ponownie rozmiar ramy
Napisano 13 marzec 2011 - 22:44
Napisano 14 marzec 2011 - 16:40
Competitive Fit dla 186 cm i górna rura taka długa? Masz taki długi tułów? ;>
Jak szukasz rowerów, to szukaj w geometriach ram długości górnej rury takie, jak Ci tutaj wyszła w "top tube", choć wydaje mi się, że powinna wyjść mniejsza.
Niby tak wyszło, ale zrobię dzisiaj jeszcze raz i zobaczymy :-)
Napisano 14 marzec 2011 - 21:48
http://www.ehs.at/in...ctionLinkId=258
liczę na szybkie i profesjonalne podejście do sprawy:D
#529 Gosc_cookie_*
Napisano 15 marzec 2011 - 20:26
ja mam w jaednym rowerze 80 w rozbitku miałem 90 a teraz w nowym mam 100. Między 80 a 90 własciwie nie zauważałem róznicy w sterownosci choć dla komfortu miało to istotne znaczenie. Róznica 2 cm w sterownosci jest zdecydowanie zauwazalna choc może to w moim konkretnym przypadku potęgowac trochę inny kat rury sterowej widła i wyprzedzenia piasty.Czy zamiana mostka 110 na 100 będzie odczuwalna, jest sens się bawić, czy dopiero zejście na 90 by coś wniosło? Jak sterowność przy długości 100?
Jeśli zbyt długiego mostka ni jesteś w stanie zniwelować na regulacji setbackiem siodła to bierz o 2 rozmiary mniejszy. Jesli przybliżenie siodła wyraźnie pomaga mostek krótszy o rozmiar może być imho dobrą alternatywą.
#534 Gosc_cookie_*
Napisano 21 marzec 2011 - 07:33
A na jakim rozmiarze jeździłeś do tej pory?Mam takie pytanko odnosnie ramy w treku 1.9 z rocznika 2009. Trafia mi się rower na ramie 56 ,a ja mam 184cm. Czy rama będzie dobra. Wydaje mi się ,że 56 niby powinno być ok.
Obecnie w rowerze jest mostek 110 ,a właściciel ma 180cm.
56 to z regóły wymiar rury podsiodłowej - generalnie jest tu duzza mozliwosc adptacji sztycą siodła. Jak bym sie raczej sugerował długością rury poziomej. Imho lepiej kupić rame za mała niz za duzą. Mniejsza ramę mozesz powiększyc za pomoca sztycy siodłowej z odsadzeniem i długim mostkiem czy podkładkami pod nim , a za duza ramą to pozostaje sie tylko do niej przyzwyczaić.
Napisano 21 marzec 2011 - 09:21
A na jakim rozmiarze jeździłeś do tej pory?Mam takie pytanko odnosnie ramy w treku 1.9 z rocznika 2009. Trafia mi się rower na ramie 56 ,a ja mam 184cm. Czy rama będzie dobra. Wydaje mi się ,że 56 niby powinno być ok.
Obecnie w rowerze jest mostek 110 ,a właściciel ma 180cm.
56 to z regóły wymiar rury podsiodłowej - generalnie jest tu duzza mozliwosc adptacji sztycą siodła. Jak bym sie raczej sugerował długością rury poziomej. Imho lepiej kupić rame za mała niz za duzą. Mniejsza ramę mozesz powiększyc za pomoca sztycy siodłowej z odsadzeniem i długim mostkiem czy podkładkami pod nim , a za duza ramą to pozostaje sie tylko do niej przyzwyczaić.
Sztyca nie służy do regulowania długości roweru. Ustawia odpowiednio siodło, aby uzyskać optymalne ustawienie kolano/pedał. Do regulacji długości roweru służy rama, mostek i kierownica w zależności od tego ile wynosi reach.
Napisano 23 marzec 2011 - 09:53
Napisano 23 marzec 2011 - 14:32
ms.joda, skoro bardziej do turystyki, to wygodniejsza będzie większa rama. Rama 55,1 będzie za mała na Ciebie. 56,6 jest zapewne wg Competitve Fit i taką też weź. Przy mniejszej główce rower będzie bardziej nerwowy.
Pomiary na wrenchscience.
A nie odwrotnie? Na za dużej będę się musiał bardzo "wyciągnąć". Kierownica będzie baranek, jakby była trekingowa to nie miałbym wątpliwości - mam trekinga 57+ mostek 12 i jest ok (ale amortyzator podnosi przód roweru), czyli 69 cm total. W szosie to się nie sprawdziło...
Przy ramie 58 cm (+mostek 11), musiałem zamontować mostek 8 cm, co daje długość całkowitą 66 cm. Przy ramie 55 cm, mógłbym założyć mostek 11cm, a nawet 12cm. Natomiast w opcji większej ramy 56,5 + 11 da 67,5cm, co podejrzewam, że będzie za dużo i obawiam się, czy nie skończy się mostkiem 9-10cm..
ps. cały czas podając długości piszę o efektywnym wymiarze górnej rury
Napisano 23 marzec 2011 - 14:39
Napisano 23 marzec 2011 - 14:53
ms.joda, a co masz przeciw mostkom 10cm? Przynajmnije będzie sztywniejszy. jak kolega mówi, jak do turystyki i na laitowe jeżdżenie, to nie trzba sie trzmać mody na małe ramy, a większa będzie wygodniejsza (ale cięższa i mniej zwrotna). W wtoim wypadku nawet jak na ściganie 56 była by ok, mniejszej nie ma sensu. A mostek i wysokość to już kwestia indywidualna, dobierzesz sobie w toku Ale przy 56 to raczej wątpie abyś potrzebował krótkiego mostka, bo to akurat twój rozmiar mniej więcej. Co do główki ramy - podkładki i nie ma problemu.
Do mody to mi bardzo daleko, jężdżę na przełaju z mostkiem do góry, na za dużej ramie W przypadku nowej ramy też będę miał mostek do góry, bo chodzi mi o pozycję bardziej wyprostowaną. Krótszy mostek powoduje większą nerwowość roweru, takie opinie czytałem. Jeżdżę praktycznie cały czas w pozycji "na manetkach" i w taki wymiar celuję, żeby było optymalnie właśnie w tej pozycji.