Skocz do zawartości


Zdjęcie

Dieta Ketogeniczna


13 odpowiedzi w tym temacie

#1 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 02:35

Witam, czy jest tu ktoś na diecie ketogenicznej 30-50 g wegli dziennie i uprawia kolarstwo ? 

Moze być tez dieta nieskowęglowodanowa tzn ze 100-150 i wiecej,, róznie jest to definiowane w odniesieniu do sportu. Pisze prace dyplomową i prosiłbym o kontakt taką osobę celem wymiany pogladów, odczuć itp albo info o jakims znajomym w takim systemie żywieniowym 

na pierwszy rzut oka brak wegli moze sie wydać totalna katastrofą jednak zdarzają sie osoby świetne w sporcie a nie jedza weglowodanów, dochodza tez aspekty zdrowotne ktrórych celem jest eliminacja weglowodanów oraz chęc przetestowania takiego systemu. 

ps; dieta ta stałą sie ost bardzo popularna w sportach sylwetkowych, jednak róznica w wysiłku jest znaczna także to tez pomine

pozdrawiam



#2 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 lipiec 2015 - 06:16

To nie sport na takie diety. Chyba, że uprawiasz turystykę.

 



#3 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1206 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 15 lipiec 2015 - 07:57

dochodza tez aspekty zdrowotne ktrórych celem jest eliminacja weglowodanów oraz chęc przetestowania takiego systemu.


Tak z ciekawości, o jakie aspekty zdrowotne chodzi? Na siłę w każdej diecie można odnaleźć aspekty zdrowotne.
Co do stosowania przez kolarzy to jest przynajmniej jedna taka osoba http://karolinakozela.pl/

Jednak

 

Karolina Kozela okres przejściowy określa jako męczarnię, która trwać może nawet pół roku. Uważa też, że dieta ketogeniczna nie sprawdza się w przypadku uprawiania sportów wytrzymałościowych. „Na tej diecie udało mi się mocno zbić wagę i osiagnąć bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej, ale przy długotrwałym wysiłku fizycznym rzędu kilku godzin dziennie miałam dość produktów o dużej zawartości tłuszczu.

Dlatego po 2 latach zmieniłam ją na dietę wysokowęglowodanową i niskotłuszczową” – mówi Kozela. Dodaje też, że na diecie ketogenicznej bardzo trudno będzie utrzymać się osobom, które bardzo lubią słodkie, sezonowe owoce i produkty zbożowe.

 

Jak na pracę dyplomową to słaby research poszedł.


logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#4 celar

celar
  • Użytkownik
  • 211 postów
  • Skądkraków

Napisano 15 lipiec 2015 - 10:15

Ja próbowałem i nie polecam a nie nalężę do osób węglo uzależnionych, które godzinę bez batona nie pojadą.



#5 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 10:50

a to co opisujesz to akurat jest insulinoopornosc i to dosc zaawansawana, oczywiscie do odwrocenia, jesli pojawia sie uczucie łaknienia na weglowodany dosc czesto, no co 1-2h to kwalifikuje sie jako insulinoopornosc



jedna z lepszych dietetyczek w kraju, przychodza do niej pacjenci na silnych lekach, statynach miedzy inymi i Fibratach. Generalnie mega scierwo, ona ich leczy samym jedzeniem i pozniej odstawiaja leki, wlasnie ograniczajac bardzo weglowodany. oczywiscie nie zobaczycie filmu bo juz macie wyrobione zdanie  a te nie tak łatwo zmienic; ) i ja to rozumiem, kolarstwo/bieganie bez wegli jest bardzo ciezkie ale sa super sportowcy ktorzy daja rade z wynikami

to apropo aspektów zdrowotnych poza tym gluten jest w weglach i przenica, najgorsze zborze autoagresywne działaje na układ immunologiczny. 
niestety sporty wysoce-energetycznie z przewaga wegli nie sa za zdrowe, czy to kulturystyka czy triatlon. Predzej czy pozniej gluten wykonczy jelita a nadmiar insuliny trzustke. Wielu sportowców cierpi na jednostki chorobowe insulinozależnne 

http://rcin.org.pl/C...-Langfort_l.pdf

wg badan i nielicznej praktyki energetyka na tłuszczach wcale nie wypada zle.  



#6 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 871 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 15 lipiec 2015 - 12:55

http://portal.bikewo...dieta_ketogenna

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka



#7 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1206 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 15 lipiec 2015 - 12:58

oczywiscie nie zobaczycie filmu bo juz macie wyrobione zdanie  a te nie tak łatwo zmienic; ) i ja to rozumiem, kolarstwo/bieganie bez wegli jest bardzo ciezkie ale sa super sportowcy ktorzy daja rade z wynikami


Mnie akurat argumenty potrafią przekonać, tylko muszą być poparte badaniami.
 

niestety sporty wysoce-energetycznie z przewaga wegli nie sa za zdrowe, czy to kulturystyka czy triatlon. Predzej czy pozniej gluten wykonczy jelita a nadmiar insuliny trzustke. Wielu sportowców cierpi na jednostki chorobowe insulinozależnne


Na to wypadało by przedstawić właśnie badania i działanie węglowodanów przyjmowanych w trakcie i zaraz po wysiłku przez sportowca w stosunku do osoby nie uprawiającej sportu.

Bardzo ciekawy wykład.
logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#8 Prozor

Prozor
  • Użytkownik
  • 5106 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 lipiec 2015 - 13:06

Duby smalone ;p

 

Po pierwsze, dlaczego określasz ją jako "mega ścierwo"? Kobieta powinna podać do sądu Ciebie o zniesławienie ;p.

 

"gluten jest w węglach" - ciekawej jakich? Miale węglowym? Brykiecie? A może w cukrze typu fruktoza, glukoza, sacharoza? Bzdury? Bzdury! Nie wolno generalizować, bo to się czkawką odbija...

 

"Zborza" nie jadam, produkty zbożowe i owszem, rozumiem osoby chore na celiakię, która jest chorobą imunologiczna o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). W przypadku ludzi z tą chorobą, działający toksycznie na nich gluten faktycznie prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego.

 

Inna sprawa, że celiakia występuje dość często (1 osoba na 100), na dodatek na ogół częściej występuje w formie ubogoobjawowej, bez charakterystycznych objawów zespołu złego wchłaniania to inna sprawa i niestety problemy polskiego diagnozowania chorób sprawiają, że również celiakia jest późno wykrywana, a co niektórzy potrafią wysnuć błędne wnioski, że winnym jest gluten wykańczający jelita. Bo gdyby dana osoba nie jadła produktów z glutenem, to by nie zachorowała. Błąd! Celiakię miałaby czy jadłaby gluten czy też nie, na diecie bezglutenowej po prostu nie miałaby problemów, które stwarza dieta zawierająca gluten w przypadku osób, które są chore na celiakię. Proste?

 

Demonizowanie glutenu i przenoszenie jego działania z ludzi chorych na celiakię na ludzi zdrowych jest nonsensem, niestety dość mocno ostatnio szerzącym się.

 

Reasumując - warto sprawdzić, jakie są objawy celiakii np. tu: http://www.celiakia.pl/objawy/ 

- jednak nawet tu można znaleźć informację, że dużym błędem jest przechodzenie na dietę bezglutenową “na próbę”, bez wykonania dokładnych badań w kierunku celiakii. Błędem jest także wykonywanie diagnostyki podczas stosowania przez pacjenta diety bezglutenowej.

 

Insulinooporność to nie "uczucie łaknienia na weglowodany dosc czesto, no co 1-2h" - bzdury totalne...

 

Domyślam się, że nawet nie zapoznałeś się z zamieszczoną przez siebie publikacją. A szkoda, bo warto przeczytać, przynajmniej  streszczenie.

 

"Celem pierwszej serii doświadczalnej było porównanie maksymalnej i średniej mocy osiąganej podczas 30 s testu Wingate (maksymalny wysiłek przez 30 sekund), wykonywanego na cykloergometrze, po 3-dniowej kontrolowanej diecie mieszanej i po 3-dniowej diecie niskowęglowodanowej (L-CHO).

Wykazano, że dieta L-CHO powoduje istotne obniżenie średniej mocy (P. r ), natomiast nie wpływa na wielkość mocy maksymalnej (P max ), osiąganej przez badanych w pierwszym lub drugim pięcio-sekundowym okresie testu.

 

EPOC był istotnie niższy po diecie L-CHO niż po diecie mieszanej. Podwyższone przez dietę L-CHO przedwysiłkowe stężenie (3-hydroksymaślanu (|3-HM) ulegało szybkiemu obniżeniu w okresie powysiłkowym, natomiast poziom glukozy był w tym okresie podwyższony. Powysiłkowe stężenie obydwu amin katecholowych po diecie L-CHO osiągało istotnie wyższe wartości niż po diecie mieszanej.

Uzyskane w tej serii dane wskazują, że stosowanie przez kilka dni diety o niewielkiej zawartości węglowodanów wpływa niekorzystnie na wydolność anaerobową, najprawdopodobniej na skutek zmniejszenia zasobów glikogenu i zahamowania tempa glikolizy. Wyniki tych badań potwierdziły też stymulujący wpływ diety niskowęglowodanowej na mechanizm glukostatyczny w czasie wysiłku, czego przejawem jest zwiększona aktywacja układu współczulno-nadnerczowego oraz zmniejszenie sekrecji insuliny, a także wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych i ketokwasów w osoczu.

 

 

W drugiej serii doświadczalnej porównywano metaboliczne i hormonalne reakcje na stopniowany wysiłek wykonywany na cykloergometrze po 3-dniowej kontrolowanej diecie mieszanej i po 3-dniowej diecie niskowęglowodanowej.

Po diecie L-CHO stwierdzano wyższe wartości HR przy obciążeniach submaksymalnych.

Powysiłkowe stężenie LA i IRI utrzymywały się na niższym, a amin katecholowych i kortyzolu na wyższym poziomie po diecie nisko-węglowodanowej niż po diecie mieszanej. Wyniki tej serii badań wykazały więc, że krótkotrwałe ograniczenie spożycia węglowodanów nie powoduje upośledzenia wydolności aerobowej. Jest to najprawdopodobniej związane ze zwiększonym wykorzystywaniem ketokwasów i wolnych kwasów tłuszczowych w metabolizmie wysiłkowym, o czym świadczy m. in. większe zużycie tlenu zarówno podczas obciążeń submaksymalnych jak i maksymalnej intensywności wysiłku i obniżony współczynnik oddechowy. Aktywacja układu współczulno-nadnerczowego i wzmożone wydzielanie kortyzolu (hormon stresu, jedna z przyczyn insulinooporności) przy jednocześnie obniżonej sekrecji insuliny odgrywają niewątpliwie ważną rolę w utrzymaniu potencjału metabolicznego przy zubożeniu zasobów węglowodanowych organizmu.

 

W ostatniej serii doświadczalnej zbadano wpływ diety niskowęglowodanowej na reakcje metaboliczne i hormonalne na długotrwały (60 min.) wysiłek o intensywności 50% VO2 max.

Dane wskazują, że wzorzec metabolicznych i hormonalnych reakcji na długotrwały wysiłek o umiarkowanej intensywności jest zbliżony po obydwu zastosowanych dietach, jednak nasilenie tych zmian jest znacznie większe po diecie niskowęglowodanowej niż mieszanej. Wyniki tej serii świadczą ponadto, że triacyloglicerole mogą stać się ważnym źródłem energii podczas wysiłku wytrzymałościowego podczas, gdy ich poziom wyjściowy jest podwyższony. Stwierdzono też, że powysiłkowa ketoza występuje w warunkach znacznego przedwysiłkowego podwyższenia poziomu związków ketonowych we krwi. tj. po diecie niskowęglowodanowej. Istotne wydaje się stwierdzenie, że produkcja amoniaku podczas wysiłku o umiarkowanej intensywności wzrasta wraz z czasem trwania pracy i jest wyższa po diecie niskowęglowodanowej w porównaniu z dieta mieszaną. Znaczna ilość amoniaku jest wydalana z potem.

 

Podsumowując: Przedstawione wyżej badania wykazały, że 3-dniowe ograniczenie spożycia węglowodanów (dieta ketogenna) modyfikuje wydzielanie hormonów kontrolujących przebieg procesów metabolicznych i prowadzi do zmiany reakcji hormonalnych i metabolicznych na wysiłki fizyczne zmierzających do oszczędzania węglowodanów. Powoduje to zmniejszenie wydolności anaerobowej, natomiast nie wpływa na wielkość maksymalnej mocy anaerobowej, zdolność pobierania tlenu przez organizm ani na tolerancję umiarkowanych obciążeń submaksymalnych."

 

Czyli przekładając na nieco bardziej zrozumiały język ;-), dieta ketogenna nie spowoduje spadku mocy maksymalnej, jednak już przy wysiłkach fosfogenowych (no dobra, za wyjątkiem pierwszych sekund, ale to zrozumiałe), a zwłaszcza przy wysiłkach glikolitycznych widoczne jest zmniejszenie wydolności organizmu. Przy wysiłkach rzędu połowy VO2max większego problemu nie ma, jednak należy pamiętać, że 50% VO2max to praktycznie strefa w której organizm korzysta przede wszystkim z wolnych kwasów tłuszczowych jako paliwa i dla kolarza jest to zaledwie pierwsza strefa mocy i początek drugiej, czyli praktycznie regeneracja i strefa do całodziennej jazdy.

Jeśli jednak chciałoby się wejść w wyższe strefy mocy pojawia się problem zmniejszonej ilości glikogenu i w efekcie obniżenie wydolności organizmu.

Na dodatek zwiększenie ilości kortyzolu (hormonu stresu) jest niekorzystne i wpływa na możliwość zapadnięcia na insulinooporność. Co więcej wykazanie, że następuje zwiększona produkcja amoniaku wskazuje na rozpad białek, a zwiększona ilość ciał ketonowych jest charakterystyczna przy cukrzycy i głodówce.

 

Reasumując - link do rozprawy habilitacyjnej daje Ci wyczerpującą odpowiedź na Twoje pytanie. I nie jest to odpowiedź satysfakcjonująca sympatyków diety niskowęglowodanowej, a wręcz przeciwnie, dająca argumenty dla jej przeciwników.

 

Mam nadzieję, że ta praca dyplomowa będzie poparta badaniami, a nie tylko wyciągnięciem cytatów z kilku prac naukowych - które może choć przeczytasz i wyciągniesz z nich poprawne wnioski.


  • Greek lubi to

Focus Izalco ::::Powered by SRAM REDTM      24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png    GarminConnect.png

                                                                                     Grupa Forum na Garmin Connect


#9 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 lipiec 2015 - 13:08

qwasz11, masz pw jbc.


"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 


#10 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 lipiec 2015 - 15:32

Podaj proszę nazwiska sportowców uprawiających sporty wytrzymałościowo-siłowe mające sukcesy na arenie choćby krajowej.

Co innego wegetarianizm, weganizm czy inne psychiczne blokady (tak to określam), ale bez węgla czy to zboża czy kukurydzy czy dzikiego ryżu nie pojedziesz na wyścigu. Wyłączyć gluten, laktozę i alergeny wcale nie jest tak trudno...

 

Dodam tylko, że z diety nie ketogennej, bo to dla mnie mordęga, ale o ograniczonej podaży węglowodanów (100-120g) korzystam od października do grudnia :).



#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 6535 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 lipiec 2015 - 19:45

@prozor - insulinoOPOrność, a nie -ODPOrność.

Odporność jest pojęciem ściśle związanym z immunologią, a oporność w tym kontekście oznacza brak fizjologicznej wrażliwości na działanie hormonu.

Wybacz łapanie za słówka, ale w tym konkretnym przypadku precyzja jest bardzo istotna, bo i różnica w znaczeniu (i konsekwencjach) jest kolosalna.

rowerplus-logo-2.png
 
Nowa grupa SHIMANO 105 R7000 od teraz w ROWERPLUS.PL!


#12 Prozor

Prozor
  • Użytkownik
  • 5106 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 lipiec 2015 - 06:30

Racja, faktycznie myślałem o oporności, z uporem maniaka dodając "d" i wyszła odporność. Eh ;-)

Poprawione ;-)


Focus Izalco ::::Powered by SRAM REDTM      24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png    GarminConnect.png

                                                                                     Grupa Forum na Garmin Connect


#13 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • SkądSierpc

Napisano 16 lipiec 2015 - 09:15

Stosowałem od listopada do marca , zleciało 15kg , cały czas jeździłem (ok 3000km) + siłownia , nie zauważyłem jakiegoś większego spadku energetycznego czy samopoczucia (oczywiście jazdy zimowe i wczesno wiosenne były dosyć lekkie) , w sezonie startowym raczej się tak nie da i trzeba zwiększyć podaż węgli. Na zimę uważam że to rewelacyjna sprawa bez głodzenia waga spada (golonka odchudza hehehe) , polecam spróbować na sobie i ocenić czy będzie nam pasować bo to bardzo indywidualna sprawa .



#14 Prozor

Prozor
  • Użytkownik
  • 5106 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 lipiec 2015 - 09:35

Ten ostatni przytyk jest nie na miejscu. Nie neguję sensu diety niskowęglowodanowej w zbijaniu wagi, aczkolwiek odnoszę się krytycznie do twierdzeń typu "gluten jest zły, bo wykańcza jelita" tudzież "jak masz ochotę na słodkie co 2h to kwalifikuje się to jako insulinooporność". O ile ograniczenie podaży węglowodanów przy niskiej intensywności treningu, czy też w ogóle niskiego zapotrzebowania energetycznego przy siedzącym trybie życia ma sens (chociaż całkowite zrezygnowanie z węglowodanów już raczej nie bardzo) to przy nawet średnio intensywnych treningach wystąpi spory deficyt źródeł glukozy niezbędnej jako paliwo tak dla mięśni (przy wysiłkach nieco większych niż 50% VO2max), jak i dla mózgu.


  • mikroos lubi to

Focus Izalco ::::Powered by SRAM REDTM      24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png    GarminConnect.png

                                                                                     Grupa Forum na Garmin Connect




Dodaj odpowiedź