Jakie Kupić Opony?
Napisano 12 sierpień 2010 - 22:10
Porównywałem ostatnio :
1 Michelin PRO 2
2, Bontrager Race Light
wnioski :
w sumie jest róznica , ale niewielka, na korzysć PRO2, ale to zupełnie inna kategoria cenowa i oplotu - róznica w cenie ok 40 zł w detalu, no i oplot, 60 B 120 M.
Opony różnią sie kształtem, Michelin ma przekrój okrągło szpiczasty, Bontrager jest na górze płaski prawie, co do trakcji i jedne i drugie idą ładnie, przyspieszają , ale Michelin jakby nieco lżej to robi, za to na mokrym sie go boję , wtedy Bontarger idzie pewniej .
Dla mnie to jedna i druga opona nadaje sie na suche warunki idealnie, powiedzmy tak z ok 10 % ( no to takie niby prównanie, róznica naprawde minimalna ) na korzyść Michelina, za to na róznorakie warunki , jakby co w drodze mnie zaskoczyło to założe Bontragery, jednakże te "boczki " mają lepszą przyczepność na mokrym.
Wagowo - tyle samo 226 g zważone.
No to teraz tylko drugi komplet kół i jestem przygotowany na każdą pogode zdatną do jazdy.
Zaniedługo będę miał jeszcze Vittorie w podobnej grupie cenowej, porównam , to coś napisze.
Aha, nie porównuje tych opon np do Mxxisa Detonatora które miałem raz i koniec, bo to byłoby śmieszne
P.S.
PRO 2 ciągle są jeszcze w sprzedaży w Harfie, cena minimalnie niższa niż PRO 3.
Noct, Miałem Stelvio light coś mi wybuliło je , kord chyba puszczał i wywaliłem
IRC nie ma i nie będziem jak sie nie pojawią na targach na jesieni w eurpie to można juz zapomnieć o firmie na terenie Europy, za to w Japonii sprzedają w najlepsze, jak ktos ma dostęp to kevlary mieli na ten rok rewelka.
Mam resztke druciaków chyba ze 2 komplety jeszcze sam takie tyram po mieście.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 13 sierpień 2010 - 11:49
I wiem, że nastepną oponą będzie coś ze stajni Vittoria.
Nie wypowiadam się co do tematów przyczepności itp. ze względu na brak porównania z innymi oponami.
Pozdr.
R...
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 15 sierpień 2010 - 16:37
Od paru lat użytkuję Micheliny Pro2Race. Przednia wygląda jak na obrazku, normalnie jest okrągła, ale zdążyła się spłaszczyć:
Tylna wygląda tak:
Na domiar złego na jednym "z dohamowań do zakrętu nr... :-> ", a mówiąc poważniej po pewnym hamowaniu awaryjnym, na fragmencie tylnej opony zdarło gumę:
Czy tylna nadaje się do jazdy, czy bezpieczniej ją wymienić? Z tą zdartą gumą przejechałem już kilkaset kilometrów, pompuję 8 barów, ale jadę zawsze z lekką obawą, czy aby nie złapię gumy, albo opona nie wystrzeli. Jak dotąd nic się nie stało.
Przód, o ile dobrze myślę, używać dotąd aż zacznie znikać guma?
Napisano 15 sierpień 2010 - 18:06
Przy dosłownie jednej nitce kordu na bieżniku powinno już się wyrzucić oponę!
Gdzieś na forum, chyba nawet w tym temacie, ktoś pisał, że Orium są słabe, bo ktoś zablokował koło i zdarło całą gumę. Jak widać tutaj, i opony wysokiej klasy nie są w stanie sobie poradzić z tarciem o asfalt.
Jeśli masz duży przebieg to może komplet zmień? Ale oczywiście na przedniej jeszcze możesz jeździć, póki guma nie zdarta. Z tym, że nie spodziewaj się takiej samej przyczepności z przodu na starym laczu i z tyłu na nowym.
W ramach eksperymentu polecam sprawdzić grubość gumy w pozostałych miejscach tej uszkodzonej opony rozcinając ją wzdłuż aż do kordu. Dowiesz się jak ta guma jest trwała w funkcji przebiegu (zależy tez to od średniego ciśnienia przez cały okres jazdy na tej oponie), o ile nie miałeś nigdy ostrego hamowania z blokowaniem poza tym jednym...
Napisano 16 sierpień 2010 - 09:12
Napisano 16 sierpień 2010 - 20:54
Jaki bieżnik sprawdza się najlepiej na piachu? Chyba agresywny - taki jak na błoto - nie jest dobry? Czy tak naprawdę jest to głównie kwestia szerokości opony (i zmniejszenia ciśnienia) - i tego się nie przeskoczy (jednak opon szerszych niż 35 wkładać nie chcę a i zdaje się nie mogę).
Jak dotąd próbowałem: Michelin Cyclocross Jet(30x700), Maxxis Locust CX (35x700), Vittoria XN-PRO (32-700), COntinental Cyclocross Race (35-700). Najlepsze do tego celu wydają się Maxxis, Vittoria nie nadaje się na miękkie tereny, na Michelin przyjemnie się jeździ, pozwala nieźle kontrolować rower ale jak większy piach to już gorzej - poza tym łatwo złapać gumę. Continental - mało jeździłem, wygląda optycznie na najszerszą oponę.
Wszystkie wymienione opony mają łagodne bieżniki, nie próbowałem tych bardziej agresywnych.
Napisano 16 sierpień 2010 - 20:59
Napisano 16 sierpień 2010 - 21:03
Ja używam takich http://www.sklep.bik...roducts_id=3235 i sobie chwale za niskie opory na asfalcie.
A jak piach? Continentale (te, które ja mam) wyglądają na szersze, niż inne opony 35. Te pewnie są tak samo szerokie ale mają inny bieżnik niż moje:
http://www.conti-onl...ss_race_en.html
Napisano 17 sierpień 2010 - 15:21
Czyli opony dobre na wyjazd do lasu typu Puszcza Kampinowska.
no jak na kampinos to ciezko powiedziec ze tam jest maly i sredni piach bo miejscami to normalnie wybrzeze morskiektóre przede wszystkim są dobre na twarde nawierzchnie (asfalt, twarde leśne ścieżki) a przy okazji nie będą odstawać na mniejszym i średnim piachu
nie wiem czy wogole istnieje opona ktora i dobrze jedzie w piachu i po asfalcie toczy sie jak ta lala
do XC ja uzywam micheline XC AT
do czegos twardszego moze http://www.michelinb...untrygravel.jpg
na asfalcie na pewno kapke gorzej jak typowe opony turystyczne ale na piaski kampinoskie chyba znacznie lepsze
Napisano 17 sierpień 2010 - 21:20
no jak na kampinos to ciezko powiedziec ze tam jest maly i sredni piach bo miejscami to normalnie wybrzeze morskie nie wiem czy w ogole istnieje opona ktora i dobrze jedzie w piachu i po asfalcie toczy sie jak ta lala
Faktycznie w niektórych miejscach w Kampinosie jak nad morzem ale na przeciętnym szlaku jest twardo lub mało piachu lub fragmenty z dużą ilością piachu występują od czasu do czasu.
Chodzi mi o opony, na których nie odstawałbym bardzo na piachu od typowych opon, jakie mają pozakładane zazwyczaj rowery górskie. Nie wiem czy przy oponie o szerokości 35 niezła jazda po piachu jest w ogóle możliwa.
Napisano 23 sierpień 2010 - 12:07
A co myślicie o tej oponie:
http://allegro.pl/it..._5_kolorow.html
Podobno chwalona przez wielu ludzi...
A czy do takiej opony jak ww odpowiednia będzie ta dętka :
http://allegro.pl/it..._19_23_92g.html
?