A jakiego używałeś wcześniej?kupilem wlasnie specialized toupe gel 130-ke i musze powiedziec ze czegos tak wygodnego jeszcze nie mialem
Posted 21 June 2012 - 23:23
BG FIT dla wyboru siodła to chyba przegięcie.Kosztuje tyle co najdrozsze siodła.
Za free mozna sobie posiedzieć na miarce do rozstawu kosci kulszowych.
Gdzie dysponują taką miarką? W żadnym sklepie rowerowym się z tym nie spotkałem.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Posted 22 June 2012 - 11:33
Dzięki. Miałeś ten sam problem? Pomogło?
Ja też miałem problem, nie z bólem ale drętwieniem w kroczu (jeździłem na fabrycznym siodełku GIANT-a). Kupiłem Selle It SLR-a z dziurą i problemy minęły jak ręka odjął. Są w Decathlonie na promocji po 299 PLN chyba (to niezła cena) jak na to siodło (VANOX, carbon, skóra).
Posted 22 June 2012 - 12:21
Choć ludziska montują w taki sposób i ponoć działa ale ja się boję :mrgreen:
Posted 27 June 2012 - 23:18
Posted 28 June 2012 - 07:25
W Decathlonie nawet 259 złotych:)Dzięki. Miałeś ten sam problem? Pomogło?
Ja też miałem problem, nie z bólem ale drętwieniem w kroczu (jeździłem na fabrycznym siodełku GIANT-a). Kupiłem Selle It SLR-a z dziurą i problemy minęły jak ręka odjął. Są w Decathlonie na promocji po 299 PLN chyba (to niezła cena) jak na to siodło (VANOX, carbon, skóra).
dzisiaj sobie kupię
Posted 07 July 2012 - 22:34
Poszukuję siodełka na krótkie trasy (max 50km). Chciałbym, żeby było w miarę miękkie (jeżdżę dość często w normalnych ciuchach.)
Myślałem o Selle Itallia max flite - jest ono wystarczająco miękkie ? Cena 150-250.
Ja właśnie jeżdzę na tym siodełku a dokładnie Selle Italia Max Flite Genuine Gel. U mnie ból kości kulszowych nie istnieje. Jest bardzo wygodne i super elastyczne bo ma sprężynujący stelaż. Nie wiem jak spisze się w normalnych ciuchach ale miękkie jest napewno. Polecam choć jak wiadomo siodło to bardzo indywidualna sprawa.
Posted 25 July 2012 - 20:00
Znacie problem, więc może umiecie mi doradzić jakie siodło wybrać. Problem jest taki, że nie wiem jaka szerokość będzie odpowiednia ( rozstaw kości prowizorycznie mierzony wykazał 9,5 cm ). Drugą rzeczą jest dziura, widziałem siodła Selle Italia Flow oraz Max Flow, zastanawiam się które by mi lepiej pasowało - nie miałem okazji siedziec w takich siodłach więc musiałbym wybrać w ciemno. Na co mnie stać ? Przy 380 zł budżet byłby troche nadszarpnięty, więc chciałbym siodło najlepiej żelowe z dziurą poniżej tej kwoty. W Decathlonie widziałem SI SLR Gel Flow za 300 ( ostatnio bylo w promocji za 260-270 ), ale z nim problme jest taki, że nie ma go w żadnym decathlonie w Polsce... Zastanawiają mnie też siodłą Fizika, nie widziałem jeszcze modelu z dziurą, wiec sa one adresowane tylko do tych którym ten ucisk nie przeszkadza lub go nie czują czy Fizik ma jakiś system który działa jak siodła z dziurą ? Umiecie mi pomóc wybrać siodło do 380 zł które wyleczy mnie z tych przypadłości i pozwoli jechać kilka godzin bez bólu i obtarć które nie pozwalają wsiąść na siodło następnego dnia ? Waga nie gra roli kluczowej, ale wiadomo, że im mniej tym lepiej, co do koloru to najlepiej białe, ale jak będzie czarne to się nie pochlastam.
Posted 25 July 2012 - 20:27
Ale ... 95mm , to siodełka wąskie (ok 130mm) , dopiero 100-130mm to siodełka ok 143mm.
Proponuje - najpierw poeksperymentować z poziomowaniem siodełka ...
potem (gdy nie pomoże) polookać za siodełkiem anatomiczno-ergonomiczn-klejnotowym
- czyli z tzw "flow" wg nazewnictwa Selle Italia.
#974 Gosc_KeNaJ_*
Posted 25 July 2012 - 21:50
Dalej (o ile nie masz jeszcze) to spróbowałbym jakiegoś fizika, prologo (sam ujeżdżam i według mnie to po prostu klasa sama w sobie) bez dziury i dobrze ustawić.
Osobiście też miałem z tym problem (siodełko meridy) i też myślałem żeby przesiąść się na jakieś z dziurą, ale przesiadka na prologo pokazała, że takie wynalazki są zupełnie zbyteczne.
Posted 25 July 2012 - 22:06
po pierwsze to jakie siodło obecnie ujeżdżasz?
Hmm... wkleiłem zdjęcie, podałem szerokość, opisałem klase podając przybliżony koszt... co jeszcze chcesz wiedzieć ?
Z opinii które czytałem to lekiem jest tylko siodło z dziurą, co do ustawienia próbowałem przesuwać w różne strony o milimetry, różne kąty, ale nigdy nie dało się bólu wyeliminować. Nie chcę sie nabawić zapalenia prostaty, czy innych problemów, więc szukam innego siodła, ale nie mam na tyle pieniedzy, zeby bawic sie w metody prob i bledow, prologo faktycznie ma jakies zaglebienie na srodku, ale nie wiem czy to na mnie wystarczy. Zastanawiam się nad Selle Italia, ale nie wiem czy Flow czy Max Flow z wieksza dziura, no i jaki model ? Flite ? SLR ? Gdzie znajde atrakcyjniejsze ceny niż na allegro ? W sklepach nie mam doświadczenia, głównie obserwuje allegro.
Posted 25 July 2012 - 22:28
http://www.specializ...ltisportsaddles
statystycznie tańsze niż selle italia, mają - jak mówisz - dziurę, BG (body geometry)
No i przy Twoim 95mm, to 130mm siodełka ...
Jezeli zrealizuję planowany zakup siodełka speca, to będe miał na sprzedaź moje uzywane:
http://sbike.pl/sell...ow-o_l_206.html
oraz:
http://sklep.sportpr...35g.-czarne/807
za wąskie dla mnie - używane, ale w świetnym stanie.
#977 Gosc_KeNaJ_*
Posted 25 July 2012 - 22:29
Obecnie ujeżdżam Prologo choice max i zagłębienia nie ma, różna jest twardość - z tyłu najtwardsze i stopniowe maleje. I ciężko jest to opisać ale sam kształt siodła jest "inny".
Proponuję poszukać po używanych modelach, koszt zakupu nieduży, zawsze można sprzedać. Albo najszybciej, podpatrzeć u znajomych kolarzy, pożyczyć na przejażdżkę i szukać ideału.
Posted 25 July 2012 - 23:01
I tu zwracam się z konkretnym pytaniem, jeździł ktoś z was na nim ? Jakieś opinie ? A ci co nie jeździli, może powiedzą co z rozmiarem ? rozstaw mam 120mm, siodło ma 143. Zwykle w siodle spędzam 3 godziny, ale 5 a raz nawet 6 sie zdarzyło, lubie jeździć na dolnym chwycie ( no ale też bez przesady ) czy więc 143mm będzie odpowiednie ? Aktualnie mam 135 i delikatnie obcieram prawą pachwinę, ale włąśnie dotarło do mnie, że to może być przyczyną siodła przesuniętego za bardzo w prawo, a nie na środku. Rano będę kombinował.
edit
Dodam, że siodło ma "tendencje spadkowa" czyli coś jakby jest pochylone na linii miejsca gdzie opieraja sie kosci > nos siodła. Zastanawima się więc czy przez to nie będzie zbyt dużego nacisku na środek krocza i prostate. Z drugiej strony taki tył siodłą może być udogodnieniem przy agresywniejszej jezdzie na dolnym chwycie. Nie wiem czy mam racje, tak mi podpowiada logika, jak cos to poprawcie.
Posted 26 July 2012 - 09:43
Posted 26 July 2012 - 20:17
http://karbonowy.pl/...2191758817.html
Ja na Allegro kupiłem od tego samego sklepu jakieś 20-30 zł taniej.
Na tym Rominie Speca też jeździłem pare miesięcy, ale ten otwór był dla mnie za szeroki, a jego krawędzie za ostre. Czułem sie, jakbym jechał na dwóch prętach, ale niektórym pasuje. Do tych pomiarów rozstawu u Speca, to niestety też trzeba podchodzić z pewną rezerwą. Im wychodziło, że właściwe jest 143, a mnie lepiej było na węższych. Niestety siodełko to tylko metoda prób i błędów.