Trening z pomiarem mocy
Napisano 01 październik 2009 - 15:30
Zabawka Polara: http://allegro.pl/it...r_entre_pl.html
Napisano 01 październik 2009 - 16:02
Pytałem o to kilka postów wcześniej, ale nikt nie odpowiedział
http://www.saris.com...4-standard.aspx - Co to jest? Na zdjęciach jest licznik, pasek do tętna oraz "coś". Cena nie jest wysoka w porównaniu do innych liczników, więc nie wiem, do czego to służy, a jest w kategorii Power Meter.
cena, 320$, wersja PRO - 360$
Napisano 01 październik 2009 - 16:13
#45 Gosc_Arek_*
Napisano 01 październik 2009 - 16:37
Napisano 01 październik 2009 - 19:36
Dzięki ANT+ współpracuje z Garminem Edge 705 oraz bezprzewodowym SRM PC VI. Kiedy wyjdzie ich własny komputerek, w pełni programowalny, (chyba qranium sie nazywał) nie wiadomo.
Cervelo Test Team Quarq'a używało, ale teraz już chyba nie i nie wiem czemu.
#48 Gosc_juhas_*
Napisano 02 październik 2009 - 17:51
pomiar mocy jedynie pokazuje super bo tlenowo kiedyś jezdziłem na 150 watt a teraz 170 watt jest postęp zwiększyłem zdolnosci tlenowe.
a wcześniej:
A ja sobie kiedys kupie pomiar mocy..............
Skąd w chwili obecnej wiesz z jaką mocą jeździsz w tlenie?
Napisano 03 październik 2009 - 09:04
Czytalem mase opinii i czesc chwali ( nawet bardzo ) , a czesc podchodzi dosyc sceptycznie... Podobno w testach wypadl ( w porownaniu z innymi ) calkiem,calkiem...
Zupelnie inna metoda dzialania , a jednak sie jakos sprawdza.
Napisano 03 październik 2009 - 10:41
Też gdzieś czytałem opinię i testy gdzie porównywano iBike'a z SRM i POwertap gdzie odczyty i wyniki były niemal identyczne, pomimo rożnorodnych sposobów pomiaru.A co myslicie o tym : iBike Generation III ????
Cena $199,00 za podstawowy zestaw jest zachęcająca. Strasznie drogo liczą sobie za wszystkie dodatki :-(
Napisano 03 październik 2009 - 11:57
Zadnych piast , korb ITP.
Mysle o tym:
http://www.competiti...844.1996.0.html
#53 Gosc_marekg58_*
Napisano 06 październik 2009 - 13:05
Jest bardzo prosty i stary jak świat sposób na trening " z pomiarem mocy". Wystarczy /co wielu z nas robi z konieczności / jeździć "konkretne" treningi po tej samej trasie /może być kilka pętelek na niezbyt długim odcinku/. Po paru tygodniach wiemy /na podstawie pokazywanej prędkości/ z jakim procentem swojej mocy jedziemy - uwzględniając wiejący wiatr. Błąd pomiaru jest na pewno porównywalny z "urządzeniami jak w temacie". Wiedza, czy jedziemy z mocą 170, czy 270 W jest dla metodyki treningu zupełnie obojętna /chodzi raczej o procent mocy maksymalnej/.
Jak się chcesz dowiedzieć jaką masz moc /wyrażoną w Watach/, to możesz wskoczyć na dobry trenażer w siłowni lub u kolegi.
Mogę rozwinąć o co mi chodzi, jeśli wyraziłem się nie dość jasno.
Pozdrawiam kolegów szosowców.
#54 Gosc_Tompoz_*
Napisano 06 październik 2009 - 14:14
Tompoz
#55 Gosc_marekg58_*
Napisano 06 październik 2009 - 15:17
Teraz odpowiadam:
1. nie pisałem NIC o strefach energetycznych; szacowanie ich na podstawie pomiaru tętna jest obarczone WIELKIM błędem - zwłaszcza w trakcie tzw. krótkiego interwału/SI/ - zobacz wpisy 15-letniego PETRUS94. Ten młody chłopak prawdopodobnie ma talent do kolarstwa, ale jeszcze nie skończył rosnąć i do niego nie stosują się REGUŁY dla STARYCH!!!!
2. nie mam kultowego podjazdu, bo nie jestem kolarzem - jestem wioślarzem jeżdżącym na rowerze od wielu lat dla uzupełnienia treningu, a od kilku dlatego, że mam daleko do wody :-(
3. jestem na tym forum z ciekawości i wielkiej przychylności dla Was, a odważyłem się napisać, bo mam nadzieję, że komuś to zaoszczędzi wiele lat lub kasy na bezsensowne "WYNALAZKI:"
Reasumując:
masz dużo racji ; nie da się OBIEKTYWNIE wyznaczyć mocy maksymalnej , tętna maksymalnego, VOmax i tym podobnych!!
To zresztą nie jest tak naprawdę potrzebne, żeby zrobić dobry trening.
Ale chyba mi nie zaprzeczysz, że prędkość konkretnego kolarza w bezwietrznej pogodzie na zadanym odcinku jest dokładnie mierzalnym odzwierciedleniem generowanej przez niego mocy. Więc, gdy kolarz zna dokładnie profil trasy i swoje rekordowe na niej osiągnięcia, to może z dużą dokładnością /lepszą od wynalazków/ oszacować chwilową, generowaną moc.
Czyli; po co wydawać kasę - co było do udowodnienia :->
#56 Gosc_Tompoz_*
Napisano 06 październik 2009 - 15:30
I jeszcze jedna uwagą zmiany generowanej mocy w odniesieniu do kadencji tez o tym poczytaj.
Tompoz
#57 Gosc_marekg58_*
Napisano 06 październik 2009 - 16:04
Poza tym:
1. nic nie pisałem o kadencji; mogę rozwinąć, ale to temat rzeka
2. czy jak sobie poczytam o czym piszesz, to doznam olśnienia ?
3. nie odpowiedziałeś na moje pytanie cyt.:
Ale chyba mi nie zaprzeczysz, że prędkość konkretnego kolarza w bezwietrznej pogodzie na zadanym odcinku jest dokładnie mierzalnym odzwierciedleniem generowanej przez niego mocy. Więc, gdy kolarz zna dokładnie profil trasy i swoje rekordowe na niej osiągnięcia, to może z dużą dokładnością /lepszą od wynalazków/ oszacować chwilową, generowaną moc.
Pozdrawiam.
Napisano 06 październik 2009 - 16:59
Napisano 06 październik 2009 - 17:04
#60 Gosc_marekg58_*
Napisano 06 październik 2009 - 17:49
Chodziło mi o to, że nie potrzeba kupować drogiego urządzenia /patrz temat wątku - tylko o to mi chodzi/ do pomiaru mocy, skoro moc można dostateczniue dokładnie i łatwo wyznaczyć znając łatwo mierzalne parametry .Zaznaczyłem wyraźnie,że trzeba znać trasę; ja dużo jeżdżę na stałym odcinku o w miarę "stałych i przewidywalnych ruchach powietrza". Zwróć uwagę i sprawdź: załóż sobie pętlę ok. 10 km. /tzn. tam i z powrotem po tej samej trasie w miarę osłoniętą od wiatru/ i dokonaj różnych pomiarów-wyciągnij wnioski i napisz...
Ad. MARCELN:
Napisałem przecież, w jakich warunkach możemy się sugerować prędkością /nie śednią, a nawet chwilową/ Chciałem Wam tylko doradzić /przypomnieć z lekcji fizyki/ jak sobie rozwiązać problem "treningu z pomiarem mocy", żeby nie wydawać KASY BEZ SENSU /i tylko tyle/.
Nigdzie nie napisałem, że to działa wszędzie