Jump to content

Photo

Jakie Kupić Opony?

4760 replies to this topic

#2001 magik2208

magik2208
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • Skąddasd

Posted 15 May 2012 - 16:44

Lugano - dobra guma za mala kase. Osobiscie kupilem drut, po przesiadce z kontendera... Jezdzi pieknie, o wiele lepsze trzymanie na zakretach, jezdzi sie bardzo pewnie, polecam! Tylko tutaj pojawia sie problem - 105kg i max 7,5 bara... To nie jest dobry pomysl, waze 75kg, dobijam do 8 bar i jezdzi mi sie dobrze, dodatkowe 30kg, raczej lepiej rozgladac sie za czyms z wyzszym mozliwym cisnieniem.

#2002 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 May 2012 - 17:07

raczej lepiej rozgladac sie za czyms z wyzszym mozliwym cisnieniem.

Proszę o jakieś propozycje ale w cenie Lugano.
Tak na marginesie obecnie mam hutchinsony nabijam 9 bar i jest ok.

#2003 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 15 May 2012 - 19:25

Koledzy czy możliwe jest ,że na kołach typu drutówkach będzie się lżej jechać albo szybciej niż na oponach bez drutów :?:

#2004 kepes

kepes
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądSusz

Posted 15 May 2012 - 20:34

Witajcie,
Przesiadłem się z MTB na rower szosowy i planuje uczestniczyć w kilku zawodach. Zakupiłem rower szosowy na których założone są opony Schwalbe Blizzard. Osobiście wydaje mi się, że te oponki dość dobrze jadą i maja niskie opory toczenia. Jednak po zorientowaniu się, że są to opony z niższych półek zaplanowałem dokupić lepszej klasy szybsze oponki. Nie jeździłem na innym ogumieniu więc nie mam porównania.

Mam prośbę o pomoc w wybraniu w dobrych opon.
Jakie polecacie szybkie uniwersalne ( sucha, mokra nawierzchnia) oponki tylko na zawody w przedziale cenowym 200 - 300 zł.

Pozdrawiam

#2005 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 posts
  • SkądRawa Mazowiecka

Posted 15 May 2012 - 21:54

Najlepsze chyba będą Continentale GP4000s, tu są w niezłej (jak na te opony) cenie:

http://allegro.pl/co...2348574369.html

Poleciłbym Schwalbe Ultremo ZX jako opony jedynie na zawody, ale napisałeś 'uniwersalne', więc Ultremo jako typowe slicki odrzucam.

#2006 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądSomewhere In Poland

Posted 15 May 2012 - 22:09

Czy ktoś z Was miał do czynienia z oponami Michelin Pro 3 Race?
Rozważam zakup takich opon. Uskuteczniam zasadniczo jazdy treningowe od 50 do 100 km.
Warto czy raczej odpuścić?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

fajna opona, ładnie trzyma, doskonale się prezentuje (można pod kolorek bajka dobrać), lekka, mimo, że nie ma "wzorku" to spoko klei zakręty, w deszczu nie jeździłem ;-P ...
nie wiem jak z trwałością, bo używałem tylko w zestawie "wyścigowym"

teraz raczej będę próbował czegoś nowego, może Conti" GP4000 lub jakaś Vittoria ... sam nie wiem, a do weekendu muszę szybko coś kupić, bo 2 wyścigi w Poznaniu ;-P !

#2007 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 posts

Posted 17 May 2012 - 07:44

Bontrager Race Lite 700x23 na drucie:
- fajna bezproblemowa opona, dużo nakulałem (8.000 km) a przede mna też miała użytkowników więc spokojnie >10.000 miała
- jak na drutówkę całkiem lekka, wytrzymała, w sumie to nigdy nie dobiłem i nie złapałem gumy, mimo, że przecięcia się pojawiały;
Ostatecznie zdjąłem, bo mi się opatrzyła,
POLECAM!

Michelin Pro Race3 (przekładka zamiast B. Race Lite):
- przejechałem bardzo mało na niej, niespełna 1000 km ?!
- chociaż ładnie klei się drogi to bardzo szybko się zużywa, tył był już starty, przód - ok
- ogólnie "drogo" wychodzi z uwagi na miękkość
- ładnie "tłumi drgania" nabita do 8 barów
NIE POLECAM!

#2008 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądKoszalin

Posted 17 May 2012 - 09:33

A ja używam conti ultra race i zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego drut i zwijana sa w podobnej cenie :D przeciez teoretycznie druty zwykle są tańsze.
Co do tych opon to w jednym rowerze drut mocno sie wypłaszczył przy okolo 3tys choc opona zachowuje sie poprawnie .
a zwijana przy 2000km nie nosi sladow praktycznie zadnych.
czy na takie zuzycie moze miec wplyw np ilosc szprych??

#2009 maxi

maxi
  • Użytkownik
  • 105 posts
  • SkądPruszków

Posted 17 May 2012 - 11:52

Ktoś używa Vittoria Open Corsa EVO CX ? Może jakieś opinie?

#2010 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 17 May 2012 - 11:56

Pare stron wczesniej bylo troche o tych oponach.

#2011 maxi

maxi
  • Użytkownik
  • 105 posts
  • SkądPruszków

Posted 17 May 2012 - 13:03

Pare stron wczesniej bylo troche o tych oponach.

No tak ale tam są info szczątkowe i dużo gdybania a niewiele konkretów...

#2012 magik2208

magik2208
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • Skąddasd

Posted 17 May 2012 - 19:30

raczej lepiej rozgladac sie za czyms z wyzszym mozliwym cisnieniem.

Proszę o jakieś propozycje ale w cenie Lugano.
Tak na marginesie obecnie mam hutchinsony nabijam 9 bar i jest ok.

Możesz się zaopatrzyć w detonatory, nie jeździłem, ale polecane, niskie opory, fajnie trzymają, wysokie ciśnienie, pancerne. Trochę się nasłyszałem o nich, ale jednak lugano kupiłem, choć planuję na przód ultremo przyszłościowo - jeżdżę na ostrym, na tył lecą tanie oponki.

Na oponach nie ma co oszczędzać - kosztują niewiele w porównaniu do reszty sprzętu, a są bardzo ważne i widać wyraźną różnicę między konkretnymi oponkami.

#2013 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 17 May 2012 - 19:49

No nie gdybania. Pisalem o nich bo ich uzywam.
Zatem powtorze sie: opona nalezy do tych, na ktorych milo sie smiga :)
Jesli jest mowa o oponach na szose (pomijam te do TT grubo ponizej 200g) to raczej nie znajdzie sie drugiej takie z podobna jakoscia toczenia, komfortem i malymi oporami.
No prawie, nieco lepsza jest corsa veloflexa, teraz rowniez w wersji 23mm (te tez mam, jeszcze niejezdzone) teraz dojezdzam wersje 22mm. Przypuszczam ze 23 bedzie jeszcze fajniejsza.
Sa to opony robione z naturalnej gumy klejone, a nie wulkanizowane. Maja ta przewage nad tymi drugimi, ze zapewniaja wekszy komfort. Sa mieksze, lepiej pracuja.
Jak ktos nie probowal to moze nie wierzyc ale roznica w stosunku do tych wulkanizowanych nawet z gornej polki jest bardzo zauwazalna.
Jak ktos chce miec wrazenia z jazdy na szytakch stosujac zwykle opony to w/w opony (bardziej veloflex ;) ) plus lateksowe detki, najlepiej rowniez naturalne i voila.

Jedyny ich mankament to krotka zywotnosc. Ale tutaj kazdy musi sam zadecydowac co jest dla niego najwazniejsze: kultura podrozowania czy dlugowiecznosc opony.

Tak na marginesie, nie za bardzo rozumiem ludzi, ktorzy stosuja kola pod szytki i np. opony tufo... Mija sie to z celem :-P

#2014 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 17 May 2012 - 20:14

chris , musisz spróbować sliksterów , dętki ultralite i opaski ultralite .

a propo śmigał kto na Ultremo szytkach ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2015 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 17 May 2012 - 21:51

rodman, zadziwiająco szybko masz zmieniasz zdanie... kilka godzin i już nie lubisz? miałeś trening w nocy i zajechałeś czy jak?

#2016 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 posts
  • SkądRawa Mazowiecka

Posted 17 May 2012 - 23:41

Mały detal nt. Schwalbe Durano S - waga realna 234g (producencka:225g)

#2017 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 posts

Posted 18 May 2012 - 05:56

rodman, zadziwiająco szybko masz zmieniasz zdanie... kilka godzin i już nie lubisz? miałeś trening w nocy i zajechałeś czy jak?

dzielę się opinią, czego się przypierd**** ??? Księgowy ? Behapowiec ? a może Aptekarz ?

przekładałem opony z zestawu wyścigowego, który leżał sobie pół roku w tajnym schowku i mogłem się im dokładnie przyjrzeć. Nie widzę ani braku logiki ani zmiany zdania w moich postach, jedynie to, że to Ty niedokładnie je czytasz i z nudów klikasz odpowiedzi nie wnoszące NIC do tematu. Bądź pożyteczny kolego.

#2018 maxi

maxi
  • Użytkownik
  • 105 posts
  • SkądPruszków

Posted 18 May 2012 - 08:45

No nie gdybania. Pisalem o nich bo ich uzywam.
Zatem powtorze sie: opona nalezy do tych, na ktorych milo sie smiga :)
Jesli jest mowa o oponach na szose (pomijam te do TT grubo ponizej 200g) to raczej nie znajdzie sie drugiej takie z podobna jakoscia toczenia, komfortem i malymi oporami.
No prawie, nieco lepsza jest corsa veloflexa, teraz rowniez w wersji 23mm (te tez mam, jeszcze niejezdzone) teraz dojezdzam wersje 22mm. Przypuszczam ze 23 bedzie jeszcze fajniejsza.
Sa to opony robione z naturalnej gumy klejone, a nie wulkanizowane. Maja ta przewage nad tymi drugimi, ze zapewniaja wekszy komfort. Sa mieksze, lepiej pracuja.
Jak ktos nie probowal to moze nie wierzyc ale roznica w stosunku do tych wulkanizowanych nawet z gornej polki jest bardzo zauwazalna.
Jak ktos chce miec wrazenia z jazdy na szytakch stosujac zwykle opony to w/w opony (bardziej veloflex ;) ) plus lateksowe detki, najlepiej rowniez naturalne i voila.

Jedyny ich mankament to krotka zywotnosc. Ale tutaj kazdy musi sam zadecydowac co jest dla niego najwazniejsze: kultura podrozowania czy dlugowiecznosc opony.

Tak na marginesie, nie za bardzo rozumiem ludzi, ktorzy stosuja kola pod szytki i np. opony tufo... Mija sie to z celem :-P

dzięki :-D

#2019 Kristoffer

Kristoffer
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • SkądKraków

Posted 21 May 2012 - 19:37

Cześć
Szukam opon na miasto, polskie miasto.
Budżet to powiedzmy max 200zł za kpl. choć im mniej tym lepiej, rozmiar to 25c.
na razie na oku mam http://biketires.pl/...-niebieska.html
lub Zaffiro Pro 25c.
Może macie jeszcze jakieś propozycje?
O Zaffiro Pro dość sporo pozytywnych recencji czytałem, na papierze te Duro również się ciekawie prezentują a cenowo zachęcają.
pozdr.

#2020 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 21 May 2012 - 20:14

dzielę się opinią, czego się przypierd**** ??? Księgowy ? Behapowiec ? a może Aptekarz ?

przekładałem opony z zestawu wyścigowego, który leżał sobie pół roku w tajnym schowku i mogłem się im dokładnie przyjrzeć. Nie widzę ani braku logiki ani zmiany zdania w moich postach, jedynie to, że to Ty niedokładnie je czytasz i z nudów klikasz odpowiedzi nie wnoszące NIC do tematu. Bądź pożyteczny kolego.

no cóż to wychodzi, że Ty się rzucasz jak nie powiem co, bo wystarczyło zejść na dół i sprawdzić stan... a ty co? dzielisz się telepatycznie z opona? sorry gregory, ale jesteś niepoważny. a zaczepki jak szukasz, to przykro mi ale nie do mnie - kolegów znajdziesz w piaskownicy.

pozdrawiam i wnoszę prośbę o trochę kultury osobistej.

Cześć
Szukam opon na miasto, polskie miasto.
Budżet to powiedzmy max 200zł za kpl. choć im mniej tym lepiej, rozmiar to 25c.
na razie na oku mam http://biketires.pl/...-niebieska.html
lub Zaffiro Pro 25c.
Może macie jeszcze jakieś propozycje?
O Zaffiro Pro dość sporo pozytywnych recencji czytałem, na papierze te Duro również się ciekawie prezentują a cenowo zachęcają.
pozdr.

kilku znajomych na tym śmiga właśnie po mieście i bardzo sobie chwalą, bo są ponoć dosyć wytrzymałe.

Reply to this topic