Napisano 10 marzec 2012 - 21:31
Polecam siodełka Specialized - Toupe albo Romin. Technologia Speca Body Geometry to nie tylko chwyt marketingowy. Mam siodło Selle It. Flite w szosówce. Owszem jest bardzo wygodne, a do tego bardzo estetyczne. W góralu natomiast mam model Phenom Speca. Jest zdecydowanie bardziej komfortowy niż Flite. Testowałem kiedyś siodła Toupe i Romin, są super.
Napisano 11 marzec 2012 - 00:44
Oglądałem ofertę siodeł Coob Cycling i bardzo mnie zainteresowały te siodła, Czy ktoś z forowiczów ma takie siodło i podzielił się wrażeniami z użytkowania, a może można by się umówić na przymiarkę.Jeśli poszukujecie dobrego siodła, to możecie dołączyć się do grupowego zakupu siodeł Cobb: http://xtri.pl/zakup...cobb-vt1707.htm
Marka mało u nas znana, ale przeszukajcie zagraniczne fora, to się przekonacie że nikt z nich już nie rezygnuje ;-)
Napisano 11 marzec 2012 - 10:19
SLR jest bardziej płaski niż Flite, on jest płaski w środkowej części, a boki ma lekko zaokrąglone. Testowałem Flite, ale SLR bardziej pasuje do mojego zadka. Jak masz okazję kupić w takiej cenie jak mówiłeś to nie ma się co zastanawiać, przetestujesz i zostawisz sobie, albo sprzedasz.od jakiego modelu lepszy ? masz flite ? napisz coś o tym siodełku bo mógłbym takie okazyjnie kupić !
Ja mam SLR z dziurą i nie zaobserwowałem dyskomfortu na dłuższych trasach. A ucisk na prostatę jest dużo mniejszy.kierowalem sie w kierunku siodla z otworem,ale po kilku negatywnych opiniach na temat uzytkowania na długim dystansie,pozostaje przy pełnym
#908 Gosc_Tomek_Rz_*
Napisano 16 marzec 2012 - 15:09
Mój wcześniejszy fizik arione wydawał mi się wygodny ale do czasu, okazał się nieco za wąski chyba.
Napisano 19 marzec 2012 - 10:44
szukam możliwie taniego i przy okazji dobrego siodełka z dziurą. Wiem, że Selle italia SL XC jest spoko, tylko szukam czegoś w miarę możliwości tańszego. Znalazłem siodełka firmy Velo, które wyglądają niemal identycznie i mają prawie takie same wymiary, a kosztują o połowę mniej. Czy ma ktoś może doświadczenia z tym siodełkiem?
http://allegro.pl/ve...2157121467.html
Jeszcze jest takie, tylko obawiam się, że ta dziura jest na tyle duża, że jej krawędzie mogą się wbijać w tyłek.
http://allegro.pl/ve...2180191318.html
Dzięki i pozdrawiam
Napisano 19 marzec 2012 - 15:37
Ja rozwazalem Velo Biologic, i w zasadzie caly czas rozwazam, dobra koncepcja, tylko zbyt duza szerokosc mnie powstrzymuje od zakupu.
Napisano 19 marzec 2012 - 22:27
Badanie polega na tym, że siada się na termoformowalnej gąbeczce, kolce się "odbijają" a potem mierzy się odległość. Odległość odpowiada szerokości siodła.
Mnie kiedyś wyszło w trakcie badania, że mam rozstaw odpowiedni do siodła 143 mm, po czym siodło dokładnie o tym rozmiarze kompletnie mi nie spasowało....
Napisano 19 marzec 2012 - 22:35
Ale zastanow sie czego oczekujesz! Chcesz obejmowac siodelko czy chcesz siedziec NA siodelku?
Np. w pierwszym wypadku jezdzi sie super szybko, fantastycznie pokonuje sie dolki o srednicy w okolicy srednicy kola i wieksze, ale po dluzszym czasie mozesz zaczac rodzic. Z kolei siodelko na ktorym sie siedzi odbije Ci tylek w terenie, ale wygodnie sie jezdzie na gladkim jak stol asfalcie (wystarczy pedalowac).
Dlatego wydaje mi sie, ze lepiej brac siodelko z lekkim zapasem, zebys mogl sie jednak zsunac do tylu i odpoczac.
Wlasnie zamowilem Turbomatica Team Flow (karbon) za 399 zl, mialo byc Flite, ale jak obejrzalem speca, to wyszlo, ze TM ma duzo dluzszy nos i ksztalt bardziej jak litera T mnie przekonal.
Popatrzymy :-)
Doprecyzuje -- "obejmowac siodelko" = kosci kulszowe sa na krawedziach zewnetrznych siodelka. Mam tak z Arione, boskie uczucie w terenie.
I jeszcze jedno -- istnieje taka "instytucja" jak siodelka testowe. Warto zaczac od Fizika (firma mBike), bo za dzien oplata wynosi 5 zl. Sciagamy sobie 3 siodelka i juz wiemy dokladnie czego chcemy (w najgorszym wypadku; rozmiarowka leci co 1 cm), a w najlepszym trafiamy na ukochane siodelko. No i z glowy, bez kombinowania.
mBike ma tez San Marco (3 typy bodajze), Selle Italia oferuje sporo sklepow, np. AirBike, ale ceny (25 zl za dobe) juz sa slone.
Napisano 24 marzec 2012 - 00:02
Zobaczymy czy gacie bez wkładki coś poprawią - pewnie zniknie efekt odciskania się wkładki na tyłku przez co być może powstawał ból.
Przez weekend ciąg dalszy eksperymentu
Napisano 24 marzec 2012 - 14:37
Napisano 24 marzec 2012 - 15:08
Skoro mam ultrażelowe siodło, a więc posiada ono ultrazdolność do kształtowania się pod tyłek, to czy nie wystarczy zmiękkszaczy do tego by wpasować tyłek względem siodła? Wczoraj właśnie odczułem jak idealnie siodło wpasowywuje się w tyłek, ewentualnie tyłek w siodło i było czuć ową zdolność odkszatłcania się siodła względem tyłka. Mając na tyłku wkładkę, tego nie czuć, bo działa ona jak platforma, tworząc jednolitą powierzchnię, która styka się z siodłem, a więc są miejsca, które niejednolicie przylegają do siodła poprzez wkładkę, tworząc tym samym bariery dla tych słabszych miejsc.
Napisano 26 marzec 2012 - 19:10
http://allegro.pl/sh...item=2220839805
I czy w ogóle warto się w nie pakować?
Napisano 02 kwiecień 2012 - 11:46
Polecam się raczej rozejrzeć za spodenkami z porządną wkładką - to wydaje się więcej dawać niż najlepsze nawet siodło. Zaraz się posypie na mnie grad uwag...
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera