Skocz do zawartości

ponownie rozmiar ramy

1267 odpowiedzi w tym temacie

#521 ex_lemon

ex_lemon
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądKnurów

Napisano 12 marzec 2011 - 22:30

Możecie podpowiedzieć jaki rozmiar dla każdego z poniższych rowerów powinien pasować do mojej osoby?

http://www.ktm-bikes.../Strada1000.php
http://www.rowerymer...wer-merida.html
http://www.poreba.ca...74,produkt.html

Dołączona grafika Dołączona grafika

#522 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 12 marzec 2011 - 22:34

Competitive Fit dla 186 cm i górna rura taka długa? Masz taki długi tułów? ;>
Jak szukasz rowerów, to szukaj w geometriach ram długości górnej rury takie, jak Ci tutaj wyszła w "top tube", choć wydaje mi się, że powinna wyjść mniejsza.

#523 eib8

eib8
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądŚwidwin \ Szczecin

Napisano 13 marzec 2011 - 22:44

witam mam 187cm wzrostu czy ta rama będzie dobra??
http://allegro.pl/ra...1502444441.html

#524 Gosc_kluseczka85_*

Gosc_kluseczka85_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2011 - 09:51

jak dla mnie za duża

#525 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 14 marzec 2011 - 15:29

Przecież to jest 56 czyli będzie dobra.

u5227y2014v4.gif

#526 ex_lemon

ex_lemon
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądKnurów

Napisano 14 marzec 2011 - 16:40

Competitive Fit dla 186 cm i górna rura taka długa? Masz taki długi tułów? ;>
Jak szukasz rowerów, to szukaj w geometriach ram długości górnej rury takie, jak Ci tutaj wyszła w "top tube", choć wydaje mi się, że powinna wyjść mniejsza.

Niby tak wyszło, ale zrobię dzisiaj jeszcze raz i zobaczymy :-)

#527 eib8

eib8
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądŚwidwin \ Szczecin

Napisano 14 marzec 2011 - 21:48

co sądzicie o takiej ramie?? chodzi mi o profesjonalne podejście, ile jest warta z widelcem carbonowym i czy warto ją kupić??
http://www.ehs.at/in...ctionLinkId=258
liczę na szybkie i profesjonalne podejście do sprawy:D

#528 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądPiotrków Tryb

Napisano 15 marzec 2011 - 20:05

Czy zamiana mostka 110 na 100 będzie odczuwalna, jest sens się bawić, czy dopiero zejście na 90 by coś wniosło? Jak sterowność przy długości 100?

#529 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2011 - 20:26

Czy zamiana mostka 110 na 100 będzie odczuwalna, jest sens się bawić, czy dopiero zejście na 90 by coś wniosło? Jak sterowność przy długości 100?

ja mam w jaednym rowerze 80 w rozbitku miałem 90 a teraz w nowym mam 100. Między 80 a 90 własciwie nie zauważałem róznicy w sterownosci choć dla komfortu miało to istotne znaczenie. Róznica 2 cm w sterownosci jest zdecydowanie zauwazalna choc może to w moim konkretnym przypadku potęgowac trochę inny kat rury sterowej widła i wyprzedzenia piasty.
Jeśli zbyt długiego mostka ni jesteś w stanie zniwelować na regulacji setbackiem siodła to bierz o 2 rozmiary mniejszy. Jesli przybliżenie siodła wyraźnie pomaga mostek krótszy o rozmiar może być imho dobrą alternatywą.

#530 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 marzec 2011 - 10:38

Mam takie pytanko odnosnie ramy w treku 1.9 z rocznika 2009. Trafia mi się rower na ramie 56 ,a ja mam 184cm. Czy rama będzie dobra. Wydaje mi się ,że 56 niby powinno być ok.
Obecnie w rowerze jest mostek 110 ,a właściciel ma 180cm.

#531 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 marzec 2011 - 12:52

Powinno być ok. Policz sobie kalkulatorem, jest gdzieś link w temacie (na pewno parę razy).Jak ci wyjdzie o cm większa to się nie przejmuj.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#532 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 marzec 2011 - 13:34

Dzięki musze właśnie obliczyć sobie wymiary. Niestety trek nie ma pośredniego rozmiaru tylko jest 56 i 58 ,a 58 będzie za duża.

#533 Gosc_kluseczka85_*

Gosc_kluseczka85_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2011 - 13:37

1cm ....to chyba nie jest aż tak.....duuużo

#534 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 21 marzec 2011 - 07:33

Mam takie pytanko odnosnie ramy w treku 1.9 z rocznika 2009. Trafia mi się rower na ramie 56 ,a ja mam 184cm. Czy rama będzie dobra. Wydaje mi się ,że 56 niby powinno być ok.

A na jakim rozmiarze jeździłeś do tej pory?
56 to z regóły wymiar rury podsiodłowej - generalnie jest tu duzza mozliwosc adptacji sztycą siodła. Jak bym sie raczej sugerował długością rury poziomej. Imho lepiej kupić rame za mała niz za duzą. Mniejsza ramę mozesz powiększyc za pomoca sztycy siodłowej z odsadzeniem i długim mostkiem czy podkładkami pod nim , a za duza ramą to pozostaje sie tylko do niej przyzwyczaić.

#535 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marzec 2011 - 09:21

A na jakim rozmiarze jeździłeś do tej pory?
56 to z regóły wymiar rury podsiodłowej - generalnie jest tu duzza mozliwosc adptacji sztycą siodła. Jak bym sie raczej sugerował długością rury poziomej. Imho lepiej kupić rame za mała niz za duzą. Mniejsza ramę mozesz powiększyc za pomoca sztycy siodłowej z odsadzeniem i długim mostkiem czy podkładkami pod nim , a za duza ramą to pozostaje sie tylko do niej przyzwyczaić.

Sztyca nie służy do regulowania długości roweru. Ustawia odpowiednio siodło, aby uzyskać optymalne ustawienie kolano/pedał. Do regulacji długości roweru służy rama, mostek i kierownica w zależności od tego ile wynosi reach.

#536 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądPiotrków Tryb

Napisano 23 marzec 2011 - 09:53

Szykuje się do zakupu ramy Kinesis Crosslight FiveT. Waham się między rozmiarem 54 a 57 (czyli odpowiednio efektywna TTL 55,1 oraz 56,6 cm). Obecnie mam ramę przełajową 58cm TTL i żeby było ok musiałem wymienić mostek na krótszy (8cm). Mój wzrost 185, długość nogi 86cm (z wyliczeń rama 56cm). W zasadzie wziąłbym tą mniejszą ramę, tylko trochę martwi mnie "Head tube length", gdzie różnica jest aż 3cm. Macie jakieś doświadczenia? Da się to zrekompensować podkładkami i mostkiem do góry? Rower ma być do turystyki, nie na wyścigi, stąd koncepcja trochę za małej ramy.

#537 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 23 marzec 2011 - 13:42

ms.joda, skoro bardziej do turystyki, to wygodniejsza będzie większa rama. Rama 55,1 będzie za mała na Ciebie. 56,6 jest zapewne wg Competitve Fit i taką też weź. Przy mniejszej główce rower będzie bardziej nerwowy.

#538 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądPiotrków Tryb

Napisano 23 marzec 2011 - 14:32

ms.joda, skoro bardziej do turystyki, to wygodniejsza będzie większa rama. Rama 55,1 będzie za mała na Ciebie. 56,6 jest zapewne wg Competitve Fit i taką też weź. Przy mniejszej główce rower będzie bardziej nerwowy.

Pomiary na wrenchscience.

A nie odwrotnie? Na za dużej będę się musiał bardzo "wyciągnąć". Kierownica będzie baranek, jakby była trekingowa to nie miałbym wątpliwości - mam trekinga 57+ mostek 12 i jest ok (ale amortyzator podnosi przód roweru), czyli 69 cm total. W szosie to się nie sprawdziło...

Przy ramie 58 cm (+mostek 11), musiałem zamontować mostek 8 cm, co daje długość całkowitą 66 cm. Przy ramie 55 cm, mógłbym założyć mostek 11cm, a nawet 12cm. Natomiast w opcji większej ramy 56,5 + 11 da 67,5cm, co podejrzewam, że będzie za dużo i obawiam się, czy nie skończy się mostkiem 9-10cm..

ps. cały czas podając długości piszę o efektywnym wymiarze górnej rury

#539 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 23 marzec 2011 - 14:39

ms.joda, a co masz przeciw mostkom 10cm? Przynajmnije będzie sztywniejszy. jak kolega mówi, jak do turystyki i na laitowe jeżdżenie, to nie trzba sie trzmać mody na małe ramy, a większa będzie wygodniejsza (ale cięższa i mniej zwrotna). W wtoim wypadku nawet jak na ściganie 56 była by ok, mniejszej nie ma sensu. A mostek i wysokość to już kwestia indywidualna, dobierzesz sobie w toku ;) Ale przy 56 to raczej wątpie abyś potrzebował krótkiego mostka, bo to akurat twój rozmiar mniej więcej. Co do główki ramy - podkładki i nie ma problemu.

#540 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądPiotrków Tryb

Napisano 23 marzec 2011 - 14:53

ms.joda, a co masz przeciw mostkom 10cm? Przynajmnije będzie sztywniejszy. jak kolega mówi, jak do turystyki i na laitowe jeżdżenie, to nie trzba sie trzmać mody na małe ramy, a większa będzie wygodniejsza (ale cięższa i mniej zwrotna). W wtoim wypadku nawet jak na ściganie 56 była by ok, mniejszej nie ma sensu. A mostek i wysokość to już kwestia indywidualna, dobierzesz sobie w toku ;) Ale przy 56 to raczej wątpie abyś potrzebował krótkiego mostka, bo to akurat twój rozmiar mniej więcej. Co do główki ramy - podkładki i nie ma problemu.

Do mody to mi bardzo daleko, jężdżę na przełaju z mostkiem do góry, na za dużej ramie :) W przypadku nowej ramy też będę miał mostek do góry, bo chodzi mi o pozycję bardziej wyprostowaną. Krótszy mostek powoduje większą nerwowość roweru, takie opinie czytałem. Jeżdżę praktycznie cały czas w pozycji "na manetkach" i w taki wymiar celuję, żeby było optymalnie właśnie w tej pozycji.

Dodaj odpowiedź