Oświetlenie.Jakiego używacie?
Posted 22 November 2009 - 12:56
Posted 29 January 2010 - 21:17
Posted 27 March 2010 - 22:04
Myślę też nad tymi:
http://www.cyklotur....D_53010806.html
http://www.cyklotur....D_53010806.html
Którą polecacie?
Posted 28 March 2010 - 09:55
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 28 March 2010 - 11:32
Posted 28 March 2010 - 19:39
Nie wiem po ile kupujesz pastylki takie ale ja przynajmniej to mam cene jak za paluchy
Posted 28 March 2010 - 20:06
W lampkach mam akumulatorki, więc koszt eksploatacji prawie żaden.
Mam problem z doborem lampki. Nienawidzę montować oświetlenia na rowerze, tylko mam je na sobie, tzn. na plecaku. Przednią lampkę zaczepiam za pasek przyszyty do ramiączka, a z tylną mam pewien problem. Jeśli przyczepię ją do górnej krawędzi tylnej kieszeni z siatki (tak jak na foto) to lampka świeci w niebo. Szukam lampki, którą mógłbym włożyć za kieszeń siatkową (pod pomarańczowo-odblaskową taśmą). Więc musi być możliwie płaska i mieć wyłącznik z boku obudowy, najlepiej pod spodem.
Posted 28 March 2010 - 20:19
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że to co robisz nie jest zgodne z Kodeksem?Nienawidzę montować oświetlenia na rowerze, tylko mam je na sobie, tzn. na plecaku.
Oświetlenie MUSI być wyposażeniem roweru, aby zgodnie z przepisami poruszać się po drogach publicznych. Są podane nawet maksymalne wysokości na jakiej wolno zamontować np. lampkę tylną. Taki montaż oświetlenia np. używanie czołówki, to tylko w teren.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Posted 28 March 2010 - 20:21
Wg opisu ma starczyć na ok 50 h pulsacyjnego świecenia, nawet ja bedzie to 40 to i tak dobrze , bo np ja po nocach nie jeżdże z malutkimi lampkami .
A próbowałeś "rybki " Aima, ma przycisk o góry ale przeżroczystą obudowe.
Poza tym te lamki nają plusa bo mają obejme gumową typu zapnij zdejm szybko.
Robo - musi to na Rusi.
Jak masz dodatkowo wyżej oświetlenie zamontowane to gość z Tira moze coś zauważy, tak przy okzaji - trzecie światło stopu w samochodach osobowych, które maja nisko połozone światła podstawowe, np Skoda.
Posted 28 March 2010 - 20:51
Lampki przednie oślepiają znacznie bardziej, ponieważ prawie żadna nie ma górnego ogranicznika strumienia światła.
Posted 28 March 2010 - 21:02
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Posted 28 March 2010 - 22:11
Powiedz to kieorwcy , który zezna że nie widział światełka zamieszczonego na błotniku co było brudne np.
i większosć z nas jadać rowerem g...... obchodzi na jakiej wysokosci jest zamontowana - ważne że jest widoczna na poziomie conajmniej wzroku kierowcy.
A w przypadku poruszania się po drogach zamiejskich warto mieć oświetlenie dodatkowe na kasku - takie małe lampki na paskch , jak pisałem , zwiększa to widocznosć dla samochodów o większych gabarytach.
W rowerach czasem na sztycy są torebki, z tyłu bagazniki i to zasłania sposób montażu.
Karbon, a w APG nic nie mają innego z bocznymi przyciskami ?? albo z Adera ?
Mikro lampki to takie dorażne aby cokolwiek było, choć czasem światełka mocne mają , typu Sigma Mikro albo ich podróbka De One ostatnio prawie idealna kopia kosztująca parenaście zł za komplet.
Posted 28 March 2010 - 22:24