Jump to content

Photo

Jakie Kupić Opony?

4760 replies to this topic

#2901 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 21 January 2015 - 16:11

Panowie co z tym zrobić? Nacięcie ok 4mm,opona raptem 700km

#2902 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 posts

Posted 21 January 2015 - 16:32

W mojej oponie jest sporo nacięć, specjalnie się tym nie przejmuje.

#2903 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 21 January 2015 - 16:34

Napompuj maksymalnie dętkę i posmaruj butaprenem wewnątrz rozcięcia. Wcześniej, wyczyść dobrze to miejsce. Odczekaj 5 minut, żeby klej przesechł, posmaruj drugi raz, tym razem solidnie i do środka włóż ścinek gumy. Możesz go też wcześniej zagruntować klejem i przesuszyć. Następnie zalej porządnie całość klejem i zostaw na dobę. Ścinek nie może wystawać poza profil opony, bo go wyrwie.

#2904 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 21 January 2015 - 16:50

Ultek, nie za bardzo rozumiem jak mam ścinek gumy wpakować w szczelinę szerokości może 0.5mm, w dodatku tak aby nie wystawał. Rozumiem że to ma być taki kawałeczek gumy aby po sklejeniu pokrywał się z rozcięciem?

To na zdjęciu to już jest przy 8atm.Od wewn. strony opony wszystko jest dobrze

#2905 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 21 January 2015 - 17:00

Chodzi o to, żeby wypełnić czymś szczelinę, by nie dostawały się do środka ostre ziarenka piasku, które mogą przecinać oplot opony. Weź kawałek starej dętki i utnij z niej pasujący flek. Próbuj, aż któryś wpasuje się w dziurę.

Uciąłbym Ci, ale pewnie daleko mieszkasz, a pocztą wysłać, strach, że ktoś ukradnie. :D

#2906 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 21 January 2015 - 17:07

OK,dzięki, będę próbował.Przymkąłbym na to oko, takie coś zdarzało mi się w oponach u schyłku ich żywotności ale tutaj są niemalże nowe a z autopsji wiem że jest tak jak piszesz ze w tym miejscu będzie często łapać kapcie 

#2907 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 21 January 2015 - 17:09

Od spodu podklej cieńką łatkę, bardzo mocno nabij oponę, nacięcie dobrze umyj szczoteczką a potem dokładnie odtłuść. W nacięcie silikon. Po zaschnięciu silikonu upuść powietrza do wartości jaką normalnie bijesz. Nadlewkę elegancko dotnij nożykiem modelarskim do profilu opony. Wypróbowane.  pozdr

#2908 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 21 January 2015 - 17:17

Od wewn tez trzeba sklejać? 

#2909 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 21 January 2015 - 17:45

Przecież nie masz chyba na wylot dziury. Odtłuszczasz i lepisz małą łatkę wewnątrz opony, dokładnie tam, gdzie nacięcie.  pozdr

#2910 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 21 January 2015 - 19:00

Dobra, poszła metoda na butapren.Było trochę gimnastyki.

A tak ogólnie to czy  piasek może przeciąć oplot jeśli ma on wartość 110tpi? Bo generalnie zauważyłem tylko że na takich nacięciach lubią się łapać kapcie najechawszy na jakąś ostrą krawędź,żwirek itp a na drogach Dąbrowy Górniczej po których  mam tę wątpliwą przyjemność poruszania się rowerem sporo takich "atrakcji" jak leżący sobie latami żwirek na ulicy, czy wystające wyszczerbane elementy zbrojeniowe 

#2911 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 21 January 2015 - 20:24

Piasek raczej nie przetnie oplotu, ale warto to miejsce zabezpieczyć. Mam takie samo rozcięcie w oponie i podklejałem jak to opisałem wcześniej. Niestety, po kilku jazdach, zawsze wyrywa tę łątkę. W końcu nałożyłem tam kleju ile weszło i tak jeżdżę od dłuższego czasu. Nic się nie dzieje, kapci nie łapię, przynajmniej w tym miejscu, gdzie jest dziura.

Sposób Nicka też jest dobry. Kto wie, czy silikon nie jest bardziej twardy od butaprenu, jako wypełniacz. Można też połączyć obie metody i wkleić łatkę na silikonie. Podklejenie opony od wewnątrz też ma sens, bo dodatkowo zabezpieczy dętkę.

#2912 Gosc_Szumak_*

Gosc_Szumak_*
  • Gość

Posted 22 January 2015 - 09:58

Są dostępne na rynku mocniejsze kleje "szewskie" niż butapren. O ile dobrze pamiętam, to do klejenia zelówek kupowało się klej Aviko, w każdym razie zajrzałbym do sklepu z artykułami szewskimi i popytał co obecnie polecają najmocniejszego do klejenia gumy.

#2913 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 22 January 2015 - 10:23

Tego prawdopodobnie nie skleisz na fest nigdy, bo guma pracuje, ciśnienie w oponie się zmienia itd. Można tylko zalać a nie da się skleić juz nigdy na styk.  pozdr

#2914 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 22 January 2015 - 10:31

to jest nieciekawe rozcięcie, ja bym wymienił opone na nową , bo mieć w perspektywie dymanie w szosowych butach np 50 km do domu to chyba nie rarytas.

przestańcie oszczędzać na rzeczach ważnych .

w takie rozcięcie na bank wlezie kamyczek czy szkiełko i bedzie duże boooom

a kleić to se mozna samoloty z plastyku albo papieru

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2915 Gosc_Szumak_*

Gosc_Szumak_*
  • Gość

Posted 22 January 2015 - 10:40

Dopóki nie widać w rozcięciu osnowy płóciennej to bym się tym nie przejmował. Uniknięcie takich nacięć w czasie eksploatacji opony jest niemożliwe a jej wymiana za każdym razem mało .... nazwijmy to: optymalna :)

#2916 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 22 January 2015 - 10:51

przestańcie oszczędzać

Gdybym miał Stację Obsługi, siedemnaście rowerów do wyboru i czterdzieści kółek na zmianę, też bym tak gadał. :angry: :D

Trza dziadować i tyle :-/

• astronom and Robert74 like this

#2917 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 22 January 2015 - 11:00

Gdybym miał Stację Obsługi, siedemnaście rowerów do wyboru i czterdzieści kółek na zmianę, też bym tak gadał. :angry: :D

Trza dziadować i tyle :-/

Panowie - przestańcie oszczędzać na rzeczach ważnych!

Jak powiedział SPIKE - rozpiepszy się opona chociazby 5km od domu.

Dymanie z buta to masakra dla butów + zniszczone bloki + nowa dętka + masakryczne nerwy = koszt nieporównywalny.

p.s.

SPIKE ma stację obsługi - rowerów kilkadziesiąt, ale nie swoich.

Zdziwilibyście się gdybyście byli świadomi na jakim klasyku śmiga, a w jakim on jest stanie.

#2918 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 22 January 2015 - 11:05

Ale jaka adrenalina! Rozpieprzy się, czy nie? Jazda, czy dymanie? :D

#2919 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 22 January 2015 - 11:52

@grzesiek32, luknij na mój post tutaj: http://szosa.org/top...opona/?p=246028

Po jakichś 2 tygodniach znowu złapałem laczka w tym samym miejscu, bo dostawał się jakiś brud. Potem podkleiłem łatką od wewnątrz i do teraz jest w porządku. A przecięcie jest większe niż u Ciebie. Tak że możesz być spokojny ;)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#2920 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 22 January 2015 - 13:40

Jako " pomysłowy Dobromir" potwierdzam. Klej i możesz być w miarę spokojny. Na nówkach też się łapie kapcie.  pozdr

Reply to this topic