pracuję jutro, mam studentów zaocznych do wieczora:( zgadajmy się na w przyszłym tygodniu. piszę na priwa. pozdr
adam
Napisano 16 październik 2017 - 11:00
Szukam lampki na przód. Oświetlająca, nie sygnalizująca. Awaryjnie na wypadek powrotu po zmroku. Rzadko mi się zdarza, ale jednak.
Świecąca minimum 1h, idealnie 2h (dłużej raczej nie zdarza mi się jeździć po ciemku). Mała, kompaktowa, łatwo montowana na kierownicę (bez specjalnego uchwytu). Może być ładowana na USB, może być na baterie. Jeżdżę z plecakiem/torebką podsiodłową, więc nie ma problemu z zabraniem.
Coś w stylu:
* BTwin VIOO 900 USB (niedostępna)
* VIPOW URZ0048 (jakoś mnie nie przekonuje)
* KNOG POP (ciekawa, ktoś się skarżył że po pół roku mu się popsuła)
Napisano 16 październik 2017 - 14:51
Ja zawsze przy sobie mam coś takiego - http://allegro.pl/la...5254095741.html
Do lasu całkiem ok, jadę 30km/h i więcej - bez obawy, że czegoś nie zauważę.
Im ciemniej na drodze tym lepiej oświetla - no ale to jak w przypadku każdej latarki.
Po mieście jest już gorzej, światło się bardziej rozprasza i już tak nie oświetla dobrze jak w bardzo ciemnych miejscach.
Tu by się przydała naprawdę mocna lampa.
Ogromną zaletą jest dla mnie szybkość montażu (uchwyt pozostaje cały czas na kierownicy) i to, że mozna jej używać jako zwykłej latarki.
Napisano 16 październik 2017 - 18:50
Ja mogę polecić Knog Blinder, występuje w trzech wrsjach różniących się rozmiarem, mocą i pojemnością baterii, ja akurat używam "trójki". 2 diody (światło długie i krótkie),, 3 poziomy jasności i 4 tryby świecenia na każdym z nich, ładowanie USB, dzięki kompaktowemu rozmiarowi lampkę można schować do kieszonki i założyć na kierownicę w dowolnym momencie, nawet w czasie jazdy, Dzięki elastycznemu ale mocnemu zapięciu możliwy montaz także na owijkę.
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 16 październik 2017 - 20:40
Wygląda super. Czegoś takiego szukam. Tylko cena ~270 zł nie zachęca...
Dopisek: na http://www.bikeradar...nt-light-48236/piszą, że może się przesuwać / rozpinać ...
Napisano 16 październik 2017 - 22:32
Mnie się dotąd nie zdarzyło, prawidłowo zapięta trzyma się pewnie i stabilnie, bez przemieszczania. Mocuję ją zazwyczaj na okrągłej części kiery tuż przy samym mostku, ale w jednym z rowerów mam także lekko spłaszczoną kierownicę aero pokrytą owijką i zapinam bez problemu. Może być natomiast problem z mocowaniem na płaskich karbonowych kierownicach aero tam gdzie nie zakłada się owijek.
Cena może niezbyt niska ale moim lampka warta tych pieniędzy dla kogoś kto szuka czegoś skutecznego na 2h treningi a nie chce wozić ze sobą dodatkowych kilogramów kabli i akumulatorów.
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 17 październik 2017 - 09:39
Jak do użytku kilka razy w roku, to może nie warto przepłacać i poszukać czegoś na Aliexpress?
https://www.aliexpre...2311.0.0.NQS0le
Napisano 17 październik 2017 - 10:15
Dzięki, jak nic innego nie znajdę to kupię tą, ale wolałbym coś tańszego bo to ma być lampka awaryjna, przypuszczalnie kilka razy w roku skorzystam i tyle.
Na takie sytuacje awaryjne mam lampkę z lidla i powiem szczerze że daje radę
Zdjęcie z telefonu więc nie do końca pokazuje jak ta lampka świeci, na żywo jest trochę lepiej
Napisano 17 październik 2017 - 11:19
Ja miesiąc temu kupilem SolarStorm X2, wersja z polskiej dystrybucji więc spora szansa, że to nie podróbka.
Jak to świeci? WYSTARCZAJĄCO! W końcu pełen komfort przy jeździe w nocy nawet na całkowicie nieoświetlonych szosach pod miastem. Nie wiem jak w podróbkach ale moja ładnie doświetla pobocza więc nie ma wrażenia jazdy w tunelu. Zasięg jest bardzo dobry, przy ustawieniu bliżej poziomu widać daleko daleko na co najmniej 50 metrów do przodu więc nie ma mowy aby zaskoczyła mnie jakaś dziura lub nagły zakręt. Odprowadzanie ciepła chyba na przyzwoitym poziomie bo aluminiowa obudowa pełniąca funkcję radiatora po 2-3 minutach od odpalenia jest ciepła, po 10 minutach pracy w bezruchu nawet lekko parzy. W trakcie jazdy pęd powietrza robi swoje i obudowa jest chłodna.
To czy "oślepia" kierowców to trochę mniej mnie obchodzi zwłaszcza, że sporo z nich sama jeździ z zezowatymi reflektorami które biją po oczach. Na razie nie miałem sytuacji, w której ktoś mi migał długimi więc chyba nie ma tragedii a całkiem "na wprost" nigdy nie ustawiam bo się wtedy słabo wiązka na drodze układa. Używam najczęściej trybu średniego i przez 1,5h w 12 stopniach celsjusza zjada mi 30-40% baterii.
Jak okaże się jeszcze odpowiednio trwała to będę mega zadowolony.
Napisano 17 październik 2017 - 11:37
Ja korzystam z Cateye Volt300. Cena około 150-160zł. Bateria wg producenta wytrzymuje do 3h na 300 lumenach. Zazwyczaj korzystam z trybu migania, potem włączam 50 lumenów (jak mi miganie już przeszkadza) i jak jest już całkiem ciemno to 300 lumenów. Promień światła jest dosyć wąski, ale daje dobre wyprzedzenie i można w totalnych ciemnościach bez najmniejszego problemu jechać z prędkością 30km/h.
Napisano 17 październik 2017 - 12:23
Te dwa ostatnie posty to chyba raczej ogólnie w temacie oświetlenia a nie odpowiedź na pytanie kolegi PiKa który wyraźnie napisał "Mała, kompaktowa, łatwo montowana na kierownicę (bez specjalnego uchwytu)". Sam na bezdroża używam lampki MOON XP-780 LED która jest rewelacyjna jeśli chodzi o oświetlenie drogi (bodaj najmocniejsza lampka z wewnętrznym akumulatorem), ale ze względu na rozmiar i ciężar nie używam jej w ogóle w rowerze szosowym
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 17 październik 2017 - 14:13
A faktycznie, mój błąd. Z małych lampek, oprócz wymienionego wcześniej Knoga, który jest super, kojarzą mi się jeszcze Infini:
http://www.infini.tw...ni/shop/i-273p/
http://www.infini.tw...ni/shop/i-281p/
Sam rozważałem ich zakup, ważą po około 50g i mają łatwy montaż.
Napisano 18 październik 2017 - 22:32
Wyglądają fajnie. I cena przyjaźniejsza.
A są jakieś lampki z odcięciem?
A może zwyklejsza lampka plus "uchwyt silikonowy" np. https://a.allegroimg...e8ade06b4c6137a ?
Napisano 18 październik 2017 - 22:54
Napisano 19 październik 2017 - 07:18
A co się będziesz ograniczać:
albo
wali tak samo po oczach jak powyższa zaprezentowana przez Ciebie, a ile więcej światła
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750