Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#1821 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 styczeń 2020 - 17:53

Pojadę 50-55% 60rpm i 120% rpm na początku treningu(brak dryfu) i zobacze czy wzrośnie na progowe. Wkleje wykres

przeczytaj jeszcze raz jak opisałem ćwiczenie, bo Ty tu coś zupełnie innego wymyśliłeś :)

• beskidbike lubi to

#1822 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2020 - 17:55

"
@Arni masz trening kadencyjny, cały na intensywności 50% CP/FTP czy co tam sobie wymyślisz w ciągu którego robisz techniczne sety powtórzeń 30s na max równej kadencji(dalej na mocy 50%) "

#1823 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 17:55

W której strefie są powtorzenia?

Mocy czy hr? Z 50% mocy doszedł byś do tętna progowego? Autentycznie chcę to zobaczyć, ciekawy temat.
A generalnie z pytaniem do Ryszarda Szula raczej, nie mnie. Osobiscie widział bym intensywność takich ćwiczeń mierzoną może i hr, hgw.

I jeszcze jeden kluczek, tak drastyczna zmiana kadencji powinna nieść za sobą odpowisdni protokół testowania mocy jeśli chcemy to porównywać ze sobą. W tym przypadku zastosoano dwie metody próbując wyciągną jakieś dane porównywalne. Tak się raczej nie da. To jednak pokazuje niedoskonałości systemu, ktiry raczej zakłada te same warunki i sposób pomiaru.

#1824 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:32

@Arni, przecież wg Ciebie korelacja mocy do tętna jest perfekt, sypiesz regułkami w co drugim poście :)

To nie chodzi o to czy dojdziesz AKURAT do tętna progowego czy nie, tu chodzi o to, że zniknie korelacja mocy do tętna. To trochę podobna sprawa do tej o którą mnie pytałeś przy którymś moim treningu, nie pamiętam, tam było 50W różnicy na podobnym tętnie? (delikatnie wyższe tętno na niższej mocy). Czy Ty dojdziesz nie wiem, ale na pewno poszybuje w górę bardziej niż się spodziewasz z tego piszesz. Ja nie wrzucam wzorami na lewo i prawo ;) A tylko o to mi chodzi.

Jak dysponujesz pomiarem mocy i tętna, to nie wykonujesz treningu w oparciu o obie wartości.

@beskidbike tak, czyli lecisz na 50% lecisz na kadencji swojej, redukujesz przełożenie i na tej samej mocy lecisz na np kad 180 przez 30s, 2min odpocznij wracając do swoje i tak 5 razy, możesz później z 5 albo nawet 10min odpocząć i kolejny set. Zobaczysz czy tętno nie skoczy, skoczy trochę czy może jednak skoczy znacznie. Pomijając cel ćwiczenia, to na zewnątrz może być trudno sprawdzić to co chcemy sprawdzić, a raczej Wy chcecie :D

#1825 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:36

Nie Mess, przy tej samej kadencji, pozycji, warunkach pomiaru itd. A ty teraz wprowadziles zmienną w postaci kadencji i to nie o 3 a o 30 obrotów.

#1826 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:38

Zaczyna się wojna mózgów. Arni vs Mess.
Kocham to 😁 merytorycznie jest.

#1827 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:41

Absolutnie, on probuje porównać dane mocy z kadencji 130 do danych mocy z kad. 90. Tak się nie da i zaden protokół testowy ftp nie mowi o tym, że mozna z kazdym testem sobie coś zmieniach. Protokoły mówią o ujednoliceniu i powtarzalności pomiaru, a tu mamy wprowadzoną zmienną.

#1828 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:44

@beskidbike tak, 

nie myl mnie z tym drugim, bo to mnie obraża :D tak ,wiem, nie jest łatwo, bo zmienił nick na bardzo podobny, co zrobisz...może wkrótce zniknie

• mess lubi to

#1829 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:46

Nie mogę zmienić limit sie wyczerpał. Wstyd mi patrzeć ma ten nick...

#1830 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:53

Nie Mess, przy tej samej kadencji, pozycji, warunkach pomiaru itd. A ty teraz wprowadziles zmienną w postaci kadencji i to nie o 3 a o 30 obrotów.

Od początku była mowa o zmianie kadencji na tej samej mocy. Dlaczego? bo sypiesz wzorami na lewo i prawo, ze ta strefa to taki procent tej mocy na takim procencie jakiegoś tętna itp itd a ja Ci prostym ćwiczeniem pokazuję, że świat nie jest taki czarno-biały. Ty natomiast w swojej manii cyferkowej zaczynasz próbować mnie wciągnąć w gre typu jakie % tętna progowego osiągniesz robiąc takie ćwiczenie. Założę się, że najchętniej dałbyś mi margines błędu 0.5% no i gdzieś tam już próbujesz ubrać to we wzór ;)

Serio, uważam, że posiadasz sporo zajebistej wiedzy, często sam mogę się czegoś dowiedzieć ciekawego, ale nie do końca potrafisz to wkomponować w prawdziwe życie, albo zamykasz oczy na coś co pod wzór nie podchodzi. "Na pewno masz źle wyznaczone to, i to o 2%, bo jak na 5min masz tyle, to na 2min będziesz miał tyle +-1W" itd

Naprawdę bardzo uważnie czytam to co piszesz, jednak odnoszę wrażenie, że wg Twojego rozumowania jak zawodnik ma CP na poziomie 325W i  W' na poziomie 20kJ to będzie w stanie trzasnąć 15s38setnych sprint na mocy 1625W bo tak wychodzi z kalkulacji.

@beskidbike no właśnie zauważyłem jakieś dziwne akcje :>

• beskidbike lubi to

#1831 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 styczeń 2020 - 18:57

Teorii "moje jest mojsze" i tak nie przeskoczysz. Przerabiałem już to ;) Poziomu wiedzy nie kwestionuję, tylko tak jak napisałeś, "w boju" czasem wychodzi inaczej

#1832 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:00

to nie chodzi o to, wiedza/teoria jest ekstra, tylko po co zamykać oczy na czynnik ludzki - a tu już masz multum opcji... wypiłeś kawę? spałeś? ile? jakie ciśnienie? jaka pogoda? wysrałeś się? zjadłeś ryż czy makaron? kiedy? a co wcześniej? a co wczoraj? o której? itd itp

dlatego wolę pogadać przez telefon :D

• beskidbike lubi to

#1833 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:10

MESS BŁAGAM NIE MYL NAS XD
600 to ja = 600W przez 2 minuty
Beskid bez cyfry 0W przez 2 minuty XD

Ja osobiście szanuje Messa i Arniego. Arni faktycznie ma lekką obsesje na punkcie wzorów i mega dokładności a Mess jest mocno praktyczny treningowo, dużo ciekawych rzeczy sie zawsze dowiaduje z dyskusji.

#1834 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:11

Mess, tak ci odpiszę:
FTP kad. 90 > FTP kad. 130.
Jak sądzisz, czy 50% pierwszej mocy = 50% drugiej mocy?
Jeśli odpowiedź brzmi nie, to znaczy, że na kad. 130 wykonales większy wysiłek co pokazało podniesione tętno. A zatem nie da się porównać wartości hr do różnych wysiłków mimo, iż wskazania licznika pokazują tę samą wartość wat.

#1835 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:14

Gdyby Tompoz tu był(a widziany był latem gdzie nawet lajka dał pod moim wpisem :D to by dopiero była dyskusja... 🙀

#1836 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:42

Z Tompozem mam kontakt, raz na rok pogadamy heh

@Arni dla mnie to oczywiste, ale nie jestem pewny czy dla Ciebie jest jasne co próbuję przekazać :)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

#1837 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:46

A co ja cały czas piszę? Czyż nie piszę o powtarzalności? To ja wprowadziłem zmienną w postaci kadencji i próbuję porównać to z innym protokołem testowym?

Ten przykład pokazuje jednak, ze wszelakie programy do analizy treningowej oparte tylko o jeden protokół testowy nie są doskonałe. One powinny zawierać różne wartości FTP w zależności od rodzaju roweru, nachylenia terenu, kadencji :) , trenażer/road itd. A najlepiej jakby jeszcze automatycznie dobierały moc do obliczeń z tak wprowadzonych danych. No ale tak nie jest i pewnie długo, długo nie będzie, bo w sumie i po co? Nie zmienia to jednak faktu, iż intensywność biegnie liniowo z tętnem pod warunkiem, ze do wyliczeń zastosowano ten sam protokół testowy  :)

#1838 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:54

A życie życiem ;)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

#1839 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:55

niestety, tak się kończy wprowadzenie matematyki do biologii.

#1840 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 21:24

Skorzystam z okazji i się wtrącę... Robiąc trening SS - jakikolwiek - przykładowo 3x20min na 88-94% FTP z 7min przerwą ten ostatni interwał, przy dobrze wyznaczonym FTP powinien być robiony na resztkach (wiadomo, takie pojęcie mało miarodajne) sił czy jednak kończąc taki trening powinno się mieć siłę na dalszą jazdą, nie koniecznie na 50% FTP tylko wiadomo wyżej? Czy nie da się jednoznacznie stwierdzić tego i nie ma odpowiedzi na to pytanie?

• big75 lubi to

Bielsko-Biała Cycling

Dodaj odpowiedź