A gdzie ja poradziłem żeby hamować w zakręcie samym przednim ?
Wy za to radzicie osobie, która nie ma ani czucia roweru ani odpowiednich umiejętności jeździć z uślizgami tylnego koła ? hahahaha, mam nadzieję że weźmiesz za to odpowiedzialność ?
Rowerem hamuje się ZAWSZE oboma hamulcami jednocześnie - to raz.
Rowerem szosowym w jeździe sportowej hamuje się tak, aby hamować jak najmocniej, na granicy przyczepności, ale NIE powodować uślizgów - to dwa.
W sytuacji awaryjnej chodzi o jak najszybsze wytracenie prędkości - a z dwojga hamulców, przednim hamuje się dużo skuteczniej - to trzy.
tylny jest tylko spowalniaczem i służy głównie do stabilizacji hamowania i zachowania roweru na drodze. Sam hamujesz głównie przednim hamulcem, tylko widocznie o tym nie wiesz, tak samo jak nie jesteś pewnie świadomy jeszcze wielu rzeczy, które robisz na rowerze. Choćby tego że jeśli chcesz pochylić się w lewo to kierownicą skręcasz w prawo. Szybko i bezpiecznie można za to jeździć, kiedy się jest świadomym tego co się robi z rowerem.
Owszem dla koleżanki, która założyła temat, można zaproponować jazdę z poślizgami tylnego koła wprowadzając rower w poślizgi świadomie i celowo tylnym hamulcem. Najlepiej i najbezpieczniej oczywiście na luźnej nawierzchni, nawet na mtb. Dzięki temu można oswoić się z nagłymi pochyleniami, panowaniem nad rowerem, poznać zachowanie roweru kiedy przekracza się granicę przyczepności itp. Ale na pewno nie można radzić, żeby na szosie, na asfalcie hamowała w zakrętach tylnym hamulcem - koleżanko , nie rób tego, bo jak posłuchasz kolegów wyżej to znowu spotkasz się z samochodem z naprzeciwka.
Jeśli masz możliwość, to proponuję uczyć się i jeździć również np. skuterem czy innym małym motocyklem. Na rowerze zaś, ponieważ w Szczecinie to gór raczej nie masz, wybierz sobie jakieś rondo na odludziu, gdzie ruchu nie ma i widoczność na rondo dobra i raz za razem pomalutku staraj się pokonywać rondo na coraz większej prędkości. Po pewnym czasie prędkość Twoich znajomych na zakrętach będzie i dla Ciebie czymś naturalnym , a mając takie stałe miejsce treningów sama będziesz widziała swoje postępy.