Jump to content

Photo

BUDOWA BUDŻETOWEJ PRZE�AJÓWKI - kompendium.

137 replies to this topic

#121 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 December 2012 - 14:13

Mój wynalazek na treningi zimowo/terenowe złożony na typowo szosowej ramie.

Dołączona grafika

#122 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 14 December 2012 - 14:54

suchy>
o, podoba mi sie, na przod nie dalo rady wcisnac jakiejs nawet starej/szerokiej szczeki z lat 70tych, czy nie chciales?

#123 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 14 December 2012 - 14:55

Co tam masz za pedały ?

#124 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 December 2012 - 15:22

>>Pedały to jakiś stary Ritchey spd zwykłe.

>>Z przodu widelec ma bardzo mały prześwit, stare hamulce mają za duży "zasięg" i szczęki wypadają poniżej obręczy. Wcześniej miałem założone szczęki 600 seria 6400 ale z oponą 35c zapychało się to błotem błyskawicznie. Jak usunąłem hamulec to problem prawie zniknął, teraz po zmianie opon na 30c (schwalbe cx pro) jeszcze nie próbowałem niczego przykręcać.

#125 Suhar

Suhar
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 December 2012 - 19:10

Dołączona grafika

Kolejny CX-One złożony! Pierwsze wrażenia tutaj:

http://suharnarowerz...ycia-na-cx-one/

Przeżyć, wrażeń i pisania będzie więcej! :)

#126 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 28 December 2012 - 19:27

Suhar>

"...jeszcze te szosowe klamki w terenie… Wyzwanie."

celowo nie montowales przelajowych czy tak wyszlo? Czasem sie przydaja.

#127 Suhar

Suhar
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 December 2012 - 19:44

Celowo :) Nie chciałem ładować dodatkowego szpeju na kokpit, ale kto wie, może się pojawią. Możliwe, że ułatwiłyby to i owo :D

#128 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 28 December 2012 - 19:56

Mi sie przydaja, np. kiedy musze dociazyc tylne kolo, ale łapy chce miec w pogotowiu na klamkach. A poza tym rower bardzo fajnie wyszedl, calkiem zgrabny.

p.s. nie pisales chyba nic o 'specyfice' gleb na lodzie, ale w takich sytuacjach dobrze jest wlasnie dociazac wspomniane tylne kolo, majac tylko klamki szosowe zostajesz... tak na lodzie troche :mrgreen:

#129 Suhar

Suhar
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 December 2012 - 20:03

Dobrze napisane, coś w tym jest! Cóż, do dzisiejszego poranka nie wiedziałem nawet czy przełaj mi się spodoba, więc projekt został zrealizowany po kosztach - w zasadzie musiałem kupić tylko ramę, opony, dętki i klocki hamulcowe. A pomysł z dodatkowymi klamkami faktycznie ma sens.

Tak, gleby na lodzie to coś, co lubimy - ja i moje biodra :mrgreen: Będę jeszcze pisał o tym i przeżywał dobrych kilka razy, zakochałem się, po prostu, więc będzie jeszcze okazja wspomnieć o wielu sprawach.

I dzięki za komplement, przekażę CXowi :D

#130 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 28 December 2012 - 21:57

Jak Twoim biodrom znudzi sie taki układ w tej zabawie, mozesz rzucic okiem na youtuba, jest tam troche instruktazowych filmikow odnosnie "obslugi" przelaja. Czesto rzeczy wydają sie oczywiste, ale mozna wylowic jakas wskazowke/wykonczenie jakiegos manewru itp.

p.s. tym youtubem oczywiscie nie chce Ci psuc dobrej zabawy, oni tam sa troche powazni i w Twoim mniemaniu robia pewnie wszystko by sie nie bawic :mrgreen:

#131 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 28 December 2012 - 22:39

No, Suhar, ryzykant z Ciebie. Jak zobaczyłem na zdjęciu tą oblodzoną drogę, to mi się włos zjeżył na głowie.
Na takim lodzie nawet na oponach z kolcami nie jest zbyt bezpiecznie, chociaż można już wtedy trochę powalczyć. Pomaga też szersza kierownica.
A tak z ciekawości zapytam, przy okazji toczącej się w innym wątku dyskusji o kaskach: Ile razy podczas tych wywrotek na lodzie uderzyłeś głową w ziemię? Bo ja ani razu, ale i tak nie lubię jeździć po żywym lodzie, bo biodra bolą, także łokcie i nadgarstki. A raz zaliczyłem taką wywrotkę na plecy (właściwie na tyłek), że aż nadwyrężyłem kręgi lędźwiowe, a mięsień pośladkowy bolał mnie ze dwa tygodnie. Na kolcach jednak wywracam sie dużo rzadziej.
Osobiście jestem zwolennikiem promowania bezpieczeństwa czynnego. I choć jeżdżę bez kasku (za co niektórzy chętnie by mnie zlinczowali, co widać po reakcjach na tym Forum), to zimą tylko na kolcach i raczej unikam takich dróżek. Ale jazda zimą i tak wciąga, więc Cię rozumiem.

#132 Suhar

Suhar
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 December 2012 - 23:24

O, ja sprawiam wrażenie niepoważnego, bo i jestem taki, ale paradoksalnie do kolarstwa, nawet na moim żałosnym poziomie, podchodzę BARDZO poważnie, tylko piszę o tym przesmiewczo, więc nie jestem tak do końca payaso. Poza tym poważne podejście do tematu niekoniecznie przeczy dobrej zabawie. generalnie, nie miałbym nic przeciwko kilku startom w zawodach przełajowych, ale aby do tego doszło, muszę się sporo nauczyć...
A przełaja złożyłem, żeby podszkolić m.in. technikę właśnie. Choćby takie zsiadanie/wsiadanie w biegu. Rewelka.
Ale trochę offtopa zaczęliśmy robić - jakby co, zapraszam na bloga do dyskusji!

#133 Suhar

Suhar
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 December 2012 - 00:04

O, marvelo, uciekł mi gdzieś twój post :-|
Ja zasadniczo nie jeżdżę po takim lodzie, za stary na to jestem, za dużo kontuzji miałem, a bezsensowne upadki bolą najbardziej. Dzisiaj, z racji pośpiechu (byłem umówiony) i chaotyczności na treningu tak wyszło, że musiałem się przez kilka takich dróg przedostać. Głównie z rowerem na ramieniu. Na blogu trochę podkolorowałem rzeczywistość, żeby było śmieszniej. Faktycznie to leżałem ze trzy razy, w tym z raz boleśnie (talerz kości biodrowej).
A, odpowiadając na pytanie - ani razu nie zaliczyłem kontaktu na linii głowa-ziemia. Nie dzisiaj :-)

#134 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 29 December 2012 - 10:00

a tak do 1.5 tys da radę wyrwać jakiś inny frameset niż ten Accent? Wiem, że to pewnie spoko rower, ale jakoś lubię mieć 'coś innego', a tych niedługo będzie pewnie zatrzęsienie. ;) Za trochę ponad 2000 można już coś znaleźć, Cruxy są fajnie przecenione ale to już w ogóle nie ta liga mimo wszystko. :D

#135 eth

eth
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 29 December 2012 - 11:59

a tak do 1.5 tys da radę wyrwać jakiś inny frameset niż ten Accent? Wiem, że to pewnie spoko rower, ale jakoś lubię mieć 'coś innego', a tych niedługo będzie pewnie zatrzęsienie. ;) Za trochę ponad 2000 można już coś znaleźć, Cruxy są fajnie przecenione ale to już w ogóle nie ta liga mimo wszystko. :D

Może Planet X + Mosso?

#136 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 29 December 2012 - 12:58

jestem może trochę zbyt wybredny, ale wolałbym ramę z jednym konkretnym mocowaniem hamulców, lubię czyste, smukłe ramy a tak albo będą odstawać te mocowania na pivoty, albo IS od tarczy będą niewykorzystane. ;) poza tym najchętniej szukałbym czegoś w Polsce...no nic, będę polował, może coś ustrzelę ;)

#137 Suhar

Suhar
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 December 2012 - 16:15

Ragley Rodwell z widelcem może?
http://www.chainreac...x?ModelID=39108
Minimalnie droższy, ale jaki fajny :) I ten kolor... Jak dobra czekolada, albo big booty ebony bitch ;-)

#138 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 29 December 2012 - 17:37

A on nie jest juz wyprzedany przypadkiem? Śliczny jest.
A co myślicie o tym caad3, który wisi na allegro? Cena niska, ale czy za to warto nawet tyle dać?

Reply to this topic