Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#4701 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopad 2022 - 17:28

fajne te tufo, może się rzucę na nowy sezon, z beżem :) wreszcie jakaś odmiana wizualna

#4702 yerzu

yerzu
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 02 grudzień 2022 - 09:00

Które opony do zimówki (gravel, którym jeżdżę w 95% po asfaltach) jak zrobi się zimowo/mokro ? Nie jeżdżę tylko jak zalega śnieg.

- Conti 4-Season 32mm

- Pirelli Cinturato Velo tutaj są opcje 32 lub 35

Może ewentualnie coś innego ? Głównie chodzi o bezpieczną jazdę, aktualnie mam opony 40c tufo speedero ale ten rozmiar jednak już trochę zamula, a że się kończą pomyślałem o zmianie na coś odrobinę szybszego. Póki jest sucho jeżdżę letnią szosą.

#4703 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 238 postów

Napisano 02 grudzień 2022 - 10:47

Ja zimą jeżdżę na CST Sensamo Control
  • yerzu lubi to

#4704 marb

marb
  • Użytkownik
  • 300 postów
  • Skądsouth

Napisano 02 grudzień 2022 - 12:25

Jeżdżę Conti 4season 32 (na kole mają 34) i bardzo polecam. Parę dni temu wracałem z pracy przy ataku zimy - 13,5 km na lekkim błocie pośniegowym, w pofałdowanym terenie (max 16%) - bez problemu dały radę. Na suchej nawierzchni nie czuć zamulania (normalnie jeżdżę na gp5000).
  • yerzu lubi to

#4705 Sławek

Sławek
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądŁęg T.

Napisano 02 grudzień 2022 - 15:09

Na śnieg https://rojax.pl/opo...,3,86401,103562

Aspre one - raz szosa - raz gravel

#4706 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 02 grudzień 2022 - 19:09

Cześć! Podpowiecie jakie opony na sezon wiosenno - letnio - jesienny. Nie jeżdżę w zimie i staram się nie jeździć w deszczu. Teraz mam Continental Grand Sport Race 25 mm, ale wydają się trochę ociężałe. Zależy mi na szybkości i lekkości, ale w rozsądnych pieniądzach. Na oku mam Duro Stinger 25 mm (205gram), albo Conti Ultra Sport III 25 mm (265g) i Pirelli P7 Sport 26 mm(280g). Na Conti jeździłem i łapałem często gumy i wydawały mi się dość ciężkie. Ze Stingerami nie miałem do czynienia, ale jeździłem na Hypersonic (10 tysięcy km) i na suchym bardzo szybkie, ale na mokrym jak na lodzie :( (ale to też może z racji pakowania 8 barów). O Pirelli nic nie wiem ... Duro kosztują 68 PLN sztuka, Conti 80 PLN, Pirelli 92 PLN. Czy do 100 PLN sztuka dostanę coś innego lekkiego ?

#4707 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 02 grudzień 2022 - 19:09

Dubel

#4708 renton

renton
  • Użytkownik
  • 441 postów

Napisano 10 styczeń 2023 - 12:51

Panowie! Szybki strzał
Tufo Comtura Duo czy Schwalbe One.
Oba modele z beżowym bokiem, wersja na dętkę, rozmiar 25c.
Jakieś sugestie z waszej strony lub alternatywy dla w/w wymienionych.
Teren płaski, asfalty dobre/bardzo dobre, budżet max 350 za komplet.

#4709 89neo

89neo
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądGliwice

Napisano 25 styczeń 2023 - 14:17

Panowie! Szybki strzał

Zdecydowanie Tufo, mam kumpla na Schwalbe One i klnie na czym świat stoi, sam mam Tufo i 3 kapcie przez 9 k. Mam własnie na dętkę i rozmiar 25, myślę o rozmiarze 28, może się dogadamy :) ?

#4710 89neo

89neo
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądGliwice

Napisano 25 styczeń 2023 - 14:17

Panowie! Szybki strzał

Zdecydowanie Tufo, mam kumpla na Schwalbe One i klnie na czym świat stoi, sam mam Tufo i 3 kapcie przez 6 k w tym 1-szy zaraz w kwietniu bo drogi dalej syfiaste a potem dwa podczas jednej jazdy, felerny asfalt. Mam własnie na dętkę i rozmiar 25, myślę o zmianie na 28, może się dogadamy :) ?

@cauchy

#4711 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 styczeń 2023 - 02:21

Cóż, ja dopiero co kupiłem Tufo 28mm i mam za sobą pierwszą jazdę > 100km, myślę że się polubimy, wlasciwosci toczno-przyczepne podobne jak w moich ulubionych 4000s2 28, choć ostatecznie nie dobiła do 30mm szerokosci
  • renton lubi to

#4712 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 26 styczeń 2023 - 13:17

Ja użytkuje Schwalbe ale w wersji PRO ONE, i uważam ze to jedna z lepszych opon "high end" jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Nie używałem aktualnej wersji "ONE" - ale zakładam, jak znam schwalbe ze jest to również bardzo dobra opona, która oferuje pewnie niewiele słabszą jakoś za dużo niższą cene.

• renton lubi to

#4713 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1983 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 maj 2023 - 13:23

Jak długo można przechowywać nowe opony? Przy okazji zakupów do darmowej przesyłki dorzuciłem sobie dwie GP 5000 S TR, bo cena była fajna - jeszcze nie mam potrzeby, aby je zakładać. Zastanawiam się jak długo mogę je przechowywać? Nigdy nie kupowałem opon na długoterminowy zapas, więc nigdy się nad tym nie zastanawiałem. 

#4714 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 maj 2023 - 14:04

Teoretycznie długo, tylko żeby nie były wystawione na działanie słońca i leżały w stabilnej temperaturze.

Taka informacja od producentów opon samochodowych, ale wiadomo że też chcą sprzedać leżaki magazynowe.
  • bonobo lubi to

#4715 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 04 lipiec 2023 - 19:19

Panowie która opona na carbonowa obręcz, obie mam na miejscu, zwijane rozmiar 25 - Michelin Power All Season czy duro Stinger. Obie nowe, Michelin z kół do roweru duro wziąłem jakiś rok temu i leżą, ewentualnie coś innego np ultra sporty albo conti grand Sport race szukać??

#4716 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 10 lipiec 2023 - 06:44

Czy ktoś używa nowej, odświeżonej wersji Conti 4-Season nazwanej Conti All Season? Z tych pierwszych, jako opon treningowych, jestem mega zadowolony. Cena All Season strasznie urosła, więc wątpliwości muszą być.  

#4717 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8625 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lipiec 2023 - 06:56

Cena urosła, bo opona jest teraz bezdętkowa, a opona nie jest już "zwykłym" Grand Prix, tylko przypisano ją do grupy 5000 (co oznacza m.in. wzmocnienie rantu). Poza tym - jeżeli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie - ma pasek odblaskowy, co również podbija nieco cenę.

Jest na rynku na tyle krótko (raptem kilka tygodni), że wątpię, żebyś na tym etapie uzyskał wiarygodne opinie na jej temat. Natomiast tak jak napisałeś 4-Season była rewelacyjną oponą, a opinie na temat "zwykłej" 5000 również są bardzo dobre.

• Tomo lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4718 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 10 lipiec 2023 - 07:04

Aaa czyli to jest wersja pod Tubeless Ready? Dogorywają moje 4-Season i stąd to pytanie czy warto dopłacać 30% do nowszej wersji. 4-Season wciąż jest dostępna na rynku. Chyba w takim wypadku wezmę starszą wersję, bo mam standardowe koła.

#4719 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8625 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lipiec 2023 - 07:23

Lepsze wrogiem dobrego. Moim zdaniem jeżeli dotychczasowy produkt spełnia Twoje oczekiwania, nie ma sensu na siłę szukać zmian.

• Tomo lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4720 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 10:56

Hej, możecie polecić jakieś oponki dla amatora, treningowe 25 lub 28. Szosa, zdarza się, że przejazd świeżo po deszczu ostatnimi czas (taka pogoda ;/ ). Koła carbon, dętki tpu.  Budżet do 150zł sztuka. Zastanawiam się nad 

Ultra Sport III

P Zero
Michelin Power All Season

W drugim rowerze mam gp5000 i wziąłbym je ponownie do tego roweru gdyby nie fakt, że po sezonie (max 4kkm) przy zamianie tyłu z przodem zauważyłem spękania. Nie wiem czy stara opona przyszła od sprzedającego czy może warunku przechowywania na strychu były nieodpowiednie. Na pewno ciśnienia cały czas kontrolowane bo przy dętkach tpu każdy wyjazd = kontrola ciśnienia w moim przypadku :)

Dodaj odpowiedź