Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#2081 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 04 lipiec 2012 - 21:25

Jak na zewnątrz to po prostu przebicie (sprawdź dokładnie oponę czy nie zostało), jeżeli od strony obręczy to dokładnie pooglądaj taśmę.

#2082 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 lipiec 2012 - 21:51

Pozwolę sobie na proste pytanie: pompkę porządną z manometrem masz, czy pompujesz na oko?
To generalnie bardzo dobre, niespecjalnie "wycieniowane" oponki, co prawda żadnej wkładki, ale sporo gumy na czole bieżnika.
Więc albo ciśnienie, zły montaż albo... pech ;-)

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#2083 luqinio

luqinio
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 lipiec 2012 - 13:59

Manometr mam. Dziś naładowałem 100PSI do dętek bTwin. Po ponownym przyjściu do garażu laczek. Wyjmuje dętkę i na przeciwko kominka jest ona rozerwana :/. Łatam więc starą i ją zakładam.

#2084 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 lipiec 2012 - 14:06

luqinio, kumpel też miał problem z dętkami z Decathlonu. Twierdził, że mu wyraźnie częściej się dziurawiły niż np. Continental czy Schwalbe. Może lepiej dorzucić te kilka zł niż ciągle się bawić w łatanie?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#2085 luqinio

luqinio
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 lipiec 2012 - 20:38

Radello, właśnie tak zrobiłem. Póki co jest ok ;-)

#2086 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lipiec 2012 - 20:51

btwinowskie dętki są do bani, rozwalają się też na kółka 26. Lepsze są już te pakowane podwójnie - kosztują tyle samo a z trwałością ok. Przejeździłem 6 zestawów tego na różnych rowerach i rozerwać nie rozerwało ani razy - nabijane do 7 BAR. Kilka mrazy zdarzało się dobić, ale wymiana opaski załatwiła sprawę - michelinowskie jeszcze są niezłe comp air bodajże to się nazywało. Accent wypadał u mnie najgorzej bo pękały przy wentylu na łatce. I chyba nie tylko mi się to zdarzało.

#2087 magik2208

magik2208
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • Skąddasd

Napisano 05 lipiec 2012 - 23:30

A ja polecam kendy i schwalbe. Conti jakos mnie chyba nie lubia. Kupilem dwie conti, obie mi rozsadzilo przy pompowaniu. Schwalbe i kendy sie trzymaja, a z tylu kontender, czasami z widocznym oplotem :)

#2088 matixg

matixg
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądWarszawa / Toruń

Napisano 06 lipiec 2012 - 06:51

Kupiłem na próbę Duro Stinger to chyba najtańszy nie-drut, do tego 206g, na razie zrobiłem 500km, dobrze niesie, nie widać żadnych nacięć, subiektywnie porównując lepsze od lithionów, nie czuję różnicy w porównaniu do grand prixów. Zobaczymy ile pociągną, bo za tę cenę to hit.

#2089 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 06 lipiec 2012 - 07:23

magik2208

A ja polecam kendy i schwalbe

Ja też polecam kendy jedną mi rozwaliło na 1 trasie przez dziurę (moja wina) lecz została załatana u wulkanisty i przejeździłem na niej już ponad 2k km i nic. Tylko niestety nie do dostania w moim sklepie rowerowym :-(.

#2090 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 11 lipiec 2012 - 16:15

http://allegro.pl/op...2466328968.html (normalnie cena ok. 50 wyższa!)

jak myślicie, warto ? Jazda treningowa (na naszych drogach), 99% na suchej nawierzchni, wytrzymałość chociaż te 5tyś km... Czy to raczej typowo wyścigowy model?

#2091 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 11 lipiec 2012 - 16:34

arkadiuszxx, Jeździłem na Huthinson Fusion2 bardzo dobre opony, super noszą, dobra przyczepność, trwałość zadowalająca.

#2092 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 11 lipiec 2012 - 16:43

W tej cenie zdecydowanie polecam Schwalbe Ultremo, tnie asfalt aż miło.

#2093 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lipiec 2012 - 17:29

W tej cenie zdecydowanie polecam Schwalbe Ultremo, tnie asfalt aż miło.

Zapomniałeś dopisać, że vice versa - asfalt też tnie te opony aż "miło" ;)
pzdr

#2094 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 11 lipiec 2012 - 17:32

To fakt, chociaż mi udało się na komplecie zrobić 4,5k :-P

#2095 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 11 lipiec 2012 - 17:55

O tym konkretnym modele nic nie powiecie ? HUTCHINSON ATOM COMP

#2096 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2012 - 20:20

mam teraz założone i są świetne - trzymają rewelacyjnie guma jest dosyć gruba więc trza się postarać. trzyma się dobrze, nie zużyła mi sie po 2000 z tymże staram się nie hamować gwałtownie. Mam czarne założone, ale zapasowo kupiłem jeszcze czerwone bo tak mi się spodobały.

#2097 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 11 lipiec 2012 - 20:52

No to chyba wystarczająca zachęta :) Skoro w sklepach po 160 a tu tak tanio to chyba się skuszę :)

#2098 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2012 - 21:08

akurat dętki z decathlona to dobre dętki, pare lat temu na nich tylko jeździłęm i nie złapałem gumy , ale złapanie gumy nie zależy od dętki jaką mamy tylko od syfu po kltórym jedziemy , ciśnienia i paru innych głupot z własnej winy porobionych.

z tego co wiem to dętki same z siebie nie pękają, chyba zę jest wada produkcyjna , ale przy firmowych produktach to rzadkość.

Bp jak czytam czasem teksty typu - kupiłem sobie pompke stacjonarną i okazało sie że jeździłem na 4,5 atm to nie wiem śmiać czy płakać trzeba, ludzie mają szosówki po pare tysiaków a pompki z manometrem porządnej nie mają - spadek ciśnienia o 1 atm to już jest różnica jak koło uderzy o przeszkode.

Jakoś od 2 lat już jeżdże tylko na dętkach Kenda Ultralite i też gumy nie złapałem, może po prostu nie jeżdże po poboczu, zakładam dobrą opaske, uważam przy zakładaniu opony aby nie przyszczypać, ładuje ciśnienie tuż poniżej max dopuszczalnego, sprawdzam ciśnienie przed każdą jazdą bo jak to mówią jak ktoś ma pecha to i palec w dupie złamie i choćby nie wiadomo co mu dawali coś zawsze żle zrobi.
to samo tyczy sie opon, nie jeżdże na oponach z oplotem 30 i 60 Tpi i innych poniżej 100 Tpi.
120-127 Tpi to podstawa do dobrej jazdy , opony dobrze niosą , toczą sie i na dodatek trudniej przebić taką osnowe przez malutkie co nieco.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2099 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 11 lipiec 2012 - 22:13

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/op...2452640999.html

waga 193gr
TPI: 127 i 67zł ?!
Czytałem parę ciepłych opini o duro hypersonicach, ale teraz tylko czerwone są. To może postawić na nieznaną firmę i nie tracąc na jakości zyskać kilkadziesiąt złotych...?

#2100 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lipiec 2012 - 08:36

wiesz co , o tych oponach napisałem już...... pare razy , jeżdże drugi sezon na Sliksterach , i polecam do lekkich kół,
To tania , bardzo tania, bardzo dobra opona !!
nieznana firma ??? firma co robi opony od ...lat

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź