeba by w Zwifcie bawić się z parowaniem przez telefon i aplikację mobilną, a z tym różnie bywa. Czujnik ant+ plus antena do komputera to bezpieczniejsze rozwiązanie.

Najtańsza opcja to w tym momencie chyba czujnik od Mio:

http://allegro.pl/mi...6512811002.html

Do tego tania antena ant+ do komputera z allegro:

http://allegro.pl/tr...6628146154.html

I wszystko ze Zwiftem powinno śmigać.

#1717 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 December 2016 - 10:55

Faktycznie.. na stronie jest już tylko BT. Wydaje mi się, że widziałem w którymś sklepie stacjonarnym ANT+ (jakby co, mogę sprawdzić w Trójmieście, będę w okolicy obu)

#1718 Mateusz20030

Mateusz20030
  • Użytkownik
  • 115 posts

Posted 08 December 2016 - 15:37

Powiem wam ,że mam te 1600zł na wydanie na trenażer ale w tej cenie muszę jeszcze zmieścić pas od tętna.

Nie jest to takie proste jak dla lajka.

Czy do Elite digital smart b trzeba dokupić jakieś dodatkowe czujniki aby byłą wyświetlana na monitorze kadencja oraz moc?

Może ktoś pomoże mi z zakupem?

#1719 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 December 2016 - 22:04

Spokojnie się mieścisz. Wujek allegro pomoże :) Pasek kupisz za 100-200zł.

Do kadencji potrzebujesz czujnika kadencji. Do mocy potrzebujesz albo czujnika prędkości (przy "słabszych" trenażerach moc jest liczona zgodnie z krzywą obciążenia) albo "zgłasza" ją sam trenażer (który liczy to po swojemu, uwzględniając wszelkie kalibracje.. albo i nie).

#1720 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 08 December 2016 - 22:13

Szczerze powiedziawszy na twoim miejscu wolałbym kupić za całą kwotę np. Vortexa Smart albo Elite Rampe, a opaskę dokupić kiedy indziej. Różnica między wymienionymi trenażerami, a tymi tańszymi opcjami jest kolosalna. Szkoda na tym oszczędzać bo za niewiele większe pieniądze dostajesz dużo więcej.

• Prozor and shmoo like this

Reply to this topic