Jump to content

Photo

Trening z pomiarem mocy

2220 replies to this topic

#221 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 24 April 2011 - 19:12

@kobrys Nie wiem czy dobrze odczytuję klimat pytania ;) ale na pytanie jak wygląda trening odpowiedź jest jedna - jak zawsze na torze. Z tym, że wyniki, postępy sprawdzasz po czasie - stoper Twoim przyjacielem... A szkoda - bo 'myśl' trenerska poszła zdecydowanie do przodu - co oczywiście nie oznacza, że mając sam stoper i wiedzę nie można osiągać sukcesów; to raczej kwestia pokonania tej różnicy jaka jest między bardzo dobrym a jeszcze trochę lepszym ;)

#222 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 24 April 2011 - 19:25

@kobrys Nie wiem czy dobrze odczytuję klimat pytania ;) ale na pytanie jak wygląda trening odpowiedź jest jedna - jak zawsze na torze. Z tym, że wyniki, postępy sprawdzasz po czasie - stoper Twoim przyjacielem... A szkoda - bo 'myśl' trenerska poszła zdecydowanie do przodu - co oczywiście nie oznacza, że mając sam stoper i wiedzę nie można osiągać sukcesów; to raczej kwestia pokonania tej różnicy jaka jest między bardzo dobrym a jeszcze trochę lepszym ;)

No tak - moje pytanie było retoryczno-ironiczne bardzo. Niemniej twoja odpowiedź jak zawsze konkretna.

Ale ostatnio pewien tekst, który czytałem przekonał mnie do pomiaru mocy i już dziś wiem, że następne wydane pieniądze nie będą na karbonową ramę, a na power-tapa albo srm'a.
Nie zależy mi na węglu, ale na tym by za te 6 lat móc startować z powodzeniem w Mastersach na czas...

Wracając do treningu z pomiartem mocy... faktem jest, że sposób jest genialny bo daje odczyt realnego wymiaru pracy w czasie rzeczywistym... kiedy choćby pulsometr jest opóźniony reakcjami organizmu - kiedy kolarz myśląc, że jedzie w tlenie tak naprawdę zakwasza się - a dowiaduje się o tym 13sek za późno :)

#223 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 24 April 2011 - 19:33

Wydaje mi się że Powertapy są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż SRM dla klubów ze względu na znacznie niższą cene i możliwość korzystania z takiego koła przez wielu zawodników ... np. przy dokonywaniu testów czy ustaluniu najkorzystniejszej pozycji. Moc podczas treningu na torze natomiast nie jest aż tak istotna jak na szosie gdyż tam raczej panują takie same warunki. Prędkość więc jest równie skuteczna przy ustalaniu treningu (zawsze można ją przeliczyć na waty)

#224 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 24 April 2011 - 20:23

Ale na szosie nie liczą się setne i tysięczne (z paroma wyjątkami) :))

Że tak sobie przenośnią walnę - na torze nie masz się gdzie schować.

#225 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 26 April 2011 - 21:00

Na tor nie muszą być specjalne wersje mierników? Przecież tam często pojawia się moment ujemny, gdzie koło napędza korbę czy piastę.
Wydaje mi się, że się "nie przyjęły" gdyż za dużo z tym roboty a dobry trener radzi sobie świetnie bez tego typu pomocy. (Piątek - Włoszczowska)
Poza tym tor jest dużo bardziej powtarzalny w danych z jazdy niż szosa. Czas okrążenia niewiele się zmienia ze względu na wiatr ;-)

#226 Gosc_lesnik_*

Gosc_lesnik_*
  • Gość

Posted 26 April 2011 - 21:29

Wydaje mi się, że się "nie przyjęły" gdyż za dużo z tym roboty a dobry trener radzi sobie świetnie bez tego typu pomocy. (Piątek - Włoszczowska)

Maja Włoszczowska używa pomiaru mocy - przynajmniej w rowerze szosowym, na którym trenuje.

#227 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 26 April 2011 - 21:31

Piątek - Włoszczowska

Wybacz, że się czepię, ale skąd masz informację, że Majka nie korzysta z pomiaru mocy?

W ostatnim MR czytałem wywiad z piękną Anią Szafraniec (oj jak ja uwielbiam jej urodę ;-) ) - sama wspominała, że dwa lata temu zaczęła trenować z pomiarem mocy i jest super zadowolona. Jakiś czas temu czytałem wywiad z Paulą Gorycką i to samo mówiła z tym, że ona sama musiała w to zainwestować (niedokładnei pamiętam, ale nie to jest sednem sprawy)...

Po prostu zaintrygowała mnie informacja jakoby Mistrzyni Świata miała nie korzystać z tych dobrodziejstw? Choć kiedyś czytałem z nią wywiad, w którym twierdziła, że wolała by bardziej szajsowaty sprzęt byle by był lżejszy...

#228 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 26 April 2011 - 22:01

Majka korzysta z pomiaru mocy - powiedziała mi to osobiście w 2009 roku na Klasyku Kłodzkim :lol:

Dołączona grafika

#229 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 27 April 2011 - 06:58

Jeśli tak to sorry moje dane są już nieaktualne.
Bikeboard 7/2009.
http://bikeboard.pl/...y&g=27&art=3566
Na ostatniej stronie jest wzmianka, że "ale przynajmniej do ubiegłego sezonu ani Maja Włoszczowska, ani Andrzej Kaiser nie dali się przekonać".
Co nie zmienia faktu, że Piątek świetnie dawał sobie radę bez pomiaru mocy :-) ..do 2009 roku. :-) Ale Mistrzynią Świata została trenując już z pomiarem :-)

#230 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 27 April 2011 - 11:10

Akurat mało szczęśliwie podany przykład - bo zarówno trener kadry - Piątek (który z braci to wiadomo) i jego podopieczne od dawna korzystają z pomiaru mocy; co więcej - robią to od dobrych paru lat - włącznie z regularnymi badaniami 'predyspozycyjnymi', obozami wysokogórskimi (niekoniecznie zagranicą...) itp, itd.

A co do korzystania z pomiaru mocy na torze - to właśnie tam jest to podstawa. Bo nie zawsze czas daje pojęcie o pewnych parametrach i predyspozycjach - np. przy dobieraniu kolejności w sprincie drużynowym - najlepszy przykład. Nie mówię nawet o taktyce czy analizie mocnych i słabych punktów...

Co do pomiaru mocy na torze od strony technicznej - PowerTap występuje w takiej wersji - jest jednak dość rzadki i ma te same problemy co wersje szosowe - szybkie zużywanie się łożysk; SRM torowy nie zlicza ujemnych watów - gdy częstotliwość spada poniżej wartości zero offset to wartość jest zwracana jako zero; jedyny i najpoważniejszy problem to kwestia startu - SRM torowy rejestruje moc od wartości kadencji > 15 obrotów (szosa: 30) - co i tak jest mało (kilometr, sprint - z maszyny): ale i na to znaleźli sposób - trzeba przerobić lekko SRMa (u Niemców) i wtedy można mieć ciągłe rejestrowanie wartości mocy. Na FGF pojawiły się też już przejściówki pod Quarq'a żeby go zamocować na torowej korbie. Tak więc 'opcje' są ;)

#231 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 11 May 2011 - 12:28

Chodziło mi tylko o to, że dobry trener, a za takiego uważam Piątka, potrafi poradzić sobie znakomicie bez pomiaru mocy i wytrenować zawodnika w sposób najbardziej optymalny. Pomiar mocy bardzo ułatwia tę podstawową "diagnostykę" zawodnika.

#232 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 02 June 2011 - 11:49

Proszę o małe uzupełnienie mojej bardzo skromnej wiedzy:
Forma to CTL
Zmęczenie to ATL
Wydajność to TSB
Czy idę w dobrym kierunku ?
Jeżeli tak to pytanko: jak jest z wartościami dla wyżej podanych ? Chodzi dokładnie o to jak jest z zakresem (od-do).
Trzecie i ostatnie pytanie: przykładowo TSB wynosi -20, jak można stwierdzić jakie TSB jest dobre a jakie kiepskie ?
Jeżeli pogmatwałem to sorry (zielony jestem w temacie).

p.s.dam przykład o co mi chodzi
TSB wynosi -20, zakres z reguły wynosi od 50 do minus 50, im więcej na minusie to gorzej, ble ble ble. Dane wzięte z kosmosu tylko po to aby lepiej załapać o co mi chodzi.
Z góry dzięki.

#233 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 05 June 2011 - 15:20

Generalnie wszystko zależy co ów terminy dla Ciebie oznaczają

CTL to średni stres treningowy TSS (stres wyliczony w punktach w oparciu o znormalizowana moc średnią całego treningu w oparciu o podaną moc na FTP, gdzie wynik 100 jest równy godzinnej czasówce) z ostatnich 42 dni i określa poziom adaptacji.
Poziom ten jednak nie można podnosic w nieskończoność i jego optymalna wysokość zależy od stażu zawodnika, predyspozycji, jakości wypoczynku itd.

ATL to średni stres/obciążenie TSS z 7 lub 14 dni ale możesz sobie go ustawić dowolnie w zależności jakimi blokami treningowymi operujesz. W teorii treningu stosuje się bloki które powodują pewien poziom zmęczenia ATL i po których nastepują dni regeneracyjne. ATL można więc nazwać obciążeniem treningowym całego bloku/tygodnia - jesli blok sklada sie z 7 dni

TSB - to tzw. świeżość zawodnika. Generlanie im niższe TSB tym bardziej jesteśmy zmęczeni ... Optymalne wartości TSB w dniu startu to -10 do +10 przy tendencji zwyżkowej z ostatnich dni.

Czytanie wykresu wymaga doświadczenia i znajomości własnych możliwości. Nie jeden ślepo zawierzył cyforkom i zapomniał o tym co mówia mu jego nogi popełniając najwiekszy błąd w trenigu.

Tak więc zbieraj dane analizuj ale przede wszystkim "listen to your body"

Niech moc będzie z Tobą :)

#234 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 06 June 2011 - 21:15

radny pytanie moje to była czysta ciekawość. Trenuję na podstawie HR, z pomiarem mocy do czynienia nie mam i nigdy nie miałem. Mimo wszystko dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia, przydadzą się (o tym czytaj troszkę dalej).
W SportTrack jest taka wtyczka jak "wytrenowanie". Zajrzałem, a tam jakieś dane się pojawiły (CTL, ATL itp) i zastanawiałem się skąd i w ogóle. Okazało się, że przy instalacji programu jakieś dane w moim profilu pojawiły się domyślnie i stąd jakieś tam wyliczenia, z kosmosu jednym słowem.
A dlaczego się przydadzą (patrz wyżej) ? Mam smaka na TO. Pożyjemy, zobaczymy....i pomyślimy.

#235 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 June 2011 - 22:21

wicklowman, "Wytrenowanie" w ST w dłuższym okresie czasu daje jakieś pojęcie o formie. Na trenażerze masz powtarzalne warunki wiec przez zimę przy ustawieniach dowolnych po paru treningach się ustabilizowało i mi dawało pogląd na progres.
Na drodze przy wykorzystaniu wtyczki do pogody i mocy też daje jakieś przybliżone dane progresu.
Też mam na TO ochotę. pod Garmina idealne.

#236 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 07 June 2011 - 00:26

...to już lepiej używany powertap albo poczekajcie na recenzję Power2maxa - jeden z forowiczów niedługo powinien rozpocząć testy... iBike jednie szacuje moc - nie jest tradycyjnym "miernikiem" mocy a jedynie szacuje moc na podstawie paru parametrów - z różnych recenzji i opisów najlepiej nadaje się do... optymalizowania pozycji pod ITT.

WIKI - jutro napiszę więcej (albo w środę wieczorem) - bo wartości takie jak CTL, ATL ale przede wszystkim TSB są bardzo przydatne - szczególnie w procesie poznawania reakcji organizmu na trening - i pozwalają (w oparciu o IF i TSSy) dokładnie rozplanować trening pod konkretne bodźce. Fajna sprawa - często żałuję, że nie ma u nas zbyt wielu trenerów pracujących z mocą - mam za mało doświadczenia żeby samemu wyciągać wnioski - ale pomału pewne prawidłowości zauważam :)

#237 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 07 June 2011 - 07:04

MiSzA na razie się rozglądam, nic więcej. Ewentualny zakup nastąpi na koniec sezonu, tak aby zimę już zacząć z pomiarem mocy. Oczywiście wszystko zależy też od sytuacji finansowej, wiadomo. Swoją drogą szkoda, że wszelkich wartości takich jak CTL czy ATL nie da się określić na podstawie treningu z pulsometrem (no chyba, że można).

#238 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 07 June 2011 - 07:45

Na ile według Was sensowny jest pomiar mocy w Tacx Bushido ?

#239 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 07 June 2011 - 08:15

WIKI, takie funkcje dla treningu z pulsometrem - CTL, ATL i TSB - ma wtyczka wytrenowanie w programie SportTracks. Zapewne nie jest to tak dokładne, jak dane oparte na systemie pomiaru mocy, ALE na pewno pomaga kontrolować wydajność i zmęczenie. Łatwiej jest rozplanować trening na następne dni.
Np. w ostatnią niedzielę miałem TSB = -9 (w formie zwyżkowej) i przyznam, że rzeczywiście byłem wydajnyyy. :mrgreen:

Właśnie, jak się mają trenażery z pomiarem mocy do rzeczywistości? Czy liczby nie są przekłamane? Na wyścigu w Psarach była możliwość pokręcenia na takim urządzeniu, firmy elite (dodatkowo Shimano Di2, ha!), którą z chęcią wykorzystałem i teraz zastanawiam się, czy zbierać na taki trenażer, czy może używany PowerTap.

Z drugiej strony nowe dane mocniejszym mnie nie uczynią, wiele osób dalej jeździ 'na tętnie' i odnosi sukcesy..

#240 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 07 June 2011 - 09:55

Sukcesy innych nie mają tutaj nic do rzeczy - pomiar mocy to jedynie narzędzie; to jak z suplementami - nie zastępuje treningu, bywają przydatne, ale można sobie doskonale radzić bez nich. Czy ma znaczenie ile zwycięstw odniesiono na osprzęcie Shimano a ile na Campagnolo? Czy takie dane świadczą o 'jakości' czy 'użyteczności' osprzętu? No właśnie...

Trenażery z pomiarem mocy to nic innego, jak prosta formuła matematyczna obliczająca, ile energii trzeba zużyć by masę x rozpędzić do prędkości y - co daje pracę z liczoną w watach. Z obserwacji własnych - tacxy zawyżają o około 30-40W (do SRMa) - przy czym, jak każdy trenażer przeliczający i pokazujący moc - są bardzo wrażliwe na temperaturę - tj. jak się zaczynają grzać - moc zaczyna pływać.

Nic nie stoi na przeszkodzie by robić testy czy badania na trenażerach wyświetlających moc - trzeba jedynie bardzo dokładnie przestrzegać raz ustalonej procedury - ciśnienie w kole musi być to samo, temp. otoczenia też, chłodzenie też, docisk rolki - i wtedy uzyska się to co najważniejsze - POWTARZALNOŚĆ wyniku - czyli innymi mówiąc - możliwość obserwowania czy i jaki jest wzrost formy w stosunku do poprzedniego testu. A to już bardzo dużo.

Reply to this topic