generalnie masz rację ale co w takim razie maja powiedziec goście smigający na rowerach z rurą pionową ustawioną na 76st? Co z ustawieniem kolano/pedał?Sztyca nie służy do regulowania długości roweru. Ustawia odpowiednio siodło, aby uzyskać optymalne ustawienie kolano/pedał. Do regulacji długości roweru służy rama, mostek i kierownica w zależności od tego ile wynosi reach.
Mam 184cm wzrostu i długie nogi- przekrok 87cm. Jeżdziłem zawsze na klassycznych ramach od 55 do 61. najwygodniej było mi na 62 a to za sprawa nietypowej geometrii- rura pozioma 56cm a pionowa zdecydowanie mocniej w pionie niż reszta klasycznych ram. Druga pod wzgledem ergonomii była 55, która miała rurę poziomą o długości 56. Teraz mam ramkę 44 czyli xs i możliwośc ustawienia zarówno proporcji z ramy klasycznej jak i uzyskanie kozyści z bardziej pionowej rury w zalezności od zastosowanej rury podsiodłowej jak i długości mostka i podkładek pod nim.
Joda- postaw rower na którym jest ci nawygodniej, a potem kup sobie rame na której bedziesz mógł powtórzyć identyczne proporcję z jakimś marginesem w newralgicznych punktach. Co do mostków to ja bym nie załozył krótszego niz 6cm.