Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 odpowiedzi w tym temacie

#481 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 23 październik 2012 - 16:18

mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie: czy ta lampka http://allegro.pl/pr...2728693202.html będzie miała chociaż 120 lumenow? Latarki używam tylko podczas dojazdu do pracy (7km z tego 3 km przez las) obecnie używam jakiejś taniej noname'owej latareczki na 9 diodach, ale szczerze mówiąc nadaje się tylko do pieszych wycieczek. Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje do max 80zl chętnie wezmę je pod uwagę. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

#482 Bodzias94

Bodzias94
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 23 październik 2012 - 17:13

Ta dioda według katalogu ma 107 lumenów przy temp 25*C przy 350 mA, Ona przyjmuje prąd do 1A i daje wtedy prawie 260 lumenów ale wszystko zależy od tego ile na nią ten sterownik prądu daje. Zawsze można wymienić na lepszy ale wtedy to już lepiej sobie całą lampkę złożyć samemu.

#483 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 23 październik 2012 - 18:18

w biedronce są fajne latarki na głowę
cena poniżej 20 zł do jej jakości to super okazja
zmienny strumień światła i ruchoma głowica góra-dół
zasilanie 3xAAA w zestawie na dobry początek
można też czytać książki pod kołdrą;)

#484 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 23 październik 2012 - 19:08

Czołówkę też posiadam. Energizera kupiłem za 20zl w neonecie. Posiada dwa tryby jasności regulowaną głowice. Według producenta 20 lumenow i zasięg do 40 metrów. Jak dla mnie trochę za słabe światło.
Hollow548 czyli jeśli tamta latarka ma sterownik z "jakimiś ograniczeniem" to mam rozumieć że tych 240 lumenow nie uzyskam?

#485 Bodzias94

Bodzias94
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 23 październik 2012 - 20:00

Nie, ograniczenie musi być bo dioda się usmaży, ale zazwyczaj w tych tańszych latarkach są mniejsze prądy i można z nich wyciągnąć dużo więcej.
Zresztą ja w tamtym roku kupiłem lampkę która niby miała mieć diodę cree Q5 i poświeciła tydzień , w środku jakaś chińska dioda która pewnie nawet 50 lm by nie dała, ale co prawda troszkę tańsza bo za 50 zł i na baterie nie akumulator.

#486 Bart2142

Bart2142
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądRakoniewice

Napisano 28 październik 2012 - 17:49

Szukam jakieś fajne oświetlenie może macie coś podobnego
nie zależy mi na dużej ilości lumenów tylko na efekcie

#487 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 28 październik 2012 - 17:58

To jest wyświetlacz widmowy. Są do kupienia gotowe, lecz nigdy nie widziałem z takim programem. Musiał byś zagadać do znajomego elektronika chyba, że potrafisz lutować i pisać dla Atmegi to wtedy lutownica w dłoń, zawalić jedną nockę i lampka gotowa.

#488 Bodzias94

Bodzias94
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 28 październik 2012 - 19:08

To nie jest wyświetlacz widmowy, w widmowym diody są ustawione po promieniu a tu są po okręgu. Raczej tego nie kupisz, trzeba zrobić samemu.

#489 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 28 październik 2012 - 19:20

Jest to wyświetlacz widmom, tylko w trochę innej formie, gdyby użyto jednego szeregu diod nie dawał, by żadnego światła no i nie było by takiej gładkości. Myślę, że jak byś napisał na elektrodzie to znalazł by się ktoś chętny na zrobienie takiego cuda.

#490 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 30 październik 2012 - 20:44

Tu masz do kupienia: http://revolights.com/. Tanie to to nie jest ;-)

#491 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 30 październik 2012 - 20:53

800ZŁ ? oO

Gwarantuję Ci, że na elektrodzie zrobią to dużo taniej.

Co do samego patentu to nie myślałem, że może to być rozwiązane w taki prosty sposób.

#492 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 październik 2012 - 07:51

widzial ktoś może "ubranie świecące " ale nie odblaskowe tylko na ledach , tak coś mi sie obiło kiedyś o uszy ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#493 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 31 październik 2012 - 08:13

http://www.ebay.co.u...t&_osacat=22682

#494 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądKobyłka

Napisano 07 listopad 2012 - 21:57

Gdyby ktoś szukał lampki na tył mocniejszej od Walle do użytku np w pochmurne dni, czy na granicy świtu lub zmierzchu, w ulewę lub nawet aby zwiększyc widocznośc w słoneczny dzień to polecam Moon Shield. 60 lumenów czerwonego światła nie da się nie zauważyc...
http://www.bikelight...ield-60-review/
W nocy raczej bym się bał używac ponieważ któryś kolejny oślepiony kierowca może sie zirytowac i nam dopieprzyc:)

#495 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 22:00

Dioda Cree na tył? Chyba bym się na to nie odważył.

#496 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądKobyłka

Napisano 07 listopad 2012 - 22:57

Dlatego napisałem że na trudne warunki i w dzień a nie na noc.

#497 arekpio

arekpio
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądJarocin

Napisano 14 listopad 2012 - 14:19

Witam, co myślicie o tej latarce http://allegro.pl/la...2766005247.html ? Jest warta 60 zł? Jak wypada w porównaniu do np. mactronica scream? Latarki potrzebuję do okazyjnej jazdy w całkowitych ciemnościach oraz jazdy po oświetlonych drogach. Szkoda mi pieniędzy na latarkę za 200 zł typu solarforce, więc chciałbym się dowiedzieć, czy ta wystarczy do jazdę po szosie? Pozdrawiam

#498 Qbuss

Qbuss
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 listopad 2012 - 15:13

Witam, co myślicie o tej latarce http://allegro.pl/la...2766005247.html ? Jest warta 60 zł? Jak wypada w porównaniu do np. mactronica scream? Latarki potrzebuję do okazyjnej jazdy w całkowitych ciemnościach oraz jazdy po oświetlonych drogach. Szkoda mi pieniędzy na latarkę za 200 zł typu solarforce, więc chciałbym się dowiedzieć, czy ta wystarczy do jazdę po szosie? Pozdrawiam

Mam dokładnie taką samą. Kupiłem ją rok temu z myślą o jeżdżeniu góralem po lasach w ciemności. Przesiadłem się na nią z taniej 9-diodowej i wpierw byłem zaskoczony jasnością. Z czasem się przyzwyczaiłem i nie ma rewelacji, ale moim zdaniem w ciemnościach powinna dać radę - szczególnie w trybie 100%. Do jazdy drogami oświetlonymi używam natomiast trybu 50%, który starcza aż nadto. Nie powiem Ci dokładnie, na ile starczają baterie, bo używam jej w dość krótkich cyklach, jednak nabyłem do niej akumulatorki AAA i ładowarkę.

Na szosę mam natomiast takie: http://photo.bikesta...pki-de-one.html , ale to tylko jako pozycyjne, bo po ciemku szosówką się nie poruszam.

#499 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8629 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 listopad 2012 - 15:57

Od prawie dwóch lat niezmiennie Philips LBL.

Jest brzydki jak listopadowa noc, to fakt. Wygląda jak konstrukcja sprzed 20 lat, to także fakt. Nie pasuje do lekkiej szosówki, to również. Ale nie ma mocniejszej lampy, która jednocześnie nie będzie niebezpieczna ze względu na oślepianie kierowców jadących z naprzeciwka. Wystarcza w zupełności do jazdy bez strachu z pełną prędkością w całkowitej ciemności, nie oślepia kierowców i ma niezwykle solidne mocowanie. Czego chcieć więcej?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#500 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądKobyłka

Napisano 15 listopad 2012 - 22:25

Od prawie dwóch lat niezmiennie Philips LBL.

Jest brzydki jak listopadowa noc, to fakt. Wygląda jak konstrukcja sprzed 20 lat, to także fakt. Nie pasuje do lekkiej szosówki, to również. Ale nie ma mocniejszej lampy, która jednocześnie nie będzie niebezpieczna ze względu na oślepianie kierowców jadących z naprzeciwka. Wystarcza w zupełności do jazdy bez strachu z pełną prędkością w całkowitej ciemności, nie oślepia kierowców i ma niezwykle solidne mocowanie. Czego chcieć więcej?

Dłuższego czasu działania na akumulatorkach...

Dodaj odpowiedź