Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#2321 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 11 wrzesień 2020 - 08:07

Nie wiem jak wygląda polityka gwarancyjna Wahoo, ale jak w Elite Suito mi biło koło to w sklepie wymienili na nowy od ręki.
Nie wiem na ile to dobra wola sklepu, a ile w tym udziału dystrybutora.
Na szybkość rozwiązania sprawy pewnie wpłynął też fakt, że pierwsze egzemplarze miały ten problem i był ogólnie znany.

Zostanę jednak przy Direto. Licznikiem i tak sterować trenażerem nie zamierzam, bo treningi robił będę na Zwifcie. W XR-erze poprawili podobno ERG i ze wstępnych recenzji wygląda to naprawdę dobrze.

Zobaczymy, najwyżej będzie się wymieniać =D

#2322 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2020 - 09:00

Sterowanie z komputerka przydaje się, o ile ktoś nie ogranicza się tylko do Zwift itp. Pomijając treningi typu oglądanie filmu i kręcenie na erg docelowej mocy np. 2 strefa (żeby sobie głowy nie zaprzątać sprawdzaniem), to typowy przykład użycia rozgrzewka przed wyścigiem.

Widziałem parę wątków na ten temat, nie bardzo chce mi się szukać szczegółów, ale rzuć okiem np. tu: 

https://groups.googl...Xc/CUdOiFWtAAAJ

https://groups.googl...ers/8FWvs0jx5qQ

Wygląda na to, że Wahoo kiepsko zaimplementowało obsługę ANT+ FE-C, bo zdarzają się i problemy z Tacx. Oczywiście trenażer Wahoo z licznikiem Wahoo dogaduje się nienagannie, ale warto to mieć na uwadze przy wyborze trenażera czy komputerka.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2323 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 09:17

Dla sterowanie Kickr Core z Garmina, to must have i działa to całkiem nieźle.

#2324 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2020 - 09:50

Zgadza się, obsługa trenażerów Wahoo przez ANT+ FE-C działa dobrze, tak z dowolnej aplikacji, jak i z dowolnego urządzenia treningowego. Trochę czasu trwało wprowadzenie tego do trenażerów Wahoo, chyba na początku nawet Trainerroad (i może Zwift) sterował te trenażery po prywatnym kanale BT, ale musieli wprowadzić poprawną implementację ANT+ FE-C do trenażerów. 

Niestety, urządzenia "kontrolne" np. Bolt/Roam nie do końca robią to co powinny jeśli mają sterować trenażerami po FE-C, ze swoimi trenażerami Wahoo "gadają" po BT i dogadują się świetnie, nawet lepiej niż inne źródła po ANT+. 

Stąd warto pamiętać, że posiadając Bolt/Roam mogą być problemy sterując nimi trenażer. Zaczyna się od "ja tylko treningi na Zwift", ale na Zwift świat się nie kończy i można podać multum przykładów, gdy sterowanie z jednostki typu Bolt/Edge/itd. jest jak najbardziej przydatne, czy tak jak napisałeś "must have" (u Ciebie to pewno treningi z TP).

Z drugiej strony w przypadku jakiś nieprawidłowości w działaniu przy sterowaniu Boltem będzie wiedział gdzie szukać przyczyny (tip: nie w trenażerze) i co trzeba zrobić ;)

#2325 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 10:25

Skontaktowałem się z Elite bezpośrednio. Podrzucili info, że Wahoo może kontrolować XR'a i że poprawili oprogramowanie w tym zakresie, przy czym trzeba dobrze ustawić opcję z kołem i nie korzystać z innych sposbów treningu jednocześnie, np. Bolt + Zwift, bo wtedy trenażer zgłupieje.

Podali info, że ludzie czasem podłączali trenażer do: licznika, Zwifta i aplikacji e-training i dziwili się, że coś im nie działa, jak każda aplikacja chciała w tym samym czasie korzystać z trenażera.

Kupiłem też ant+ antenę do PC, bo mam wrażenie że Zwift na Macu jakoś cienko działa, bo i Mac stary.

• Prozor lubi to

#2326 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 11:52

Mam Mac’a Pro 2015. Po ANT+ mi zrywało połączenie z trenażerem. Na BT działa igła. 

#2327 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:01

Mam Mac’a Pro 2015. Po ANT+ mi zrywało połączenie z trenażerem. Na BT działa igła. 

Mac u mnie też nic nie zrywa po BT, ale w necie robiłem przegląd info i wszyscy pisali, że do PC tylko ANT+, bo z BT może być właśnie problem.

Apple ma całkiem dobre moduły bt w swoich komputerach. Szkoda mi po prostu Maca na zwift'a, bo się męczy biedny, a to Air z 2k13 =D

• artho lubi to

#2328 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:03

No wiater tam wieje non stop na 100%. Ale zimę przejeździłem i trochę na wiosnę i żyje 😆

#2329 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:07

Mac u mnie też nic nie zrywa po BT, ale w necie robiłem przegląd info i wszyscy pisali, że do PC tylko ANT+, bo z BT może być właśnie problem.

Może, ale nie musi być problem z BT na Windows 10. Swego czasu były kłopoty po jakiejś aktualizacji, ale obecnie raczej działa bezproblemowo i zasięg lepszy niż ANT+, do tego ostatniego często niezbędny jest przedłużacz, tak żeby antenka była w pobliżu nadajnika trenażera. 

#2330 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:07

Sterowanie z komputerka przydaje się, o ile ktoś nie ogranicza się tylko do Zwift itp. Pomijając treningi typu oglądanie filmu i kręcenie na erg docelowej mocy np. 2 strefa (żeby sobie głowy nie zaprzątać sprawdzaniem), to typowy przykład użycia rozgrzewka przed wyścigiem.

Widziałem parę wątków na ten temat, nie bardzo chce mi się szukać szczegółów, ale rzuć okiem np. tu: 

https://groups.googl...Xc/CUdOiFWtAAAJ

https://groups.googl...ers/8FWvs0jx5qQ

Wygląda na to, że Wahoo kiepsko zaimplementowało obsługę ANT+ FE-C, bo zdarzają się i problemy z Tacx. Oczywiście trenażer Wahoo z licznikiem Wahoo dogaduje się nienagannie, ale warto to mieć na uwadze przy wyborze trenażera czy komputerka.

Z moim Vortexem Bolt działa wzorowo, łącznie ze spindownem.

Apple ma całkiem dobre moduły bt w swoich komputerach. Szkoda mi po prostu Maca na zwift'a, bo się męczy biedny, a to Air z 2k13 =D

To już dawno nieaktualne. BT działa lepiej na PC niż Ant+ (stabilniejsze połączenie, szybsza reakcja itd.).

#2331 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:11

Z moim Vortexem Bolt działa wzorowo, łącznie ze spindownem.

Z tego co pamiętam to chodziło o Neo (aczkolwiek która wersja - nie mam pojęcia ;))

#2332 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:25

To już dawno nieaktualne. BT działa lepiej na PC niż Ant+ (stabilniejsze połączenie, szybsza reakcja itd.).

Ok, w porę :) Rezygnacja z ant i biorę tańszy bluetooth 4.0 =D

#2333 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:34

Sam osobiście nie korzystam już od ponad roku z Ant+ na PC. W Zwifcie przez ten czas zdarzyły mi się może 1-2 dropy sygnału, a trenażer reaguje na zmiany gradientu ok 2 sekundy szybciej (w zasadzie w czasie rzeczywistym, z Ant+ tak nie było). Bardzo dobrze BT działał też z aplikacją Tacxa czy Rouvy.

#2334 sthEn

sthEn
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:37

A to ciekawostka - zwłaszcza ta szybsza reakcja. Korzystam z ANT+ bo żyłem w przeświadczeniu że jest lepszy i mam wrażenie że Kickr Core dość wolno reaguje. Dzisiaj dla testu potrenuję na BT (używam MacBooka Pro do Zwifta).

Ribble R872 - Octane One Gridd

#2335 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:41

Oczywiście sporo zależy od modułu BT, bo może okazać się, że:

Ok, w porę :) Rezygnacja z ant i biorę tańszy bluetooth 4.0 =D

jest kiepski (czego nie życzę). Warto kupić jednak nieco nowszy model (preferowana wersja 5.0) z nieco lepszą antenką niż w modułach typu "nano".

#2336 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:46

A to ciekawostka - zwłaszcza ta szybsza reakcja. Korzystam z ANT+ bo żyłem w przeświadczeniu że jest lepszy i mam wrażenie że Kickr Core dość wolno reaguje. Dzisiaj dla testu potrenuję na BT (używam MacBooka Pro do Zwifta).

Miałem problemy na wyścigach, że mi rozlaczalo trenażer. Musiałem parować od początku, a peletonu już dawno nie było. Na BT nigdy takiej akcji nie miałem.

#2337 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 12:48

Mam Logilink BT0037 (moduł nano) i jakość sygnału jest bardzo dobra. Ale jeśli różnica w cenie nie jest zbyt duża to zawsze warto postawić na coś z większą anteną czy BT 5.0.

#2338 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 13:36

Teraz czekam jak debil na trenażer i liczę na zimę :D Pewnie zapał mi przejdzie jak przyjdzie mi jeździć :D

Ale chcę Alpe du Zwift pyknąć XDDD

#2339 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 13:41

No to trochę będziesz musiał pokręcić aż się wbijesz na 6 level. Albo załapiesz się na jakiś event. 

Ja póki nie było tego na jednym z etapów Tour for All zrezygnowałem, bo nic przyjemnego %)

#2340 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 13:51

Ja póki nie było tego na jednym z etapów Tour for All zrezygnowałem, bo nic przyjemnego %)

Alpe nic przyjemnego?? Toż to najlepsza trasa, kwintesencja kolarstwa Zwiftowego

Dodaj odpowiedź