Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#921 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 02 kwiecień 2012 - 11:54

Emilio, również miałem ten problem. O dziwo pojawił się nagle w siodle Selle Italia Flite na początku sezonu. Na siodle tym przejeździłem połowe zeszłego sezonu i było ok.

Najprawdopodobniej masz zbyt wąskie siodełko, które wchodzi pomiędzy kolce kości kulszowych miednicy i uciska tkanki i wiązki nerwów.

Kilka postów wcześniej, macias napisał ciekawe informacje na temat siodeł.

Polecam potestować siodełka Specialized. Jeżeli masz w okolicy sklep z produktami Speca, to zapytaj o możliwość pomiaru rozstawu kolców kulszowych. Spec ma kalkulator ułatwiający dobór właściwej szerokości siodełka w oparciu o tenże pomiar.

#922 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 14:42

dużo jest napisane wygodne nie wygodne mi się dobrze na swoim siedzi ale jest problem z przednią jego częścią faktycznie jest wąska i mały drętwieje :( spodenki mam biemme nie najgorsze chyba widziałem też siodełka z wyprofilowanym wgłębieniem przez środek no i te z dziurą tak więc zastanawiam się nad wymianą bo w końcu jazda ma sprawiać przyjemność , co do testowania to nie mam możliwości a i cena powiedzmy 100 + - ?

#923 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2012 - 20:09

Koledzy mam takie siodełko http://www.gloriotti...IK-FLOW-BIA.jpg i powiem jedno masakra nie wiem jak się nazywają te kości w pośladkach na których się siedzi ale na tym siodełku się czuje człowiek jak by siedział na rozgrzanych gwoździach. Jakie siodło nie będzie uciskać tych kości bo już nie mam siły chyba moje z 4 siodełko ech :-(

#924 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 kwiecień 2012 - 20:31

Kup Cobb-a ;-) Ponoć stworzone jest do jazdy kościach kulszowych i niweluje nacisk na nie tym samym.
Na forum xtri.pl składa się właśnie grupowy zakup na te siodła ;-)

#925 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 kwiecień 2012 - 20:32

Koledzy mam takie siodełko http://www.gloriotti...IK-FLOW-BIA.jpg i powiem jedno masakra nie wiem jak się nazywają te kości w pośladkach na których się siedzi ale na tym siodełku się czuje człowiek jak by siedział na rozgrzanych gwoździach

Z tego co ja zauwazylem duzo ludzi szuka w marce selle italia , jest wiele inych firm ktore maja do zaoferowania wiele wiecej jezeli chodzi o komfort podczas jazdy

intel action, moze poszukaj cos z wkladka zelowa tej samej , firmy kiedys pamietam uzywalem to bylo jak kanapa bo z reguly te siodla jak :

-SELLE ITALIA SLR Team Edition
-SIODELKO SELLE ITALIA SLR KIT CARBONIO

Uzywalem i powiem ci niby sa tez bardzo znane, ale potrafia dac sie w kosc ale to jest tez kwestia przezwyczajen i dobrej wkladki w spodenkach ;-)

Moze zmien sobie na Selle Italia SLR Gel Flow ;-)

#926 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2012 - 21:17

krzysztof a czy ten ból może być spowodowany ,że to nowe siodełko i w ogóle moje 3 jazda na nim w tym sezonie jak i w ogóle w tym roku. Bo mam jeden dylemat czy jeżdżąc systematycznie 3/4 razy w tygodniu moja dolna część ciała może się przystosować bo obecnie jeżdżę raz na 2 tygodnie

#927 macias

macias
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPolska

Napisano 04 kwiecień 2012 - 21:33

Po zdjeciu to duzo nie mozna powiedziec i nie wiadomo tez jaki bol odczuwasz (oparzenia, odbicia, jakby Cie na pal nasadzili, etc). Moze to byc zapadniecie sie w zelu (watpie) albo ucisk na udo -- przy ruchu noga nieswiadomie jestes sciagany z tego siodelka, po chwili "wracasz", i masz lacznie taki efekt, ze siodelko non-stop Cie obija. A powinienes do niego byc przyklejony. Po dluzszej jezdzie nie dretwieja Ci rece albo nogi? Nb. jaka jest szerokosc tego siodelka?

#928 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2012 - 22:08

Chodzi o to .że mi nic nie drętwieje siodełko mam i tak lekko za wysoko to raczej efektu odbijania chyba nie ma ponieważ sam czuje jak pupa cały czas jest w siodełku ból następuje po 10km i jest taki jak bym miał siniaka i go uciskał cały czas , wstaje co jakiś czas z siodełka wtedy to mija ,siodełko ma jakieś 18 cm szerokości

#929 macias

macias
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 kwiecień 2012 - 14:51

Ja obstawiam sciaganie udem. 18 cm to nieprawdopodobna kanapa, nie jestem zadnym kolarzem, a jak widze szerokosc 155 mm, to juz wymiekam -- zeby pedalowac wygodnie przy czyms takim musisz miec rower miejski, a sam piszesz, ze siodelko jest za wysoko.

#930 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 kwiecień 2012 - 14:56

już na zdjęciu wygląda jak siodło... damskie

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#931 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 05 kwiecień 2012 - 20:44

Przepraszam panów siodełko ma 14 cm teraz mierzyłem a Radello niech idzie pierw do sklepu i spyta sprzedawcy albo sam zobaczy ,że to siodełko męskie ;-)

#932 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 14 kwiecień 2012 - 17:42

ale to jest tez kwestia przezwyczajen i dobrej wkladki w spodenkach ;-)

Mam kilka spodenek do jazdy: jedne nadaja sie na max 130 km, inne na max. 200 a jeszcze inne na 300-400 i wiecej km. Wiele zalezy wlasnie od rodzaju wkladki. Ale wiele zalezy tez od temperatury, wilgotnosci (znaczy ile potu z nas nieodparuje tylko splynie w dol i przyspieszy powstawanie obtarc).

#933 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2012 - 10:01

Problem rozwiązany siodełko wypoziomowałem i teraz jest dobrze siedzę większą częścią pupy ;-) na szerszej powierzchni i nie ma takiego ucisku na kości podziękował za wszystkie rady ;-)

#934 przemek

przemek
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądKędzierzyn-Koźle

Napisano 21 maj 2012 - 09:28

Jestem zainteresowany zakupem siodełka specialized romin o szerokości 130mm. Czy ktoś orientuje się gdzie (sklep internetowy), oprócz airbike mógłbym takie zamówić? Z góry dziękuję za pomoc!
  • z wiatrem we włosach lubi to

#935 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 21 maj 2012 - 11:17

http://twomark.pl/

Najlepiej również zadzwonić i upewnić się czy mają na stanie.

#936 Gosc_legggy_*

Gosc_legggy_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2012 - 18:31

ale to jest tez kwestia przezwyczajen i dobrej wkladki w spodenkach ;-)

Mam kilka spodenek do jazdy: jedne nadaja sie na max 130 km, inne na max. 200 a jeszcze inne na 300-400 i wiecej km. Wiele zalezy wlasnie od rodzaju wkladki. Ale wiele zalezy tez od temperatury, wilgotnosci (znaczy ile potu z nas nieodparuje tylko splynie w dol i przyspieszy powstawanie obtarc).

witam, mam problem, mam siodło selle italia filante i za kij nie mogę go dobrze ustawić, po trasach 70-100km mam sopry dyskomfort bólowy w okolicach krocza, próbowałem ustawić siodło bardziej do przodu, bo miałem wrażenie, że te przednie pręty (podpora z przodu) powodują, że siodło jest w tym miejscu od góry twardsze i uciska, trochę pomaga zrobienie lekkiego kąta do podłoża (obniżenie przodu) ale znowu lecę do przodu za bardzo (minimalnie), a może to problem spodenek? bo moje coolmaxy wydają się takie spłaszczone, kiedy w sklepie oglądałem nowe to wkładki takie same (coolmaxy) były bardziej pulchne, zmieniać siodełko czy raczej jakieś pulchniejsze spodenki z wkładką?

#937 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 maj 2012 - 19:33

Miałem problem z Selle Italia Flite. Środkowa część siodełka dawała mi mocno popalić. Selle miało szerokość 130. Teraz mam Speca Toupe 143 i jest super. Spec jest z dziurą i jest lekko wklęsły w centralnej części. Spróbuj szerszego siodła.

#938 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 27 maj 2012 - 20:39

Czy ktoś wie cokolwiek nt. tych siodeł: http://www.ebay.com/...=item519f827a12

#939 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 28 maj 2012 - 07:54

Czy ktoś wie cokolwiek nt. tych siodeł: http://www.ebay.com/...=item519f827a12

Tak mialem taka deseczke co mozna powiedziec o wygodzie to zapomnij , co prawda jedzilem od zawsze na deskach to szlo sie jakos "oswoic" tylek .

Ale obtarcia i tak sie pojawialy mimo najlepszych wkladek, srednio widze takie siodlo na dalekie dystanse (moja opinia )

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#940 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 28 maj 2012 - 10:50

Przerobiłem wiele siodełek, zanim trafiłem na SanMarco Ponza. Problem w tym, że to kwestia bardzo osobnicza. pozdr

Dodaj odpowiedź