Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spodenki Rowerowe - Letnie

1300 odpowiedzi w tym temacie

#921 rafalb

rafalb
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 18 kwiecień 2020 - 18:13

187cm, 65kg - Castelli Free Aero Race Team (rozmiar XXL idealnie pasuje). Posiadam koszulke Castelli Aero Race 5.0 Short Sleeve Jersey (rozmiar L) ale bardzo dziwnie lezy na mnie tj przylega idealnie do ciała ale jest minimalnie za krotka. Koszulka XL byla na długość odpowiednia ale nięstety nie przylegała do ciała - na Twoją wagę może być odpowiednia.

#922 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 18 kwiecień 2020 - 18:21

Dzięki wielkie. Porównując tabelki przy spodenkach Castelli, a Santini wychodzi praktycznie identycznie

#923 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 05:46

Dobra, to ja też pytanie o rozmiar Castelli. 170 cm, 76 kg i lekko większe czworogłowe. Martombike i Eroe mam M. Castelli czytam, żeby brać rozmiar większe zawsze, ale L nie będzie za duże?

#924 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2020 - 06:47

Mam free-areo-race L przy 177cm/70kg, noga 87cm. Mierzyłem też M i były za małe (i za krótkie). Co ciekawe mierzyłem też inne modele castelli i rozmiarówka wydawała się różna (nie pamiętam modelu).

Spodenki od Raso mam M.

Edit:

Sprawdziłem i długość nogawek w Castelli L i Raso M - jest identyczna, Castelli wydają się minimalnie luźniejsze i łatwiej je wciągnąć na tyłek.

• samuraj_84 lubi to

#925 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 08:25

Warto wspomnieć, że potrafi być różnica w wielkości między poszczególnymi modelami Castelli. Np. model Endurance w rozmiarze XL jest wielkości L-ki innego modelu (którego nazwy już nie pamiętam).

#926 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 08:39

No właśnie do Endurance się przymierzam. Czyli w takim razie wychodzi, że powinienem celować w L.

Dzięki. 

#927 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 08:41

Nie wiem jaki masz obwód szkity, ale upewnij się czy aby na pewno zmieścisz uda.

#928 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 09:09

Teraz już w sumie spadła i 61 cm w najszerszym miejscu. Jakby ktoś mógł w wolnej chwili rzucić okiem u siebie czy wejdę w L, to będę wdzięczny ;)

#929 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 21 kwiecień 2020 - 09:19

Chyba decydujący jest obwód w okolicy ściągacza i jego elastyczność, przynajmniej u mnie ;)

#930 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 kwiecień 2020 - 09:34

W najszerszym miejscu 59, w okolicy ściągacza 49. 176 cm. Dwie pary Castelli w rozmiarze L. Dwa modele z których jeden na pewno free aero race. Wg. mnie są idealne. Choć jak w sezonie mi spada kilka kg. w okolice 70, gacie robią się luźniejsze, choć na pewno nie luźne. Po prostu czuję, że są mniej opięte.

#931 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 09:45

Dodam od siebie - jeżdzę w L castelli (Free Aero, Endurance X2) . 179cm wzrostu. W udzie w najszerszym miejscu 56cm . obwód w okolicach ściągacza nogawki to 44cm. Są mocno rozciągliwe więc o miejsce na uda raczej bym się nie martwił. Mi taśma wręcz trochę odstaje jak za nisko je podciągnę. Może zdjęcia Ci coś pokażą:

IMG-2895.jpg IMG-2896.jpg

Bardziej bym się zastanawiał czy przy 170cm wzrostu, szelki z L nie będą za 'luźne'.

A żeby jeszcze bardziej namieszać - to ja jestem średnio zadowolony z Endurance - właśnie ze względu na małą kompresję. Podejrzewam, że taki fason, ale szybko się rozciągnęły - na szelkach, ale materiał na nogach też mam wrażenie że stracił kompresję po kilkunastu użyciach. Moje starsze Free Aero Race które mam o sezon dłużej nie zrobiły się takie 'kapciowate'. Wkładka Progetto x2 oczywiście bez zastrzerzeń - jedna z moich ulubionych obok assosów.

EDIT: widzę, że kolega wyżej również podziela obserwację, że spodenki robią się luźniejsze  z czasem

• Bzyk lubi to

#932 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 09:53

Czyli Endurance są dokładnie takie jak nazwa wskazuje. Wygodne, bez ucisku i bez kompresji - produkt nie sportowy a wybitnie rekreacyjny. Producent już bardziej w nazwie nie mógł tego zaznaczyć :)

• Bzyk lubi to

#933 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 kwiecień 2020 - 10:07

Ale widzę też inną taśmę.U mnie jest taśma 8 cm. szerokości, o strukturze siateczki, od spodu "klejąca". Idealnie się układa, przylega dokładnie i nigdy nie odstaje. Nie obciska też zbyt mocno. Dla mnie wzór dla innych. W innych gaciach miewałem taśmę sztywniejszą, węższą z silikonem od spodu i bywało różnie.
  • Bzyk lubi to

#934 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 10:09

Dobra, nie pomagacie 😂. To jeśli chodzi o rozmiar, to w sumie w M’ke jednak bym celował. Tylko teraz pytanie czy na pewno chcę Endurance 🤔. A mam je do wzięcia w przyzwoitej cenie.

#935 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 10:15

Ale widzę też inną taśmę.U mnie jest taśma 8 cm. szerokości, o strukturze siateczki, od spodu "klejąca". Idealnie się układa, przylega dokładnie i nigdy nie odstaje. Nie obciska też zbyt mocno. Dla mnie wzór dla innych. W innych gaciach miewałem taśmę sztywniejszą, węższą z silikonem od spodu i bywało różnie.

To chyba ta sama: cbb72af8e6417fef7ea99a13119d86e8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

#936 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 10:17

Dobra, nie pomagacie 😂. To jeśli chodzi o rozmiar, to w sumie w M’ke jednak bym celował. Tylko teraz pytanie czy na pewno chcę Endurance 🤔. A mam je do wzięcia w przyzwoitej cenie.

Najprościej? Kup na bikester - sprawdzisz rozmiar. Zwrot jest w razie czego za darmo.

#937 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 kwiecień 2020 - 10:18

Ale przecież, jeśli nie będzie pasować, zawsze można bez problemu odesłać. Dzisiaj trudno znaleźć otwarte sklepy, aby przymierzyć. Trzeba korzystać z prawa do oddania towaru. To tylko trochę zachodu i koszty przesyłki. Ja bym się nie zastanawiał i ryzykował. No chyba, że sklep jakiś dziwny...

#938 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 kwiecień 2020 - 10:26

[quote name="nonamed" post="415302" timestamp="1587460541"]

To chyba ta sama: cbb72af8e6417fef7ea99a13119d86e8.jpg

Faktycznie taka sama. Na poprzednim zdjęciu nie było dobrze widać.

#939 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 11:08

Czyli Endurance są dokładnie takie jak nazwa wskazuje. Wygodne, bez ucisku i bez kompresji - produkt nie sportowy a wybitnie rekreacyjny. Producent już bardziej w nazwie nie mógł tego zaznaczyć :)

Są bardzo obcisłe, bardziej obcisłe od niektórych modeli pozycjonowanych (chyba) jako sportowe.

1.Nie wiem czy przy szkicie 61 cm nie będą ekstremalnie obcisłe

2. Nie wiem czy widziałeś je na żywo: materiał na boku ud jest zrobiony z prześwitującego, jakby lekko perforowanego nateriału i nie każdemu to będzie pasować.

#940 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 11:23

No widziałem właśnie na zdjęciach u ludzi na nogach i to nic, co mnie jakoś specjalnie razi. 

Reasumując muszę zamówić i samemu się przekonać :). Dzięki. 

Dodaj odpowiedź