ponownie rozmiar ramy
Napisano 26 maj 2014 - 10:14
Panowie. Mam możliwość kupienia roweru Planet X Carbon SL (full stock). Rozmiar to S (44/53). Czy przy rozmiarze 170 cm nie będzie to zbyt mała rama? W rowerze mtb idealnym rozmiarem dla mnie jest 16,5" (57,5-58,5 efektywnej długości). Będzie to moja pierwsza szosa więc doświadczenie mam mierne tak bym mógł sam jednoznacznie określić swoje preferencje.
PS.
Nie mam możliwości przymiarki przed zakupem ponieważ rower jest w UK u znajomego.
Dziś może po pracy odwiedzę AirBike i zasiądę na jakiejś szosie.
Napisano 26 maj 2014 - 11:26
W garażu stoi Principia która ma rozmiar 51, ale w związku z tym, że nie jest to nowy rower a mogę go za małą dopłatą wymienić na Planet'a zastanawiam się czy byłby to dobry deal. Principia przemawia za tym, że nie jest to TOP ale wisi na niej full 7800 (prócz tylnego koła, bo to jest 6600) i kosztowała 2,3k więc nawet przy sprzedaży nie byłbym dużo (o ile) stratny.
Napisano 15 czerwiec 2014 - 09:42
Ktoś doradzi w wyborze wielkości ramy?
Wzrost 171 cm
Noga 83
wyniki z kalkulatora:
http://zapodaj.net/3...c7a9a2.jpg.html
Tutaj geometria
http://zapodaj.net/9...d15738.jpg.html
Edit(17,06,2014): Może ktos ma podobne wymiary i się przyda więc zostawiam info, że lepiej pasuje rozmiar 52.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 13 lipiec 2014 - 15:55
Witam serdecznie. Mam dużą rozterke z decyzją o rozmiarze. To moja pierwsza szosówka. Nie mam zamiaru jeżdzić w maratonach, bardziej fitnes, czasem trasa ale głównie do użytku miejskiego.
Pożyczyłem rower, który zamierzam kupić i mogę już dłużej zwodzić znajomego. Proszę o jakiekolwiek wskazówki, bo już mam solidny mętlik w łowie
Wymiary roweru :
- podsiodłowa C-T 56 cm (C-C 53.5cm)
- górna rama do mostka 55,lub 56 cm, zależy pod jakim kontem przyłożę miarkę (rama lekko slopingowa)
- dł.mostka 10 cm.
Mój wzrost 182 cm. Długosc nogi 89 cm - mierzone przy w miarę mocno przyciśniętej poziomicy do krocza , bo wcześniej wychodziło 87cm - chyba poziomica najwidoczniej dotykała klejnotów
Rozmiarówka producenta pod kontem długości nogi. Podaje dwa zakresy z których potencjalnie mógłbym wybierać, gdybym...miał wybór. Proszę zwrócić uwage na zakresy "inseam lenght" w obydwu rozmiarach. Tak jakbym łapał się w obydwu ?
Napisano 23 lipiec 2014 - 18:25
Szukam pierwszej szosówki. Mam pytanie na allegro stoi Bianchi z rurą podsiodłową 52 cm. Jest on na ramie MONO-Q. Mój wzrost to 180 cm , długość nogi do kroku to 84-85cm. Sprzedający ma również wzrost 180 cm. Ale nie wiem czy jednak ta rama nie jest za mała na taki wzrost proszę o podpowiedzi ?
Dołączam w załączniku również geometrie ramy.
Pozdrawiam
Napisano 23 lipiec 2014 - 18:40
Nie wiem który raz to jest wklejane, wybaczcie. Popularny kalkulator do wyboru ramy. http://www.competiti...culatorBike.jsp
Może waro dać "przeczytaj przed" w wątku?
Nie wiem jakie masz proporcje ale ja bym celował w 54, 55
Sam jeżdzę na 55 ridleya. W kalkulatorze miałem 554mm na TT. Wzrost taki jak twój.
Ważniejsze jest TT czyli top tube. Sztyce można wysunąć, byle by nie była za długa bo sie będzie uginać i waty pójdą w rurę. Wystarczy że dłoń wejdzie między ramę a klejnoty gdy stoisz na ziemi i będzie ok.
Napisano 23 lipiec 2014 - 19:33
Dzięki Soar
Jeszcze jutro podskoczę do jednego sklepu w swojej okolicy gdzie mają też bianchi ale model via nirone (geometria jest bardzo podobna) tez 52 cm i się przymierze. Bo ten mono bianchi niestety jest daleko i zostaje jedynie licytacja bez oglądania na żywo.