Witam,,,
Cześć,
ja swego czasu obdzwoniłem i odwiedziłem w sumie z 10 różnych zakładów i niestety nigdzie nie chcieli mi odnowić chromów na moim jaguarze. Wszędzie mi tłumaczono, że nie jest możliwe pochromowanie jedynie fragmentu ramy. To jest o tyle dziwne, że właśnie tak miały fabrycznie Jaguary nałożony chrom. W grę wchodziło jedynie chromowanie całości, co miałoby kosztować ok 450-500zł. Jak dla mnie za dużo, więc zrezygnowałem. Koszt po części spowodowany tym, że przed nowym chromowaniem całą powłokę trzeba usunąć Poza tym przed chromowaniem miało być zrobione miedziowanie, żeby wszystko się dobrze trzymało.
Jeżeli udałoby Ci się znaleźć jakiś zakład, który stwierdzi że chromowanie fragmentów jest możliwe to daj znać. Myślę, że sporo ludzi chętnie zamówiłoby taką usługę.
Pozdrowienia
Nigdy nie oddawałem do chromowania najmniejszej choćby śrubki. Jedynie chcąc zorientować się w kosztach całego procesu i warunkach, jakie musi spełnić przedmiot do pokrycia, miałem okazję odbyć kilka rozmów. I tak:
1. Jest możliwe pokrycie fragmentu ramy. O ile nie zaszło jakieś nieporozumienie (do czego nawiąże za chwilę), to wyglądać to może na próbę naciągania na koszty, chyba, że zakłady wspomniane są w pełni zautomatyzowane i nie jest opłacalne bawienie się w takie szczegóły (takie tylko moje przypuszczenie);
2. Faktycznie nie jest możliwe częściowe pokrycie elementu, który już jest pokryty starą powłoką chromową w całości! Starą powłokę niestety trzeba usunąć. Jeżeli to majster miał na myśli, to należy doprecyzować pytanie.
3. Tylko podkład z miedzi gwarantuje szczelne pokrycie stali powłoką chromową.
pzdr
P.s. Osobiście widziałem w jednym z zakładów ramki Panów Rychtarskiego i Orłowskiego, które były klasycznie pokryte chromem, czyli tylne trójkąty i same mufy