Jump to content

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 replies to this topic

#121 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 November 2009 - 12:56

Jest taka seryjna mała lampka zasilana z aku zewnętrznego. Jest montowana na gumowy o-ring. Nazwa wyleciała mi z głowy. Lampka posiada możliwość wymiany przedniej szybki na czerwoną i może być używana jako tylna. Skoro produkt angielski o tak dużej mocy jest stosowany jako lampa tylna tzn., że prawo chyba nie ma nic przeciw temu.

#122 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 posts
  • SkądNowy Sacz

Posted 25 November 2009 - 11:21

czy ktos zamawial cos na tej stronie dealextremme?Kupil bym sobie jednak mocniejsze swiatlo do szosy.Jak wyglada tam platnosc musze miec karte kredytowa?

#123 grabek

grabek
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 November 2009 - 12:45

czy ktos zamawial cos na tej stronie dealextremme?Kupil bym sobie jednak mocniejsze swiatlo do szosy.Jak wyglada tam platnosc musze miec karte kredytowa?

Płacić można paypalem. Do paypala możesz podpiać kartę kredytową ale można też zrobić zwykły przelew.

#124 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 January 2010 - 21:17

No więc zbudowałem lampkę na przód :-P Oparłem ją na diodzie XLamp XR-E Cool White Q5 WG wraz z soczewką Soczewka Ledil Rocket Oval +/- 3 +/-20*. Zasila ją Uniwersalny moduł zasilający LED - R105, który jest podpięty do czterech baterii AA, docelowo będzie to 8 akumulatorów tej samej wielkosci. Dioda z optyka wsadzone w rurę miedzianą 28mm, jako chłodzenie diody użyłem pręta miedzianego o średnicy 26mm. Baterie i układ zasilający w podsiodłówce. Lampka świeci zadowalająco. Porównanie mam z Cat Eye EL320, ale miała niezbyt świeże baterie więc będzie trzeba test ponowić. Co do kosztów budowy to wyszło około 100zł, do tego trzeba by doliczyć jakiś zestaw aku do zasilania i ciekawa lampka wychodzi. Do tego użyty sterownik ma możliwość zasilania 3 diód jednocześnie, należy wtedy zadbać o wyższe napięcie zasilania minimum 12-13V. Jutro postaram się wrzucić fotki lampki. Pomysł zaczerpnięty z forum swiatelka.pl

#125 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 posts
  • SkądTłuszcz

Posted 27 March 2010 - 22:04

a używa ktoś z was sigmy cubelight?? 16 luxów, 40m zasięgu... wydaje się nieźle... ale jakieś opinie z trasy?? muszę sobie kupić coś na przód... i tak się zastanawiam właśnie nad tą lampką...
Myślę też nad tymi:
http://www.cyklotur....D_53010806.html
http://www.cyklotur....D_53010806.html
Którą polecacie?

#126 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 28 March 2010 - 09:55

Ja przywiozłem ostatni takie lampki, nowość na rynku, lekkie są przede wszystkim a i widoczne.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#127 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 28 March 2010 - 11:11

Macieju rozumiem przyjemność ze złożenia lampki przendnia, ale czy TO nie byłoby lepszym rozwiązaniem? 100zł za komplet, bez roboty i obawy, że coś się nie uda, tylko która lepsza?

#128 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 March 2010 - 11:32

Dioda R5 jest nieco lepsza od Q5, ale ja mam inną soczewkę i inne rozproszenie światła, do tego na kierownicy lampka jest niewielka średnica ok 2,8cm, długość 4cm. Do tego inne zasilanie które pozwala na dłuższą eksploatację, i możliwość podłączenia do 3 diód. Koszty kolejnych diód są już mniejsze, około 40-50zł. Czyli za 200zł mogę mieć lampkę która będzie świeciła 3 razy mocniej.

#129 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 March 2010 - 14:19

maciej1986, mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia swojego dzieła?

#130 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 March 2010 - 17:24

SPIKE, też mam na sklepie te lampki. Fajne, ale niestety na baterie pastylkowe, których eksploatacja tania nie jest.

#131 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 28 March 2010 - 19:39

Pastylki bo pastylki , ale lampki zrobiły u nas wrażenie, ładne i na kierownicy także się prezentują.

Nie wiem po ile kupujesz pastylki takie ale ja przynajmniej to mam cene jak za paluchy

#132 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 March 2010 - 20:06

Sprawdziłeś już na jak długo wystarczają pastylki w tych lampkach?
W lampkach mam akumulatorki, więc koszt eksploatacji prawie żaden.

Mam problem z doborem lampki. Nienawidzę montować oświetlenia na rowerze, tylko mam je na sobie, tzn. na plecaku. Przednią lampkę zaczepiam za pasek przyszyty do ramiączka, a z tylną mam pewien problem. Jeśli przyczepię ją do górnej krawędzi tylnej kieszeni z siatki (tak jak na foto) to lampka świeci w niebo. Szukam lampki, którą mógłbym włożyć za kieszeń siatkową (pod pomarańczowo-odblaskową taśmą). Więc musi być możliwie płaska i mieć wyłącznik z boku obudowy, najlepiej pod spodem.

Dołączona grafika

#133 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 28 March 2010 - 20:19

Nienawidzę montować oświetlenia na rowerze, tylko mam je na sobie, tzn. na plecaku.

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że to co robisz nie jest zgodne z Kodeksem?
Oświetlenie MUSI być wyposażeniem roweru, aby zgodnie z przepisami poruszać się po drogach publicznych. Są podane nawet maksymalne wysokości na jakiej wolno zamontować np. lampkę tylną. Taki montaż oświetlenia np. używanie czołówki, to tylko w teren.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#134 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 28 March 2010 - 20:21

Ludzie rózne gadzety kupują , jednemu pasuje to drugiemu tamto.
Wg opisu ma starczyć na ok 50 h pulsacyjnego świecenia, nawet ja bedzie to 40 to i tak dobrze , bo np ja po nocach nie jeżdże z malutkimi lampkami .

A próbowałeś "rybki " Aima, ma przycisk o góry ale przeżroczystą obudowe.
Poza tym te lamki nają plusa bo mają obejme gumową typu zapnij zdejm szybko.

Robo - musi to na Rusi.
Jak masz dodatkowo wyżej oświetlenie zamontowane to gość z Tira moze coś zauważy, tak przy okzaji - trzecie światło stopu w samochodach osobowych, które maja nisko połozone światła podstawowe, np Skoda.

#135 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 28 March 2010 - 20:42

SPIKE, a piszemy o wyposażeniu roweru, czy o trzecim świetle stopu w samochodzie.

#136 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 March 2010 - 20:51

robo, liczy się moje bezpieczeństwo, a nie liczba cm lampki od ziemi. Po to wymyślono lampki tylne z bidami 0,5W, 1W żeby waliły po oczach z kilkudziesięciu metrów. Gdy jeździłem zimą w błocie pośniegowym i błocie...zwykłym to lampki podsiodłowe obklejały się i nie były praktycznie w ogóle widoczne. Dlatego więc przeniosłem je na siebie.
Lampki przednie oślepiają znacznie bardziej, ponieważ prawie żadna nie ma górnego ogranicznika strumienia światła.

#137 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 28 March 2010 - 21:02

Jasne, że to co masz na sobie dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo. Ja mówię jakie są przepisy i ograniczenie się tylko do tego co opisałeś, jest z nimi niezgodne. Zamiast dyskutować radzę poczytać: http://www.rowery.org.pl/swiec.html i dokładniej tu: http://www.rowery.or...prawo.html#pord - patrz Art. 53 i 56. Żeby nie było niedomówień - sam mam rower (szosowy) nieprzepisowo wyposażony, ale szukam sposobów, aby pogodzić sportowy wygląd z wymogami Kodeksu.

#138 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 March 2010 - 21:07

Może lampki Knog Frog na sztycę i kierownicę? Małe, lekkie, ale jedna dioda nie jest w stanie zagwarantować dobrej widoczności w ruchu miejskim.
SPIKE, te rybki fajne i pewnie dobrze widoczne by były w kieszeni plecaka.

#139 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 28 March 2010 - 22:11

Robo, ja też czasem na przepisach się opieram w dyskusjach, al...............

Powiedz to kieorwcy , który zezna że nie widział światełka zamieszczonego na błotniku co było brudne np.
i większosć z nas jadać rowerem g...... obchodzi na jakiej wysokosci jest zamontowana - ważne że jest widoczna na poziomie conajmniej wzroku kierowcy.
A w przypadku poruszania się po drogach zamiejskich warto mieć oświetlenie dodatkowe na kasku - takie małe lampki na paskch , jak pisałem , zwiększa to widocznosć dla samochodów o większych gabarytach.

W rowerach czasem na sztycy są torebki, z tyłu bagazniki i to zasłania sposób montażu.

Karbon, a w APG nic nie mają innego z bocznymi przyciskami ?? albo z Adera ?

Mikro lampki to takie dorażne aby cokolwiek było, choć czasem światełka mocne mają , typu Sigma Mikro albo ich podróbka De One ostatnio prawie idealna kopia kosztująca parenaście zł za komplet.

#140 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 March 2010 - 22:24

Model Superbright może być dobra do plecaka: http://shimano-polsk..._wietlenie.html

Reply to this topic