Jump to content

Photo

Spodenki Rowerowe - Letnie

1300 replies to this topic

#801 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 posts

Posted 23 May 2019 - 19:31

@1415chris napisz mi jeszcze czy rozmiarówka spodenek Assos jest typowo kolarska. Mam dwie ich koszulki i mniej więcej odpowiadają rozmiarowi koszulek Castelli. W przypadku spodenek jest podobnie?

#802 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 posts

Posted 23 May 2019 - 19:37

@KMQ, rzeczywiście niektóre ciuchy można jeszcze kupić. Spodenek męskich niestety brak.

#803 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,187 posts

Posted 23 May 2019 - 20:06

Kumpel ma dwa modele gaci Assos i obydwa są wyrażnie krótsze niż np. Ale, Lapassione, Louis Garneau i jeszcze kilku innych producentów.
Chętnie bym spróbował Assosa, ale zdecydowanie bardziej wolę dłuższe gacie, a mam obawy czy z pozostałymi ich modelami nie jest podobnie.

#804 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 23 May 2019 - 20:12

Bardzo podobna rozmiarowka. Z tym ze T cento ma nieco luzniejszy kroj niz Campionissimo. Oba modele mam w xl, podobnie jak wszystkie inne gacie, lacznie z Castelli. Castelli sa bardziej obcisle na mnie ale roznica w dopasowaniu nie jest na tyle duza zeby myslec o innym rozmiarze. W przypadku T cento mozna ewentualnie zastanowic sie nad rozmiarem mniejszym ale nie wiem jak z dlugoscia np nogawek, ktore nie sa najdluzsze w tych modelach.

#805 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 posts

Posted 23 May 2019 - 20:37

Już wszystko wiem, bardzo dziękuję za pomoc :)

#806 Krzysztof303

Krzysztof303
  • Użytkownik
  • 233 posts

Posted 24 May 2019 - 07:13

A powiedzcie czym się różnią między sobą spodenki od Assos, jest w nich różna wkładka czy w każdych taka sama? Bo akurat w tym outlecie mają moje rozmiary

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

#807 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 24 May 2019 - 07:19

A powiedzcie czym się różnią między sobą spodenki od Assos, jest w nich różna wkładka czy w każdych taka sama? Bo akurat w tym outlecie mają moje rozmiary

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

roznia sie, ale wszystkie sa dobre :)

Shorts1.jpg

There are several models of the s7 insert, each designed for a specific ASSOS cyclist:

1. Regular Fit: the T.neoPro is the successor to the Fi.Uno_s5 insert and has been designed to weigh less, whilst still assisting optimum performance. This is so you can enjoy total comfort whilst on shorter rides with the group. View the neoPro_s7 Bib Shorts.
  1. Comfort Fit: constructed for a less restrictive fit around your waist and abdominals, shorts with the T.cento insert are ideal for when cycling long distances. This is because they use high density memory foam shock absorbers that guarantee long-lasting comfort and support. Check out the cento_s7 Bib Shorts.
  1. Racing Fit: tailored to fit a racing body, with a snugger fit and anatomically shaped insert, the T.Equipe_s7 and T.tiburuShorts_s7 inserts are ideal if you’re looking for quality racing shorts. These inserts are available in the Equipe_s7 Bib Shorts and, for cooler days, the T.tiburuShorts_s7 Bib Shorts.
  1. Racing Fit ergoKompressor: perfect for when you want to push your performance to the next level, the T.campionissimo_s7 insert was designed to help cyclists improve their speed and strength. The insert combines ergonomic fabrics with an aerodynamic construction to create one of the lightest cycling short designs available. View the campionissimo_s7 Bib Shorts.

• Krzysztof303 likes this

#808 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 24 May 2019 - 08:48

Bardzo podobna rozmiarowka. Z tym ze T cento ma nieco luzniejszy kroj niz Campionissimo. Oba modele mam w xl, podobnie jak wszystkie inne gacie, lacznie z Castelli. Castelli sa bardziej obcisle na mnie ale roznica w dopasowaniu nie jest na tyle duza zeby myslec o innym rozmiarze. W przypadku T cento mozna ewentualnie zastanowic sie nad rozmiarem mniejszym ale nie wiem jak z dlugoscia np nogawek, ktore nie sa najdluzsze w tych modelach.

A wiesz coś może jak krój modelu Equipe?

#809 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 24 May 2019 - 09:28

T cento i Campionissimo sa do siebie podobne konstrukcyjnie. Maja inne materialy i inne wkladki, ta w T cento jest grubsza, 10mm. W sumie najgrubsza w ich spodenkach. To co laczy konstrukcyjnie te spodenki to niskie "zawieszenie", kroj jest nizszy niz w innych spodenkach. Do tego specjalne pomieszczenie ze specjalnego materialu dla wacka, co jest mega wygodne.

Equipe juz tego nie ma. 

Warto pamieta, ze jest tu mowa o poprzednich modelach. Assos ma juz nowa kolekcje.

• Krzysztof303 likes this

#810 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • Skąd~

Posted 27 May 2019 - 18:53

Cześć!

Im dłużej lat kręcę i im więcej km robię to zamiast mieć wytrzymalszy tyłek, to krzywa zaczyna lecieć w dół  :lol:

Stąd pytanie jakie gatki polecacie, a w zasadzie jaką wkładkę? Czasem to i 50km ciężko zrobić bo się wiercę na siodełku.

Póki co przymierzam się do takich, ktoś ma inne propozycje, a może te są ok?

https://eroe.cc/kole...spodenki-swiata

#811 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 27 May 2019 - 21:03

Cześć!
Im dłużej lat kręcę i im więcej km robię to zamiast mieć wytrzymalszy tyłek, to krzywa zaczyna lecieć w dół :lol:
Stąd pytanie jakie gatki polecacie, a w zasadzie jaką wkładkę? Czasem to i 50km ciężko zrobić bo się wiercę na siodełku.
Póki co przymierzam się do takich, ktoś ma inne propozycje, a może te są ok?

https://eroe.cc/kole...spodenki-swiata

Mam i trochę już w nich jeździłem. Co prawda najdłuższy dystans to było raptem nieco ponad 200 km, ale spisały się swietnie. Kupowałem je pod kątem ultradystansów i myślę, że był to dobry wybór. Jak na razie najwygodniejsze spodenki jakie miałem. Wkładka jest dość specyficzna, ale dobrze układa się do ciała i nic nie gniecie, ani nie uwiera. Jest to najwyższy model firmy Elastic Interface, która zaopatruje również marki premium. Przez swoją konstrukcję wkładka bardzo dobrze sprawdza się w jeździe w dropach bądź na lemondce.
Sama jakość wykonania bardzo dobra. Na pewno kupię drugą parę, bo wymieniam garderobę i żegnam się powoli ze spodenkami Endury FS 260 z wkładką serii 600, które do tej pory były moimi "flagowymi" na ultra.
  • Gorthin likes this

#812 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,187 posts

Posted 27 May 2019 - 21:19

A jak wypada rozmiarówka?

#813 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 28 May 2019 - 07:40

Rozmiarówka jest "wybaczająca". Materiał jest bardzo elastyczny i mimo dobrego opięcia ciała nie uciska. Przy wzroscie 171, wadze 75, pasie 85, i udzie w najszerszym miejscu 60, a tuż nad kolanem 40 teoretycznie pasował na mnie M. Mam dość krępa budowę ciała.
Zamówiłem S i M na przymiarkę i okazało się, że S pasuje lepiej. M wydawało mi się jakby zbyt mało opinające i je odesłałem. Szelki są bardzo elastyczne i rozmiar S spokojnie mógłby założyć ktoś mający 180cm wzrostu.

Przy zamówieniu drugiej pary troche je spersonalizuję. W moim przypadku szelki mogą być na pewno krótsze i zastanawiam się nad trochę dłuższą nogawką. Muszę jednak jeszcze trochę w nich pojeździć, żeby mieć pewność co chcę, bo w przypadku wersji "customowej" nie można dokonać zwrotu.

• Dari likes this

#814 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,187 posts

Posted 28 May 2019 - 07:49

Dzięki za informację.

#815 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 28 May 2019 - 08:29

W temacie spodenek i koszulek zresztą też, bardzo podoba mi się to, że możemy kupić szyte w Polsce ciuchy bardzo wysokiej jakości, nieodbiegające od top światowych marek, jednak za sporo niższą cenę :)

• 4gotten likes this

#816 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • Skąd~

Posted 28 May 2019 - 11:39

Dzięki za opinię. Wezmę te spodnie eore. Zresztą w sumie jeśli się nie spróbuję jakiś spodni to chyba i tak ciężko coś polecić, bo dla jednych ta wkładka jest super a drugi narzeka. Co tyłek to inaczej ;)

Tutaj na blogu też poleca te spodenki
https://www.google.c...-rzyci-zyc/amp/

#817 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 28 May 2019 - 11:43

....
Tutaj na blogu też poleca te spodenki
https://www.google.c...-rzyci-zyc/amp/

Nie ma się co dziwić, bo jest to chyba właściciel marki ;)

#818 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 28 May 2019 - 11:44

Jak mogą nie polecać jak są producentem a przynajmniej brandującym te gacie

#819 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • Skąd~

Posted 28 May 2019 - 11:46

A to nie miałem pojęcia 🤣
Ale ogólnie widzę, że polecacie to chyba aż tak bardzo nie kłamie na blogu?

#820 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 28 May 2019 - 11:51

Sam stwierdziłeś, że każda żyć inna. Mi nie pasuje wkładka record czerwona, a innym pasuje. Mi podeszła wkładka z Raso nie pamiętam nazwy, chociaż jest trochę za bardzo gąbczasta. Na twardym siodle ok, na miękkim mam uczucie pływania tyłka. Ale ja mam szeroki tyłek i 80kg

Reply to this topic