Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 01 marzec 2021 - 20:52
Napisano 02 marzec 2021 - 08:30
Mam łańcuch KMC x11SL z tą spinką i u mnie luzu nie ma żadnego, spinka siedzi ciasno (na pewno nie dałbym rady rozpiąć łańcucha rękami, bez narzędzi). Niech wypowie się ktoś z technicznym przygotowaniem - moim zdaniem ten luz nie gra roli przy naciągniętym łańcuchu bo długość układu jest zachowana. Nie wygląda też na to, żeby spinka miała się rozpiąć przy swobodnym przejeździe przez jakieś nierówności.
Napisano 02 marzec 2021 - 08:47
Spinka powinna być zapięta bez luzu.Niby tak, pytanie czy ten luz nie jest za duży. Przy pierwszym montażu nie zauważyłem nic takiego. Czy mógłby ktoś zobaczyć na swoim łańcuchu? 11 rzędów KMC, spinka Missing Link.
Wygląda na to że przy rozpinaniu gniazdo pinu się odkształciło.
Czy jesteś w stanie rozpiąć spinkę bez "pstryknięcia", po prostu zsuwając połówki ku sobie?
Spinki Srama 9sp spinało się bez zatrzasnięcia, rozpinaly się bez narzędzi, mimo to trzymały bez problemu. Nigdy nie robiłem analizy mechanizmu zamknięcia obu rodzajów, jednak KMC dzieli spinki na jedno i wielorazowe, wiec jeśli ts jest jednorazowai ma taki luz to bym ją wymienił.
Napisano 02 marzec 2021 - 09:04
@dmxzor: Dzięki.
Spinka powinna być zapięta bez luzu.
Wygląda na to że przy rozpinaniu gniazdo pinu się odkształciło.
Czy jesteś w stanie rozpiąć spinkę bez "pstryknięcia", po prostu zsuwając połówki ku sobie?
Spinki Srama 9sp spinało się bez zatrzasnięcia, rozpinaly się bez narzędzi, mimo to trzymały bez problemu. Nigdy nie robiłem analizy mechanizmu zamknięcia obu rodzajów, jednak KMC dzieli spinki na jedno i wielorazowe, wiec jeśli ts jest jednorazowai ma taki luz to bym ją wymienił.
Tak, nie ma kliknięcia wyraźnego. Dało się zapiąć również bez narzędzia, pociągając za łańcuch - bardzo lekko. Nie będę ryzykował za 20 zł, kupię nową.
Ale dziwne, bo spinka jest wielorazowa i była rozpinana narzędziem zgodnie ze sztuką.
Napisano 02 marzec 2021 - 14:38
Niby tak, pytanie czy ten luz nie jest za duży. Przy pierwszym montażu nie zauważyłem nic takiego. Czy mógłby ktoś zobaczyć na swoim łańcuchu? 11 rzędów KMC, spinka Missing Link.
KMC ma cztery rodzaje spinek 11s. Jeden z nich jest wielokrotnego użytku, oznaczony jako reusable i z tym nigdy nie miałem problemów. Jest oznaczony jako CL55R, w przeciwieństwie do zwykłego, który to CL555. Jest też CL55R DLC, który jest non-reusable i tak samo jest w przypadku CL555 EPT.
- artho lubi to
Napisano 02 marzec 2021 - 15:52
A CL-555R ? Bo jakiś czas temu zakupiłem na zapas i teraz trochę nie wiem..
Edit: znalazłem, wychodzi na to, że jest Re-usable:
https://www.kmcchain...cl555r-11-speed
- Robert555 lubi to
Napisano 02 marzec 2021 - 17:56
Luzna spinka moze sie rozpiac. Zdarzylo mi sie to raz. Wszak, ze pomogl tu zaciagajacy sie bebenek, ktory luzowal lancuch. Ale majac lepiej spasowana spinke, pewnie bym jej nie zgubil.
Tak ogolnie, to na przestzeni postepujacej minimalizacji rozmiarow lancuchow z 9s, przez 10s do 11s, zauwazylem, ze spinki rozpina sie coraz ciezej. Jak jezdzilem na 9s zaczynalem rozpinanie palcami. Dedykowne szczypce kupilem dopiero przy 10s
Napisano 08 maj 2021 - 16:24
Przy przełożeniu 52-11 - i tylko przy tym, kręcąc do tyłu korbą, co 5-7 ogniwo delikatnie zahacza o 10 koronkę kasety i potem wraca na 11stą.
Przy pozostałych przełożeniach problem nie występuje. Kręcąc do przodu również nie zauważam problemu.
Jakiś pomysł?