Transport Roweru - Bagażniki: Dachowe/hak/itd.
Posted 05 August 2015 - 12:48
Może komuś się przyda. Uchwyty dedykowane do belek stalowych da się zastosować również do tych aluminiowych owalnych, należy jedynie usunąć plastikową listwę zabezpieczająca wierzch belki a w miejsce kontaktu uchwytu i belki podłożyć kawałek dętki (zapobiega zarysowaniu i wgnieceniu) W ten sposób użytkuje taką belkę:
http://www.strefakie...-aluminium.html
i taki uchwyt :
http://sklep.trio.co...eru-rowery.html
Przewoziłem w ten sposób rowery trekingowe w granicach 15 kg i nie miałem żadnych problemów
Posted 07 August 2015 - 08:30
wystarczy kupić takie adaptery
http://www.strefakie...-track-888.html
i na aluminiowe belki założy się praktycznie każdy uchwyt rowerowy.
ja śmigam z "homarem" kupionym gdzieś w jakimś markecie "w promocji" i belkami Thule.
http://allegro.pl/uc...5582153242.html
Przewoże różne rowery, ciężkie MTB, wylajtowane karbonowe szosy i bez przygód żadnych.
Prędkości rzędu 135km/h (wg GPS) trasy po 1600km i nie zgubiłem nigdy roweru.
Jednak następny mój uchwyt będzie typu wpinanie zamiast przedniego koła. To jednak najpewniejsze rozwiązanie.
Posted 07 August 2015 - 13:12
Powodzenia z montowaniem na obejmie na alu belkach szerszych niż 50 mm - po prostu nie złapie. Dlatego jak pisze @nikodem - lepiej robić to na adapterach na T.
Co do chwytu za przednie koło - trzeba mieć jakoś zamykany ten uchwyt (ok, z 591 też się wyrwie rower na siłę, no ale wtedy trzeba szarpać).
Posted 07 August 2015 - 21:48
wystarczy kupić takie adaptery
http://www.strefakie...-track-888.html
i na aluminiowe belki założy się praktycznie każdy uchwyt rowerowy.
Niestety te adaptery ,,T'' nie pasują do belek z Lidla http://fanlidla.pl/f...miniowe_455.jpg . Mają za szerokie łby i nie mieszczą się w rowek. Na szczęscie te Lidlowskie belki mają nie tak dużą średnicę i można je objąć ( mam Thule 532).
Ale generalnie Belki =badziew- Baza montowana do relingów sie luzuje . Za każdym razem co stawaliśmy co kilkaset km musiałem imbusem dokręcać ciutkę ( może nie musiałem ale dokręcałem )
Ale 3000 km po przełeczach ,autostradach czasem +150 zrobiliśmy i dało radę.
Posted 28 July 2016 - 00:15
Odnawiam temat, bo większość linków z allegro wygasła.
Potrzebuję uchwyt na dach do szosy karbonowej.
Belki mam aluminiowe prostokątne z otworem na wsuwkę.
Co polecacie w rozsądnej cenie?
#27 Gosc_Peelos_*
Posted 28 July 2016 - 14:12
Od kilku tyg. mam Yakima frontloader I jest ok - tylko musialem troche sie postarac, zeby pod tylna belke wsadzic zaczep bagaznika (musi przejsc pod spodem I maly przeswit belka-dach jest klopotem). Koszt nie do konca rozsadny (500 pln), ale zakladam, ze to ciagle mala czesc calego roweru - takie sam mialem uzasadnienie.
#28 Gosc_kobrys_*
Posted 28 July 2016 - 22:05
Tylko bogatego stać na kupowanie tandety albo czegoś nie najlepszego.
Kup coś dobrego Thule czy innego producenta - wydaj te 300-400zł i miej rozwiązanie na przynajmniej dziesięciolecie!
Odnawiam temat, bo większość linków z allegro wygasła.
Potrzebuję uchwyt na dach do szosy karbonowej.
Belki mam aluminiowe prostokątne z otworem na wsuwkę.
Co polecacie w rozsądnej cenie?
Tylko bogatego stać na kupowanie tandety albo taniego półśrodka.
Kup coś dobrego Thule czy innego producenta - wydaj te 300-400zł i miej rozwiązanie na przynajmniej dziesięciolecie!
Posted 28 July 2016 - 22:57
No i tu się nie zgodzę, Bardzo łatwo przepłacić, trzeba znaleźć złoty środek. Mam uchwyty do montażu za ramę za około 50 zł, oraz taki za ponad 200 zł i naprawdę niewiele różnią się funkcjonalnością, jakością, Nawet powiedziałbym, że ten droższy ma więcej wad. Nie potrzebuję mieć napisu Thule i wydawać 400 zł za uchwyt, który użyję 5 razy w roku. Szukam czegoś do max 2 stówek, rekomendacje mile widziane
Posted 29 July 2016 - 14:01
ja mam MENABO 167zl za sztuke, montaz za widelec. zrobilem w lipcu autem 4tys km z rowerkami wiekszosc po autostradach i spoko- 120-130km/h bez problemow. zabezpieczenia (linki) wozilem w bagazniku, w razie "W" dopiecie do relingow, bo czasem trzeba bylo podejsc do sklepu czy cos. Jedyna wada jaka widze to ze trzeba zdjac przednie kolo i dac do auta, ale pokrowce rozwiazuja ten problem.
co do thule (mocowanie za rame z zabezpieczniem na KLUCZYK) , jechali z nami znajomi drugim autem z 3 rowerkami i na tych wlasnie thule, na miejscu gdzie mielismy sie wypakowac nie mogli zdjac jednego z rowerkow bo zacial sie zamek i otworzylem to to srubokretem wiec troche to boli jak spierniczy ci sie uchwyt za spore pieniadze. A do hotelu wchodzisz z calym bagaznikiem bo szkoda rower na noc zostawic na dachu :Dpodejrzewam ze mozna wkladke zmienic na nowa po takiej operacji srubokretem.
No ale kazdy ma swoj rozum i tak kupi to co mu sie podoba itd
Posted 29 July 2016 - 17:37
Zmieniłem samochód i bagażnik. Po poprzednim mam do odsprzedania owalne belki aluminiowe aero z łapami mocującymi do standardowych relingów dachowych w kombi lub suvie (relingi ponad linią dachu). Mocowanie do relingów zamykane na kluczyk. Belki i łapy firmy Cruz, odpowiednik jakościowy i cenowy thule wingbar. Belki kompatybilne z wszelkimi uchwytami do belek na wsuwkę i aero.
Bardzo fajne belki, ciche i wygodne do montażu. Oddam za 250 zł plus ew koszty wysyłki.
Generalnie tego tupu bagażniku polecam. Lekkie, ciche, łatwe i szybkie w montażu , a to się docenia w użytkowaniu. Jeśli ktoś chce moje, niech da znać na pw.
Posted 29 July 2016 - 18:24
to daj ogloszenie do dzialu sprzedam to tutaj nie kazdy zajrzy pewnie
Posted 06 August 2016 - 16:10
Tak z ciekawości, orientuje się ktoś jakich uchwytów na dach używają zawodowe grupy kolarskie? Z tego co widać na transmisjach tv, profesjonalne rowery karbonowe nie są mocowane za widelec, a założenie czy ściągnięcie ich z bagażnika trwa dosłownie sekundy.
Posted 04 May 2020 - 13:06
A puszczam jeszcze raz, bo rozwiązanie jest niepopularne, a moim zdaniem świetne.
Przetestowałem i ja. Jakże pięknie wygląda Madonka na dachu mojej A3 =D
Super stabilnie się to trzyma. Przednie koło jedzie w pokrowcu w środku. Miejsca ogrom w aucie, więc problemu nie ma ;-)
Posted 04 May 2020 - 16:37
Super stabilnie się to trzyma. Przednie koło jedzie w pokrowcu w środku. Miejsca ogrom w aucie, więc problemu nie ma ;-)
Też miałeś tak, że pierwsze kilometry starałeś się skręcać, hamować i przyspieszać jak najłagodniej, żeby rower się nie odkleił? Za pierwszym razem zatrzymałem się po kilku kilometrach, żeby sprawdzić, czy przyssawki trzymają.
Do dziś przetestowałem już na srogich dziurach, na ostrych serpentynach i już teraz jeżdżę bez żadnej obawy. Przekonałem się, że to trzyma jak cholera. Boję się tylko letnich upałów, tzn. czy latem w pełnym słońcu, przy 30 stopniach przyssawki nie przysmażą się do karoserii i czy nie zostawią śladów na lakierze.
- dmxzor likes this
Posted 04 May 2020 - 17:05
Z jednej strony super rozwiązanie, z drugiej tych fajniejszych ram trochę szkoda wozić na dachu - a przynajmniej na autostradzie bym się trzymał z dala od tirów
Posted 04 May 2020 - 19:30
Ja u siebie mam szklany dach, ciekawe czy tak samo mocno się to trzyma szyby??
jak najbardziej - jest w necie mnóstwo filmów z takimi bagażnikami na panoramach.
Z jednej strony super rozwiązanie, z drugiej tych fajniejszych ram trochę szkoda wozić na dachu - a przynajmniej na autostradzie bym się trzymał z dala od tirów
najbardziej obawiałbym się drobinek piachu, które mogłyby obić lakier na ramie. Są też takie specjalne siatki, które zaczepia się między kierownicą i widelcem, chronią przed rozbitymi owadami.
- EmPe likes this
Posted 05 May 2020 - 07:26
jak najbardziej - jest w necie mnóstwo filmów z takimi bagażnikami na panoramach.
najbardziej obawiałbym się drobinek piachu, które mogłyby obić lakier na ramie. Są też takie specjalne siatki, które zaczepia się między kierownicą i widelcem, chronią przed rozbitymi owadami.
Coś takiego?
Co do jazdy to tak, pierwsze 40km w tempie zero km/h XD Badałem czy się nie odklei.
- lupus and lukaszzsch like this