Trening na rolkach / trenażerze
Gosc_Pegos_*
Posted 07 September 2009 - 22:59
Gosc_Anonymous_*
Posted 08 September 2009 - 08:51
Tak może być w przypadku zwykłych trenażerów rolkowych. Posiadam trenażer wykonany z ciężkich rolek od transportera taśmowego. W tej sytuacji zmiana przełożeń daje już bardziej realistyczne odczucia ( jak podczas podjazdu ) i naprawdę trzeba już sporej siły aby to rozkręcić i utrzymać zadaną prędkość na przełożeniu np. 50-12To nie jest tak... wrzuci większe przełożenia - uzyska większą prędkość i stopień niebezpieczeństwa stanie się szalenie wysoki...zawsze mozesz wrzucic ciezsze przelozenia
Posted 08 September 2009 - 09:02
Ja od kilku lat posiadam trenażer elite z oporem magnetycznym i jestem z niego bardzo zadowolony. 5 stopniowa skala oporu pozwala jako tako dobrać poziom trudności (pierwsze 2 nadają się do schłodzenia po treningu). Ja mam chyba starszą wersję tego http://www.sklep.bik...products_id=490 , ale tacx jako główna konkurencja pewnie też posiada jakiś bliźniaczy model, tak więc jakiś wybór na pewno jest.
ps. Jak kupujesz trenażer, a nie masz wentylatora to rozważ również ten zakup, przyda się :-)
Posted 08 September 2009 - 11:35
W tej chwili nie mam nic, w zime wole zajac sie basenem, silownia i ergometrem.
Gosc_Pegos_*
Posted 08 September 2009 - 12:17
Posted 08 September 2009 - 13:30
Na góralu to by to nawet dało dość spory zakres możliwego oporu ;-)Opór na rolce można regulować również za pomocą ciśnienia w oponach
ale wracając do tematu, tak jak już niektórzy pisali, na rolce trzeba się skupić aby nie zjechać, z jednej strony eliminuje to nudę, ale z drugiej strony przyjemniej jest sobie odpalić TdF z dvd i pocinać w tlenie na trenażerze :-)
Posted 08 September 2009 - 14:36
Posted 09 September 2009 - 14:32
Gosc_kobrys_*
Posted 09 September 2009 - 14:41
Posted 09 September 2009 - 21:00
zajebiscie
, niezłe uda
no bozia dała mięsko :-)
Jakiej firmy polecacie rolki ? I czy rolki w stożkowatym kształcie będą lepsze od takich zwykłych?
ważne aby były ciche, wbrew pozorom te stożki mi niewiele pomagają
Fajnie, tez wlasnie rozwazam zakup Antares'a na zime. Dzieki za film.
Tak patrze i mam prosbe. Jak jezdzisz na trenazerze to odstaw ten stolik ze szklanym blatem gdzies dalej. Normalnie ciarki mi przechodzily.
nie ma za co
raczej jestem zadowolony z tych rolek chociaż były popękane od nowości przy łożyskach, warto na to zwrócić uwagę
zwykle ława stoi dalej tu działalem tylko w celach demonstracyjnych :-)
muszę przyznać że niezłe , ale chyba nie od początku tak dobrze szło?
a no i bez wiatraka jeździsz? czy tylko na instruktaż bez?
na rolkach uczyłem się jeździć 20 lat temu jak jeździłem na torze jako zawodnik
przyznam że jazda na rolkach to "pan pikuś" w porównaniu z techniką jazdy w drużynie na torze w odległości 1-2 cm od koła poprzednika
natomiast obecnie jak jeżdżę na tych rolkach włączam VIVA i nagłosnienie Logitech Z-5500 oraz widoczny na filmie wiatrak
mam też na kierownicy przywiązanego gumką pilota od TV i wtedy mogę jechać nawet kilka godzin, ku utrapieniu sąsiadów