Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1894 odpowiedzi w tym temacie

#541 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 grudzień 2010 - 21:38

Tylko jak kupić dobry?

#542 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 13 grudzień 2010 - 21:47

Makdeb wstydziłbyś się już trochę jeździsz przecież :-P
Nowo kupiony łańcuch jest praktycznie zawsze za długi, nie sprzedają ich na "miarę".
Rozkuwacz i naprzód :)

#543 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 13 grudzień 2010 - 22:11

Makdeb, Shimano zazwyczaj daje 114 ogniw. Wcześniej dla 50x27 wystarczyło mi 108, teraz dla 53x25 również i tyle też się zazwyczaj stosuje.

#544 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 grudzień 2010 - 22:19

Szczerze, to nigdy nie rozkuwałem łańcucha. Duży to kłopot? Postaram się to zrobić samemu. :oops: :oops:

#545 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 13 grudzień 2010 - 22:34

Żaden problem. Tylko zważ, który koniec łańcucha rozkuwasz, tego ze sworzniem przygotowanym do zakucia (wystający) nie ruszasz - bo poza sposobem ze spinką inaczej już go nie zapniesz.

#546 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 14 grudzień 2010 - 08:17

....

Do wyciągnięcia wniosków podałeś za mało danych. Przede wszystkim - jak często były myte i smarowane, w jakich warunkach jeżdżone i jakim terenie.

Łańcuchy były myte, smarowane i wymieniane co ok 500-600km. Użytkowane w warunkach raczej suchych, ale zdarzała się jazda w deszczu. Błota raczej nie widziały.

#547 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 14 grudzień 2010 - 13:56

Chciałbym przedstawić moje spostrzeżenia z użytkowania Campy C9. Przejechałem ok 10000 km na dwóch takich łańcuchach naprzemiennie. Każdy z nich się rozciągnął na całej swojej długości 2 mm. Czyli 0,14 % :!: :!: :!: Wnioski niech każdy sam sobie wyciągnie.

Weź suwmiarkę, zmierz na 10-ciu ogniwach (pomiędzy rolkami) i policz w procentach...

#548 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 14 grudzień 2010 - 14:50

....

Weź suwmiarkę, zmierz na 10-ciu ogniwach (pomiędzy rolkami) i policz w procentach...

Ja zmierzyłem całą długość łańcuchów . Gdy były nowe to mierzyły 1397mm a teraz 1399 mm.

#549 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 15:52

....

Do wyciągnięcia wniosków podałeś za mało danych. Przede wszystkim - jak często były myte i smarowane, w jakich warunkach jeżdżone i jakim terenie.

Łańcuchy były myte, smarowane i wymieniane co ok 500-600km. Użytkowane w warunkach raczej suchych, ale zdarzała się jazda w deszczu. Błota raczej nie widziały.

I to jest właśnie główny klucz do sukcesu - dbanie o łańcuch. Wprawdzie mówimy o rozciągnięciu łańcucha, ale tam się nic nie wyciąga, tylko wycierają się ośki ogniw a powstały luz powoduje wydłużenie łańcucha. Ja smaruje łańcuch co 200-300 km, co 800-1000 myję i smaruję preparatem Miltec i na razie przejechaniu 4800 km miarka na .75 wciąż pokazuje brak zużycia łańcucha. Łańcuch DA7900. Identyczny łańcuch na przełajówce poleciał do śmieci po 2000 km (pomimo równie częstego mycia), ale tam każdy wyjazd to piach.

#550 Jakob

Jakob
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądBrzeg Dolny

Napisano 14 grudzień 2010 - 17:15

Chciałbym przedstawić moje spostrzeżenia z użytkowania Campy C9. Przejechałem ok 10000 km na dwóch takich łańcuchach naprzemiennie. Każdy z nich się rozciągnął na całej swojej długości 2 mm. Czyli 0,14 % :!: :!: :!: Wnioski niech każdy sam sobie wyciągnie.

Czyli jeśli rozciągnie się przykładowo 1 mm, to obliczam jaki procent stanowi liczba 1 z 10 tys? Czy jak?

#551 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 14 grudzień 2010 - 19:16

....

Ja zmierzyłem całą długość łańcuchów . Gdy były nowe to mierzyły 1397mm a teraz 1399 mm.

Nowy łańcuch PC-951 ma 1398mm (110 ogniw) a przy pomiarze pomiędzy 9-ma rolkami suwmiarką ma 106,9mm. Po przejechaniu może 2 tys. km (nie wiem dokładnie) ma 1399mm (cały) i 107,4 (suwmiarka).
Osoba mierząca cały łańcuch powie, że wydłużył się o 0,07%, czyli nic (SRAM jest super!)
Osoba używająca suwmiarki lub przymiaru powie, że wydłużył się o 0,5%, całkiem sporo (SRAM jest średniawy...)

#552 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 14 grudzień 2010 - 19:43

Jesli lancuch sie zuzywa rownomiernie to nie wazne na ilu sobie ogniwach pomierzycie to wydluzenie w procentach zawsze wyjdzie takie samo, nie ma innej opcji. Jak jest inaczej to wynika to z nierownomiernego wyciagniecia, ale sa to zazwyczaj nieduze roznice, wiec chyba leslaw cos zle pomierzyles skoro wydluzenie na 9 rolkach wyszlo 0,5mm a na calosci 1mm.

#553 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 14 grudzień 2010 - 19:45

Nowy łańcuch PC-951 ma 1398mm (110 ogniw) a przy pomiarze pomiędzy 9-ma rolkami suwmiarką ma 106,9mm. Po przejechaniu może 2 tys. km (nie wiem dokładnie) ma 1399mm (cały) i 107,4 (suwmiarka).
Osoba mierząca cały łańcuch powie, że wydłużył się o 0,07%, czyli nic (SRAM jest super!)
Osoba używająca suwmiarki lub przymiaru powie, że wydłużył się o 0,5%, całkiem sporo (SRAM jest średniawy...)

Ciekawe spostrzeżenie łańcuch na 10 ogniwach rozszerzył się o 0,5 mm a na pozostałych 100 ogniwach w sumie również 0,5mm :-/ :-/ Jeździłeś na całym łańcuchu albo tylko na 20 ogniwach :mrgreen: :mrgreen: Tak by można było to zinterpretować

#554 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 19:56

Jesli lancuch sie zuzywa rownomiernie to nie wazne na ilu sobie ogniwach pomierzycie to wydluzenie w procentach zawsze wyjdzie takie samo, nie ma innej opcji. Jak jest inaczej to wynika to z nierownomiernego wyciagniecia, ale sa to zazwyczaj nieduze roznice, wiec chyba leslaw cos zle pomierzyles skoro wydluzenie na 9 rolkach wyszlo 0,5mm a na calosci 1mm.

Stek bzdur!
A jak się niby może zużywać nierównomiernie????!!!
Łańcuch się nie wyciąga - a już na pewno nie nierównomiernie!

#555 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 14 grudzień 2010 - 20:01

Stek bzdur!
A jak się niby może zużywać nierównomiernie????!!!
Łańcuch się nie wyciąga - a już na pewno nie nierównomiernie!

No chyba że jakiś domorosły spec "poskładał" z resztek pozostałych po skracaniu "nowy" łańcuch :lol: :lol: :lol:

#556 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 14 grudzień 2010 - 20:05

Wydluzenie wcale nie musi byc identyczne na wszystkich ogniwach. Wystarczy sobie pomierzyc lancuch w roznych miejscach, nie zawsze to widac na suwamiarce ale juz chocby sruba mikrometryczna mozna zobaczyc rozne wartosci, tak samo jak wezmie sie przymiar to w niektore wchodzi, a w niektore nie, lub wchodzi lzej lub ciezej, ale pafcio jest najmadrzejszy na swicie i musi sie wykazac.

#557 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 grudzień 2010 - 22:23

No i którego pomiaru się teraz trzymać? Faktycznie, na rolkach wychodzi zużycie, i to niemałe, natomiast losowo mierzona na bokach sworzni próbka 10 ogniw (czyli wyciągnięcie łańcucha przez zużycie na styku sworzni i blaszek) nie wykazuje absolutnego zużycia.
Zresztą pisałem o tym:

porównanie długości nowego i starego łańcucha jest analogiczne właśnie z pomiarem próbki 10 ogniw. :lol: W końcu przy tym zabiegu porównujemy TYLKO zużycie sworzni i otworów w płytkach ogniw na nie.
W takim razie mój łańcuch jest wydłużony w niemal zerowym stopniu. Jedyne zużycie jest na styku rolek z płytkami.

#558 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 14 grudzień 2010 - 22:36

Ciekawe spostrzeżenie łańcuch na 10 ogniwach rozszerzył się o 0,5 mm a na pozostałych 100 ogniwach w sumie również 0,5mm :-/ :-/ Jeździłeś na całym łańcuchu albo tylko na 20 ogniwach :mrgreen: :mrgreen: Tak by można było to zinterpretować

Odpowiem cytatem (swoim ;-) )

To ja dodam jeszcze wyniki dla mojego łańcucha PC-971. Po przejechaniu 7500km cały łańcuch (110 ogniw) wydłużył się o 2,5mm. Pomiar "wewnętrzny" suwmiarką dla 9 ogniw (mam krótka suwmiarkę) wyniósł 107,5mm. W nowym łańcuchu PC-971 wymiar ten wynosi 107mm. Łatwo obliczyć, że w tym półmilimetrowym przyroście wyniku pomiaru "wewnętrznego" udział wydłużenia łańcucha wynosi tylko 0,2mm. Pozastałe 0,3mm to wynik zwiększenia się luzu rolek.

h/k, ja bym się trzymał metody suwmiarkowej, jeżeli przyjąć kryterium wymiany 1 czy 1,5%. Zresztą tak sugerują producenci miarek... Wydłużenie 1,5%, mierzone na całym łańcuchu to skrajne zużycie, spotykane chyba tylko w 30-letnich składakach.

#559 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudzień 2010 - 00:35

Wydluzenie wcale nie musi byc identyczne na wszystkich ogniwach. Wystarczy sobie pomierzyc lancuch w roznych miejscach, nie zawsze to widac na suwamiarce ale juz chocby sruba mikrometryczna mozna zobaczyc rozne wartosci, tak samo jak wezmie sie przymiar to w niektore wchodzi, a w niektore nie, lub wchodzi lzej lub ciezej, ale pafcio jest najmadrzejszy na swicie i musi sie wykazac.

Niezły stek bzdur :lol: :mrgreen:
Niepotrzebnie wpadasz w histerię - wystarczy, że przeczytasz co napisałeś i się zastanowisz a też prawdopodobnie dojrzysz niedorzeczność swoich wypowiedzi ;-)

A pafcio, to najmądrzejszy akurat o brzasku a nie świcie :-D

#560 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudzień 2010 - 23:58

Spokojnie. Pafcio, w tym co twierdzi Yaro1986, moim zdaniem nie ma nic niedorzecznego. Praktycznie wszystko ulega zróżnicowanemu nieliniowemu zużyciu. Weźcie akurat jeden łańcuch na którym odrobinę pojeździliście, a to ponad 100 ogniw i zmierzcie go na dziesięciu "próbkach" po 10 ogniw każda bez powtórzenia żadnego ogniwa suwmiarką z dokładnością do 0,01[mm]. Nie powinno być kłopotu. Mogę się założyć, że każdy z tych dziesięciu wyników z bardzo wielkim prawdopodobieństwem będzie różny od pozostałych. Nie będę grał w "słówka", ale świadczyć to będzie, że łańcuch zużywa i wydłuża się nierównomiernie i w unikalny sposób nieliniowo. Prawda to, czy fałsz. Spokojnie.
Pozdrawiam, Piotr01

Dodaj odpowiedź