ciśnienie w oponach
Gosc_senjiro_*
Napisano 08 lipiec 2007 - 19:28
Napisano 08 lipiec 2007 - 19:33
Cytat
Hey. mam takie pytanko odnosnie cisnienia w oponkach. jezdze na zestawie koła bontrager select+ detki panaceracer+ oponki maxxis detonator kevlar 23. problem polega na tym ze jak jednego dnia nadymam je na 7-8 atmosfer to juz po 1-2 dniach mam okolo 5 atmosfer;/ czy to normalne ze tak cisnienie spada? z góry dzieki za pomoc;]
witaj..
po 2 dniach az tak bardzo cisnienie spasc nie powinno, a na pewno nie az o 3 atm.
ja dopompowuje raz w tygodniu.
Gosc_Jelitek_*
Napisano 11 lipiec 2007 - 14:52
Napisano 11 lipiec 2007 - 18:22
Cytat
Zdaję się, że już chyba kiedyś to omawialiśmy, bo właśnie tutaj na forum dowiedziałem sie, że po kazdym treningu należy obniżać ciśnienie w oponach. . Nawet przypominam sobie, jak jarek pisał, że nie od razu, tylko około pół godziny po jeździe.po każdej wycieczce spuszczać powietrze
Teraz tak czynię ;-)
pozdro horny
Napisano 12 lipiec 2007 - 11:05
Napisano 06 lipiec 2010 - 20:00
Wyczytałem gdzieś z jakiejś tabeli w necie, iż przy podanych wyżej parametrach minimalne ciśnienie to praktycznie aż 10 atm (moje opony mogą być pompowane do takich ciśnień), ale czy to nie przesada zważywszy na stan naszych dróg.
Pozdr.
R...
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 06 lipiec 2010 - 20:09
PS. Z tego co wiem kolega miał Vittorie i było na nich 10atm. Poprostu daj tyle ile pisze, pamiętaj co 2-4dni dopompować bo ucieka powietrze. Ja to ostanio olałem i dobiłem w ciągu dwóch dni obydwie opony.
Gosc_Bullet_*
Napisano 06 lipiec 2010 - 20:29
Cytat
Jakie minimalne ciśnienie w oponach o szerokości 23 przy mojej wadze 87kg, żeby osiągnąć kompromis pomiędzy komfortem a oporami toczenia ?
Wyczytałem gdzieś z jakiejś tabeli w necie, iż przy podanych wyżej parametrach minimalne ciśnienie to praktycznie aż 10 atm (moje opony mogą być pompowane do takich ciśnień), ale czy to nie przesada zważywszy na stan naszych dróg.
Pozdr.
R...
Wbij 7 atm i będzie git.
Napisano 06 lipiec 2010 - 22:46
Cytat
Zmien detki. Ja kiedys tez mialem panaracery i byly fatalne. Powietrze strasznie szybko uchodzilo, trzeba bylo codziennie je pompowac. Teraz jezdze na continentalach i jest o wiele lepiej. Po 3-4 dniach z 10 spadlo do 7,5.
Z lateksowych potrafi ulecieć w kilka(nascie?) godzin. Ze standardowych Kenda tube jakie mam tydzień trzyma zalecane ciśnienie 8.5 bar.
Nie jestem za tym aby bić maksymalne ciśnienie jakie jest możliwe. Słyszałem o wypadkach że dętka pękła przy maksymalnie nabitej oponie jak rower stał na słońcu itp.. a za 3 dni ma być 40 st. upału

Napisano 07 lipiec 2010 - 11:46
Dodaj odpowiedź