Jump to content

Photo

Trening z pomiarem mocy

2220 replies to this topic

#541 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 10 January 2014 - 17:54

To z tych interwałów wyszło 3,85 wat/kg, ale przyznaje że maxa nie jechałem bo reszty treningu bym już chyba nie dokończył... takich interwałów było kilka w tych samych liczbach. tylko tętno się zwiększało..

Wiesz tylko że do standardowych porównań wykorzystuje się pojechane na maksa standardowe interwały 5s, 1min, 5min lub FTP (czyli moc godzinna) którą można estymować z czasówki 20min.

• Virenque likes this

#542 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 January 2014 - 12:15

Wiesz tylko że do standardowych porównań wykorzystuje się pojechane na maksa standardowe interwały 5s, 1min, 5min lub FTP (czyli moc godzinna) którą można estymować z czasówki 20min.

Można estymować. Ale jest to ponownie obarczone błędem (10-20%, czyli znowu 50W..). Czyli lepiej sobie zrobić jazdę na godzinę na świeżo i znać prawdę (na daną chwilę, bo tu znowu są spore rozbieżności w zależności od fazy treningów, itd).

To z tych interwałów wyszło 3,85 wat/kg, ale przyznaje że maxa nie jechałem bo reszty treningu bym już chyba nie dokończył... takich interwałów było kilka w tych samych liczbach. tylko tętno się zwiększało..

To zdanie mógłbyś rozwinąć. Zwiększało w kolejnych tempówkach (każda kolejna zakończona na wyższym tętnie), czy w czasie każdej z nich (tętno rośnie jakoś w czasie każdej kolejnej próby)? Przede wszystkim.. czy nie masz dryfu tętna (dobrze przez Tompoza opisane) i po drugie, czy nie depczesz sobie po strefach (skutek zmęczenia oraganizmu i "deptania" po progach)

Jak jedziesz na stałym obciążeniu i "magnetyku".. To zapisz sobie całą sesję (w szczególności prędkość i tętno). Ja np. stosuję do tego celu czujniki z ANT+ i rejestrację na ipBike. Na rysunku widać więcej.

1) Dlaczego miało by się nie dać? Rozbierznośc między w wydolności miedzy ludźmi o różnym stopniu wytrenowania jest tak ogromna że to co dla jednego jest sufitem dla drugiego jest podłogą. Przykład jeśli zawodowiec ma próg FTP na 400W to 280 W jest w strefie Endurance i mógł byś tak jechać cały dzień. Z kolei jeśli jesteś trochę jeżdzącym amatorem i masz próg np na 200W to 280W jest prawdopodobnie ponad Twoim VO2max i wytrzymasz na tej mocy kilkadziesiąt sekund (no może 2-3 minuty)

W sumie zrobiłem parę założeń "z fotografi". Bardzo podobnie jak u mnie, z drobnymi różnicami wynikającymi z wieku :) Wiek (22, pomyłka o 1, a napisane na BS..), szczupła budowa ciała (ale długi.. 75kg, trafiony?), przez ostatnie 3 lata koło 12kkm, średnia 30km/h (amator z aspiracjami :) ). Zdecydowanie nie zawodowiec z 5-6W na kg, raczej coś w okolicy 3.5W/kg (dlatego moje "gratulacje": strzelałem 250W). W sumie faktycznie mogło by być cokolwiek.

2) Kolega napisał że robił siłę więc chyba to tłumaczy kadencję.

Uuups.. Nie zauważyłem takiej informacji.. My fault :(

A kadencja nie jest tak zupełnie nieważna. W zależności od proporcji "szybkich" i "wolnych" mięśni wydajność może być bardzo różna.

#543 rafalek940

rafalek940
  • Użytkownik
  • 194 posts
  • SkądPiekary Ślaskie

Posted 22 February 2014 - 13:30

Hej jestem posiadaczem od niedawna Powertapa Comp a tak to wczesniej moc mialem z Polara :) 

Chciałem się zapytać gdzie i czy jest jakiś bezpłatny lub nie za drogi program inny niż Power Agent 7 bo średnio mi się podoba ? 

Dzięki wielkie 

#544 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 February 2014 - 13:32

Golden Cheetach:
http://szosa.org/top...zek-treningowy/

#545 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 22 February 2014 - 19:12

Hej jestem posiadaczem od niedawna Powertapa Comp a tak to wczesniej moc mialem z Polara :)

Chciałem się zapytać gdzie i czy jest jakiś bezpłatny lub nie za drogi program inny niż Power Agent 7 bo średnio mi się podoba ? 

Dzięki wielkie 

Jeśli PT Comp to rozumiem że jest to wersja przewodowa z starym licznikiem Cervo. Niestety prawdopodobnie jesteś mocno skazany na Power Agent bo inne programy i strony mogą mieć problem z odczytem danych. Oczywiście zawsze możesz eksportować dane (szczególnie polecam skorzystać z wbudowanych opcji eksportu danych np na Strava) i wgrywać do innych "dzienniczków treningowych" jednak nie zawsze jest to takie proste (ja np za nic nie mogłem uzyskać danych o mocy po eksporcie i wgraniu do Garmin Connect)

#546 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 28 February 2014 - 11:13

Tak jak napisał Virenque GoldenCheetah ma opcję wczytywania danych również ze starszych piast PT.

Szczegóły dot. tego programu: Golden Cheetah - komputerowy dzienniczek treningowy - dla kogoś mającego nieco oleju w głowie jest to program nie mający konkurencji, zwłaszcza biorąc pod uwagę stosunek cena/możliwości (cena $0, możliwości →∞). Pamiętać należy, że to co otrzymuje się zaraz po zainstalowaniu programu, to tylko niewielki przykład tego, co można wyciągnąć z tego programu. Warto zainstalować wersję rozwojową, posiada sporo nowych funkcji (opisy można znaleźć na liście dyskusyjnej), choć jeszcze jest parę niedoróbek.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#547 rafalek940

rafalek940
  • Użytkownik
  • 194 posts
  • SkądPiekary Ślaskie

Posted 02 March 2014 - 16:57

dziękuje z programami mam ogarnięte teraz kilka pytań na ile macie zapisywanie na 1 sek tak jak ja czy więcej ?
oraz po zmianie baterii nie wiem dlaczego przy nie pedalowaniu pokazuje mi 2-20 w w zależności od predkosci opór bembenka nagle czy jak ?

#548 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądKraków

Posted 02 March 2014 - 18:32

też tak miałem, wyłączenie smart recording (jeśli masz garmina) rozwiązuje problem

#549 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 02 March 2014 - 19:25

...

oraz po zmianie baterii nie wiem dlaczego przy nie pedalowaniu pokazuje mi 2-20 w w zależności od predkosci opór bembenka nagle czy jak ?

tego się przypadkiem nie kalibruje ?

#550 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 02 March 2014 - 19:32

tego się przypadkiem nie kalibruje ?

A dokładnie chodzi o Zerowanie w żółtym cervo powinno się nazywać Manual Zero

#551 rafalek940

rafalek940
  • Użytkownik
  • 194 posts
  • SkądPiekary Ślaskie

Posted 02 March 2014 - 21:30

mógłbym prosić jak się robi na tym żółtym komputerku 2.4 z dwoma przyciskami ?

#552 Gosc_smoła_*

Gosc_smoła_*
  • Gość

Posted 27 March 2014 - 13:51

Witam!

Orientuje się ktoś może, czy istnieje gdzieś możliwość wypożyczenia (na powiedzmy 2 tygodnie) koła z piastą Powertap?

Są już gdzieś takie inicjatywy?

Pozdrawiam  

#553 zzzzztzz

zzzzztzz
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 28 March 2014 - 16:49

Polecam pomiar mocy,lecz warto zainwestować w jak najwyższej jakośći sprzęt. SRM posiada najmnieszy współczynnik błędu i utrzymuje go przez długie lata. Istnieje nieco tańszy zamiennik jak Quark lub power 2 max warte uwagi porównując do pomiaru w piastach i podobnych. 

Co do wyników i możliwości... Istnieje coś takiego jak próg LT. Właściwie jest to słowo klucz w kolarstwie i przy treningu z mocą. Próg ten oznacza moment w którym organizm zaczyna stopniowo zakwaszać się do momentu odmowy. Innaczej też sam próg LT oznacza możliwość wykonywania wysiłku przez 1h na danej mocy stosownie do LT. Na tej podstawie wyznacza się strefy treningowe. Najlepszym testem jest 20 minutowy test pod górę , na lekkim podjezdzie,równym. Próg LT przelicza się na W/kg. Na przykład Rafał Majka przygotowując sie do Giro będąc blisko startu posiadał moc rzędu 6,5W/kg . 

Jeśli zastosuję się odpowiedni, dostosowany do wymagań trening można odnotować dobre rezultaty. Wszystko tez jest zależne oczywiście od rodzaju zawodnika ,sprinter, czasowiec czy góral. 

Na przykład ze sprintera nie zrobimy wybitnego górala i na odwrót.

W epoce EPO notowane były wyniki nawet do 7,3W/kg (to taka ciekawostka) 

Ogółem pomiar mocy jest bardzo precyzyjny i przedewszystkim pokazuje rzeczywistą wykonywaną pracę i obciążenie a nie reakcje na obciążenie czyli puls. Na puls działa tak wiele czynników ,że trening na nim jest daleki od oczekiwanego pod względem precyzyjności.

#554 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 28 March 2014 - 17:28

a jakie faktycznie miał pomiary Majka- chodzi o wagę i moc - ciekawi mnie to 

PS. takie rzeczy to podstawa co piszesz i każdy pewno wie co zabrał się za trening z pomiarem mocy

jak nie wie to proszę

http://www.tarchala....l#_Toc105601368

ale jakbyś zapodał kilka innych ciekawostek to chętnie poczytamy :)

#555 zzzzztzz

zzzzztzz
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 28 March 2014 - 17:57

a jakie faktycznie miał pomiary Majka- chodzi o wagę i moc - ciekawi mnie to 

PS. takie rzeczy to podstawa co piszesz i każdy pewno wie co zabrał się za trening z pomiarem mocy

jak nie wie to proszę

http://www.tarchala....l#_Toc105601368

ale jakbyś zapodał kilka innych ciekawostek to chętnie poczytamy :)

Wiem ,że schodził do wagi nawet 59kg podczas ścigania. Lecz to są informacje z drugiej ręki. Bezpośrednio od Rafała ,wiem że np. przed tour de pologne utrzymywał wage około 62kg ,jeśli pamięc mnie nie zawodzi.

#556 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 28 March 2014 - 19:29

Wiem ,że schodził do wagi nawet 59kg podczas ścigania. Lecz to są informacje z drugiej ręki. Bezpośrednio od Rafała ,wiem że np. przed tour de pologne utrzymywał wage około 62kg ,jeśli pamięc mnie nie zawodzi.

A tak z ciekawości jak się zbija wagę to spada siła i FTP czy można utrzymać?

#557 zzzzztzz

zzzzztzz
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 28 March 2014 - 20:05

A tak z ciekawości jak się zbija wagę to spada siła i FTP czy można utrzymać?

Cele zbicia wagi jest tylko i wyłącznie podciągnięcie do granic możliwośći ekonomi jazdy. Jeśli  robi się to nie umiejętnie to jak najbardziej dochodzi odwrotnego efektu i spadku siły  co związane jest z utrzymywaną moca na progu. 

#558 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 28 March 2014 - 20:48

.. spadku siły  co związane jest z utrzymywaną moca na progu. 

No jak siła spada to chyba i moc spada. Tak się zastanawiam jak to właśnie wygląda przy trochę większych ruchach, gdzie zrzuca się zbędne kg (czyli czy np przy spadku wagi o 10kg można utrzymać/podnieść moc bezwzględną?)

#559 zzzzztzz

zzzzztzz
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 28 March 2014 - 21:00

No jak siła spada to chyba i moc spada. Tak się zastanawiam jak to właśnie wygląda przy trochę większych ruchach, gdzie zrzuca się zbędne kg (czyli czy np przy spadku wagi o 10kg można utrzymać/podnieść moc bezwzględną?)

Przy takim ruchu,moc pójdzie w górę jeśli mamy na myśli zrzucenie wagi z tkanki tłuszczowej. Jeśli mówimy o zatłuszczeniu np. 5% to taki zabieg zadziała przeciwnie doprowadzając do rozpadu tkanki mięśniowej. Jeśli zrzucamy wagę to zawsze jest ruch w górę lub w dół , nie ma utrzymania.

#560 zzzzztzz

zzzzztzz
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 28 March 2014 - 21:21

Pamiętając oczywiście o odpowiednim treningu..

Reply to this topic