Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#141 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 15 lipiec 2007 - 18:32

Mam pytanie: czy na felgę szosową 14 mm mogę założyć oponę trekkingową 700x35C? Jeśli nie to jaką najszerszą oponę mogę wcisnąć?

bez najmniejszego problemu.
powyzej 40 juz nie bardzo.

#142 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 lipiec 2007 - 22:58

dzięki Malik

#143 Blue

Blue
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądKrak/Inwałd

Napisano 19 lipiec 2007 - 11:32

Ja używam obecnie michelin speedium. Tanie opony z wyraźnym bieżnikiem. Niestety nie mam porównania do innych opon i szczerze mówią przeczytałem cały temat i jakoś dalej nie mam przekonania do opon gładkich- jasne będą się na pewno lepiej toczyć, ale dalej bałbym sie deszczu. Moje oponki zapewniają dobrą przyczepność na szutrze poboczy[bo czasem jeździłem poboczem jak był wzmożony ruch samochodów a mi sie nie chciało czekać w miejscu. Na mokrej nawierzchni nie zauważyłem praktycznie pogorszenia przyczepności. Kapcia złapałem raz- z mojej winy ... poprostu miałem za mało powietrza i dobiłem opone na zjeździe[nie wiem czy tam byly 3 bary nawet...].

#144 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 23 lipiec 2007 - 20:16

od jutra będę jeździł na Vittoriach Open Corsa Evo CX 700x23C :-D . jak troszke przejadę podzielę się wrażeniemi...

#145 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 23 lipiec 2007 - 20:55

Ja używam obecnie michelin speedium. Tanie opony z wyraźnym bieżnikiem. Niestety nie mam porównania do innych opon i szczerze mówią przeczytałem cały temat i jakoś dalej nie mam przekonania do opon gładkich- jasne będą się na pewno lepiej toczyć, ale dalej bałbym sie deszczu. Moje oponki zapewniają dobrą przyczepność na szutrze poboczy[bo czasem jeździłem poboczem jak był wzmożony ruch samochodów a mi sie nie chciało czekać w miejscu. Na mokrej nawierzchni nie zauważyłem praktycznie pogorszenia przyczepności. Kapcia złapałem raz- z mojej winy ... poprostu miałem za mało powietrza i dobiłem opone na zjeździe[nie wiem czy tam byly 3 bary nawet...].

Polecam michelin krylion carbon. Mam obecnie te opony w treningowych kołach i jestem bardzo zadowolony co do trakcji w suchych i mokrych warunkach mimo , że to slik. Duża zaletą jest wytrzymałość tych opon a minusem cena :(

#146 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipiec 2007 - 22:42

od jutra będę jeździł na Vittoriach Open Corsa Evo CX 700x23C

Świetne gumy - miałem je dawno i służyły mi długo, nawet gdy już nie było czarnych pasków na krawędziach (miałem zółte gumy).

#147 Gosc_Adamicki_*

Gosc_Adamicki_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2007 - 14:36

Karbon, ile km zrobiłeś na swoim Michelinie Krylion Carbon?

#148 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 lipiec 2007 - 15:13

Na pewno ponad...20 tyś. km. Zdarła się prawie do plecionki. Dałem tę oponę do koła tylnego gdy je sprzedałem.

#149 Gosc_Adamicki_*

Gosc_Adamicki_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2007 - 20:54

To chyba strasznie dużo?

#150 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 26 lipiec 2007 - 06:24

od jutra będę jeździł na Vittoriach Open Corsa Evo CX 700x23C

Świetne gumy - miałem je dawno i służyły mi długo, nawet gdy już nie było czarnych pasków na krawędziach (miałem zółte gumy).

Karbon jak oceniasz opory toczenia tych opon??....mi się wydaje, że są troszkę wyższe od opon, których używałem poprzednio( Hutchinson Top Speed). Może jest to kwestia "dotarcia" opony, a może to poprostu złudzenie...

#151 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lipiec 2007 - 08:35

Faktycznie to bardzo duży przebieg jak na tylną oponę, ale mieszanka gumy jest rewelacyjna. Tak elestyczna, że trzeba się namęczyć aby poodrywać nadlane włoski.
Faktycznie toczy się minimalnie gorzej niż najszybsze opony, ale nie wpływa to na jakość jazdy.

#152 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 26 lipiec 2007 - 12:09

masz na myśli vittorie czy michelina??

#153 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lipiec 2007 - 14:35

Mam na myśli Michelina Carbon.

#154 eismann

eismann
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądJawor

Napisano 31 lipiec 2007 - 09:51

Witam

a jakie szytki polecicie na zwykłe obręcze tak do 80 zł sztuka?

#155 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 lipiec 2007 - 09:54

Tufo CS22 lub nieco droższa CS33 Pro. Obie do dostania w Velo.com.pl

#156 Gosc_Adamicki_*

Gosc_Adamicki_*
  • Gość

Napisano 31 lipiec 2007 - 23:26

Dzisiaj zrobiłem pierwsze 73km na Michelinach Krylion Carbon. Pozytywnie. Poprzednie Continental Ultrasport były już totalnie zjechane, tak że złapałem 4 kapcie w ciągu 800km, które zrobiłem od kupna mojej zajefajnej jedenastokilogramowej szosy. :-D Może ktoś z Was coś powiedzieć na temat tych ostatnich lub też porównać jedne w stosunku do drugich?

#157 Gosc_cichy70_*

Gosc_cichy70_*
  • Gość

Napisano 02 sierpień 2007 - 14:40

no a do mnie , do nowych kół- american claasic 420 bladed-ida juz nowe oponki, za namowa xcracer`a beda to Vittorie Open Corsa Evo CX 700x23C , dotychczas jezdziłem na 2kach pro gripach ,wiec w przyszłym tygodniu jak wróce z uropu i załoze do rowerka DA i nowe koła i oponki to pochwale sie rowerkiem i wrazeniami z jazdy :))

#158 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 02 sierpień 2007 - 16:51

stanąłem dziś w obliczu sytuacji podbramkowej. Sprawdziłem dziś moje poczcive kevlarowe Vittorie i ze zgrozą stwierdziłem ze czas na zmianę. Wprawdzie gumy jeszcze wiele wiele, ale z racji tego ze mają 10 lat a przez ok 8 nie były używane to zaczęły parcieć i pękac. Po nagięciu widac ze się zaczynają rozwarstwiać. Jeździlem niedawno na takich oponach sparciałych w zwykłym turystycznym i to była masakra - ciągle łapalem gumy. Dlatego dziś czy jutro musze kupić opony. Zakładam ze to bedą egzemplarze na dokończenie sezonu a w przyszłym roku zafundowałbym sobie coś fajnego. Dlatego na dziś padło na Vittorię Zaffiro , Schwalbe Blizzard Sport, Hutchinson Flash. Moze ktoś by doradzil - wszystkie w jednakowej cenie. Skłaniam się ponownie ku vittori ale nęci mnie schwalbe a najmniej hutchinson - kiedyś znajomemu pękła przy pierwszym pompowaniu, ale inni zadowoleni.
nie chcę kupowac kendy za 30zł bo więcej tego badziewia nie zniosę - te opony po jakimś czasie robią się sztywne jak cerata - raz majtałem butem tak że mi pięta wpadła w szprychy - momentalnie starły się do włókien. Wolałbym uniknąc podobnych historii.

#159 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 02 sierpień 2007 - 17:26

no a do mnie , do nowych kół- american claasic 420 bladed-ida juz nowe oponki, za namowa xcracer`a beda to Vittorie Open Corsa Evo CX 700x23C , dotychczas jezdziłem na 2kach pro gripach ,wiec w przyszłym tygodniu jak wróce z uropu i załoze do rowerka DA i nowe koła i oponki to pochwale sie rowerkiem i wrazeniami z jazdy :))

myślę, że nie będziesz żałował :-D

#160 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 sierpień 2007 - 17:38

moze conti ultrasport???

Dodaj odpowiedź