Skocz do zawartości

Zdjęcie

To Normalne?

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 grudzień 2014 - 15:29

Witam,dzisiaj jadąc na rowerze na kolarce konkretnie stwierdziłem że podczas jazdy-pedałowania czasem minimalnie ocieram wewnętrzną stroną ud o rame w miejscu gdzie rura podsiodłowa łączy się z tą poziomą,niby mi to nie przeszkadza,ale normalne to jest ,ktoś z was może też tak ma?Mam dosyć szerokie grube uda ale nie kturzy na pewno mają większe

#2 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 grudzień 2014 - 17:22

Nie, normalne to na pewno nie jest. Teraz pytanie: czy masz uda jak Forstemann, czy jesteś po prostu zapuszczony :D

A na poważnie to może masz jakąś koślawość kolan czy  coś w ten deseń? Być może przez coś takiego noga nie jest prowadzona prosto, pionowo i taki jest efekt.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#3 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 grudzień 2014 - 17:31

Nie no do zapuszczonych osób nie nalerze kolana mam ok z tego co wiem ,pozycje na rowerze mi profesionalista ustawiał ,nie wiem czemu tak mam

#4 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2014 - 17:35

Zdjęcia, a najlepiej film z pedałowania w widoku czołowym i bocznym by się przydały do analizy.

Z mojej perspektywy może to być:

- przerost formy nad treścią (tłuszcz :) )

- naturalne zwyrodnienie kolanowe sprawiające że kolana trzymasz do wewnątrz,

- niepoprawnie ustawiona pozycja na rowerze (w każdym możliwym wariancie)

- niepoprawnie ustawione bloki

- niepoprawnie ustawione siodło

- niepoprawny wyuczony wzór motoryczny podczas pedałowania

pozycje na rowerze mi profesionalista ustawiał ,nie wiem czemu tak mam

Pytanie czy to profesjonalista od kładzenia płytek?

Czy taki co jeździ na rowerze dla pieniędzy?

Czy w studiu bikefittingu?

#5 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 grudzień 2014 - 17:41

Mie wiem ,moge tylko jeszcze dodać że dotykam tą wewnętrzną częścią uda rame nogą która jest wyprostowana podczas pedałowania

#6 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 grudzień 2014 - 17:44

Mie wiem ,moge tylko jeszcze dodać że dotykam tą wewnętrzną częścią uda rame nogą która jest wyprostowana podczas pedałowania

Trudno żebyś dotykał udem tej nogi która jest u góry :D

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#7 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2014 - 17:55

Wrzuć zdjęcie z pozycją czołową - chcesz to zamaluj twarz.

Dużo ludzi na forum jest zalanych tłuszczem i nie masz się co wstydzić - coś poradzimy :)

#8 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 grudzień 2014 - 18:00

Mam 178cm 74kg zalany tłuszczem? Nie mam jak zdjęcia wrzucić

#9 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 grudzień 2014 - 18:09

Pozycje ustawiałem u Rybczyńskiego w Poznaniu

#10 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 20:03

Wobec tego, albo się Rybczyński nie spisał, albo masz koślawość ramy - jeśli z kolanami wszystko w porządku :D. Jedyne rozwiązanie, jakie przychodzi mi do głowy, to przesunąć siodełko odrobinę do przodu. Jeśli będą kłopoty z bólem kolan, to w takim razie, rama nie jest odpowiednia dla Ciebie.

#11 Rider

Rider
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 21:40

Może masz za dużą rame co wiąże sie z niższym ustawieniem siodełka , co w konsekwencji prowadzi do ocierania udem o rame. 

#12 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 12 grudzień 2014 - 22:26

Nie jest to nic nadzwyczajnego u osób z mocno rozbudowanymi udami. Mam  dwóch znajomych, którzy tak mają i nie mają z tym problemu.  pozdr

#13 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 12 grudzień 2014 - 22:45

W jednym rowerze zamontowałem na rurce podsiodłowej taka małą lampeczkę silikonową i ocierałem o nią udem.

Musiałem pokombinować, na jakiej wysokości ją zamontować, żeby nie ocierać.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#14 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 grudzień 2014 - 23:02

No rame mam 56 przy 178cm wzrostu jak byłem ustawiać pozycje to mi koleś powiedział że idealny rozmiar dla mnie to by był 55.5 ,bo 55 za mały a połuwek nie robią dla takich szarych ludzi i w sklepach nie sprzedają podobno Tu"Rider"chyba ma coś racji bo faktycznie mam siodełko dosyć nisko pewnie przez tą za dużyką ździebko rame ,no ale za wysoko być przecierz nie może W sumie to mi to nie przdszkadza bo też nie za każdym razem dotkne rame pedałując i jadąc o tym w ogóle nie myśle,cały sezon tak jeździłem i gaci sobie nie obtarłem:) więc będzie ok Dzięki za rady

#15 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 12 grudzień 2014 - 23:11

Każdy ma inną budowę i wcale nie trzeba nawet mieć jakoś specjalnie rozbudowanych ud żeby takie rzeczy mogły mieć miejsce. Te wszystkie cudowne recepty w ciemno typu jesteś zalany, masz krzywą ramę albo koślawą albo że sam jesteś koślawy albo że bike fitter niekumaty itp - sorry ale koledzy chyba dzwonili na ten nocny program w tv z wróżkami bo te odpowiedzi są tyle samo warte co te wróżby.
Prawidłowa odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - tak to może być normalne ..... choć nie musi 😀
Jednak skoro miałeś bf i czujesz że pozycję masz prawidłową to nic w tym nadzwyczajnego , szczególnie jeśli przy pedałowaniu kolana przechodzą bardzo blisko górnej rurki.

#16 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 12 grudzień 2014 - 23:38

No jakiś sens to ma!

#17 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 13 grudzień 2014 - 00:03

Ma. Nasze porady nic nie warte, bo to wróżby w ciemno. Jedynie słuszne jest zdanie Maga, bo to niemal filozoficzna rozprawa: może być normalnie… choć nie musi :D. Pewnie, w odróżnieniu od nas, powstało podczas jakiegoś olśnienia.

Trzyj, więc nogami ramę, skoro czujesz, że Ci dobrze, kolego. Poleje się krew, ale potem wyrośnie Ci skóra gruba, jak na pancerniku. Rower przepiłujesz i nawet nie poczujesz :D

#18 kecaj

kecaj
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWLKP.

Napisano 13 grudzień 2014 - 00:26

To ty powiedziałeś że wasze rady są nic nie warte ,ja gdybym tak myślał to bym nie pytał Każda rada dobra jest jeśli ktoś wie o czym mowi Pozdro Możesz mi wyjaśnić co mi da przesunięcie siodełka do przodu?

#19 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2014 - 09:01

Jak chcesz słuchać naszych rad i żeby były one coś warte to do chole*y wrzuć zdjęcie.

mam 176cm wzrostu - ramę 54cm a mogła by być i 53cm, ale na pewno nie 56cm...

#20 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 13 grudzień 2014 - 09:03

Lepiej prowadzić kolana blisko ramy, niż jeździć jak niektórzy z rozstawionymi szeroko jak spadochron.

Dodaj odpowiedź