Jump to content

Photo

Trening na rolkach / trenażerze

89 replies to this topic

#21 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 07 September 2009 - 22:59

Rolka bez dodatkowego urządzenia oporowego jest bezużyteczna jako coś więcej niż urządzenie do nauki jazdy na wprost. Na rolce jeździło mi się tak jak bym cały czas jechał lekko w dół oraz z wiatrem, osiąganie 50km/h był niepokojąco banalne. Z tego powodu mam trenażer który poza swym naturalnym przeznaczeniem służy mi również czasem jako stojak serwisowy.

#22 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 September 2009 - 00:26

zawsze mozesz wrzucic ciezsze przelozenia ;)

#23 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 08 September 2009 - 07:37

To nie jest tak... wrzuci większe przełożenia - uzyska większą prędkość i stopień niebezpieczeństwa stanie się szalenie wysoki...

#24 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 08 September 2009 - 07:42

Ale wcale nie robi się ciężej, a tylko licznik więcej pokazuje. Na przełożeniu 50/12 bez większych problemów można jechać więc uznałem że wole jednak bardziej prawdopodobny opór.

#25 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 08 September 2009 - 08:51

To nie jest tak... wrzuci większe przełożenia - uzyska większą prędkość i stopień niebezpieczeństwa stanie się szalenie wysoki...

Tak może być w przypadku zwykłych trenażerów rolkowych. Posiadam trenażer wykonany z ciężkich rolek od transportera taśmowego. W tej sytuacji zmiana przełożeń daje już bardziej realistyczne odczucia ( jak podczas podjazdu ) i naprawdę trzeba już sporej siły aby to rozkręcić i utrzymać zadaną prędkość na przełożeniu np. 50-12

#26 holden

holden
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądLublin/Waw

Posted 08 September 2009 - 09:02

Dokładnie, zapomnij o rolkach, na tym można ćwiczyć równowagę, a nie stosować jako trening ;-)
Ja od kilku lat posiadam trenażer elite z oporem magnetycznym i jestem z niego bardzo zadowolony. 5 stopniowa skala oporu pozwala jako tako dobrać poziom trudności (pierwsze 2 nadają się do schłodzenia po treningu). Ja mam chyba starszą wersję tego http://www.sklep.bik...products_id=490 , ale tacx jako główna konkurencja pewnie też posiada jakiś bliźniaczy model, tak więc jakiś wybór na pewno jest.

ps. Jak kupujesz trenażer, a nie masz wentylatora to rozważ również ten zakup, przyda się :-)

#27 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 September 2009 - 11:35

Na na pewno takich obciazen jak trenazer rolka nie oferuje, jednak pisanie ze zmienianie przelozen nie wplywa na opor odczuwalny w nogach jest conajmniej smieszne. A co do prędkości, to patrzenie na nia podczas jazdy na rolce to jakieś nieporozumienie (jedziemy bez wiatru przeciez...), ja tam na puls patrzylem. Anyway ja jestem zdania ze rolka do podtrzymania formy przez zime/wstrzelenia sie w nowy sezon sprawdza sie ok. Jezeli tu ktos mysli o podnoszeniu formy przez caly rok, to faktycznie -> trenazer moze byc lepszy.
W tej chwili nie mam nic, w zime wole zajac sie basenem, silownia i ergometrem.

#28 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 08 September 2009 - 12:17

To wcale nie jest śmieszne, przerzucałem na twardo, kilka sekund aż się rozkręci do poprzedniej kadencji i różnica żadna, puls jaki był taki był. No chyba ze śmigałem na rolce z jakimiś super łożyskami. + dla trenażera jest taki że możesz sobie ustawić warunki trenowania, pod górkę, pod wiatr a jak masz Tacx odpowiedniego to i ściganie możesz ćwiczyć, no ale niema to jak bitumin… trenażer tylko przy fatalnych warunkach pogodowych jesień/zima.

#29 Hombre

Hombre
  • Użytkownik
  • 167 posts
  • SkądPolice

Posted 08 September 2009 - 13:07

Opór na rolce można regulować również za pomocą ciśnienia w oponach :-P

#30 holden

holden
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądLublin/Waw

Posted 08 September 2009 - 13:30

Opór na rolce można regulować również za pomocą ciśnienia w oponach

Na góralu to by to nawet dało dość spory zakres możliwego oporu ;-)
ale wracając do tematu, tak jak już niektórzy pisali, na rolce trzeba się skupić aby nie zjechać, z jednej strony eliminuje to nudę, ale z drugiej strony przyjemniej jest sobie odpalić TdF z dvd i pocinać w tlenie na trenażerze :-)

#31 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 08 September 2009 - 13:55

Holden taki nieciekawy wyścig jak Tour d eFrance ty chcesz oglodać...................... wolałbym Brzydule jest ciekawsza niż intrygi Brunella i Amstronga by ten drugi wygrał Tour d eFrnace

Tompoz

#32 holden

holden
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądLublin/Waw

Posted 08 September 2009 - 14:36

to był akurat przykład, poza tym czasem można posłuchać o tych zamkach itd od naszych komentatorów, więc jest trochę historii i krajoznawstwa :-) można włączyć co się chce, niektórzy giro/tdf/paris-roubaix a inni jakieś komedie albo discovery science ;) kwestia gustu

#33 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 08 September 2009 - 18:35

bądź Brzydule

Tompoz

#34 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądToruń

Posted 09 September 2009 - 14:32

ja to sobie jeżdżę tak na roleczkach

i trochę uwag odnoście samej jazdy

#35 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 09 September 2009 - 14:41

i trochę uwag odnoście samej jazdy

zajebiscie :), niezłe uda ;)

#36 Oliwier

Oliwier
  • Użytkownik
  • 14 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 09 September 2009 - 15:40

Dobrze że taki temat jest bo właśnie rozważam kupno rolek.

prescot , mówisz że warto tak :) ? Jakiej firmy polecacie rolki ? I czy rolki w stożkowatym kształcie będą lepsze od takich zwykłych?

#37 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 09 September 2009 - 16:37

Fajnie, tez wlasnie rozwazam zakup Antares'a na zime. Dzieki za film.

Tak patrze i mam prosbe. Jak jezdzisz na trenazerze to odstaw ten stolik ze szklanym blatem gdzies dalej. Normalnie ciarki mi przechodzily.

#38 holden

holden
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądLublin/Waw

Posted 09 September 2009 - 17:31

muszę przyznać że niezłe :-), ale chyba nie od początku tak dobrze szło?
a no i bez wiatraka jeździsz? czy tylko na instruktaż bez? ;-)

#39 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądToruń

Posted 09 September 2009 - 21:00

zajebiscie :), niezłe uda ;)

no bozia dała mięsko :-)

Jakiej firmy polecacie rolki ? I czy rolki w stożkowatym kształcie będą lepsze od takich zwykłych?

ważne aby były ciche, wbrew pozorom te stożki mi niewiele pomagają

Fajnie, tez wlasnie rozwazam zakup Antares'a na zime. Dzieki za film.

Tak patrze i mam prosbe. Jak jezdzisz na trenazerze to odstaw ten stolik ze szklanym blatem gdzies dalej. Normalnie ciarki mi przechodzily.

nie ma za co
raczej jestem zadowolony z tych rolek chociaż były popękane od nowości przy łożyskach, warto na to zwrócić uwagę

zwykle ława stoi dalej tu działalem tylko w celach demonstracyjnych :-)

muszę przyznać że niezłe , ale chyba nie od początku tak dobrze szło?
a no i bez wiatraka jeździsz? czy tylko na instruktaż bez?

na rolkach uczyłem się jeździć 20 lat temu jak jeździłem na torze jako zawodnik
przyznam że jazda na rolkach to "pan pikuś" w porównaniu z techniką jazdy w drużynie na torze w odległości 1-2 cm od koła poprzednika

natomiast obecnie jak jeżdżę na tych rolkach włączam VIVA i nagłosnienie Logitech Z-5500 oraz widoczny na filmie wiatrak
mam też na kierownicy przywiązanego gumką pilota od TV i wtedy mogę jechać nawet kilka godzin, ku utrapieniu sąsiadów

#40 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 10 September 2009 - 17:19

No właśnie mógłby ktoś potwierdzić czy rolka bądź trenażer jest hałaśliwa dla sąsiadów.

Reply to this topic