Jump to content

Photo

Witam pięknie

630 replies to this topic

#121 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 06 July 2008 - 19:23

Witam nowych forowiczów i forumowiczki.

#122 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 06 July 2008 - 21:31

fajnie że pojawiają się amazonki w naszym w większości męskim gronie...

#123 Donday

Donday
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 July 2008 - 18:00

A co tam, też się przywitam:
DZIEŃ DOBRY! :mrgreen:

#124 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 July 2008 - 14:06

Hejoł i do zobaczenia na szosie :>

#125 Killvalius

Killvalius
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądRybnik

Posted 09 July 2008 - 21:08

Witam wszystkich z ogromnej braci szosowej. Ja jestem narazie na etapie przesiadki z MTB na szose, ale im bardziej poznaję ten świat, tym bardziej mi się to podoba :roll:

Pozdrawiam Killvalius

#126 Bruce

Bruce
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądToruń

Posted 13 July 2008 - 14:07

Witam wszystkich :)

#127 ck

ck
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • Skądkk cz-wa

Posted 14 July 2008 - 10:45

Howdy! Witam wszystkich użytkowników forum, administratorów, moderatorów, a przede wszystkim witam kolarzy i sympatyków kolarstwa oraz osoby towarzyszące kolarstwu.

Mam 28lat, jeżdzę trzeci sezon (żaden nie pełny), dzielnie trenuję, i wspieram kolarstwo w zakresie jaki mogę.
wielkie cześć!

#128 hubertgal

hubertgal
  • Użytkownik
  • 119 posts
  • SkądWarszawa/Suchedniów

Posted 14 July 2008 - 12:16

Witam wszystkich! A zwlaszcza moderatorów ;-)

#129 pawled

pawled
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądJastrzębie Zdrój

Posted 18 July 2008 - 20:35

Witam wszystkich czynnych oraz biernych fanatyków kolarstwa!

#130 studius

studius
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądokolice Szczecina

Posted 21 July 2008 - 08:28

Witam wszystkich serdecznie!

Do tej pory jeździłem na MTB ale teraz głownie jeźdże po szosie i ciężko idzie. Z zazdrościa patrzyłem jak mkną szosowcy lekko mnie wyprzedzając. No i ten odgłos - wspaniały.
Stąd moja decyzja.
Za kilka dni odbieram zamówiony rower Merida ROAD 904. Jest to moja pierwsza szosówka. Udało mi się ją dostać w promocji po dobrej cenie 30% taniej.

Mam kilka pytań w związku z tym:
1. Zamówiony rozmiar M a ja mam 181 cm wzrostu. Jak stanąłem nad ramą to przerwa jakieś 7 cm. Długośc górnej rury wydaje sie własciwa robiłem pomiary i dla mnie powinna oscylowac w granicach 54-56 cm. Czy dokonałem własciwego wyboru?
2. Czy taki rowerek jest dobrym wyborem na początek przygody? W planach mam okazjonalne starty w Masters.
3. Czy osprzęt Shimano 105 wystarczy na okazjonalne wyścigi? Wiem, że w moim modelu korba nie jest z grupy 105 (jest gorsza), czy w związku z tym warto ją wymienić?

Mam nadzieję że ilość pytań was nie przeraziła.

pozdrawiam

#131 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 22 July 2008 - 06:21

studius, od Meridy to Jelitek et consortes :-D
Korby R600 raczej nie odstają od poziomu 105.
Sprzęt pod względem jakości z pewnością wystarczy Ci na "okazjonalne wyścigi", i wymieniać nowego nie ma sensu. Jeśli już, to np. elementy napędu, bo może nie spasować Ci taka duża rozpietość kasety, albo kompaktowa korba do tego.

#132 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 22 July 2008 - 08:25

Witam wszystkich serdecznie!

Do tej pory jeździłem na MTB ale teraz głownie jeźdże po szosie i ciężko idzie. Z zazdrościa patrzyłem jak mkną szosowcy lekko mnie wyprzedzając. No i ten odgłos - wspaniały.
Stąd moja decyzja.
Za kilka dni odbieram zamówiony rower Merida ROAD 904. Jest to moja pierwsza szosówka. Udało mi się ją dostać w promocji po dobrej cenie 30% taniej.

Mam kilka pytań w związku z tym:
1. Zamówiony rozmiar M a ja mam 181 cm wzrostu. Jak stanąłem nad ramą to przerwa jakieś 7 cm. Długośc górnej rury wydaje sie własciwa robiłem pomiary i dla mnie powinna oscylowac w granicach 54-56 cm. Czy dokonałem własciwego wyboru?
2. Czy taki rowerek jest dobrym wyborem na początek przygody? W planach mam okazjonalne starty w Masters.
3. Czy osprzęt Shimano 105 wystarczy na okazjonalne wyścigi? Wiem, że w moim modelu korba nie jest z grupy 105 (jest gorsza), czy w związku z tym warto ją wymienić?

Mam nadzieję że ilość pytań was nie przeraziła.

pozdrawiam

Hej,
No przyznam się ze ja za nic nie zamieniłbym szosy na mtb. Powiem wiecej ze nie cierpiałem przez długi czas rowerów bo wszystko co było pod ręką to było góralskopodobne. Nie wiem... po szosie to się tym ciężko jeździ a z kolei nie lubię jeździć po lasach a gór u mnie nie ma. Nie widziałem nic przyjemnego w jechaniu po sypkim piachu, oganianu sie od komarów, muszek, meszek i całego tego dziadostwa. W dodatku mizerne prędkości i brak wiatru który chłodziłby tak jak to dzieje się na szosie. Szosa jest po prostu przyjemniejsza dla mnie. Moze gdybym mieszkał gdzieś koło karpacza to mtb byłoby dla mnie fascynujące bo to musi być frajda jeździc po takich górach ale tak to wole sobie pojeździc po okolicznych miejscowościach, nad morzem a nie tłuc sie po wertepach nie wiadomo po co.
No i zgadzam się co do dźwięku - oponki po asfalcie graja niesamowicie

Jak chcesz dobrać rame to najlepiej przymierz ją na siebiei będie problem z głowy. każda firma ma inną rozmiarówkę. Ja kupiłem rower na oko i żałuję choć wizualnie podoba mi się ale wsiadłem na rower wuja który ma wheelera w tym samym rozmiarze i to były dwa różne rowery. Na jego lepiej mi się jeździło - nie wiem . może to kwestia łap shimano które bardziej mi podchodzą od Campy która mam
A czemu cieżko ci idzie po szosie? Wiadomo - inne prędkości, pozycja i rower nie wybacza tylu błędów - można łatwo glebę zaliczyć ale spoko - przyjdzie z czasem

#133 Bruce

Bruce
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądToruń

Posted 22 July 2008 - 08:37

Kolega zamienia MTB na szosę i ciężko mu idzie jazda po szosie rowerem MTB. To tak dla jasności ;)

#134 studius

studius
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądokolice Szczecina

Posted 22 July 2008 - 13:06

Dziękuje za wszystkie porady.

studiusJeśli już, to np. elementy napędu, bo może nie spasować Ci taka duża rozpietość kasety, albo kompaktowa korba do tego.

A dlaczego?
Sądzę, że jest to odpowiednie dla "górala" i amatora szosowego. U mnie płasko więc tym bardziej.

#135 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 22 July 2008 - 23:02

skoro płasko to po co Ci duża rozpiętość kasety?! koledze chodzi o to że na płaskim kaseta jak najciaśniej i korba 52/42 na przykład, korby kompakt i szerokie kasety są na góry

#136 studius

studius
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądokolice Szczecina

Posted 22 July 2008 - 23:27

skoro płasko to po co Ci duża rozpiętość kasety?! koledze chodzi o to że na płaskim kaseta jak najciaśniej i korba 52/42 na przykład, korby kompakt i szerokie kasety są na góry

No może i trochę racji masz ale z drugiej strony mam w okolicy jedną taką dość sporą górkę więc będę mógł się z nią spróbować :lol:

#137 miko777

miko777
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądWarta

Posted 26 July 2008 - 19:31

Witam :!: jestem nowy na forum i w kolarstwie tez bo mam 16 lat, mieszkam 30 kilometrow od Kalisza w strone Lodzi i niestety troche malo kolazow na drodze :-(. Poza tym staram sie jeździć minimum 30 kilometrów dziennie ale nie zawsze mi sie to udaje i dlatego robie co kilka dni trase 60-80 kilometrow. Mysle ze pojezdze sobie jeszcze dwa lata i dopiero sie zapise w jakims klubie ale narazie musze samotnie sobie jezdzic, jak ktos jest z okolic albo wie o jakies imprezach w tej okolicy niech sie odezwie.

#138 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • SkądGliwice

Posted 27 July 2008 - 14:05

nie ma sensu czekać z zapisaniem się do klubu, jeśli chcesz w jakimś jeździć to zgłoś się jak najszybciej...

#139 miko777

miko777
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądWarta

Posted 27 July 2008 - 15:40

no ale nie wiem czy nie jestem za slaby, dla przykladu godzine temu przejechalem 30 kilometrow w 1h05 :-/ a moj max dystans to 70kilomertow, za tydzien mam zamiar zrobic 110

#140 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 27 July 2008 - 19:53

Nie masz co sie zastanawiać i czekać aż podniesiesz poziom. Im szybciej zapiszesz sie do klubu i im szybciej zaczniesz się ścigać tym będziesz miał łatwiej ;-) .

Reply to this topic