Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 odpowiedzi w tym temacie

#1081 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 12 sierpień 2014 - 12:17

Nowe łańcuchy Shimano mają po wyjęciu z pudełka 0,25% zużycia.

A nawet można spotkać i więcej.

SRAM-y mają ok. 0,2%

w/g moich pomiarów suwmiarką, wychodzi że są za ciasne, ale  po założeniu takowego wszystko gra.

Ja tak, to moment a pył z szosy działa jak pasta ścierna.

Nie jest aż tak tragicznie jakby mogło się wydawać po tym co wiele się pisze w internetach. Kwarc(piasek przemielony przez łańcuch) z dodatkiem oleju czy innego mazidła przy sworzniach wykonanych z twardej stali oraz  koronkach,alu, Cro-Mo, czy nawet zwykłych ma znikomą moc. Prędzej ten łańcuch  się rozciągnie aniżeli "syf" zdąży narobić szkód. Inna sprawa to kultura pracy takiego zapuszczonego napędu.

Który łańcuch ma najkorzystniejszy wskaźnik cena/uzysk ? :P

W moim przypadku 9 rzędowy Sram PC-951. Koszt ok 60 pln, przejechane jakieś 10kkm i rozciągniecie dopiero na etapie 0,45%. Generalnie jeżdżę na twardych przełożeniach, a czyszczę łańcuch średnio co 2kkm chyba że jest mocno zasyfiony i słychać żęzolenie spowodowane nadmierną ilością chociażby piachu. Do czyszczenia używam  maszynki z Lidla.

CykloOpole !!! :)

#1082 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 sierpień 2014 - 14:41

Prędzej ten łańcuch  się rozciągnie aniżeli "syf" zdąży narobić szkód. 

Rozciąganie się łańcucha (rozumiane jako plastyczne wydłużenie blaszek ogniw) to dawno obalony mit. Całe rozciągnięcie wynika z wycierania się sworzni i tulejek (a także rolek, ale ich zużycie pokazuje tylko przymiar, a nie mierzenie odległości między sworzniami). Inna sprawa, że łańcucha nie da się idealnie wypłukać z wszelkiego brudu i zawsze coś zostanie w środku. A przynajmniej próby takiego idealnego wypłukania mogą oznaczać duże koszty zużytego rozpuszczalnika (odtłuszczacza), często nieadekwatne do ceny łańcucha. 

Mój HG53, płukany w benzynie co ok. 1000 km (i co tyle smarowany Rohloffem) po przebiegu 4500 km ma wydłużenie ok. pół ogniwa na całym łańcuchu (105 ogniw). Po ostatnim smarowaniu przejechał nawet 1200 km, ale prawie wyłącznie w suchych warunkach (parę razy lekki deszczyk lub wilgotna po deszczu szosa).

Łańcucha po smarowaniu ani po jeździe nie wycieram.

Biorąc pod uwagę, że łańcuch ten można kupić już za 39 zł, stosunek jakości do ceny jest moim zdaniem rewelacyjny.  

#1083 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 12 sierpień 2014 - 20:29

Rozciąganie miałem tu na myśli w przenośni co też dobrze naprostowałeś. Generalnie problem jest na sworzniach, a dokładniej na blaszkach wyrabianych przez nie co zauważalne jest w postaci luzów bocznych. Pisząc we wcześniejszym poście sworznie, miałem na myśli rolki na nich. U mnie HG53 nie zdał egzaminu, skoszowałem go po 900km. Mimo wszystko wolę wspomnianego SRAM-a za 60 pln, który przejechał już u mnie 10x tyle w ostrzejszych warunkach bez specjalnego cyrtolenia się z nim.

P.S.

Pomiaru dokonuję suwmiarką na rolkach co 11 ogniw.

#1084 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 13 sierpień 2014 - 07:40

Rozciąganie się łańcucha (rozumiane jako plastyczne wydłużenie blaszek ogniw) to dawno obalony mit. Całe rozciągnięcie wynika z wycierania się sworzni i tulejek (a także rolek, ale ich zużycie pokazuje tylko przymiar, a nie mierzenie odległości między sworzniami). Inna sprawa, że łańcucha nie da się idealnie wypłukać z wszelkiego brudu i zawsze coś zostanie w środku. A przynajmniej próby takiego idealnego wypłukania mogą oznaczać duże koszty zużytego rozpuszczalnika (odtłuszczacza), często nieadekwatne do ceny łańcucha.

Mój HG53, płukany w benzynie co ok. 1000 km (i co tyle smarowany Rohloffem) po przebiegu 4500 km ma wydłużenie ok. pół ogniwa na całym łańcuchu (105 ogniw). Po ostatnim smarowaniu przejechał nawet 1200 km, ale prawie wyłącznie w suchych warunkach (parę razy lekki deszczyk lub wilgotna po deszczu szosa).
Łańcucha po smarowaniu ani po jeździe nie wycieram.

Biorąc pod uwagę, że łańcuch ten można kupić już za 39 zł, stosunek jakości do ceny jest moim zdaniem rewelacyjny.

+1. Ja dodam tylko ze pomiędzy hg53 73 a 93 nie ma większej różnicy. Ten sam materiał ten sam sworzeń ta sama rolka. Różnica jest tylko w wykończeniu - hg73 ma galwanizowane ogniwa zew. a 93 wew i zew. Wpływu na mniejsze zużycie z tego powodu nie zauważyłem.

#1085 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 13 sierpień 2014 - 10:30

Czy przecieracie szmatką łańcuch po każdej jeździe?

Ja, jak na razie po przejechaniu dokładnie 23 098 km jeszcze nie czyściłem napędu (rower wprawdzie mtb), jedynie wymiana łańcucha (metoda 3 łańcuchów), ale obiecuję, że wyczyszczę. :P
Napęd tani więc nie dbam o niego, ale ładny przebieg robi za małe pieniądze.

Kaseta ewidentnie najbardziej zajechana z całego napedu , ale przetestuję ją do końca. :)
W większości rower ten zalicza szosę (głównie jazda zimą) stąd zębatki 15 i 17 najbardziej "wyjechane" korba 44 zęby.
Na fotce widać też, jak łańcuch nie chce się dopasować do nawiększej zębatki. :P

Załączone pliki

#1086 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 13 sierpień 2014 - 11:21

W moich rowerach, preferuję zasadę w miarę czystego napędu.

Wymiana łańcuchów następuje systemem "z nowego, na nowy", według wskazań przymiaru (używam Chain Checker CC-2  Park Tool'a) Dla bezpieczeństwa wymieniam już przy ok. 0,6 zużycia (idzie do kosza), nie jak zaleca Park Tool - 0,75.

Obecnie, używam łańcuchów Shimano (najczęściej 105), ze spinką Srama. Są cichsze i i wytrzymują znacznie dłużej od Srama.

Średnio wychodzą dwa łańcuchy na sezon, w rowerze dominującym, w pozostałych wystarczy jeden.

Dlaczego ten system, a nie inny?

Zarówno kasety jak i zębatki korby w moich rowerach, to produkty topowe, a więc dość drogie. W tym przypadku, ten system sprawdza się idealnie. Napędy użytkowane od lat, nigdy nie były zmieniane i są w idealnym stanie.

#1087 Gosc_Wiggo_*

Gosc_Wiggo_*
  • Gość

Napisano 01 wrzesień 2014 - 13:55

Witam. Posiadam napęd shimano 105 10 rz, z przebiegiem jakieś 7-8 tysiecy km, zębatki w stanie dosyć dobrym. Czy mogę wymienić na nowy łańcuch, czy już za późno?

#1088 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 02 wrzesień 2014 - 12:06

U mnie na jednych ogniwach przymiar wskakuje w 1% a  na innych nie.Wymieniać czy nie wymieniać?  

PS. jak wy niektórzy suwmiarką mierzycie łańcuchy to nie dziwie się że po 10 tysiącach nie wykazują zużycia.Po prostu suwmiarka nie odzwierciedla zużycia.Przykładowo u mnie suwmiarka pokazuje 1 mm wyciągnięcia a więc jest to ok 0.4 % natomiast przymiar wchodzi w 1 %  no i jak to się ma do suwmiarki? Ktoś tu pisał że na PC 951 zrobił 10 tysięcy km i ma 0.45% zużycia,dziwna sprawa bo ja po ok 2000 km miałem już 0.75% wg przymiaru,więc lepiej kup sobie dobry przymiar  bo ktoś przeczyta i faktycznie uwierzy że na łańcuchu za 60 złotych można zrobić ponad 20 tysięcy km ( bo tyle mi wychodzi wg tego co piszesz)

#1089 xszymonx

xszymonx
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • SkądKępno/Wrocław

Napisano 02 wrzesień 2014 - 12:15

Po prostu suwmiarka nie odzwierciedla zużycia.

Albo mierzysz coś źle.

#1090 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 02 wrzesień 2014 - 12:21

Mierze dobrze, suwmiarka, calowka, metrowka, nijak ma się do przymiaru.Na pierwszym łańcuchu w pierwszym rowerze właśnie tak sobie mierzyłem łopatologicznymi metodami,to zaorałem kasetę a suwmiarka nadal pokazuje że w wszystko w normie 

#1091 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 02 wrzesień 2014 - 14:48

No to rzeczywiście mierzysz coś źle. Pomiar jest prosty bez jakiś tam kombinacji łopatologicznych, jednak fakt ,że zdarza się że suwmiarka bywa suwmiarce nie równa. Cały czas mierze suwmiarką w ten sam sposób w jaki opisywało tu wiele osób na forum bodajże w tym temacie http://szosa.org/top...a-w-szosówkach/ o ile dobrze pamiętam. Kasety jak dotąd jescze żadnej nie zaorałem, a zmieniany łańcuch jeżeli zajdzie taka portzreba przyjmuje  się od razu bez skakania po koronkach, a więc?

#1092 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 02 wrzesień 2014 - 14:54

Grzesiu wyciągnięcie łańcuszka zależy od wielu różnych rzeczy. Zaczynając od samego kolarza poprzez materiały i jakość kończąc na pogodzie i filozofowanie po ilu km zmienić sensu nie ma. Można stosować tyle metod pomiaru i każda jest dobra o ile się stosuje do instrukcji i o sprzęt się dba.

#1093 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 16 wrzesień 2014 - 00:04

Jaką polecicie tanią spinkę do łańcucha Shimano 105 cn-5701 ? Jeżdżę obecnie na spince KMC CL-559 i co do odpinania i wypinania są ok ale jak wsadzam pomiar do łańcucha, a między końcówkami jest spinka to łańcuch ma wydłużenie 0.75 czyli wychodzi na to, że ta spinka jest trochę za długa. Accent QR 10 będzie ok?

#1094 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 30 wrzesień 2014 - 21:52

Mam używany łańcuch Campy (2500km) i teraz założony KMC (ponad 3000km). Mogę założyć ten Campy i dojeździć na nim trochę czy od razu wymienić na nowy? 

Jak u Was z "przyjęciem" się nowego łańcucha? Po ilu km pracuje idealnie?

#1095 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 09 październik 2014 - 17:39

Czy do łańcucha shimano HG91 podejdzie srebrna spinka srama?  Będzie to grało ze sobą?

#1096 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 09 październik 2014 - 17:52

Nie będzie. HG91 jest za szeroki do tych spinek. Srebrne spinki Srama pasowały do łańcuchów IG (31, 51, 70, 90), które miały szerokość 7,1 mm, a do HG potrzebne są spinki o długości sworznia 7,3 mm (np. KMC, YBN, albo mniej wygodne w rozpinaniu spinki Shimano).  

#1097 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 październik 2014 - 17:58

@marvelo dobrze prawi, choć warto byłoby uzupełnić, że SRAM ma też szarą spinkę, często myloną ze srebrną (szara jest po prostu mniej błyszcząca). Szara będzie pasowała.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1098 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 09 październik 2014 - 19:32

Ok,dzięki za wyjaśnienie,a czy ta z connexa będzie pasować?  Chodzi mi o spinke snap-on,  te bardziej skomplikowaną w montażu

#1099 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 09 październik 2014 - 19:37

Tak, używam jej u siebie w łańcuchu SLX i jest wszystko ok. Byle nie założyć na odwrót, bo będzie skakać na najmniejszej koronce.

#1100 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 10 październik 2014 - 12:02

A orientujecie się może czy HG91 będzie lepszy od sram pc890?

Dodaj odpowiedź