Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2339 odpowiedzi w tym temacie

#1441 Yar_Tur

Yar_Tur
  • Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 21 maj 2017 - 18:33

A co ładowanego przez usb, na dzień polecacie? Chodzi mi oczywiście o lampę tylną, dobrze by było gdyby cena mieściła się w 100 zł.

Wysłane za pomocą mTalk

#1442 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 21 maj 2017 - 19:04

Za około 30 zł są już naprawdę dobre lampki (zwykle zasilane 2xAAA, więc można zastosować też akumulatorki) z mocnymi  diodami Nichia. Świeci to już dużo mocniej niż takie zwykłe najtańsze (na AA albo AAA), choć trochę waży. Z drugiej strony wszystkie lampki na pastylki (CR2032) są dużo słabsze i droższe w eksploatacji, choć te zwykle najzgrabniej wyglądają.

Bywają też takie na baterie N (LR1), ale to już bez sensu, bo baterie te są drogie i trudno dostępne.

Ja w rowerze crossowym mam takiego Smarta:

http://allegro.pl/la...6478606662.html

Brzydkie to, ale dość dobrze wykonane, szczelne i skuteczne. 

Mactronic robi trochę ładniejsze moim zdaniem.

Używam tego modelu od kilku lat. Bardzo trwała i niezawodna lampka. Przy tym światło bardzo widoczne z dużej odległości. Oprócz niej używam też Smart RL317R, równie dobra co pierwsza, ale ma tą zaletę, że łatwiej zamontować ją na rurce tylnego trójkąta, bo nie koliduje ze szprychami.

#1443 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 maj 2017 - 20:27

A co ładowanego przez usb, na dzień polecacie? Chodzi mi oczywiście o lampę tylną, dobrze by było gdyby cena mieściła się w 100 zł.

Wysłane za pomocą mTalk

Mam podróby Lezyne Zecto drive z aliexpress i jestem bardzo zadowolony. Długo trzymają na baterii i dają mocne światło. Mogłyby mieć nieco inne tryby pracy, ale i tak jest ok. W 100zł na pewno zmieścisz się z kompletem przód+tył.

• Yar_Tur lubi to

#1444 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maj 2017 - 20:35

Ja używam takich od roku jako światła pozycyjne, bardziej niż wystarczające.
http://s.aliexpress.com/AzaYfUFb
  • Yar_Tur lubi to

#1445 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 maj 2017 - 21:01

Dokładnie ten model miałem na myśli.

• Yar_Tur lubi to

#1446 sbdr115

sbdr115
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 maj 2017 - 21:46

Wysłane za pomocą mTalk

GIANT AERO TL 3 LED   polecam

• Yar_Tur lubi to

#1447 Kosiek

Kosiek
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • Skądopolskie

Napisano 03 czerwiec 2017 - 03:39

Cześć! Niedawno moja Ixon IQ Premium spadła z kierownicy (jeździłem z ulamanym zabkiem w sankach) i trochę się potrzaskala. Działa, ale potrzebuję na 100% pewnej lampki. Czy od ostatniego roku na rynku pojawiło się coś godnego uwagi z zasilaniem na baterie? (prócz Roxima i Philipsa ;-) )

Rower szosowy, to jedna z piękniejszych rzeczy jaką wymyślił człowiek.

#1448 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 03 czerwiec 2017 - 07:18

A jaki masz budżet? Ja jeżdżę z Fenixem BC30 na dwa wyciągane ogniwa 18650. Nie jest tania, ale jestem z niej bardzo zadowolony i polecam.
  • Szymon Uszak lubi to

#1449 Kosiek

Kosiek
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • Skądopolskie

Napisano 04 czerwiec 2017 - 11:32

Cześć :-)
Teoretycznie cena nie gra roli ;-) Bardziej liczy się stosunek cena / jakość. I interesuje mnie jedynie zasilanie bateryjne.

#1450 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 04 czerwiec 2017 - 14:41

Przez długi czas też trzymałem się kurczowo oświetlenia  z zasilaniem bateryjnym. Również używałem Ixon IQ. Lampka była świetna, ale miałą pewne mankamenty. Dlatego zacząłem rozglądać się za czymś innym, lepszym, nowszym co sprawdziłoby się w przy ultradystansach i było oczywiście zasilane na baterie. Niestety nie znalazłem nic. Poza wspomnianym już Ixon IQ, Roximem I Philipsem nie było nic godnego uwagi. Producent Ixona, według moich informacji, nie zamierza kontynuować rozwoju tego modelu, w zamian oferując nową lampkę z wbudowanym zasilaniem. Swoją drogą wydaje się być całkiem dobra http://bumm.de/de/pr...dukt/196l.html?

Postanowiłem więc "pójść" w oświelenie zasilane z dynama, rozwiązanie bardzo popularne w ultra. Ostatecznie ten temat odpuściłem, bo oznaczałoby to m.in. budowę kolejnego koła, któego wraz z dynamem używałebym jedynie kilka razy do roku, a szkoda było, żeby się zakurzyło. Poza tym dość często jeżdżę po zmorku/przed świtem gdzie niekoniecznie muszę używać zasilania z dynama.

Zebrane fundusze przeznaczyłem na zakup dobrej lampki z wbudowanym akumulatorem, która ma również możliwość doładowywania poprzez port usb z powerbanka. Dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Takie rozwiązanie sprawdziło się mi m.in. na BBTgdzie na dwie noce w zupełności w pełni wystarczyła naładowana lampka plus powerbank 10000mAh.

Inną opcją jeż też wspomniane oświetlenie na ogniwa 18650. Ostatnio pojawiło się na rynku kilka ciekawych lampek z takim zaslianiem np https://www.evanscyc...rm-pro-EV276570

#1451 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 05 czerwiec 2017 - 20:35

Prosze o polecenie lampki na przód do jazdy typowo w nocy, dosłownie potrzebuję na jedną noc... oraz na tył na tyle żeby było mnie widać z daleka. Za przystępną cenę, żeby nie wydawać Bóg wie ile pieniędzy. (Polskie sklepy)

#1452 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 05 czerwiec 2017 - 21:05

Prosze o polecenie lampki na przód do jazdy typowo w nocy, dosłownie potrzebuję na jedną noc... oraz na tył na tyle żeby było mnie widać z daleka. Za przystępną cenę, żeby nie wydawać Bóg wie ile pieniędzy. (Polskie sklepy)

Wybierasz się na Hardą Sukę?

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1453 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 05 czerwiec 2017 - 21:08

Na Tour de Pomorze..

#1454 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 05 czerwiec 2017 - 21:55

Na tył może być wspomniana wcześniej Smart RL317R bądź 318R. Obydwie świecą bardzo dobrze, a ich cena nie rujnuje kieszeni.

Na Tour de Pomorze..

Do zobaczenia na starcie;-)

#1455 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 05 czerwiec 2017 - 21:56

A na przód co bierzesz?

Do zobaczenia! Tylko jeszcze szukam kabla do garmina żeby moc ładować i używać jednocześnie.
  • kris91 lubi to

#1456 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 05 czerwiec 2017 - 21:59

Na przód mam rozwiązanie mało budżetowe, lampkę firmy Exposure.
Ile chcesz wydać na oświetlenie?

#1457 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 05 czerwiec 2017 - 22:00

Myślałem o max 150zl :)

#1458 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 05 czerwiec 2017 - 22:05

W tej cenie to pewnie coś na ogniwa 18650. Poszukaj w tym temacie, było całkiem sporo na ten temat.
A tak w ogóle to polecam forum podrozerowerowe.info Wbrew nazwie jest sporą kopalnią wiedzy na temat jazdy ultra, włączając osprzęt;-)

#1459 Kosiek

Kosiek
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • Skądopolskie

Napisano 07 czerwiec 2017 - 12:20

Dziękuję bardzo za wypowiedzi. Chyba jednak pozostanę przy zasilaniu bateryjnym z racji kolejnych planów wyprawowych. Mimo wszystko chciałbym jeszcze dopytać o żywotność akumulatorów 18650 - przede wszystkim pod kątem utraty energii w naładowanych do pełna i nie używanych ogniwach. Ponoć trzymają bardzo dobrze, ale jakie są Wasze doświadczenia?
I druga sprawa która ewentualnie mogłaby jeszcze odwiesc mnie od baterii: ile trzeba wydać na porządny zestaw lampka + ogniwa? W sieci można zanieść takie lampki i koszty ich zakupu, ale ja chciałbym uzyskać informację dla kosztów takowej lampki, która byłaby np porownywalna z Ixonem (lub bylaby lepsza), lub dowolny polecany przez Was model.
Z góry dziękuję za sugestie :-)

#1460 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 07 czerwiec 2017 - 21:24

Fenixa BC30 udało mi się kupić za 299zł. Dwa ogniwa po 89zł i ładowarka do nich. Nie pamiętam za ile. Są na rynku nawet ogniwa z wejściem miniusb i można je ładować bezpośrednio. Jak z trzymaniem mocy to nie wiem. Jeżdżę z tą lampką od lutego.

Dodaj odpowiedź