Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#941 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 28 maj 2012 - 17:13

Hehe, i znowu - dla mnie Ponza była największą męczarnią ze wszystkich znanych mi siodełek.

#942 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 28 maj 2012 - 21:25

Właśnie dlatego napisałem gdzie leży, a właściwie siedzi problem z siodełkiem. pozdr

#943 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 29 maj 2012 - 10:01

http://twomark.pl/

Najlepiej również zadzwonić i upewnić się czy mają na stanie.

Ano, ale pewnie mają - akurat wczoraj kupowałem siodełko w Bielsku i pół ściany było obwieszone różnymi modelami Speca. Oni się koncentrują głównie na Specu i Giancie.

#944 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 29 maj 2012 - 12:39

czy jeździł ktoś z Was na takim siodełku?? jak myślicie, będzie to dobra propozycja ?? Trochę cudów ma i tego właśnie się boję :-/
siodełko Allay

#945 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 maj 2012 - 16:20

W Endushopie w Poznaniu mają już testowe siodła Cobb-a. Sam ściągałem ze stanów i wreszcie jest ok.

#946 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 30 maj 2012 - 17:06

Dziwne rzeczy na stronce Cobba piszą.
Czub siodełka ma nie być skierowany na wprost, tylko lekko na bok?
Nachylenie miednicy - zawsze wydawało mi się, że powinno być dokładnie odwrotnie.
Czubek siodła lekko w górę - odciążenie rąk. No tak, a co wtedy z uciskiem krocza?

#947 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 maj 2012 - 17:12

Te siodła nie uciskają na krocze bo są tak specjalnie wyprofilowane... Szczególnie model max to jest szczyt wyrafinowania ;-) A ja nie przekręcam siodła w bok, bo nie mogę tego zrobić ze sztycą aero :-P

#948 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 02 czerwiec 2012 - 13:30

Testowałem siodełko Ritchey Streem 130mm i Fizik Antares 142mm. Kości kulszowe na Antaresie mają znacznie lepsze podparcie ale co z tego skoro siodełko naciska na krocze jak diabli. Ciągle zmieniałem ustawienie pocyhlenia ale na każdym się jedzie strasznie niewygodnie bo nacisk na krocze jest bardzo duży. Czy to znaczy, że kupić sobie siodełko z dziurą?

#949 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2012 - 14:49

Julkos, kup sobie jakieś Selle Italia z dziurą i nie będziesz musiał testowac, zapomnisz o problemie. Świetny jest Flite Classic, SLK ale są i tańsze siodła tej firmy.

#950 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 02 czerwiec 2012 - 14:59

Dzięki. Miałeś ten sam problem? Pomogło?

#951 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2012 - 15:47

Oj kolego, czy miałem problem? Pamiętam, że ujeżdżałem różne siodła i ostatnim przed wizytą u urologa było San Marco jakiś SKN czy coś podobnego. Lekarz długo się głowił co mi może dolegac, a że był mądry facet, to zapytał mnie o tryb życia. To mu powiedziałem, że sporo jeżdżę na rowerze. Kazał mi kupic siodło z otworem. Akurat wtedy kupiłem Selle Italia SLK i problemy się skończyły.

Dobre i tanie jest też siodełko PRO - można je kupic za jakieś 100 - 130 zł w zależności od sklepu. Tytanowe pręty, bardzo lekkie. Minusem może byc to, że jest dośc wąskie, i np. mi po 40 km jazdy cierpnie tyłek. Do górala się nadaje, na szosę mniej - ale i to siodło poza pewną niewygodą, poważnej szkody na ciele nie uczyni.

#952 magik2208

magik2208
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • Skąddasd

Napisano 02 czerwiec 2012 - 16:56

Witam, zastanawiam się nad nowym siodłem, niestety do wydanie nie mam dużo...
Wybrałem 3 siodła, jeżdżę połowę w mieście, bez pampersa, z oponami 23mm.
Siodło z dziurą to dobry wybór ze względu na zdrowie, tak?
Głównie w dzień pokonuję 25km w jedną i 25km w drugą stronę (do szkoły, po pewnym czasie powrót oczywiście)

http://allegro.pl/se...2363166196.html - selle q-bik

http://allegro.pl/si...2338448069.html - x0 - trochę zniszczone ale cena... - 45zł z wysyłką.

http://allegro.pl/ve...2361343459.html - velo pro - tutaj generalnie mój faworyt.

Co myślicie o tych siodłach?

#953 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2012 - 19:27

Kolego kupiłem to siodełko chyba za 50 zł nówka tylko ,że białe powiem ci tak na początku troszkę boli tyłek ale po przejechaniu 10 km ustaje. Mogę ci powiedzieć że jest bardzo twarde ale super trzyma ;-)

#954 magik2208

magik2208
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • Skąddasd

Napisano 02 czerwiec 2012 - 20:12

Mowisz o q-bik, tak?
Z tego co widzialem to pisales, ze jezdzisz raz na 2tyg, ja nieco czesciej, tzn 10-12 razy czesciej :)

Warte wydania tej 2x wiekszej sumy?

Co myslicie o reszcie? Czy w selle przypadkiem nie place wiecej za firme? Jadnak jak patrzyc na materialy z jakich siodlo zostalo wykonane to velo wypada... lepiej...

Co powiecie jeszcze o velo i x0?

#955 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 02 czerwiec 2012 - 21:35

To strasznie tanio jak 50zl. Najtaniej jest w xtrabike za 70zl. Ja chcialem kupic q-bik ale przeczytałem w jednym teście roweru tak:
"Siodło Q-Bik zastosowane w Meridzie jest specyficzne. Jest bardzo miękkie jak na rower szosowy, co z pewnością nie będzie odpowiadać zaawansowanemu kolarzowi. Dla osób, których jednorazowy wypad na rowerze rzadko przekracza 70 km będzie idealne. Osobom, które planują dystanse dwa razy dłuższe proponujemy od razu wymienić tę kanapę. Szeroki kształt sprawia, że nogi potrafią zdrętwieć po kilkudziesięciu kilometrach pedałowania. "
Myślę o wersji q-bik flow (z dziurą) ale sam już nie wiem. Wiem tylko, że szerokość 140+ i z dziurą. Za dużo kasy też nie chcę wydawać.

#956 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2012 - 21:40

Julkos - koło 100 zł - Velo Pro, jak masz więcej hajsu - Sell Italia C2 w Formicki Bike za 200 zł

#957 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 02 czerwiec 2012 - 23:57

Testowałem podobne siodełko do tego velo, a mianowicie ritchey biomax 131mm i powiem, ze co do kwesti krocza jest ok ale jest dla mnie za wąskie, a velo widze, że ma 129mm. Poszukuję 140 z dziurą :P

#958 magik2208

magik2208
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • Skąddasd

Napisano 03 czerwiec 2012 - 19:19

Z wkladka czy bez? Chce kupic to velo, z tym, ze chce uniknac wkladki, rowerem glownie dojezdzam do szkoly, z tym, ze mam kawalek (25km w strone) :)

#959 RobsonMAN

RobsonMAN
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądGołuchów

Napisano 20 czerwiec 2012 - 12:57

A ja mam pytanie, czy mocowania siodełek w szosówkach są uniwersalne, chodzi mi o to czy nie będe miał problemu z przykręceniem ot TAKIEGO SIODŁA ? Niżej daje miejsca jak to u mnie wygląda:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Pozdrawiam!

#960 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 21 czerwiec 2012 - 19:06

kupilem wlasnie specialized toupe gel 130-ke i musze powiedziec ze czegos tak wygodnego jeszcze nie mialem, naprawde polecam (no i przyzwoita waga, bo moje wazy 190gram)

Dodaj odpowiedź