Skocz do zawartości

Spec Roubaix Czy Lapierre Sensium?

85 odpowiedzi w tym temacie

#81 grzes85

grzes85
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 19:18

Dzięki za odpowiedź  :-D

• jamar lubi to

#82 Gosc_gregear_*

Gosc_gregear_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2014 - 20:23

kryniu, dnia 30 Lip 2014 - 15:18, napisał:

gregear , a ja ( pomimo tego ,że faktycznie Twoja decyzja nieco mnie zaskoczyła) życzę Ci radości z jazdy , miłych chwil spędzonych na rowerze i aby decyzja o przesiadce na "szosę" finalnie zapadła. Ja "dojrzałem" do roweru szosowego po prawie 4 latach ujeżdżania crossa. Wg mnie kolarstwo szosowe to "góra tortu" , ;-) najwyższy poziom wtajemniczenia i czerpania satysfakcji z poruszania się za pomocą roweru , do tego trzeba dochodzić pomału ,ewoluować i dojrzewać aby w końcu poczuć to co w szosie najpiękniejsze :-D .

dzieki za mile slowa, tez mam taka nadzieje i plan :-)

#83 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpień 2014 - 10:50

Trochę ceny zaczeły na allegro spadać. No i znalazłem dwa spece Roubaix w niezłych cenach. Co o nich myślicie - śnią mi się po nocach:

http://allegro.pl/sp...4541542777.html

http://allegro.pl/sp...4543399471.html

#84 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 sierpień 2014 - 13:03

@exalo

Drugi nie ma ładnych zdjęć napędu, na jedynym na którym coś widać wydaje się dość zajechana korba. Nie znalazłem w wątku jakiego rozmiaru ramy szukasz, ale ten drugi to 50 cm, czyli bardzo mały rozmiar (z drugiej strony ramy speca są dość duże jak na rozmiar nominalny, czy stare Roubaix te tak mają nie wiem).

Pierwszy nie ma nawet podanego rozmiaru.

Ceny do niskich nie należą.

Wybierz ładniejszy i się przymierz do niego obowiązkowo.

#85 kazek67

kazek67
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 16:55

Petri, dnia 27 Lip 2014 - 03:51, napisał:

Kugel, badz uczciwy przed samym soba - mnie nie "oszukasz" :)

2008 rok ????????  Litosci.... Szkoda, ze nie cofnales sie 50 lat, wtedy BH tez robilo rowery ( w przeciwienstwie do 98% dzisiejszych "producentow" )

nr 2 : jestem absolutnie pewien, ze ryjac zapalczywie forum w poszukiwaniu moich postow trafiles na "BMC i gwarancja na rame" , gdzie pisze wyraznie, ze pekl LAKIER.

nr 3. Pekniety karbon : 2 sztyce i 1 kierownica ( renomowani producenci )w ciagu powiedzmy 90 dni ,   to nie wystarczajacy powod zeby nabrac braku zaufania ?

nr 4. 2 sezony jezdze na "ful karbonie" ( procz mostka ) i.... nic. Wystarczajacy powod zeby ( z powrotem ) nabrac zaufania ?

nr 5. znajdz w sieci test BH Ultralight pod 120kg facetem - pouczajace :)  Quartz NIE JEST tak wylajtowany

nr 6. Gdzie napisalem "wysokie technologie" ?  napisalem :"Pokazanie "naked" karbonu przez wszystkich uwazane jest za "demonstracje jakosci" - dotyczy kol i ram , zwlaszcza. Poczytaj na forach jak pieja na Enve I Open- bo nie wiercone, bo single mold, bo nie lakierowane itp."

Wiec znowu poslugujesz sie polprawda- no dobra - klamiesz ,  zeby cos mi/ sobie / innym (?) udowodnic....

I co z tego ze "czesto" ( szosa 1 zmiana, mtb zero, przelaj 2 zmiany... czesto ? znowu cos nie tak ? ;)  ) zmieniam ??? Przynajmniej jezdzac na powiedzmy 5-6 rowerach wlasnych w ciagu ostanich 3 lat pisze o czyms co mialem pod 4ma literami a ni eprzeczytalem w "necie/gazecie" albo cioci stryjka brata szwagier mi powiedzial....

Plus mam dostep do naprawde fancy sprzetu od czasu do czasu i moge latwo skonfrontowac klyt marketinkowy z rzeczywistoscia...

Dam ci prosty przyklad :

przesiadka z Cruxa na BH RX :  przekladka calego osprzetu do nowej ramy, wiec rama jest jedyna zmienna

roznice : lepsze przyspieszenia, lepsza zwrotnosc , wyzsza srednia na 45km trasie ( jezdzonej rgularnie, ok 1200m przewyzszen ) , z drugiej strony nieco gorsza stabilnosc na sypkim podlozu ( wymaga wiekszej predkosci ), ale " okupiona" duzo szybszym wchodzeniem w zakrety.  Na szosie BEZ POROWNANIA lzej jezdzi sie na BH.  Zwlaszcza podjazdy.

Jesli mialbym jednym slowem okreslic Cruxa w porownaniu do BH ( wlasciwosci jezdne ) to byloby to "sluggish" ( nie ma PL odpowiednika ) .

Wykonanie ramu w porownaniu do BMC : "Naked carbon" , nie lakierowany vs lakier i widoczne ( choc malo ) "fillery" z zywicy, idealnie wykonane drop-outy -ZERO luzow. Nie musialem pilowac uchwytu na PP zeby ustawic poprawnie YAW ( sprwadzilem tez PP Campy - i nie musze pilowac braze zeby zalozyc jakikolwiek blat ( vide Crux ). Suport : lozyska (PF30) od pierwszego zalozenia na lekki retainer siedza cicho, w BMC musialem poexperymentowac i dopiero smar "marine use" zapewnil cisze.

Po zajrzeniu do wnetrza ramy w BH jest CZYSTO : zero zadziorow, resztek folii itp : jak na zewnatrz !

Znajdziesz takie info w katalogu ? Teoretycznie moge byc mocny na kazdy niemal temat - daj mi czas do wieczora ....

I wracajac do katalogow : znajdz mi prosze rower za 1400euro z dostawa do domu na pelnym Shimano 105, pelnej ramie karbonowej, z dozywotnia gwarancja na ww . Albo taki sam na Ultegrze za 190 e wiecej.

Daj konkretny przyklad, a nie pisz jaki to ja jestem ;)

@ gucio - i tu sie mylisz . stosunkowo latwo bojkotowac wszystko co "ruskie" - oni produkuja tylko gaz ( nie ma w Finlandii , ni euzywa sie w domu ) i rope, ktora kupuje na stacjach "norweskich" . 

A w kolarstiwe - jak cos jawnie wspiera ruskich / swoja droga zastanawiajace, ze z reguly to tylko firmy niemieckie , nieprawda ? / to unikam za wszelka cene. Ostatnio mam dwiescie siedemdziesiat pare powodow wiecej. 

I nie ma to nic wspolnego z jakoscia ram Canyon'a - wierze , ze robia swietne rowery ( przynajniej jest wiecej zadowolonych w sieci niz nie, a ci "nie" sa z reguly bardziej aktywni ) .

i jeszce @ Kugel : moze i pisze chaotycznie, ale w przeciwientstwie do ciebie nie posluguje sie polprawda, klamstwem, przeinaczeniem i zmysleniami - nie mowiac juz o inputowaniu wypowiedzi ktorej nie bylo - zeby komus cos" udowodnic". A w twoim ostatnim poscie wystepuja wszystkie te elementy ...

jak to ktos kiedys w filmie powiedzial : ..." nie mam przyjemnosci dyskutowac z Panem. Pan nie jestes uczciwy czlowiek"

#86 kazek67

kazek67
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 16:58

Hej Petri, napisz prosze co sądzisz o BH quartz na ultegrze 68, czy jest sens zamienic na campę, jakie wrazenia z jazdy?? pozdrawiam Kazek67

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy