Jump to content

Photo

Tdf 2015 - Przełożenia

31 replies to this topic

#21 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Posted 16 July 2015 - 13:46

Chyba zbytnio odbiegliśmy od tematu  ;)

• patolog likes this

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#22 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 July 2015 - 22:24

Co do sprinterów to spokojnie starcza 53x11. Przy 75km/h daje to około 120rpm i nie jest to żadnym problemem dla sprintera, choć dla amatora taka kadencja w sprincie wydaje się kosmosem, bo zwykle na stojąco jedzie się twardziej.

https://en.wikipedia...00_m_time_trial- rekord prędkości ze startu lotnego na 200m na torze to 9.347s co daje 77 km/h. Nie chce mi się wierzyć, że sprinterzy w wieloetapowych wyścigach swobodnie osiągają taką prędkość na płaskim.

#23 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 July 2015 - 22:27

Tyle, że na torze zawodnik jedzie sam, rozpędzając się do tej prędkości również może liczyć tylko na siebie. Tymczasem na szosie rozprowadza go inny zawodnik, więc rozpędzenie się do wyjściowej prędkości do sprintu kosztuje lidera teamu znacznie mniej energii.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#24 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 July 2015 - 22:40

ale na torze nie masz w nogach calego etapu lub kilku(nastu)? pozatym kolarze torowi sa zbudowani prawie wylacznie do sprintow, bo nie musza sie martwic czy dadza rade przejechac kilka tys km w 2-3 tygodnie :) No nie wiem nie jestem ekspertem i bynajmniej nie probuje go zgrywac, ale pisanie ze to taka kaszka z mleczkiem jakos mi tu nie pasuje. koniec offtopa

#25 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 16 July 2015 - 22:47

Spytaj się Czesia Langa, jakie prędkości są na "najszybszym finiszu w całym World Tourze" :D

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#26 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,143 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 July 2015 - 05:54

Sprinterskie popisy na mecie etapu w Katowicach na dobre wpisały się w historię Tour de Pologne. W 2014 roku Belg Jonas Van Genechten ustanowił rekord prędkości uzyskując na finiszu przy Spodku niemal 81 km/h. Tym samym o 2 km/h pobił najlepsze osiągnięcie Niemca Marcela Kittela z 2011 roku.

Uzupełniając, ten finisz jest lekko z górki, osiągnięty wynik to 80,8 km/h a Genechten korzystał z przełożenia 54×11.

Trzepak 

"MAMIL"

#27 Ratonek

Ratonek
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 July 2015 - 07:19

https://en.wikipedia...00_m_time_trial- rekord prędkości ze startu lotnego na 200m na torze to 9.347s co daje 77 km/h. Nie chce mi się wierzyć, że sprinterzy w wieloetapowych wyścigach swobodnie osiągają taką prędkość na płaskim.

Andre Greipel chyba na 3 czy 4 etapie Tdf w tym roku na lotnym finiszu osiągnął prędkość 78km/h. Jak juz wcześniej koledzy napisali, zanim taki zawodnik zacznie swój sprint, Wcześniej jest rozprowadzony myślę, że do 65-70km/h ze spokojem.

#28 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 17 July 2015 - 08:12

Owszem, jest z górki, tak samo zdarzają się finisze z wiatrem i dlatego trzeba mieć na to wzgląd.

Natomiast nie jest niewykonalne dla czołowego sprintera osiągnięcie 75km/h w neutralnych warunkach.

Garść statystyk:

-69,44 na lotnym finiszu 3. etapu - Greipel

-78,48 na lotnym 5. etapu - Degenkolb i Greipel

-75,89 na lotnym 6. etapu - Degenkolb

-64,67 na lotnym 10. etapu - Greipel, Cav, Dege

Ponadto:

-śr. prędkość głównej grupy (Froome) na ostatnim kilometrze 4. etapu - 58.28km/h. I trzeba wziąć pod uwagę, że tam wcale nie były ustawione typowe pociągi. Normalnie jest jeszcze szybciej - a to daje pojęcie od jakiej prędkości startują sprinterzy do ostatecznej rozgrywki.

Jako ciekawostka - maksymalna prędkość na dotychczasowych etapach to 109.08km/h i to nie na pirenejskich zjazdach, tylko na zjazdach z Côte d'Erreffe.

• dawidr and mikroos like this

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#29 freak78

freak78
  • Użytkownik
  • 55 posts

Posted 11 August 2015 - 18:21

Witam, 73 kg to raczej dość lekki kolarz, ja dokładnie tyle ważę przy 175 cm wzrostu, i stwierdzam, że do sprintera znacząco mi brakuje, owszem, zdarza mi się na prostym rozbujać rower do ponad 50 km/h ale jednak nadal najlepiej oczywiście amatorsko idą mi pagórki, reszta jak na amatora zupełnie przeciętna, lekki jestem, mocy całkowitej mam mało, a w sprincie to podstawa umieć brutalna moc wyzwalać w parę sekund, znośnie mam natomiast w/kg...

#30 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Posted 11 August 2015 - 23:51

Lekki to pojęcie względne, jak widać. Ja przy 183 cm wzrostu i wadze 75 kg uważam się za ciężkiego. ;-) Jeszcze 3-4 kg w dół przed maratonem. 

#31 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 12 August 2015 - 16:56

Nawet nic nie powiem z moimi 193cm i 92kg wagi. Ale Backstedt przy tych samych warunkach wygrał Paryż-Roubaix, więc się nie przejmuję.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#32 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Posted 13 August 2015 - 16:34

73 kg przy 175 cm to jest lekki kolarz? Dla mnie to jest waga sprintera zdecydowanie, w każdym razie na pewno nie górala. Przy takim samym wzroście Cavendish waży 70 kg a Bouhanni 66 kg, wiadomo że to są prosi, ale jednak daje to jakiś pogląd na temat wagi.

Reply to this topic