Skocz do zawartości

Zdjęcie

Canyon Ultimate Czy Canyon Aeroad

42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 10 maj 2015 - 12:26

Witam wszystkich bardzo serdecznie, otóż planuje się przesiąść z Canyona Endurace (przy czym Endurace u mnie najprawdopodobniej zostanie jako tzw. wygodna szosówka na dalekie wypady) na Ultimate albo Aeroad i teraz pare pytań które mnie nurtują - jeżeli zdecydowałbym się na Aeroad to jak bardzo odczuje różnice w jeździe względem Endurace ? Zdaje sobie z tego sprawe, że to inna geometria, inna pozycja, inne właściwości jezdne, ale jeżeli ktoś mógłby napisać o konkretach to byłbym bardzo wdzięczny. Canyon Endurace był i jest moją pierwszą szosą z której notabene jestem bardzo zadowolony i nie wyobrażam sobie dnia bez tego rowerka. Dzięki niemu można powiedzieć, że pokochałem jazde z rowerze szosowym i w związku z tym mam teraz apetyt na coś sztywniejszego, bardziej rasowego :) Problem w tym, że nigdy nie miałem przyjemności pojeździć na rowerze typu Aero i jest on dla mnie tak naprawde wielką niewiadomą. W recenzjach które znalazłem w sieci przeczytałem, że Canyon Aeroad jak na tego typu rower jest wyjątkowo komfortowy, tylko nie wiem jak ja mam rozumieć ten "komfort" skoro nigdy nie jeździłem na rowerze Aero :) Komfort to dla mnie Endurace :) Czy taki rower nie jest dla zwykłego amatora kochającego jazde na rowerze i jest on przeznaczony tylko dla ścigających się bardziej doświadczonych kolarzy? Czy jazda na takim rowerze wymaga lata praktyk? Bo jeżeli tak, to nie ma to sensu i skupie się na Ultimate. Proszę wybaczyć z pozoru głupie pytania, ale chciałbym być pewien swojego ewentualnego wyboru. Może mógłby się też wypowiedzieć ktoś kto się przesiadał z szosy typu Endurace na jakiś rower Aero, jakie były jego odczucia, spostrzeżenia... Byłoby to dla mnie bardzo pomocne. Będę dozgonnie wdzięczny. Rowery które mnie interesują to Canyon Aeroad CF SLX 9.0 oraz Canyon Ultimate CF SLX 9.0 (poniżej linki do tych rowerków). Z góry dziękuję za każdą chęć pomocy.

https://www.canyon.c...ike.html?b=3518

https://www.canyon.c...ike.html?b=3613

#2 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maj 2015 - 12:33

Najprościej go kup, przejedz się kilka razy i sam ocen czy Ci się podoba.
Jeśli nie będziesz zadowolony to go zwrócisz.
Nie ma co tu prowadzić teoretycznych dywagacji, bo Twoje, moje i innych odczucia będą/mogą być inne różne.
Jeden woli blondynki, drugi brunetki, a trzeci cycate - wszystkie będą ładne, mądre itp. ale żeby samemu ocenić co Ci się podoba musisz sam pomacać ;-)
  • dejo lubi to

#3 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 10 maj 2015 - 12:43

Różnice nie będą wielkie, szczególnie jeśli przesiadasz się z całkiem dobrego roweru jakim jest Canyon Endurance. Troszkę bardziej sztywny, bardziej aero, troszkę lżejszy to wszystko jest tak naprawdę dla nas amatorów praktycznie niezauważalne. Różnice idzie poczuć ale jak się przesiada ze starocia, ale w Twoim przypadku? Pewnie będzie troszkę mniej komfortowo :) Aeroad czy Ultimate? Osobiście jeżeli miałbym taki wybór to otworzył bym te dwa rowery w dwóch oknach obok siebie i wybrał ten, który jest ładniejszy. Po prostu. Oba są świetne, sztywne, lekkie i co tam jeszcze. Oba dla nas amatorów będą super rowerami, bardziej niż wystarczającymi tak naprawdę. Dlatego według mnie warto się pokierować raczej ogólnym odczuciem i wyglądem. Może na aeroad na płaskiej drodze zaoszczędzisz kilka sekund na 50km trasy, ale czy to jest ważne tak naprawdę?  Mam nadzieję, że pomogłem, tak jak mówię są to moje osobiste odczucia ;) 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#4 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 10 maj 2015 - 13:29

w Bike'u nr 04/15 masz porównanie rowerów aero. Czy wyniki, które otrzymali w teście są coś warte ? ja nie chcę się na ten temat wypowiadać. Podsuwam Tobie tylko źródło informacji :)

#5 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 maj 2015 - 15:01

Tyle kasy na Canyona, wybrał byś jakiegoś włocha lub francuza.

W góry ultimate, na płaskie aeroad. Zależy gdzie zamierzasz śmigać.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#6 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maj 2015 - 15:30

Tyle kasy na Canyona, wybrał byś jakiegoś włocha lub francuza.

W góry ultimate, na płaskie aeroad. Zależy gdzie zamierzasz śmigać.

Relacja cena/jakość/osprzęt raczej najlepsza u Niemca.
A z tym śmiganiem to zarówno Valverde jak i Purito jeżdżą na Aerodach, wiec miejsce jazdy raczej nie jest jednoznacznym kryterium. O ile Valverde przesiadł się w tym roku, to Rodriguez jeździł już na poprzednim modelu. Ale dla odmiany Quintana czy Paolini jeżdżą na Ultimate'cie...

Michal1906, tak już serio - jeśli lubisz dość mocno pochyloną pozycję to Aeroad jest dla Ciebie.
Główka Aeroda jest niska i krótka nie tylko vs Endurance ale i vs Ultimate.
Z tych dwóch to Ultimate będzie mimo wszystko bardziej komfortowy - nie przez pracę samej ramy a dzięki mniej zgiętej pozycji. Nie oznacza to że na Ultimate'cie siedzi się wyprostowanym.
Jakiś czas temu przesiadłem się na Ultimate'a i z wyboru jestem zadowolony, choć Aeroad podoba mi się bardzo. Dylemat miałem podobny do Twojego. O wyborze zaważyły dwa elementy 1) geometria i pozycja 2) dostępność - nie chciało mi się czekać do lipca.

#7 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 maj 2015 - 16:40

Najlepiej by było samemu przetestować. W Polsce były organizowane w kilku miejscach Test Ride'y i mieli zarówno Ultimate, jak i Aeroada. Nie wiem czy ta akcja już się skończyła (w Gdańsku byli już kawałek czasu temu) i nie wiem czy w innych krajach też to organizują. Warto by się skontaktować z działem obsługi klienta Canyona.

Aeroada nie próbowałem, ale Ultimate vs Endurace już tak. Ultimate dużo fajniejszy jak dla mnie. Rasowa wyścigówka.

#8 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 10 maj 2015 - 17:35

Kaloo, czy da rade przeczytać ten test gdzieś online bez zamawiania całego magazynu?

ROZMIAR, co masz na myśli pisząc tyle kasy na Canyona? Przecież tak jak zresztą jeden z kolegów słusznie zauważył ciężko o konkurencje dla tych rowerków jeżeli chodzi o stosunek jakość = cena. Wskaż mi coś równie dobrego bądź lepszego, to oczywiście to przemyśle. Byle był w podobnym budżecie. Z innych rowerków które biore jeszcze pod uwage to Focus Izalco Max i Orbea Orca. Te rowery mi się najbardziej podobają, ale priorytetem jest Canyon i to na nim się narazie skupiam.

#9 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 10 maj 2015 - 17:52

nie wiem, nie szukałem tekstu online, ale poszukam. Jeśli nic nie znajdę to mogę Tobie zrobić fotki, bo ten numer mam.

#10 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 10 maj 2015 - 17:56

Poprosiłbym jeżeli to nie problem.

#11 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 10 maj 2015 - 18:24

ja tez proszę ten test 😃

#12 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 10 maj 2015 - 19:26

No, jak sie przerzucasz, nieswiadomie, z drabiniastej ramy na morda po ziemi, to moze byc lekki szok. Spore ryzyko, nie wiedzac co mi pasuje, czego chce, a do tego potrzeba troche wlasnego doswiadczenia. Tu i gdziekolwiek indziej nikt Ci nie doradzi, co bedzie dla Ciebie najlepszym wyborem. Jesli to co masz teraz jest dobre ale z drugiej strony skad masz wiedziec co jes dobre, a co zle, jezdzac do tej pory na jednej ramie, to jakos nie wyobrazam sobie zadowolenia z geo Aeroad.

#13 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 10 maj 2015 - 20:50

Artykuł

miłego czytania :)

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

Zdjęcia

#14 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 11 maj 2015 - 07:12

Podziękował :)

Przede mna jak widzę spory dylemat, bo nie będę ukrywał, że szalenie mi się podoba linia Aeroad. Odkad zobaczyłem kiedyś ten rower na żywo, to mnie oczarował i nie daje mi spokoju. Strasznie mi się podobaja jego surowe kształty i agresywny wyglad. Musze jednak myśleć racjonalnie i nie dać się ponieść emocjom i wybrać taki rower, który nie dość, że trafi w moje gusta, to przedewszystkim będzie mi dawał mnóstwo radości z jazdy. Nie o to tutaj przecież chodzi, żeby był najpiękniejszy na świecie, a meczył po każdym przejechanym kilometrze. Ciekawi mnie jednak mimo wszystko ilu z Was się przesiadało z wygodnej szosy typu Endurace na sciagacza typu Aero i jak wielu z Was może dzisiaj powiedzieć, że ta przesiadka była zdecydowanie słusznym posunięciem...

ps. kolega mi dobrze doradza, że jeżeli chce zostawić Canyona Endurace, to lepszym wyborem będzie kupno Aeroad (Endurace do jazdy w góry, Aeroad na płaskie), a natomiast jeżeli zdecyduje się sprzedać Endurace, to w takim wypadku jedynym słusznym wyborem będzie bardziej uniwersalna linia Ultimate.

#15 ciaptak

ciaptak
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądLeszno

Napisano 18 maj 2015 - 21:16

Najprościej go kup, przejedz się kilka razy i sam ocen czy Ci się podoba.
Jeśli nie będziesz zadowolony to go zwrócisz.
Nie ma co tu prowadzić teoretycznych dywagacji, bo Twoje, moje i innych odczucia będą/mogą być inne różne.
Jeden woli blondynki, drugi brunetki, a trzeci cycate - wszystkie będą ładne, mądre itp. ale żeby samemu ocenić co Ci się podoba musisz sam pomacać ;-)

A to dobre. Czekam miesiąc na zwrot pieniędzy za rower, którego nie dostałem bo zrezygnowałem z zamówienia. Poziom obsługi klienta pozostawia wiele do życzenia... 

#16 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 18 maj 2015 - 21:39

Byłbym wdzięczny jakbyś rozwinął - zaciekawiłeś mnie.

#17 ciaptak

ciaptak
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądLeszno

Napisano 18 maj 2015 - 21:53

Byłbym wdzięczny jakbyś rozwinął - zaciekawiłeś mnie.

Zamówiłem, zapłaciłem, po kilku dniach od wpłaty zrezygnowałem (wypadek losowy - potrzebuję kasy) i czekam na zwrot już 28 dni... daje im jeszcze kilka dni szansy. Nie chcę nikogo niepotrzebnie obrzucać błotem, ale moja cierpliwość jest już naprawdę na wyczerpaniu. Nie wiem czy to się często u nich zdarza, ale niestety mnie to dotknęło. najgorsze jest to, że rower (Ultimate) bardzo mi się podoba i dalej chcę go kupić tylko za jakiś czas:(

#18 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 18 maj 2015 - 22:58

Rozumiem.

Troche zbocze z kursu w poszukiwaniu wymarzonego rowerka...

Przepiękna maszyna :

Dołączona grafika

Tylko ta cena :(

#19 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 18 maj 2015 - 23:26

Albo Wilier Cento1 Air w tym malowaniu na Zippach :

Dołączona grafika

i ta nie dająca mi spokoju Orbea :

Dołączona grafika

Tu na Zippach :

Dołączona grafika

Cieknie ślinka na takie rowerki :)

#20 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 19 maj 2015 - 07:09

Masz może zapisane jakieś testy albo opinie tej ramy Orbea. Też interesuje mnie ten rower, choć z innym osprzętem niż na zdjęciu, ale rama ta sama (chodzi o tą z pierwszego zdjęcia biało-czarną).

Dodaj odpowiedź