A dałeś sobie w ogóle okres na regenerację i superkompensację?
Właśnie to chciałem napisać
Maciej, dla czego już naparzasz tak trudne interwały? Szykujesz się do MP w maju? To, że robisz sobie tydzień lżejszy co 3 tygodnie nie oznacza, iż naparzajac ciągle takie interwały się nie przetrenujesz. Tak, takie nawalanie tak trudnych interwałów jest zgubne bardzo i łatwo doprowadza do przetrenowania. Musisz to sobie przemyśleć. Teraz w kwietniu to ja bym robił objętość jeszcze, dużoooo objętości, po 18-25h/tydzień. Takie interwały zalecił bym nie wcześniej niż za 2-3 tygodnie, by mieć formę na czerwiec-lipiec.
To co napisałeś też obserwowałem czyli brak mocy by utrzymać tempówki po 4 minuty. Na 120% ??? A z czego ci to wyszło? Skąd wiesz, że twoja krzywa mocy pozwala na wykonanie kilku interwałów 4min na 120%? Średnio przyjmuje się, 3 minuty na 120%, 4 minuty oznaczały by, ze masz bardzo wysoką lewą stronę krzywej, jesteś niesamowity beztlenowo, ile ci wyszło kJ w W'? Robiłeś testy CP tak jak opisywałem? Musiał byś mieć pewnie +25kJ by może ukręcić kilka powtórzeń na 120%, masz tyle?
Teraz dopisujesz, ze realnie jest to do zrobienia na 110-112% i to się zgadza, to średnia krajowa, zapomnij o 120%, niezłym sprinterem byś musiał być czyli np. 3min na 600w i 12 na 350 trzeba by mieć, by tak kręcić sobie interwały.
Złaziłeś z wyczerpaniem W' poniżej 25%, a do jakiego Hr doszedłeś? Ile wynosi twoje Hr VO2max? 3x zejść poniżej 25% moim zdaniem jest niewykonalne, dwie pierwsze serie może się da, ale w trzeciej bez szans, jak zejdzie się do 50% to trzeba się cieszyć i to przy Hr dobijającym do Hr VO2max.
I zauważ, ze koledzy także odpisują ci podobnie, za dużo na wysokich mocach, za mało na niskich = przemęczenie. Aaa, no i w 6h/tydz nie da się zrobić żadnej formy, tyle to się jeździ jednego dnia obecnie na Teneryfie. Sorry, ale taka jest prawda niestety w kolarstwie, bo to głównie wytrzymałość, a ona potrzebuje czasu, a nie intensywności.
Naprawdę jak zobaczyć rozkład mocy u tych najlepiej trenujących/jeżdżących to co najmniej 80% to zawsze "zamulanie" w 1/2 strefie, bo tam sufit wydaje się być bardzo wysoko i postep właściwie "nieskończony".
80% i to w proporcji treningu trzeba dodać, a nie czasowo, czasowo to ok. 95% wychodzi nawet. Na 4 dni treningowe zapodał bym tylko 1 trening interwałów.