Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aluminiowe Kółka / Alu-Carbon - Co Zamiast Carbonowych Stożków?

clinchers

37 odpowiedzi w tym temacie

#21 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 maj 2015 - 22:36

A coś takiego ? - Tune Mig/Mag, Sapim Superspoke (lub CX-RAY), Tune (Bor) 373 - wagowo około 1.300 - pytanie jaką będzie miało sztywność

#22 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 25 maj 2015 - 07:21

marną, nie oplaca sie chyba ze wazysz 50kg

#23 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3253 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 maj 2015 - 11:04

Ja bym brał shamale. Szczególnie jak masz jeszcze inny zestaw kół na czas ewentualnego serwisu.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#24 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 25 maj 2015 - 12:00

bardzo dobry pomysl- miec zwykle treningowki to koszt 300-400zl wiec nie ma sensu jezdzic w zlych warunkach, deszczu, po dziurach najlepszymi kolami, takie kin-liny na co dzien dlugo nie pozyja jesli maja stycznosc z piachem, brudne klocki, sa bardzo cienkie (scianki) szybko sie wytrą i polecam do nich miekkie klocki (koolstop salmon), pozyja znacznie dluzej :)

nie ma co sie spodziewac cudow po super lekkich kolach alu pod opone, ani trwalosci ani sztywnosci, one tylko malo waza

#25 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maj 2015 - 19:27

A coś takiego ? - Tune Mig/Mag, Sapim Superspoke (lub CX-RAY), Tune (Bor) 373 - wagowo około 1.300 - pytanie jaką będzie miało sztywność

BOR 373 to Kinlin XR-200, tylko trzy razy droższy ;)

#26 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 maj 2015 - 23:10

Już miałem brać te DT, ale te Shamale mnie mocno kłują w oczy :<

Ok, ostatecznie, na placu boju zostały Shamal vs DT ?

W podobnej cenie jest też co prawda Campa Bullet 50 z aluminiowym brzegiem - ale jak ktoś to fajnie napisał, to niezłe kotwice są (1755gr) :) chyba, że jakiś użytkownik bulletów ma inne zdanie.

#27 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 maj 2015 - 23:34

Ale chyba nie chciałeś stożków, bo dopiero co się pozbyłeś? ;)

#28 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 maj 2015 - 18:44

Nie, nie chciałem to fakt. Zresztą na polu bitwy zostały mi DT i Shamale,

Te Bullety niejako przypadkiem wspomniałem :)

#29 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 26 maj 2015 - 19:12

Te Bullety niejako przypadkiem wspomniałem :)

No, bo te koła to niesamowite klocki ... 

ps. tak jak Mavic Cosmic SLS które miałem ... 

#30 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 26 maj 2015 - 19:52

Siema wspominane były Fulcrumy 3 używam trzeci sezon żadnych problemów latają aż miło nie ma co się bać firmowych kół

#31 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 maj 2015 - 20:23

Tune i superspoke to raczej niezbyt dobry pomysl. Te szprychy wymagaja wysokiej wartosci naciagu, Tune podaje limit do 100kgf. Ale z cx ray, owszem. Lekko, sztywno i wytrzymale, to bym widzial tune mig/mag 70/170 (uzywam te piast 3 sezon) cx-ray i np obrecze Pacenti sl23, nowe, zestaw ok 1350g.

#32 szprot

szprot
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • Skądkatzenfurt

Napisano 27 maj 2015 - 10:45

czesc.uzywam schamali z ceramicznymi lozyskami juz dwa sezony.na zmiane mam mavis ksyrium elite.waze ponad 80 kg i z schamalami nie mialem jeszcze problemu.bardzo dobrze ida pod wiatr i na zjazdach.odczuwalna roznica z mavicami.

#33 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 czerwiec 2015 - 00:12

Wybór padł na Fulcrum Racing Zero Dark Label... Czyli "Shamale" - czekam na dostawę - na miejscu czeka już Veloflex Corsa + Vredestein Latex na oba kółka.

#34 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 05 czerwiec 2015 - 06:37

O! i dokonałeś bardzo dobrego wyboru .... a i z samodzielnym serwisowaniem nie będziesz miał większych kłopotów.

Ja swoje DT Swiss Dicut 21 próbowałem rozkręcić żeby przesmarować łożyska zanim zacznę je używać *(leżały, i tylko tylne koło na trenażerze było używane) i nie mogę odkręcić tych pokrywek *(klucz na dwa piny) , zaimprowizowałem klucz, ale doczytałem w mannualu że od nowości te pokrywki traktuje się .... loctite :/ dramat .... chyba będę musiał znaleźć serwis z porządnym kluczem żeby mi to poodkręcali ....

#35 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 czerwiec 2015 - 09:03

zależy jeszcze jaki loctite, ale te słabsze puszczają od temperatury, spróbuj podgrzać chociażby suszarką do włosów i pamiętaj, nic na siłę bo się gwinty zerwą.

#36 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 05 czerwiec 2015 - 10:13

@grzegosz.

Oczywiście, popróbowałem, troszkę rys na pokrywkach porobiłem i darowałem sobie walkę żeby całkiem nie zniszczyć kół ;)) tym bardziej że już nie mam innych kompletów :D

#37 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 czerwiec 2015 - 14:56

W przyszłym tygodniu się wszystko okaże :)

#38 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 27 czerwiec 2015 - 22:19

Kółka już mam i używam - ładnie się kręcą - lekkie i sztywne. Nie buja na wietrze, czego chcieć więcej :)

Także polecam jak coś.

Faktycznie tak jak ktoś wcześniej pisał - jak zakładałem na nie veloflexy to było mega ciasno jak .... no ciasno było :)

Dodaj odpowiedź