fajne te tufo, może się rzucę na nowy sezon, z beżem wreszcie jakaś odmiana wizualna
Jakie Kupić Opony?
Napisano 02 grudzień 2022 - 09:00
Które opony do zimówki (gravel, którym jeżdżę w 95% po asfaltach) jak zrobi się zimowo/mokro ? Nie jeżdżę tylko jak zalega śnieg.
- Conti 4-Season 32mm
- Pirelli Cinturato Velo tutaj są opcje 32 lub 35
Może ewentualnie coś innego ? Głównie chodzi o bezpieczną jazdę, aktualnie mam opony 40c tufo speedero ale ten rozmiar jednak już trochę zamula, a że się kończą pomyślałem o zmianie na coś odrobinę szybszego. Póki jest sucho jeżdżę letnią szosą.
Napisano 02 grudzień 2022 - 12:25
- yerzu lubi to
Napisano 02 grudzień 2022 - 15:09
Aspre one - raz szosa - raz gravel
Napisano 02 grudzień 2022 - 19:09
Cześć! Podpowiecie jakie opony na sezon wiosenno - letnio - jesienny. Nie jeżdżę w zimie i staram się nie jeździć w deszczu. Teraz mam Continental Grand Sport Race 25 mm, ale wydają się trochę ociężałe. Zależy mi na szybkości i lekkości, ale w rozsądnych pieniądzach. Na oku mam Duro Stinger 25 mm (205gram), albo Conti Ultra Sport III 25 mm (265g) i Pirelli P7 Sport 26 mm(280g). Na Conti jeździłem i łapałem często gumy i wydawały mi się dość ciężkie. Ze Stingerami nie miałem do czynienia, ale jeździłem na Hypersonic (10 tysięcy km) i na suchym bardzo szybkie, ale na mokrym jak na lodzie (ale to też może z racji pakowania 8 barów). O Pirelli nic nie wiem ... Duro kosztują 68 PLN sztuka, Conti 80 PLN, Pirelli 92 PLN. Czy do 100 PLN sztuka dostanę coś innego lekkiego ?
Napisano 10 styczeń 2023 - 12:51
Tufo Comtura Duo czy Schwalbe One.
Oba modele z beżowym bokiem, wersja na dętkę, rozmiar 25c.
Jakieś sugestie z waszej strony lub alternatywy dla w/w wymienionych.
Teren płaski, asfalty dobre/bardzo dobre, budżet max 350 za komplet.
Napisano 25 styczeń 2023 - 14:17
Panowie! Szybki strzał
Zdecydowanie Tufo, mam kumpla na Schwalbe One i klnie na czym świat stoi, sam mam Tufo i 3 kapcie przez 9 k. Mam własnie na dętkę i rozmiar 25, myślę o rozmiarze 28, może się dogadamy ?
Napisano 25 styczeń 2023 - 14:17
Panowie! Szybki strzał
Zdecydowanie Tufo, mam kumpla na Schwalbe One i klnie na czym świat stoi, sam mam Tufo i 3 kapcie przez 6 k w tym 1-szy zaraz w kwietniu bo drogi dalej syfiaste a potem dwa podczas jednej jazdy, felerny asfalt. Mam własnie na dętkę i rozmiar 25, myślę o zmianie na 28, może się dogadamy ?
@cauchy
Napisano 26 styczeń 2023 - 13:17
Ja użytkuje Schwalbe ale w wersji PRO ONE, i uważam ze to jedna z lepszych opon "high end" jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Nie używałem aktualnej wersji "ONE" - ale zakładam, jak znam schwalbe ze jest to również bardzo dobra opona, która oferuje pewnie niewiele słabszą jakoś za dużo niższą cene.
- renton lubi to
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 11 maj 2023 - 13:23
Jak długo można przechowywać nowe opony? Przy okazji zakupów do darmowej przesyłki dorzuciłem sobie dwie GP 5000 S TR, bo cena była fajna - jeszcze nie mam potrzeby, aby je zakładać. Zastanawiam się jak długo mogę je przechowywać? Nigdy nie kupowałem opon na długoterminowy zapas, więc nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
Napisano 04 lipiec 2023 - 19:19
Napisano 10 lipiec 2023 - 06:56
Cena urosła, bo opona jest teraz bezdętkowa, a opona nie jest już "zwykłym" Grand Prix, tylko przypisano ją do grupy 5000 (co oznacza m.in. wzmocnienie rantu). Poza tym - jeżeli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie - ma pasek odblaskowy, co również podbija nieco cenę.
Jest na rynku na tyle krótko (raptem kilka tygodni), że wątpię, żebyś na tym etapie uzyskał wiarygodne opinie na jej temat. Natomiast tak jak napisałeś 4-Season była rewelacyjną oponą, a opinie na temat "zwykłej" 5000 również są bardzo dobre.
- Tomo lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 10 lipiec 2023 - 07:23
Lepsze wrogiem dobrego. Moim zdaniem jeżeli dotychczasowy produkt spełnia Twoje oczekiwania, nie ma sensu na siłę szukać zmian.
- Tomo lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 08 sierpień 2023 - 10:56
Hej, możecie polecić jakieś oponki dla amatora, treningowe 25 lub 28. Szosa, zdarza się, że przejazd świeżo po deszczu ostatnimi czas (taka pogoda ;/ ). Koła carbon, dętki tpu. Budżet do 150zł sztuka. Zastanawiam się nad
Ultra Sport III
P Zero
Michelin Power All Season
W drugim rowerze mam gp5000 i wziąłbym je ponownie do tego roweru gdyby nie fakt, że po sezonie (max 4kkm) przy zamianie tyłu z przodem zauważyłem spękania. Nie wiem czy stara opona przyszła od sprzedającego czy może warunku przechowywania na strychu były nieodpowiednie. Na pewno ciśnienia cały czas kontrolowane bo przy dętkach tpu każdy wyjazd = kontrola ciśnienia w moim przypadku