Jump to content

Photo

MARATONY SZOSOWE PP

808 replies to this topic

#281 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 01 July 2008 - 10:00

jeśli moge tylko powiedziec to nie rozumiem dlaczego trasa wiodła miejscami przez tak dziurawe asfalty. Było takie jedno miesce gdzie na asfalcie leżał duży żwir i myślę że nie było wielkim problemem go uprzątnąć, tym bardziej że nie było tego zbyt dużo, z tego co wiem to kilka osób złapało tam gumę. Mam trochę o to żal do organizatorów że przy tak wspaniale zorganizowanej imprezie (oznakowanie, bufety, nagrody i przebieg trasy) zapomnieli o takich podstawach jak to żeby asfalt był w miarę dobry, przynajmniej na zjazdach.

Sorki Jelitek ;-) , ale ... "lekko" przesadzasz ... Tam gdzie było tyle żwiru, to chodzi Ci prawdopodobnie o szczyt Przełęczy Targanickiej, ale wierz mi że TEGO aż tyle tam NIE BYŁO, pewnie nocny deszcz naniósł tyle zwiru ... Ten hopek ostatnio przejeżdżałem 2-3x na tydzień i nie było tyle żwiru ...
Podsumujmy "tak dziurawe asfalty" - 1.3km + ok 1km Justyna/Sopotnia, 3.5km z 7km zjazd Wlk Puszcza do Porąbki - suma ok 6km na 225km daje ok 2.6% złych dróg z całości trasy GIGA (przy MINI w ogóle ich nie ma). O tej troszce bruku nie wspomne, bo ... nie ma o czym nawet.
Nalezy tez zrozumieć że: po pierwsze to Polska, po drugie czasem trudno tak poprowadzic trase aby dotrzeć do miejsc do których chce sie aby dotrzeć ... Albo trzeba ominąć ruchliwe, główne drogi ...
Rozumiem ze potem zapamietuje sie to co najgorsze, ale nie zapominajmy o pozostałych 220km dobrej lub prawie dobrej drodze ...
O trudnych miejscach, tej pseudo-drodze na Juszczyna/Sopotnia pisałem/lismy na forum supermaraton.org - mozna było byc przygotowanym na to co nas TAM czeka ... ;-)
A czy nie warto wspomnieć tez o miodzio jakosci dróg na "zameczkach", Kocierzu, urokliwej Stecówce ... ? ;-)
No i może porównamy jakość dróg do Klasyka Kłodzkiego ... jak to porównanie wypada ?

@gres - jakie 3 zjazdy ? Mozna mówić o wspomnianej Wlk Puszcza do Porąbki, i Juszczyna/Sopotnia, ale chyba nie mówisz o Salmopolu ? Wybacz - mamy jeden Salmopol w Polsce, droga tam jest jaka jest i częściowo zła, no i gdyby tam nie jechać, to po prostu ... nie mógłbys powiedzieć potem "zaliczyłem Salmopol 2x" :-)
Byłem na trasie GIGA tylko 2x na PŻ (2x Buczkowice) - owszem jakies tam kubeczki były, ale ja wlewałem, a właściwie mi WLEWANO z petów 1.5l , były tez butelki 0.5l - jakoś nie widze problemu ... Poza tym owszem - w tamtym roku na PŻ były Powerade, w tym roku nie ... ale nie przesadaj z jakimis soczkami - tego nie ma na chyba zadnym Maratonie PP ...
Ja np miałem w saszetkach przygotowane wcześniej w domu gotowe porcje proszku IZOcostam, wsypywałem do pustego bidonu i zalać wodą ...

#282 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 posts
  • Skądkraków

Posted 01 July 2008 - 10:44

no to mowie ze nie ma problemu z tym ze byla w kubeczkach
A co do soczkow to chodzilo mi o cos ze smakiem jak np na wspomnianym tour de tatry czy jarnej klasice. Jak pisalem tez mialem plusze przygotowane ale niedobrze mi od nich było :D

Zjazdy sam naliczyles 3 :P do tego ten kawałek braku a tego nie liczmy.
Gdyby jechac w druga strone to te utrudnienia zawsze byłyby na podjazdach, no ale organizatorom zależało na starcie z istebnej i od razu pod góre, w sumie w drugą strone była stecówka ale ok :)

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#283 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 01 July 2008 - 10:58

No masz racje, moze za bardzo odczytuje posty jako jakis atak na orgów ...
Chodzi mi tylko o to, że owszem, były odcinki złej czy bardzo złej jakości dróg - ale naprawde nie odbiega to od powiedzmy średniej na Maratonach PP, a czasem nie dało sie inaczej poprowadzić aby gdzies dojechać, lub aby ominać główne drogi ...
Owszem, mozna po prostu wspomnieć, że tu fajnie było, tam beznadziejnie, ale ... takie sa polskie drogi i trudno miec pretensje do orgów ...

W tamtym roku była inna trasa, no i np Salmopol był odwrotnie pokonywany, Stecówka równierz, Ochodzita tez w druga strone ... to chyba fajnie jednak dla tych, którzy tu rzadko zaglądają, aby móc jeździć róznymi trasami i poznawać inne fajne miejsca i trasy i własnie ... porównywać i dyskutować ;-)

#284 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 01 July 2008 - 12:57

jest lekka przesadą

Wiesz Tozik, ja tego nie wymagam od orgów. Myślałem że to jest oczywiste. My jak przygotowywalismy z Kazimierzem kolarską Majówkę w Wieliczce to dwa razy jeździliśmy po trasie i patrzylismy czy nie ma butelek, zwiru i kamieni, zamiatając przy tym piach i kamienie z drogi. Wiem że Wieliczkowe 6 km a maratonowe 165 jest bez porównania, ale chociaż w tym jednym miejscu...

Natomiast co do wyboru drogi, to faktycznie masz rację wolę dziury niż tiry :-D
W tym przypadku chodzi tylko i wyłącznie o sprzęt. Szkoda mi roweru żeby jechac szybko po dziurach, dlatego zwalniałem jak się dało, a później trzeba było gonić.

Emer, moje pierwsze słowa jakie miałem na języku apropo imprezy to same pozytywy, arbuzy na bufetach, znakomicie oznakowana trasa to wzór dla innych organizatorów. A słowa krytyki zawsze są przydatne (tak mi się zdaje przynajmniej) bo imprezę mozna jeszcze poprawić. Także prosze nie odbieraj moich postów jako atak na organizatorów.
Myślę że gdyby nie w tych trzech miejscach i gdyby nie sama woda to byłoby idealnie. Swoją drogą nie mogę zrozumiec - bo jeździł po trasie srebrny citroen pełen powerade'ów - nawet dostałem od kierowcy jeden. Ciekaw jestem kto to był.

#285 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 01 July 2008 - 13:10

Dyskusja potrzebna jest, to na pewno. Jakieś "ale" zawsze się.. ale ;) grunt, że generalnie wszyscy zadowoleni. Wiesiek jak org nie wziął się znikąd ale ma doświadczenie w podobnych imprezach i na pewno za każdym razem będzie tylko lepiej.
BTW - lepszym miejscem do tej dyskusji byłoby forum.supermaraton.org ale wiem, że Wiesiek też i tutaj czasem zagląda..
Gdybyście, bikeholicy, częściej startowali w maratonach PP to mniej rzeczy by was dziwiło czy zniechęcało - bez cienia złośliwości - po prostu stali bywalcy wiedzą, że pewne rzeczy po prostu są jakie są, wręcz tradycyjnie (np. czysta woda na P-Ż czy łączenie kategorii)

Gorąco polecam lekturę forum.supermaratonu - tam np. wiele sie wyjaśni skąd wzięła sie trasa itd.

A srebrny Citroen - stali bywalcy wiedzą kto to - nagrody pocieszenia, dla tej dwójki, której carbonowy Author przeszedł koło nosa - to chyba też jego sprawka ;)

#286 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 01 July 2008 - 15:59

Chętnie byśmy jeździli częściej tylko że akurat tak sie składa że jedynei Trzebnica i Istebna były w miarę blisko. Poza tym w naszych okolicach jest na tyle imprez że czasem trudno jest wybrać na co jechać.

Myślę że nie można mówić o tym ze cokolwiek w tej imprezie nas zniechęciło bo wizyta w jakimkolwiek innym maratonie z serii PP będzie przyjemnością.

#287 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 01 July 2008 - 19:11

Może troche nie na temat, ale chciałbym wiedzieć jak wygląda nawierzchnia Na podjeździe pod Salmopol od strony Wisły :?: , słyszałem że asfalt nowy miał być czy coś.

#288 Mioku

Mioku
  • Użytkownik
  • 35 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 01 July 2008 - 19:48

od wisły jest nowy asfalt ale na końcowych 2 km, reszta podjazdu taka sobie sporo żwiru i trochę dziur, ale nie ma tragedii, a jak na góry to nawet całkiem nieźle:) są też nowe krótkie odcinki na samym dole zaraz za skocznią w malince, wymienili te najgorszy kawałki
pzdr

#289 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 posts
  • SkądBeskidy

Posted 01 July 2008 - 20:58

A ja z bratem popełnilismy falstart :oops: jeździlismy od 5.30 rano po górach które Wy pokonywaliście nieco poźniej . I jak Wy sie jeszcze męczyliście my juz dychalismy,ale za rok...
Zostaniemi sklasyfikowani :-) .Nic to ,że pewnie w ogonie.

#290 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 posts
  • Skądkraków

Posted 02 July 2008 - 08:29

emer tozik , piszemy o tym co było złe żeby można było poprawić w następnych edycjach.
Ja wiem że posty zachwytu i uwielbienia są miłe dla organizatorów ale nic nie wnoszą :P

Było fajnie wiadomo, ale może byc fajniej:)

Na forum maratonów nie zaglądam bo w maratonach nie startuje :( Są tak daleko a sponsor śpi :(

#291 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 02 July 2008 - 08:42

Ale chyba nikt nie oczekują aktów uwielbień i zachwytu ...
Po prostu pewnych spraw (np jakość dróg) nie przeskoczy sie i juz ....
Aby gdzie jechać, dojechać, uniknąć dużego ruchu drogowego, niebezpieczeństw z tym związanych (a wiadomo że sie go nie wstrzyma) - trzeba czasem korzystać z takich dróg, jakie mamy w naszej kochanej Polsce .
Oczywiście jakiś żwirek, który faktycznie wczesniej mozna było usprzątnąć - konstruktywna uwaga ...
Uwagi dotyczące wyposażenia Pkt Żywn. tez OK (oczywiście bez przesady i w miare możliwości).
Medale, a właściwie ich brak - OK ...

Ale jak mówiłem pewne rzeczy sie nie przeskoczy i sa to jedynie pobozne zyczenia bez szans realizacji ... No i jak mówiłem i tozik - na innych trasach edycji Maratonów PP jest podobnie lub nawet gorzej ... (chodzi o jakość dróg i PŻ)

#292 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 02 July 2008 - 10:14

medale były :-) jak dla mnie to był świetny pomysł

#293 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 posts
  • Skądkraków

Posted 02 July 2008 - 11:37

byly dla tych co wczesnie dojechali do mety :( :( Ani medalu ani uścisku pani rozdającej medale :(

a co do dziur to któryś z was sam napisał ze w ubiegłym roku szło w drugą strone - byłyby same super zjazdy.

Dobra koniec tematu , uwagi przekazane, do zobaczenia za rok, teraz na celowniku tatry tour, gdzie jeśli nie poprawili asfaltu będzie jeden tragicznie dziurawy zjazd :(

#294 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 02 July 2008 - 21:43

A nie orientujecie sie czy będzie więcej zdjęć w galerii? narazie jest ich tylko garstka :-(

#295 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 02 July 2008 - 22:14

bedzie na 100% ;]

#296 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 03 July 2008 - 00:45

Super :) bo nie mogę się doczekać :-)

#297 michal900

michal900
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądMikołów

Posted 03 July 2008 - 12:21

Mam pytanie dotyczące maratonu w Istebnej. Jakie było tempo podczas podjazdu do Istebnej oraz na podjeździe na Kocierz? Ja wczoraj miałem okazje sie tam przejechać, pod Istebne nie schodzilo poniżej 16km/h a pod Kocierz poniżej 14km/h. Co o tym myślicie, miałbym jakieś szanse na nie ostatnie miejsce?? :-D

Pozdrawiam

#298 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 03 July 2008 - 12:57

zdecydowanie tak.. popatrz na wyniki jakie średnie mieli niektórzy..

#299 janczol

janczol
  • Użytkownik
  • 61 posts
  • SkądPoznań, Turek

Posted 04 July 2008 - 20:43

kilka zdjęć moja dziewczyna zrobiła. jelitek jesteś jak zjeżdżasz z ochodzitej po przyjeździe na metę. może jeszcze ktoś się znajdzie. pozdro!

#300 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 05 July 2008 - 15:33

Ostatni etap Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków będzie prowadził przez przełęcz kocierską i salmopolską :)

Reply to this topic