Jump to content

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 replies to this topic

#2161 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 September 2021 - 13:22

W kostnicy stylówa przestaje mieć znaczenie :)

• lukaszzsch likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2162 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 September 2021 - 13:49

Te przy pedałach muszą być pomarańczowe. Inaczej prawo ich nie uznaje. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#2163 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 09 September 2021 - 14:40

W kostnicy stylówa przestaje mieć znaczenie :)

I dlatego właśnie bezpieczeństwo ponad wszystko.
b7d1ff15f6e32ec3bf5feba0ec7d85ce.jpg
  • ROZMIAR and 4gotten like this

#2164 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 September 2021 - 16:36

I całe areło w pizdu  :P

No i niezgodne z prawem, bo muszą być pomarańczowe  :angry:

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#2165 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 posts

Posted 09 September 2021 - 17:22

[...]

Ten sam myk działa jednak w drugą stronę: lampka przyczepiona np. do plecaka albo sakwy nie jest elementem wyposażenia roweru i pomimo jej posiadania można otrzymać mandat za brak oświetlenia na rowerze.

Pewnie podobnie jak za brak odblasku czerwonego z tyłu mimo posiadania lampki tylnej. Ale na szczęście to chyba tylko teoretycznie.

#2166 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 09 September 2021 - 18:37

5e0574a82e6c433fe0c9ea8813b5919a.jpg
  • Marcin321 and cauchy like this

#2167 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 September 2021 - 18:52

Pewnie podobnie jak za brak odblasku czerwonego z tyłu mimo posiadania lampki tylnej. Ale na szczęście to chyba tylko teoretycznie.

To akurat nie jest takie głupie. Lampki tylnej nie widzisz podczas jazdy, a jeżeli padnie, a Ty nie masz odblasku, zamieniasz się w ninję. Dlatego nawet zwykła naklejka na sztycy robi ogromną różnicę i wg mnie bezmyślnością byłoby jej nieposiadanie.

Oczywiście jeszcze jedna opcja to lampka ze zintegrowanym odblaskiem - jest ich dość sporo.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2168 karuzel91

karuzel91
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 09 September 2021 - 23:47

Bontrager Ion Pro Rt/flare Rt Czy Warto?

Cześć, tak jak w temacie, czy zestaw bontragera jest wart swojej dosyć wysokiej ceny? Czy może znacie lampki innego producenta w podobnym przedziale cenowym, które są po prostu lepsze. Dodam że bede jeździł głównie poza obszarami miejskimi także potrzebne dobre oświetlenie.

Edited by Prozor, 10 September 2021 - 06:47.
Połączony z wątkiem w którym te lampki były bardzo często opisywane.

#2169 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 239 posts

Posted 10 September 2021 - 05:09

Cześć, tak jak w temacie, czy zestaw bontragera jest wart swojej dosyć wysokiej ceny? Czy może znacie lampki innego producenta w podobnym przedziale cenowym, które są po prostu lepsze. Dodam że bede jeździł głównie poza obszarami miejskimi także potrzebne dobre oświetlenie.

Jeśli chodzi o jakość świecenia to pewnie da się kupić coś taniej i raczej wart nie jest.

Jeśli chodzi o wygląd, łatwość obsługi, estetykę instalacji, parowanie z licznikiem itp to jest warty. Generalnie przy takich zakupach które, przechodzą z roweru na rower nie warto oszczędzać i potem żałować. Tutaj klikasz licznik, wciskasz "start" i lampki odpalają. Dużo jest też opcji to estetycznego montażu pod licznik itp.  Przykładowo KNOGI Blindery które, może świecą lepiej nawet trzeba całe zdejmować do ładowania i są wielkie.

#2170 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 September 2021 - 06:44

Temat lampek Bontrager Ion Pro Rt/flare Rt w tym wątku jest dość często poruszany i lampki opisane wyczerpująco, stąd wystarczy przeczytać kilka(naście) niedawnych wpisów użytkowników z kilku stron wstecz, a nie rozpoczynać nowy wątek z pytaniami, na które odpowiedzi już było dość sporo. Ewentualnie dopytać o przednią Pro (nieco mniej użytkowników i informacji niż w przypadku pozycyjnej/dziennej Flare 200 RT). Jak dla mnie akurat Ion Pro RT na szosie nie bardzo ma rację bytu z uwagi na brak odcięcia i potencjalne oślepianie przy najbardziej optymalnym ustawieniu oświetlenia drogi. Tu lepiej szukać lampek typowo "szosowych" kierujących pełny strumień światła tam gdzie trzeba, czyli na szosę bez oślepiania innych.

Oczywiście jeszcze jedna opcja to lampka ze zintegrowanym odblaskiem - jest ich dość sporo.

Zgadza się, w sezonie jesienno-zimowo-wiosennym oprócz garminowskiego radaru mam tego typu lampkę jako zapasową właśnie z odblaskiem. I tu uwaga - odblask powinien działać, a nie tylko wyglądać jak odblask, bo już parę razy się zdziwiłem, że "odblask" niby jest, a tak jakby go nie było, bo... nie odbija. 

I całe areło w pizdu   :P

No i niezgodne z prawem, bo muszą być pomarańczowe   :angry:

Różnica w areło minimalna. Mam takie same nakładki barwy żółtej. Nawet kilka sztuk (3 - 4) wystarczy dla efektu widoczności, nie musi być z koła robiona choinka...

• ROZMIAR likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2171 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 10 September 2021 - 07:55

lampka Bontrager PRO RT podłączona do Garmina (utworzona sieć)

w ustawieniach światła są dostępne tryby świecenia, u mnie w 1030+ brakuje możliwości wyboru „nocnego pulsowania”.

skutkuje to problemem z konfiguracją Smart Bike Lights (ustawienia z „night flashing” wyrzucają Error 4)

czy ktoś ma u siebie komplet trybów do wyboru po parowaniu PRO RT z Garminem? 

#2172 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 10 September 2021 - 17:55

Bontrager Ion Pro Rt/flare Rt Czy Warto?

Mam pro i jak koledzy pisali - warto szczególnie gdy da się sparować z licznikiem. Kupiłem zaraz po tym gdy Karoo udostępniło taką opcję.

Co do wersji - te 1200 lumenów na szosie nie jest potrzebne. Ja z automatu uruchamiam day flash i gdy się ściemnia przełączam na najsłabszy (400) tryb stały.

Trybu najmocniejszego użyłem raz po zmroku, w mieszczuchu jadąc leśnym duktem i to jest reflektor, nie lampa. Dziwne, że zwierzyna leśna nie uciekała
  • Prozor and faraday like this

#2173 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 September 2021 - 09:31

A jest jakis sposób żeby zdeaktywować tryby w Ion 200/ Flare? Mi spokojnie na przod wystarczylyby 3, a na tył 2. Pozostałe mógłbym wyłączyć.

#2174 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 posts

Posted 19 September 2021 - 12:56

Można "zablokować" lampkę tylko na jeden tryb...

#2175 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 September 2021 - 13:57

To już wiem

#2176 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 19 September 2021 - 15:19

Panowie,

Ciemno się robi coraz wcześniej, a treningi robić trzeba.

Mimo, że z przodu i tylu mam naprawdę porządne oświetlenie to pomysłem jeszcze o czymś poprawiającym widoczność z boku żeby nie zostać staranowanym przez kogoś włączającej się do ruchu na przykład.

Czy ktoś was korzysta z jakiegoś sprawdzonego rozwiązania? Wpadł mi w oko gadżet montowany na szprychy - zalatuje trochę wioską, ale bezpieczeństwo ponad wszystko.

Naklejki odblaskowe na ramę i  obręcze.

Facebuk i  YT  Strava

#2177 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 September 2021 - 20:56

A jest jakis sposób żeby zdeaktywować tryby w Ion 200/ Flare? Mi spokojnie na przod wystarczylyby 3, a na tył 2. Pozostałe mógłbym wyłączyć.

Mając Wahoo? Nie. Mając RT musiałbyś mieć Garmnin'a.

No chyba, że Wahoo obdłuży kiedyś ant+ light. Albo będzie w stanie sterować światłem BT.  Ale to raczej mało prawdopodobne. 

#2178 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 September 2021 - 14:54

Mając np. PCta

#2179 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 20 September 2021 - 16:36

Jak?

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
  • piotrkol likes this

#2180 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 September 2021 - 18:19

No nie wiem, pytam czy jest taka możliwość podpisz kabelkiem, odpalić jakąś apkę - to nie są rzeczy z kosmosu..

Reply to this topic