Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#2121 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 maj 2021 - 12:53

To jakie wartości długości korby masz ustawione w Wahoo? Oby na pewno takie, jakie odpowiadają rzeczywistej długości korby w danym rowerze?

Bez poprawnej wartości długości moc będzie przekłamywana, Wahoo co prawda wprowadziło w Companion ustawienie długości korby, ale najpierw to było dostępne tylko dla iOS, a i tak nie dla wszystkich mierników, skutecznie ignorowali Vectory garminowskie, na skutek czego po żerowaniu Bolt wysyłał do pedałów dziwne długości np. 220mm, co oczywiście przekłamywało znacznie moc.

Elemnt na pewno wysyła długości korby do pedałów i musi mieć ustawioną poprawną długość, żeby był poprawny pomiar mocy.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Wymienialiśmy się licznikami, nic nie pomogło. Faktycznie jeden to Wahoo a drugi Bryton, ale nie przyniosło to spodziewanego rezultatu.

#2122 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 maj 2021 - 12:58

Nie no. Sprawa jest oczywista. Jeden miernik nie pokazuje prawidłowo mocy (lub oba - tylko że jeden za dużo, drugi za mało). Teraz pytanie czy da się to naprawić czy nie ;)

Od tego jest kalibracja statyczna w Assiomie (Garminy też ją mają) i tu zabieg był dokonany bardzo dokładnie. Każdy pedał dostał swoją wartość korekty o dziesiąte %. Generalnie to i tak mało, bo 0,5% to raptem 0,5w dla 100w generowanej mocy w pedale. Jadąc zatem na 200w otrzymamy korektę 1w czyli wartości absolutnie nie nadrabiające strat kilkunastu %.

#2123 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 maj 2021 - 12:59

W instrukcji jest napisane, że długość korby należy wprowadzać w Garminie, a nie w apce Favero, bo ta wartość jest brana w pierwszej kolejności. I tak miałem na początku, że cały czas miałem złą wartość, bo wpisywałem to w aplikacji.

d20d0ba17c6502620411bb276b2b3045.jpg

Zweryfikowane, i w liczniku i w apce jest ta sama długość ramienia.

#2124 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2920 postów

Napisano 15 maj 2021 - 13:08

Przepraszam jeżeli było, ale może czytam bez zrozumienia i trochę to strasznie zagmatwane.

Czy Wy na pewno przekręciliście pedały Favero między rowerami czy nie?

#2125 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 15 maj 2021 - 13:22

Jak kręcisz nie ma znaczenia (możesz nawet w kwadraty) o ile masz już firmware z IAV power (czyli własnie większy od 2.06).

https://cycling.fave...whats-iav-power

Edit: Bryton ?

Nie wiem jak teraz ale w 310 nie dało się włączyć by zera liczyły się do średniej mocy.

Czyli miałeś zawsze moc bez zer (co dawało mi właśnie 20-30 watów więcej niż na garminie).

Ale NP się zgadzały co do +/- 1.

Jakie masz w takim razie NP?

Edit2: I ta moc AVG to z licznika czy z jakiegoś softu, który analizuje plik ?

• Prozor lubi to

#2126 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 maj 2021 - 13:46

Bryton liczy zera do średniej i średnia moc zgadza się z tą w Golden Cheetah, a niezerowa zawsze wychodzi wyższa. Gdyby było inaczej, to AVP i Nonzero Power byłyby identyczne. Nie ma co porównywać danych na Stravie z licznikiem czy czym innym, są programy które wykazują wszystko niezależnie od ustawień w liczniku no chyba, że ktoś pauzę zacznie wciskać choć GC chyba i to wyłapie jako różnicę pomiędzy Duration a Time Recording.

#2127 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3225 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 maj 2021 - 14:08

Ale kwadratowe krecenie nie powinno mieć wpływu na różnicę między mocą, a prędkością. Co najwyżej technika wpływa na to który z was się szybciej zmęczy. Licznik pokazuje moc i nie ważne czy kwadratowa czy ładnie okrągła pokazuje waty które powinny dać prędkość. Bez wpływu w jaki sposób uzyskane. 

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#2128 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 maj 2021 - 14:36

Też tak mi się wydaje, ale już głupieje się od tego zwyczajnie. Z dzisiaj, wspólna jazda praktycznie równoległa do siebie, na jednym 158w średniej i niezerowej 172, a na drugim rowerze 193 i 211w. Te 158 to dokładnie 18% mniej niż 193w, a w niezerowej czyli tylko czas gdy rowery były napędzane mamy różnicę 19%. 158w generują ludzie o wadze 65kg jadąc 28km/h, a  nie chłop 92kg.

#2129 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 15 maj 2021 - 21:04

Od tego jest kalibracja statyczna w Assiomie (Garminy też ją mają) i tu zabieg był dokonany bardzo dokładnie. Każdy pedał dostał swoją wartość korekty o dziesiąte %. Generalnie to i tak mało, bo 0,5% to raptem 0,5w dla 100w generowanej mocy w pedale. Jadąc zatem na 200w otrzymamy korektę 1w czyli wartości absolutnie nie nadrabiające strat kilkunastu %.

Jeśli problemem jest obróbka programowa sygnału z tensometrów i technika pedałowania zawodnika daleko odbiegająca od założonej w algorytmach normy, to niestety statyczna kalibracja nie pomoże. Niedokładność może występować np. tylko w jakimś konkretnym odcinku obrotu korbą lub być związana np. z nietypowym punktem nacisku na oś pedału (daleko od środka).

Przydałby się drugi miernik na rowerze kolegi... I najlepiej żeby był to pomiar w pająku (pomiar w ramieniu może mieć podobny problem).

#2130 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3225 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 maj 2021 - 21:48

Też tak mi się wydaje, ale już głupieje się od tego zwyczajnie. Z dzisiaj, wspólna jazda praktycznie równoległa do siebie, na jednym 158w średniej i niezerowej 172, a na drugim rowerze 193 i 211w. Te 158 to dokładnie 18% mniej niż 193w, a w niezerowej czyli tylko czas gdy rowery były napędzane mamy różnicę 19%. 158w generują ludzie o wadze 65kg jadąc 28km/h, a  nie chłop 92kg.

Ja koło 30km/h mam 180W przy 77kg.

#2131 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8630 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 maj 2021 - 22:29

Przydałby się drugi miernik na rowerze kolegi... I najlepiej żeby był to pomiar w pająku (pomiar w ramieniu może mieć podobny problem).

Albo trenażer z dobrym pomiarem mocy - też można porównać ;)

• Arked lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2132 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 16 maj 2021 - 05:28

Też tak mi się wydaje, ale już głupieje się od tego zwyczajnie. Z dzisiaj, wspólna jazda praktycznie równoległa do siebie, na jednym 158w średniej i niezerowej 172, a na drugim rowerze 193 i 211w. Te 158 to dokładnie 18% mniej niż 193w, a w niezerowej czyli tylko czas gdy rowery były napędzane mamy różnicę 19%. 158w generują ludzie o wadze 65kg jadąc 28km/h, a nie chłop 92kg.

Moja waga to ok 76kg i do utrzymania prędkości ok 30km/h wystarcza mi ok 150 watów. Przynajmniej takie są wskazania mojego miernika.

#2133 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 16 maj 2021 - 08:17

Ale te 150 to.chyba na rowerze czasowym albo z wiatrem ? :)
Nie wiem jak wy to.robicie ja mam aeroad stozki 50mm nowe lozyska itp waga 78
srednia bez zer 40-50km treningu to +-200w dla 30kmh , rece na klamkach.
I to sie mniej wiecej zgadza z kalkulatorami w sieci typu speed to power gdzie sie wpisuje wage pozycje itp.
Pozdr
  • big75 lubi to

#2134 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maj 2021 - 08:39

Różnie aero są ogromne i robią olbrzymią różnice. Dlatego chłopaczki na TT z 380W są niszczeni przez 330W innych na TT.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

#2135 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 16 maj 2021 - 13:11

Jeśli problemem jest obróbka programowa sygnału z tensometrów i technika pedałowania zawodnika daleko odbiegająca od założonej w algorytmach normy, to niestety statyczna kalibracja nie pomoże. Niedokładność może występować np. tylko w jakimś konkretnym odcinku obrotu korbą lub być związana np. z nietypowym punktem nacisku na oś pedału (daleko od środka).

Hmmm, ale wiesz co, ja na jego teraz jeżdżę i gdybym nie wiedział, że to nie mój, to bym się nie skapował wcale. On na moim to samo, cały czas te same niskie moce i tylko ta zamiana rowerami pozwoliła poważnie się zbliżyć do siebie na ok. 2% choć jest to zbyt krótki test, by od razu wyciągać wnioski, trzeba powtórzyć na dłuższych odcinkach. No ale jeśli by się potwierdziło, ze jednak dało się zniwelować różnicę do 2-4%, to w czym ona by innym leżała jeśli nie w temacie związanym z korbą/wysokością siodła/płynnością kręcenia?

Moja waga to ok 76kg i do utrzymania prędkości ok 30km/h wystarcza mi ok 150 watów. Przynajmniej takie są wskazania mojego miernika.

Ja piszę o porównywalnych warunkach prawie bezwietrznych, biorę na to poprawkę i +/- wiem na ile kto by musiał jechać skoro ja jadę na xxx wat. Obrazowo to opisuję, ale jest tak mniej więcej, że 65-70kg w normalnych warunkach by jechać ok. 28 na godzinę generuje ok. 150-170w. 25kg więcej musi bujać się w okolicy 200.

I to sie mniej wiecej zgadza z kalkulatorami w sieci typu speed to power gdzie sie wpisuje wage pozycje itp.
Pozdr

Tak, dokładnie tak jest właśnie, więc chłop 12kg cięższy musi generować ~220 by to uzyskać, a skoro buja tylko 170w to jest coś nie halo i na pewno nie siedzi to w oporach 4 uszczelek kół, bez przesady.

Szukałem ostatnio wiedzy na temat doboru długości korb i z badań wychodziło, ze ma ona niewielki wpływ na generowaną moc. Badano zakres bodaj od 140 do 220mm i tylko te skrajne wyraźnie odbiegały od pozostałych dając moce o ok. 4% niższe. Logiczne zatem, ze 2,5mm to marginalne wartości.

#2136 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3225 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 maj 2021 - 13:43

Wprowadź złą wartość długości korby i zobacz jaka zmianę powoduje i czy w ogóle coś się zmienia. Po za tym znajdź piastę powertapa i porównaj który pomiar jest prawidłowy.

#2137 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 16 maj 2021 - 14:10

Pozdr

W moim przypadku to średnia wartość z ok. 430km. Było nawet mniej, nieco ponad 140 watów. I nie, nie było to z wiatrem, ani z górki. Próba była na "pętli" o długości ok. 22,5 km.
Rower to Emonda ALR, zwykłe aluminiowe koła od Dandyhorse o profilu 25mm. Opony Veloflex Corsa 25/28mm sparowane z dętkami lateksowymi Vittoria.
Na pewno pomogła lemondka plus kask aero od Ekoi, model AR 14, czerwony 😉

#2138 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8630 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 maj 2021 - 11:04

Lemondka da na pewno, kask marginalnie... Nawet czerwony

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
  • big75 lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2139 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 17 maj 2021 - 13:40

takie pytanie pomocnicze. - czy na tym magicznym rowerze co potrzebuje 15% mniej mocy zeby jechac z predkoscia X
To przy tej samej predkosci jadac rownolegle jak sie zamieniacie rowerami ( pokazuje mniejsza moc ) a tetno jeźdźca tez spada o jakis % ? :)))
Wtedy to by byla dopiero zagadka :)

#2140 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 29 maj 2021 - 19:06

krótkie  pytanie jak sprawdzić , którym pomiarem mocy był rejestrowany trening?

Mam w  trenażerze i pomiar w korbie.

Dodaj odpowiedź