Jump to content

Photo

Wrocław - Wspólne Treningi Na Szosie

2845 replies to this topic

#1621 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 November 2012 - 21:08

Od Bielan do S/W tzn.? Bo mieszkam we Wrocławiu ale nie wiem o który kierunek Ci chodzi. Możesz podać/zobrazować?

#1622 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Posted 18 November 2012 - 19:41

Cześć,

Od Bielan do S/W tzn.?

Mniemam, że Scale 40 miał na myśli Świdnicę / Wałbrzych... :-) Tak czy siak, potwierdzam, że drogi na południe, i także "35" jest całkiem niezła! :-)

#1623 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 November 2012 - 20:50

Tyle, że to są drogi dość mocno obładowane chyba ruchem samochodów :) A to jakoś nie każdemu aż tak pasuje.

#1624 JUSKI

JUSKI
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 November 2012 - 22:43

Tyle, że to są drogi dość mocno obładowane chyba ruchem samochodów :) A to jakoś nie każdemu aż tak pasuje.

Podobnie jak Castor Troy myślę że Scale40 myślał o wylotach z WRO na płd/zach i wcale nie są to obładowane drogi. W tej chwili lecisz np. do Sobótki drogami bocznymi całkowicie omijając 35, prawie całkowicie bez ruchu i co ważne lecisz po całkiem dobrych asfaltach. Podobnie w okolicy samej Ślęży. Gdyby zrobili nowy asfalt na odcinku Przeł.Tąpadła - Sulistrowiczki to pętla wokoło Ślęży byłaby zupełnie idealna. I tak na wielki plus zasługuje tegoroczna inwestycja na odcinku Sobótka Zach - Sady - aż miło po takim nowiutkim asfalcie jechać. Myślę (patrząc na inwestycje ostatnich lat wokoło Sobótki) że niebawem doczekamy się i na tym ocinku (Tąpdła - Sulistrowiczki) nowej nawierzchni.

Pozdrawiam.

#1625 Gosc_scale 40_*

Gosc_scale 40_*
  • Gość

Posted 21 November 2012 - 09:41

Dokładnie o to mi chodziło.Jeżdżę regularnie w kierunku południowo - zachodnim i zdecydowanie polecam pod każdym względem.Polecam endomondo,z którego można dowiedzieć się o wszystkich trasach :mrgreen:

#1626 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 21 November 2012 - 14:52

Myślę (patrząc na inwestycje ostatnich lat wokoło Sobótki) że niebawem doczekamy się i na tym ocinku (Tąpdła - Sulistrowiczki) nowej nawierzchni.

Czy Sobótka zorganizuje mistrzostwa Polski kolarstwa szosowego 2013, czy to było... prima aprilis? Wtedy trasa musi wliczyć przełęcz Tąpadła, i pewnie dobrą nawierzchnią.

#1627 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 November 2012 - 15:34

Korzystam z endomondo ale zwyczajnie za dużo tego tam i w dodatku dość krótkich. Ja raczej szukam > 80km. A na Sobótkę jeżdzę. Ostatnio nawet zrobiłem 125km właśnie m.in. przez mietkowo i sobótkę i tylko przez 5km miałem lipny asfalt, a tak reszte dało radę :)

#1628 Gosc_Lukash_*

Gosc_Lukash_*
  • Gość

Posted 22 November 2012 - 07:33

No panowie ja już na MTB wskoczyłem, tylko czy zna ktoś jakieś ciekawe trasy. Ja napinam do Parku Krajobraozwego koło Sadowic. Zna ktoś jakieś tereny na jesień, zimę?.
Traski tak żeby przed pracą zaliczyć.

#1629 JUSKI

JUSKI
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 November 2012 - 08:13

Czy Sobótka zorganizuje mistrzostwa Polski kolarstwa szosowego 2013, czy to było... prima aprilis? Wtedy trasa musi wliczyć przełęcz Tąpadła, i pewnie dobrą nawierzchnią.

"Obok emocji sportowych byliśmy świadkami przyznania Sobótce organizacji Mistrzostw Polski elity i juniorów w roku 2013. Wielu sympatyków kolarstwa mile zaskoczyła informacja o tym, że Sobótka zgłosiła pomysł projektu organizacji Mistrzostw Świata właśnie na ziemi ślężańskiej.

Obecny na spotkaniu Marszałek Województwa Dolnośląskiego Rafał Jurkowlaniec z aprobatą przyjął ten pomysł i stwierdził, że Dolny Śląsk pokazał już swoją skuteczność w realizacji poważnych projektów. Prezes Wacław Skarul stwierdził, że to dobry pomysł i będzie wspierany przez PZKol. W imieniu Czesława Langa wypowiedział się wielki entuzjasta tego pomysłu Henryk Charucki twierdząc, że jeśli Mistrzostwa Świata miałyby się odbyć w Polsce to Sobótka i Dolny Śląsk jest najwłaściwszym miejscem."
cytat z naszosie.pl

Tak że MP to pewniak ale raczej nie odbędą się na trasie wokół Ślęży tylko tradycyjnie trasą Ślężańskiego Mnicha. Natomiast czasówka na trasie Sobótka - Jordanów -Sobótka
(podobnie jak na ostatnich MP w Sobótce). Na tej trasie też jest nowy piękny asfalt.

Natomiast bardzo ciekawy jest wątek podjęcia starań organizacji MŚ w Sobótce. To by dopiero było :-) !!!

#1630 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 22 November 2012 - 11:55

Tak że MP to pewniak ale raczej nie odbędą się na trasie wokół Ślęży tylko tradycyjnie trasą Ślężańskiego Mnicha.

A ja już marzyłem o 21-kilometrowej pętli półmaratonu Ślężańskiego.

Natomiast bardzo ciekawy jest wątek podjęcia starań organizacji MŚ w Sobótce. To by dopiero było :-) !!!

Na razie zapraszam wszystkich do MŚ we Florencji. ;-)

#1631 Gosc_Lukash_*

Gosc_Lukash_*
  • Gość

Posted 24 November 2012 - 14:08

Tak że MP to pewniak ale raczej nie odbędą się na trasie wokół Ślęży tylko tradycyjnie trasą Ślężańskiego Mnicha.

A ja już marzyłem o 21-kilometrowej pętli półmaratonu Ślężańskiego.

Na razie zapraszam wszystkich do MŚ we Florencji. ;-)

Bardzo realne, osobiście w sobótce można smiało organizować imprezy na skale krajową. Mi osobiście widzą się Kryteria, które są bardzo widowiskowe, a w Sobótce jak najbardziej realne.

#1632 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 04 December 2012 - 17:56

Nie wiem czy to 'hartowanie' czy cos innego, ale widzialem dzis mlodego goscia na kolarzowce na milenijnym, w pelnym uniformie kolarskim... tyle ze przy 0 stopniach jegomosc byl w krotkich spodenkach. Wszystkiego najlepszego zycze ;-) Pamietam ze z 10 lat temu, jak ze znajomym ktory chodzil do szkolki kolarskiej pojechalismy do jego trenera, do szkolki, to majac krotkie spodenki przy jakis 5 stopniach dostalem mocną bure od tego starszego Pana. Od tej pory uwazam juz na to... temu Panu dzisiaj tez proponuje cieplej sie ubrac ;-)

p.s. wiem ze to pro wyglada, ale na dluzsza mete rozne to moze miec skutki, poza tym caly milenijny (i nie tylko) byl sypany solą, szkoda szoski...

#1633 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 04 December 2012 - 18:17

AmAdeuz,

No tym strojem to ktoś "popłynął", ale co tam :-P różni, mają różne "zajawki" ;-)

Ja np. jeszcze kilka dni temu śmigałem na szosie (Sobótka, Kąty Wr.), nie ma dla mnie problemu ubrać się odpowiednio - czyli ciepło, pamiętając o twarzy, uszach, nogach itp. itd. i wsiąść na zimową szoskę żeby popedałować.
Nienawidzę basenu, biegania, sal fitness ... zwyczajnie lubię jeździć na rowerze, i to czynię po warunkiem braku zalegającego śniegu/deszczu/błota itp.

pzdr.

A.

#1634 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 December 2012 - 18:57

Ja w sobotę cisnąłem na Trzebnice. Jak przy 30 na godzinę tylne koło mi uciekło i przesunęłem tyłkiem i plecami 15metrów po asfalcie to stwierdziłem - czas na trenażer. I tak oto od wczoraj stoi w domu.
Aczkolwiek lubię jeździć nawet w taką pogodę - bo mam ciepłe ciuchy - to jednak jak się wypieprzyłem to byłem szczęśliwy, że za mną nie było samochodu :)

#1635 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 04 December 2012 - 19:18

GalGavu,

Wydaję mi się że tzw. glebę można zaliczyć zawsze bez względu na porę roku i temperaturę.
Ok rozumiem małe -1 i już jest ślisko, dlatego zimą nie stosuję np. 23c, tylko szersze opony, dlatego zamiast normalnego roweru zabieram oldschoolową stalową szosę, nie używam wpinanych pedałów itd. itp.
Wszystko jest kwestią podejścia do zimy i jej uroków, osobiście jej nie cierpię, ale też nie zamierzam jej ustępować ;-)

ps. oczywiście temperatury -20, zalegający śnieg i lód omijam z daleka - wszystko z rozsądkiem ...

#1636 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 04 December 2012 - 20:48

Trzeba miec rowery na zmiane, ot i tyle.
Zima, nie zima, zaspy, nie zaspy, lod, bloto, zawsze da sie jechac, ew. przeniesc rower.
Tez mam odrzut od wszelkich cwiczen typu siłki/fitnesy/spinningi itp. acz rozumiem kwestie dobrego przygotowania sie do sezonu. Ja tam rowerkom zadnego dnia nie odpuszczam, nie ma lipy :mrgreen:

#1637 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 December 2012 - 21:26

adazz
Jasne, że można inne opony założyć. Z tym, że ja nie mam problemu z bieganiem i pływaniem (dopiero co zacząłem przygotowania do triathlonów). Natomiast zobaczymy jak to jest z tym trenażerem :)

btw. też nie cierpię zimy :/

#1638 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Posted 04 December 2012 - 22:14

AmAdeuz,
Ja np. jeszcze kilka dni temu śmigałem na szosie (Sobótka, Kąty Wr.), nie ma dla mnie problemu ubrać się odpowiednio - czyli ciepło, pamiętając o twarzy, uszach, nogach itp. itd. i wsiąść na zimową szoskę żeby popedałować.
Nienawidzę basenu, biegania, sal fitness ... zwyczajnie lubię jeździć na rowerze, i to czynię po warunkiem braku zalegającego śniegu/deszczu/błota itp.

100 % poparcia dla tego Pana! Ja przesiadam się w takich warunkach na crossa. Co prawda męczarnia większa gdy jedzie się pod wiatr , ale trochę bezpieczniej na szerszej oponie, a i skrót przez park niestraszny.

#1639 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Posted 05 December 2012 - 12:04

Cześć,

A ja się wtrącę w tą dyskusję i przypominam, że wątek służy do umawiania się na trenigi i inne tego typu "ustawki" i proszę, o nie zbaczanie z tego tematu. Do rozmów, o ubiorach i sposobach jazdy w zimie są inne tematy. Chodzi mi tylko, o porządek w treści w naszym wątku.

P.S. Miłego dymania podczas zimy dla Was wszystkich w klubach fitness, hehe. :-P

#1640 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 December 2012 - 13:42

Dokładnie Panowie, tematy "regionalne" nie są jakoś specjalnie moderowane, ale zbaczacie za bardzo z tematu i robi się niepotrzebny bałagan.
Na forum są osobne wątki dotyczące treningu zimowego itp.
pozdrawiam

Reply to this topic