ja robie tak samo
Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 26 lipiec 2014 - 21:14
Mi tam wsio rybka, jak kto robi, jednak wątpię, Gibber, żeby to, co mówisz było prawdą. Kaseta i łańcuch za 380 zł świadczy, że to wyższa półka sprzętowa, a tam można wymienić nie dwie pojedyncze koronki, jak w tanich gratach, tylko więcej. I przeważnie, pierwsze padają te najmniej używane, czyli właśnie te luźne, najmniejsze. W moim góralu, gdzie mam XT, po 15 tys. km, do wymiany były dwie – 11 i 13T. Koszt, to ok. 50 zł, nie 250, jak w Twoim zestawieniu i nijak mi się to nie bilansuje. Piszcie więc konkrety, nie baśnie
Napisano 26 lipiec 2014 - 21:27
Mi wsio rybka, w co kto wątpi. Znajdź mi pojedyncze koronki do kaset Ultegry 6700. Zresztą, nie mam czasu po pracy bawić się w oglądanie koronek, która be, która dobra. Sezon łańcuch i kaseta ma wytrzymać, mało mnie to obchodzi ile to kosztuje. Pie..enie się z kluczami zamiast jeździć też kosztuje, bo czasu na rower mam bardzo mało. Co kto woli.
- Petri lubi to
Napisano 26 lipiec 2014 - 22:16
Po co oglądać koronki, kiedy się czuje pod nogą, na którym trybie łańcuch przeskoczy? P...nia z kluczami, tak czy inaczej się nie ustrzeżesz, bo wymiana, czy to koronki, czy całej kasety, wymaga ich użycia. Jeśli masz Ultegrę, to w mojej 6800 jest aż 5 pojedynczych zębatek i podejrzewam, że w Twojej podobnie. Tak więc, pole manewru masz duże. Nie sądzę, żeby był problem z dostaniem elementów 6700, skoro bez trudu można kupić części innych grup, które dawno zastąpiono nowszymi. Tak jest np. z moją 9-cio rzędową XT, która trzy lata temu została wyparta dziesiątkową. Może nie ma ich na półce w sklepie, ale na zamówienie na pewno jest. Zresztą, te nasze sklepy… Prędzej kupisz klin do korby sprzed wojny, niż porządne łożysko do konkretnego suportu.
#1047 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 29 lipiec 2014 - 20:20
Miał ktoś do czynienia z HG91? Szukam czegos dobrego do 8 rzedowej kasety,ostatnio przerabialem trzy modele srama tj PC830,850 i 870, wszystkie wytrzymaly podobnie tj ok 2 tys km do wyciągniącia 1% a wiec nie za dużo.Jestem dosc ciężkawy ok 90 kg i robie rocznie ok 11-12 tys km,oczywiscIe szosa
Napisano 29 lipiec 2014 - 21:36
Mnie 23 000 km w mtb (rower zimówka) kosztuje (metoda na 3 łańcuchy), jak na razie (ceny sprzed 6 lat):
- 3 łancuchy - 3x 42 zł
- kaseta 32 zł
- przerzutka 120 zł (dzisiaj pewnie powyżej 200 zł)
- korba 85 zł
Przejechanie 23 000 km - kosztowało prawie 360 zł - czyli 1km to 0,0156 zł
I dalej trwają testy - do urwania łańcucha lub zajechania kasety.
Ma to sens, jak mamy niską grupę.
Przedtem miałem kasetę Srama, ale szybko się zużywała, Shimano jest dużo lepsze, a przynajmniej było 6 lat temu.
#1049 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 29 lipiec 2014 - 22:20
Podziw.Ja w szosie mam problem zrobić 3 tys na łancuchu tyle ze dosc szybko jeżdżę i czesto po górach,ale tak w ogóle czy oby na pewno zużycie łancucha pojmujemy jako 0.75%-1% czy zużycie pojmujemy jako przeskakiwanie łańcucha czyli jakies 2.5% a może w to co pokaze nam suwmiarka? Bo rożnice potrafią byc skrajnie różne , od 1 do 5 tys w przypadku tego samego łańcucha
#1050 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 29 lipiec 2014 - 22:43
Odległość między sworzniami łańcucha rowerowego to 1/2 cala (12.7 mm). Jeśli mierzysz pomiędzy jedenastoma sworzniami, to mierzysz 10 ogniw, więc powinno wyjść: 10 x 12.7 mm = 127 mm. Może zmierzyłeś jedenaście ogniw : 11 x 12.7 = 139.7 mm?
Nie jest możliwe, by na dziesięciu ogniwach było aż 12.75 mm wydłużenia.
U mnie jakos suwmiarka nie pokrywa się z przymiarem.Na poprzednim łancuchu mierzyłem sobie suwmiarką było 127.5 a przez przypadek nabyłem gdzieś przymiar a tu niemiła niespodzianka - wskakuje na 1% i to jeszcze ze sporym luzem
#1051 Gosc_marvelo_*
Napisano 29 lipiec 2014 - 23:39
Miał ktoś do czynienia z HG91? Szukam czegos dobrego do 8 rzedowej kasety,ostatnio przerabialem trzy modele srama tj PC830,850 i 870, wszystkie wytrzymaly podobnie tj ok 2 tys km do wyciągniącia 1% a wiec nie za dużo.Jestem dosc ciężkawy ok 90 kg i robie rocznie ok 11-12 tys km,oczywiscIe szosa
A spróbuj jeszcze Shimano HG50 - to już całkiem dobry łańcuch, a można go kupić poniżej 50 zł. GH91 pewnie jest nieco lepszy (wszystkie droższe łańcuchy Shimano są trwałe), ale kosztuje ponad połowę więcej, więc opłacalność wcale nie musi wyjść lepiej.
Napisano 30 lipiec 2014 - 09:29
Zobaczymy jak będzie z trwałością, ale na razie jest fantastycznie.
Z kolei mieszczuchu męczę obecnie Connex 808. Nie wiem jak to jest, ale z łańcuchami Wippermanna jest jakaś wielka loteria - jedne są nie do zajechania, inne mają dość (>0,75%) po ok. 1500-2000 km w dobrej pogodzie (choć muszę się uczciwie przyznać, że przy takiej sobie konserwacji - kto ma na to czas przy codziennych dojazdach?), tak jak ten egzemplarz. W każdym razie do SRAM-a PC-870 się nie umywa, choć jest w podobnej cenie.
Teraz czas na kolejny eksperyment, czyli polecony przez kumpla Sunrace M84 - tańszy zamiennik dla wyżej wymienionych. Nawet jeżeli przeżyje tyle co Wippermann, to przy tej cenie będą powody do zadowolenia. W każdym razie kolega bardzo go sobie chwali, więc tym bardziej warto dać mu szansę.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 30 lipiec 2014 - 10:10
Ja mam jakiś KMC i nakulane ponad 3500 km. Miernik nawet sporo nad 0,75 wisi. Cały czas duża kadencja i czyszczenie co 500 km. Nowy łańcuch już czeka, aż ten skubaniec ducha wyzionie.
Ja tez mam KMC X10 i wygląda on przy mierzeniu przymiarem pi raz drzwi tak https://imagizer.ima...90/820/1rwa.jpg . Przejechane 3k. Już wymieniać, czy jeszcze nie ?
Napisano 30 lipiec 2014 - 10:26
Napisano 30 lipiec 2014 - 10:48
Mi wsio rybka, w co kto wątpi. Znajdź mi pojedyncze koronki do kaset Ultegry 6700. Zresztą, nie mam czasu po pracy bawić się w oglądanie koronek, która be, która dobra. Sezon łańcuch i kaseta ma wytrzymać, mało mnie to obchodzi ile to kosztuje. Pie..enie się z kluczami zamiast jeździć też kosztuje, bo czasu na rower mam bardzo mało. Co kto woli.
+! :-P
Powiadasz Ultek, ze przy jakiejs sredniej dniowce w mojej "strefie ekonomicznej" powinno sie szukac oszczednosci ( watpliwych patrzac na ceny wysylki do mnie ) na kupowaniu pojedynczych koronek ? I moze bedzie dobrze , a moze nie ?
Nowa kaseta i lancuch ( niech bedzie ze 6800 ) kosztuje mnie tyle ile wydaje przez ok 2 tygodnie na kawki i ciacha na postojach…. albo tyle co 2 tygodniowy budzet na fajki :oops: o wydatkach na PowerBar ( drinki i batony ) nawet nie wspominam.
Takze, twoja "budzetowa" propozycja jest kuszaca, ale…. dzieki, nie.
Jak ktos ma maly budzet i bardzo gleboka wiare we wlasne zdolnosci wizualnej oceny zuzycia koronek kasety… OK, nie moj pies nie moje pchly.
Ja juz dawno i dosyc bolesnie sie nauczylem, ze nie da sie na skroty.
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Napisano 30 lipiec 2014 - 11:43
Żaden producent nie sugeruje w instrukcji wciskania. Ot, po prostu, przymiar ma się wpasować.A jak powinno mierzyc sie tym przymiarem? Tzn.dociskając go czy swobodnie ma wpaść? Bo spostrzegłem że jest spora różnica w przebiegu miedzy momentem kiedy wchodzi na docisk a momentem kiedy swobodnie wskakuje w ogniwo
Osobiście wymieniam łańcuch wtedy, kiedy zaczyna pod własnym ciężarem zapadać się na 0,75%. Ilu użytkowników, tyle metod, ale u mnie kasety żyją dzięki temu bardzo długo (w szosie po kilkanaście tysięcy km), więc chyba jest to niezła metoda.
Napisano 30 lipiec 2014 - 14:01
Petri, nie miałem na myśli ekonomii, tylko pragmatyzm i rozsądek. Jeśli tak odebrałeś sens tego, co napisałem, to nie było to moim zamiarem. Odpowiedź była kierowana raczej do Gibbera, bo nie pasował mi jego bilans wydatków, no i reszta argumentów. Po co wyrzucać w błoto 250 zł, jeśli ten sam efekt osiągnie się za 50?. A tak w ogóle, to jak się ma sprzęt klasy Ultegra do niskiej półki cenowej, o którą, podobno się nie dba i wyrzuca w całości?
Jeśli chodzi o realia Zachodu, to doskonale zdaję sobie sprawę, że milionerzy z Polski, pracujący tam, nie będą się bawić w naprawy, wymiany, przeglądy i różne takie. Rower brudny? Idę do sklepu i mam czyściutką nówkę! Tylko po co zawracasz głowę i wchodzisz do naszej „strefy ekonomicznej”, skoro to dla Ciebie trzeci świat? My, tu, panie, szlifujemy pilnikami stare korby, żeby mieć, na czym jeździć
Co do sposobu z psem i pchłami, jako wyznacznikami zużycia zębów nie słyszałem, ale do nas, te nowinki ze świata dochodzą z kilkuletnim opóźnieniem. My tu tradycyjnie, siermiężnie - deptamy na korbę i jak przeskoczy łańcuch, znaczy, koronka do dupy.