Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#1301 RAFAL10

RAFAL10
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądGorlice

Napisano 23 sierpień 2010 - 12:17

Ja jeżdżę na Rubino drutowych i mogę je polecić. Trudno je założyć na obręcz, trzeba się pomęczyć z łyżkami, ale poza tym wszystko w porządku. Masa jest większa w porównaniu ze zwijanymi, ale mi 200 g na 2 oponach nie robi różnicy, a są dość tanie.

#1302 Dziedziczens

Dziedziczens
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądDębica-Kraków

Napisano 23 sierpień 2010 - 19:10

(...)
A co myślicie o tej oponie:
http://allegro.pl/it..._5_kolorow.html
Podobno chwalona przez wielu ludzi...
(...)

Fajna opona. Nie jest przesadą to, co mówią o jej wytrzymałości. Ja sam nie jeździłem, ale znajomy jeździ 3ci sezon (robi 1800-2000km w sezonie) i jest zadowolony. Brałem ją pod uwagę (kupiłem nowe gumy przedwczoraj), ale udało mi się komplet Maxxis Xenith Hors dostać za 150zł. Mimo to myślę, że do 80zł ta Vittoria to jest niezła propozycja.

#1303 Crews

Crews
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 24 sierpień 2010 - 12:31

A więc decyzja podjęta :mrgreen: Dzięki za pomoc ^_^

#1304 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 sierpień 2010 - 16:24

Polecam Vittoria Rubinio Pro przejechałem na nich 6 tys. z hakiem. Kapcia ani razu nie złapałem. Środek opony dosyć wytrzymały, boki już nie (żywot zakończyła przez rozcięcie kamieniem właśnie z boku.) A i cena przystępna była.

#1305 Dziedziczens

Dziedziczens
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądDębica-Kraków

Napisano 26 sierpień 2010 - 18:57

Polecam Vittoria Rubinio Pro (...) A i cena przystępna była.

Tzn. Vittoria Rubino Pro to inna opona niż Vittoria Rubino. Przede wszystkim dwukrotnie droższa ;-) Może dla kolegi 120zł za sztukę mieści się jeszcze w granicach przystępności, dla mnie to już dużo.

#1306 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 sierpień 2010 - 21:18

Wiem że opona za 120zł to juz spory wydatek :-/ ale jak to się mówi coś za coś. Praktycznie lepiej kupić dwie "lepsze" na sezon, niż co chwila gorszą (bo zwyczajnie sie przedraża), a tak naprawdę te lepsze zaczynaja się powyżej 200zł :mrgreen:

#1307 Dziedziczens

Dziedziczens
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądDębica-Kraków

Napisano 26 sierpień 2010 - 22:01

Zwykle tak, zwykle warto zainwestować odrobinę więcej kasy, wtedy zakup służy na dłuższy czas. Ale z tym trzeba bardzo ostrożnie, bo zdarza się, że opony takie jak Conti czy Miśki nieznacznie tylko różnią się od opon mniej znanych firm, a płaci się za markę - każdy wie o czym mowa. Ja kupiłem komplet Maxxis Xenith Hors za 150, więc dość okazyjnie, a i tak trochę mnie bolało tyle kasy wyłożyć. Opony za 2stówy, fiu fiu.... :roll: Może jak będę obrzydliwie bogaty, wcześniej nie ;) Ale to już chyba półka dla zawodowców.

#1308 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 03 wrzesień 2010 - 08:29

Zauważyłem niedawno pęknięcia wzdłużne na oponie tylnej a dzisiaj na przedniej, czy trzeba już myśleć o wymianie na nowe ? W tej chwili mam założone fabrycznie Maxxis Detonator 700x23C, przejeździłem w nich prawie cały sezon (około 2 tyś. km). Nie mam orientacji w oponach do szosówki ( mam ją od roku), co polecacie w okolicach 100zł ? Z góry dziękuję za pomoc.

#1309 Dziedziczens

Dziedziczens
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądDębica-Kraków

Napisano 03 wrzesień 2010 - 12:10

Krzysiek, ja się nie znam, ale 2k km to trochę mało jak na opony szosowe, chyba, że często jeździłeś po kiepskiej nawierzchni. Wrzuć tutaj zdjęcia pokazujące w jakim stanie są opony, to ktoś kto zna się na tym lepiej niż ja na pewno Ci doradzi.

Co do opon, ja zakupiłem Maxxis'y Xenith Hors Categorie. Pisałem o nich wyżej, prześledź temat. Pozdrawiam ;-)

#1310 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 03 wrzesień 2010 - 13:01

Krzysiek, ja się nie znam, ale 2k km to trochę mało jak na opony szosowe, chyba, że często jeździłeś po kiepskiej nawierzchni. Wrzuć tutaj zdjęcia pokazujące w jakim stanie są opony, to ktoś kto zna się na tym lepiej niż ja na pewno Ci doradzi.

Co do opon, ja zakupiłem Maxxis'y Xenith Hors Categorie. Pisałem o nich wyżej, prześledź temat. Pozdrawiam ;-)

Opony wyglądają tak:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
dwa pierwsze zdjęcia to tylna i trzecie to przednia opona. Nawierzchnia, różnie ale chyba mimo wszystko te pęknięcia wyglądają mi jakby opona nie była nieco zleżała...

#1311 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 wrzesień 2010 - 13:53

serav to pewnie ze starości :-/ na nowy sezon nowe gumy, niestety dojeździj je teraz i już tylko na zapas tymczasowy.

Może stać się tak że w te szczeliny zacznie dostawać się piasek a jemu potrzebny jest już tylko czas i taka para zrobi swoje

#1312 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 03 wrzesień 2010 - 14:07

serav to pewnie ze starości :-/ na nowy sezon nowe gumy, niestety dojeździj je teraz i już tylko na zapas tymczasowy.

Może stać się tak że w te szczeliny zacznie dostawać się piasek a jemu potrzebny jest już tylko czas i taka para zrobi swoje

Tak myślałem. A jakie opony nowe brać pod uwagę ?

#1313 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 wrzesień 2010 - 14:27

Jakie? temat długi jak nie wiem co :->

Ja z szutek kupił bym tylko Vittorie, oponki mam slicki micheliny jakiś wysoki model trochę miałem cykora na deszczu ale to psychika i takie tam (te akurat trzumały OK)

Kup takie na jakie Cię stać, w danym segmencie cenowym Vittorie Rubino czy z droższych Vittorię Rubino Pro, lub Micheliny, im dłużej będziesz się zastanawiał tym trudniej podjąć decyzję.
tu masz jeszcze ciekawe oponki jeśli kwota odpowiada http://www.cyklomani...ro-23x28-czarna http://www.cyklomani...cx-23x28-czarna
Micheliny mają niższą górną granicę ciśnienia niż Vittoria

#1314 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 03 wrzesień 2010 - 15:06

Dziękuję za pomoc, zdecyduję się na Vittorię, lubię mieć więcej ciśnienia w kołach ;)

#1315 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 wrzesień 2010 - 18:32

Serav, na przykład z Vittorii Rubino Pro powinieneś być myślę, zadowolony. Na gorsze warunki mogą być Michelin Pro3 Grip. Z obu wymienionych akurat też korzystam i są wystarczające. Fakt, ceny sprzedawców są wyższe od 100/szt.. Cóż, takie są ceny.
Pozdrawiam, Piotr01

#1316 Gosc_eko_*

Gosc_eko_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2010 - 13:31

Witam może ktoś poleci mi oponki raczej na marne asfalty żeby komplet nie przekroczył 150zł waga obojętna mogą być druciaki,dodam że ostatnio kupiłem droższe oponki i zanim straciły bieżnik porozwalały się ,muszą być wytrzymałe ale też chcę żeby dobrze niosły jak znajde kawałek dobrego asfaltu.

#1317 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 04 wrzesień 2010 - 13:39

Ja od niedawna użytkuje Vredestein Fortezza TriComp http://www.wkreceni....omp-o_155.html. Po ok. 300 km mogę stwierdzić, że bardzo fajna opona. Dobrze się toczy, szum miły dla ucha :-)

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#1318 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 05 wrzesień 2010 - 09:32

A co sądzicie o tym modelu http://www.skleprowe...uct&prod_id=471 ?

#1319 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 wrzesień 2010 - 14:32

A co sądzicie o tym modelu http://www.skleprowe...uct&prod_id=471 ?

Ja o tym modelu sądzę, że to bardzo dobry model jest ;-)
Kupiłem je przed BBT, więc miały chrzest bojowy. Zrobiłem na nich ponad 1500km od momentu zakupu i nie mam powodu, żeby na nie narzekać. Pięknie niosą. Co prawda jeden kapeć (w tylnym kole) już złapany, ale to przez moją nieuwagę/zmęczenie, bo wjechałem na rozbitą butelkę (na drobne szkło chyba nie ma mocnych opon). Wcześniej używałem GP4000S i w porównaniu z nimi Vittorie są bardziej miękkie. Mi to nie przeszkadza. Co ciekawe, są o 1mm węższe (po założeniu na obręcz i napompowaniu) niż GP4000S, mimo, że obie opony są w tym samym rozmiarze 23mm.
Ładnie też trzyma się na zakrętach i wilgotnej nawierzchni, dzięki charakterystycznemu dla Vittorii, bierznikowi na rantach opony. W porównaniu z 'gołymi' Conti, Vitka wypada pod tym względem lepiej.
Za ta cenę to naprawdę świetny laczek, więc jak najbardziej polecam ;)

#1320 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 wrzesień 2010 - 11:27

Serav, tu masz lepszą ofertę: http://allegro.pl/2x...221529598.html. Też ze sklepu, więc z papierami, gwarancją itd.. Nie przewidujemy problemów, ale na wszelki wypadek może to być istotne.
Pozdrawiam, Piotr01

Dodaj odpowiedź